Mart. La conquista d’un somni

Tercera planta.- Experimenta i descobrix els fets més rellevants o curiosos del planeta roig. Escolta com sonaria la teua veu o quin seria el teu pes a Mart
Mart. La conquista d’un somni és l’exposició del Museu de les Ciències que apropa el planeta roig a la ciutat de València

La fascinació i la curiositat per Mart naix fa 4.500 anys, quan els assiris van ser els primers a referenciar el planeta roig. L’exposició “Mart. La conquista d’un somni” ens acosta a esta fascinació i als reptes d’una futura colonització humana. La mostra oferix una visió de totes les perspectives del planeta, tant des del punt de vista científic com cultural i històric. Escolta com sonaria la teua veu o quin seria el teu pes a Mart i posa a prova els teus coneixements sobre el planeta roig amb un test d’imatges de la Terra i Mart. 

A través de cinc grans blocs respondràs a preguntes com per què desperta tant interés? o quines dades el definixen i distingixen de la resta de planetes del sistema solar? Coneixeràs l’observació de Mart des del punt de vista científic i de la ciència-ficció; la seua influència en l’imaginari col·lectiu o com ha sigut la seua representació en la cultura. Finalment, realitzaràs un repàs per les diferents fites en la carrera espacial cap a Mart i el futur en la conquista humana del planeta.

“Mart. La conquista d’un somni” inclou algunes peces de gran valor pel seu interés històric o documental. Rèplica de llibres astronòmics com De revolutionibus orbium coelestium, de Nicolás Copèrnic o Astronomia Nova de Johannes Kepler; un fragment del meteorit de Mart caigut el 3 d’octubre de 1962 a Nigèria; facsímils d'il·lustracions originals de “La Guerra dels Mons”; una rèplica del primer telescopi de Galileu Galilei o dos maquetes impreses en 3D que recreen possibles habitacles en el planeta roig. 

En l'exposició podem disfrutar de diversa informació sobre el planeta roig a través d'un assistent virtual que ens rep des del centre de recepció de visitants en Mart. Una pantalla gegant simula l'holograma d'un personatge que dóna un comunicat meteorològic similar al terrestre, però amb la informació rellevant per als nous colons marcians, així com indicacions sobre mesures de seguretat durant la visita als turistes terrícoles. Este mòdul anomenat 'Benvinguts a Mart' naix del projecte de col·laboració entre la Ciutat de les Arts i les Ciències i l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI).

Viu també una autèntica missió a Mart en el mòdul de realitat virtual on et convertiràs en un comandant de l’estació científica en el planeta roig. Explora i completa tres emocionants proves que et faran sentir com un verdader astronauta (no recomanat per a xiquets menors de 13 anys).

L’exposició està coproduïda junt amb Fundació Telefónica, on s'exposà per primera vegada, i en ella han col·laborat diverses institucions com l’Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial (INTA), l’Agència Espacial Europea (ESA) i l’Institut Nacional d’Astrofísica d’Itàlia (INAF), tant en l’assessorament com en préstec de peces. 

L'activitat de realitat virtual és gratuïta, cal recollir les entrades en el mostrador d'accés a l'activitat (capacitat per a 4 persones cada mitja hora).

Hi ha visites guiades opcionals dissabtes i diumenges a les 12:00 i 17:30 hores. El preu és de 2,50 euros. És necessari comprar l’entrada al Museu de les Ciències.

A causa de la  situació actual alguns mòduls o parts de l'exposició poden no estar operatius per raons de seguretat

Jugues? Supera diferents proves i endevinalles per a salvar a Galileu Galilei de la foguera. (Creada en col·laboració amb el Museu Copernicà i produïda i dissenyada per l'Institut Universitari d'Investigació de Robòtica i Tecnologies de la Informació i la Comunicació de la Universitat de València (IRTIC-UV) i l'empresa RENDERAREA)