Animals

...després de la tortuga gegant de les Galápagos, la tortuga d'Aldabra és la més gran del món?

Pot assolir longituds superiors a 120 cm i arribar a pesar 250 kg o més. No se sap de ciència certa quant pot viure esta tortuga, però es tracta d'un animal molt longeu. Vine a l'Oceanogràfic a descobrir-les i a saber quines característiques tenen.
...després de la tortuga gegant de les Galápagos, la tortuga d'Aldabra és la més gran del món?

TORTUGA D'ALDABRA:

Orde: Testudines.
Família: Testudinidae.
Distribució: atol·ló coral·lí d’Aldabra, a les illes Sheychelles (oceà Índic). En l’actualitat també hi ha a l’illa de Changuu (Tanzània) i a les illes Maurici i Reunió.
Mesures: pot assolir longituds superiors a 120 cm i arriba a pesar més de 250 kg.
Alimentació: fulles d’arbustos i matolls.
Particularitats: pot beure a través del nas gràcies a la presència d’un septe nasal cartilaginós que els permet absorbir aigua per esta via.

La tortuga d'Aldabra (Dipsochelys dussumieri) és una espècie endèmica de l’atol·ló coral·lí d’Aldabra (declarat reserva de biosfera) a les illes Seychelles, un conjunt d’illes situades a l’oceà Índic, al nord de Madagascar. Més tard fou introduïda per l’ésser humà en altres illes com ara Changuu (Zanzíbar), Maurici i Reunió.

Solen ocupar àrees dels boscos de mangle i les zones pròximes al llac central, que és on troben l’ombra i el recer necessaris per a subsistir. La forma del cap és arredonida, i tenen un coll llarg que els permet arribar a les fulles d’arbustos i matolls, ja que es tracta d’una espècie herbívora. Poden beure a través del nas gràcies a la presència d’un septe nasal cartilaginós que els permet absorbir aigua per esta via. Esta adaptació es creu que fou afavorida pel fet que certes zones dels boscos de mangle eren molt estretes i no permetien el pas del cap sencer, la qual cosa els impedia accedir a l’aigua.

Tant el cap com les extremitats van recobertes d’escates ossificades. Les potes, robustes, suporten el pes de l’animal i li permeten desplaçar-se amb facilitat pel terreny. És la tortuga més gran del món, després de la tortuga gegant de les Galápagos. Pot assolir longituds superiors a 120 cm i arriba a pesar 250 kg o més. El color de la pell és gris fosc quasi negre. Així mateix, és un animal molt longeu.

Reproducció

La maduresa sexual és determinada més per les dimensions que no per l’edat. Hi ha dimorfisme sexual entre el mascle i la femella. Els mascles, més grossos i més pesats, poden arribar a duplicar el pes de les femelles. El plastró dels mascles té una curvatura còncava que s’adapta a la closca de la femella durant l’aparellament.

El període d’aparellament s’estén entre els mesos de febrer i maig. Per a la construcció de nius solen aprofitar buits del terreny o fan clots de no més de 25 cm. El nombre d’ous per posta varia entre 10 i 30, i són de la mida d’una pilota de tenis. La incubació dura entre 120 i 130 dies; i quan naixen pesen uns 30 grams. Durant els primers anys de vida creixen a una velocitat considerable.

Pel que fa a la conservació d’esta espècie, la tortuga d’Aldabra a penes té depredadors naturals. Les morts ocorren a conseqüència d’accidents, quan cauen per desnivells o esquerdes del terreny i, sobretot, per temperatures elevades i catàstrofes naturals.

Les tortugues d’Aldabra de l’Oceanogràfic

Morla i Darwin són les dos tortugues d’Aldabra que hi ha a l’Oceanogràfic. Es tracta de dos exemplars que han sigut cedits pel Centre Municipal d’Acollida d’Ocells i Fauna Exòtica de l’Ajuntament de València, situat a Natzaret, després de ser decomissades.

Són animals juganers i molt curiosos. Tot els crida l’atenció. Igual que altres rèptils, amb la calor són més actives i tenen més gana. L’alimentació es basa principalment en fenc, farratge, verdures de fulla i carlota. De tant en tant, per la quantitat de proteïna que contenen, mengen pimentó, carabassó, tomaca i algunes fruites.