PREGUNTA-LI A UN CIENTÍFIC. COVID-19: VACUNES I MEDICAMENTS CONTRA EL VIRUS (ANTIVIRALS). ACTIVITAT PER A ESCOLARS. 27 D'ABRIL DE 2021

La COVID-19, causada per un nou virus molt contagiós i amb freqüència mortal, el SARS-2, té conseqüències molt greus: el 15% de la població espanyola infectada, pics amb hospitals i UCIS plenes, més de 80.000 persones mortes, distància entre nosaltres, soledat de molts, mascaretes, gels hidroalcohòlics, limitació de moviments, telemedicina, teletreball, pèrdua de 15.000 milions d'euros per mes.
El nostre alliberament d'este malson passa per fer-nos immunes a la malaltia. La immunitat és la resistència enfront d'una infecció. Una manera d'immunitzar-se és contagiar-se i sobreviure (inacceptable per al COVID-19: hospitals i UCIS plenes, moltíssims morts, seqüeles, etc). El més segur és la vacunació massiva. Amb la COVID-19 la ciència i la indústria, juntes, han demostrat que es poden desenvolupar i fabricar vacunes molt eficaces en temps rècord. Hi ha bastants ja en el mercat i moltes més en desenvolupament. Esta activitat és una bona oportunitat per a preguntar-nos quins tipus de vacunes hi ha, com és la seua seguretat, per què les autoritats han interromput la vacunació amb la d'Astra–Zeneca, per què no tenim més abundància de vacunes, què passa amb les vacunes espanyoles.
Un recurs complementari són els fàrmacs antivirals, substàncies que ataquen directament al virus o que eviten la seua multiplicació o la seua entrada en la cèl·lula. El desenvolupament d'estos medicaments està menys avançat que el de les vacunes, perquè, a diferència de les vacunes, no existix una fórmula segura per a aconseguir-los. Encara així hi ha alguns ja autoritzats (encara que són poc accessibles) i existixen molts més en investigació. També esta és una bona oportunitat per a revisar en què es basen i quin paper exerciran en l'època postvacunal
El dimarts, 27 d'abril a les 11:00 hores, l'investigador i metge Vicente Rubio, de l'Institut de Biomedicina de València (IBV-CSIC) i membre de la Plataforma de Salut Global del CSIC, respondrà a les preguntes d'estudiants de Secundària i Batxillerat dins de la iniciativa "Pregunta-li a un científic". Els alumnes descobriran de primera mà el treball que realitza i l'abast i importància de la seua investigació.
L'activitat es realitzarà en línia i podrà seguir-se a través d'este enllaç. Els col·legis interessats a enviar les seues preguntes poden fer-ho al correu divulgacion@cac.es, abans del 25 d'abril, amb les dades del centre i els noms dels alumnes que formulen les qüestions. Es realitzarà una selecció.
Si has vist esta activitat ens agradaria conéixer la teua opinió. En este enllaç trobaràs una enquesta de satisfacció sobre ella.
També pots veure l'activitat, encara que sense possibilitat de participar en la ronda de preguntes, a través del nostre canal de Youtube