Rellotge de Sol: hora solar i hora civil

El moviment del Sol també és molt útil per a saber quina hora del dia és. En l’exposició et presentem dos d’estos rellotges de Sol i t’expliquem la diferència que hi ha entre hora solar i hora civil.
Módulo del Jardín de Astronomía que marca la hora actual según la posición del sol

Rellotge de Sol equatorial (imatge galeria 1)

El funcionament d’un rellotge de Sol equatorial és simple, encara que requerix considerar l’època de l’any. Durant la primavera i l’estiu el recorregut del Sol s’eleva més sobre l’horitzó i, per tant, els rajos il·luminen la cara superior del rellotge. Per contra, a la tardor i a l’hivern el Sol va molt més baix i per això els rajos il·luminen la cara inferior del rellotge. En els dos casos l’ombra de l’estil sobre la superfície del rellotge indica l’hora.

La informació que s’obté amb este instrument és l’hora solar, hora que no coincidix amb l’hora civil que marquen els rellotges. De manera aproximada, l’hora que observem coincidix amb la civil sempre que sumem a la lectura del rellotge solar una hora durant l’horari d’hivern i dos en el d’estiu.

Rellotge de Sol equatorial corregit (imatge principal)

El rellotge de Sol equatorial corregit ens permet saber no sols l’hora solar, sinó també l’hora civil; és a dir, la que marquen els rellotges. La correcció té en compte la data i la latitud del lloc. Per això el gnòmon ha sigut substituït per una placa mòbil que té dibuixada al centre una figura molt singular en forma de huit, que es denomina analema, calculada per a València i que descriu la posició del Sol sobre el cel al llarg de l’any.