El futur dels museus de ciència i els seus professionals. Conferències de lliure accés

Event finalitzat


La Ciutat de les Arts i les Ciències oferix del 24 al 26 d'octubre tres conferències de lliure accés dins de la XIX Reunió Anual de Museus de Ciència i Tècnica d'Espanya  
El futur dels museus de ciència i els seus professionals. Conferències de lliure accés

Quins són els reptes i les oportunitats amb què s’enfronten museus, centres de ciència i planetaris? Quin és el futur dels museus de ciència i els seus professionals? Per a respondre a estes i altres qüestions la Ciutat dels Arts i els Ciències organitza del 24 al 26 d’octubre la XIX Reunió Anual de Museus de Ciència i Tècnica d’Espanya que reunirà als principals directors i responsables de centres de ciència i planetaris del país. 

Dins d’esta trobada s’han organitzat tres conferències de lliure accés, fins a completar aforament, que seran impartides per experts de reconegut prestigi en l’àmbit de la museologia científica. 

Dimecres, 24 d’octubre. Auditori del Museu de les Ciències 
18:30 hores. Conferència inaugural

"Comunicar la ciència en el segle XXI. Entre la candidesa i el cinisme".
Antonio Ariño Villarroya. Vicerector de Cultura i Esports. Universitat de València

Comunicar la ciència en el segle XXI. Entre la candidesa i el cinisme pretén ser una reflexió, des d’una perspectiva sociològica, sobre el paper de la cultura científica en la societat actual. D’un costat, d’esta es parla, amb un cert candor com a societat del coneixement, però, d’un altre, constatem l’ascens del cinisme, en tots els àmbits de la vida social, concretat en el que ha vingut a anomenar-se “post veritat” i “populisme”, però també en l’ús massiu de dades personals per a manipular les decisions individuals: la ciència i la tècnica funcionen com a ideologia. En este context, els museus de ciència tenen un paper fonamental, no sols com a comunicadors dels descobriments i troballes científics sinó com a creadors de cultura científica en el conjunt de la població. 

Dijous, 25 d’octubre. Auditori del Museu de les Ciències 
16:30 hores. Conferències experts

"Confusió en l’Eden".
Guillermo Fernández. Consultor de projectes museístics.
Erik Stengler. Professor del màster de Museus de Cooperstown Graduate Program 

Prenent com a punt de partida un parell de fotos disparades durant una visita a l’Eden Project (Cornwall, UK), els ponents proposen una reflexió sobre la planificació estratègica dels establiments museístics de ciència contemporanis. En un context social en què la comunicació científica es desenvolupa àmpliament en molt diverses disciplines professionals, els museus de ciència es plantegen reenfocar la seua oferta a la societat, a fi de localitzar amb la màxima precisió el seu «core business» (competència distintiva). I ho fan no sols perquè les seues missions socials siguen perfectament conegudes i recognoscibles, sinó també per a poder evitar solapar la seua activitat amb què ja oferixen altres estaments culturals, assegurant-se així estar aportant l’especial singularitat que el museu de ciència contemporani li deu a la seua comunitat.

Divendres, 26 d’octubre. Auditori del Museu de les Ciències
12:00 hores. Conferència de clausura

"L’investigador com a comunicador de la ciència; cap a un nou model"
José Antonio Gordillo Martorell. Science Communication Project Manager. Group of Atmospheric Science. Luleå University of Technology, Suecia.

Group of Atmospheric Science (GAS) és un grup a la recerca permanent de l’excel·lència científica. Això implica dur a terme una labor de comunicació de qualitat de tota la seua investigació, així com dels descobriments que realitza. Des de març de 2018 GAS està seguint una estratègia de comunicació denominada “Del laboratori al públic, un viatge d’anada i tornada” on se situa l’investigador com principal agent en la comunicació de la ciència obrint la seua pròpia investigació a la interacció amb distints tipus de públic per a enriquir-la i millorar-la.

"Pot haver-hi vida a Mart?"
Javier Martin-Torres. Institut Andalús de Ciències de la Terra (UGR-CSIC), Granada. Luleå University of Technology, Suècia.

En la xarrada sobre Mart, el ponent revisarà els descobriments realitzats per Curiosity i que, junt amb altres de les missions anteriors i actuals a Mart, han provocat especulacions sobre l’existència passada o present de la vida a Mart; i han obert moltes preguntes i desafiaments científics. En particular analitzarà les preguntes: hi ha aigua líquida a Mart ?, són els nivells de temperatura i radiació compatibles amb l’existència de vida a Mart?, i quines implicacions tenen per a una futura colonització del planeta?

Estes conferències seran gravades en vídeo i retransmeses en directe, podent ser difoses en qualsevol dels mitjans audiovisuals i/ o espais de la Ciutat de les Arts i les Ciències, així com en els canals de difusió de vídeos massius en Internet.