Conferència. El Sol: una estrela sorprenent

Event finalitzat


Manuel Collados. Investigador principal del European Solar Telescope. 19:30 hores. Dijous, 5 de setembre de 2019 Auditori Santiago Grisolía. Museu de les Ciències 
Conferència. El Sol: una estrela sorprenent

El Sol, eixa estrela que tenim al costat, ens dóna energia i permet la vida en el nostre planeta. Conéixer-la millor és conéixer millor el nostre entorn. Vista des d’ací, pareix una bola de foc que ens il·lumina tots els dies i que fa la impressió d’estar sempre igual. Lluny d’això, quan ho observem amb detall, veiem que està constantment canviant. En esta conferència, Manuel Collados, investigador principal del European Solar Telescope, ens revelarà com és el Sol per dins i per fora, les tècniques que utilitzen els astrònoms per a estudiar-lo i els diferents fenòmens que es donen en ell. 

El Sol, amb els seus neutrins, les seues taques solars, les seues fulguracions i molts altres aspectes interessants i sorprenents, és un laboratori de física bàsica per als astrònoms.  En ell es donen unes condicions que són irreproduïbles en el laboratori i ens ensenya molts detalls de la física que ens serien molt difícils d’entendre si no ho poguérem observar. A més, és el nostre patró de referència per a comprendre la resta de l’univers. No en va, totes les altres estreles són també sols, però que estan molt lluny. I, molt important, influïx en el nostre entorn més pròxim per la radiació i les partícules carregades que està contínuament emetent.

Finalment, Manuel Collados ens introduirà el Telescopi Solar Europeu, una ambiciosa aventura per a construir un telescopi solar de 4 metres d’obertura, en la que estan embarcats els investigadors europeus de física solar per a disposar del millor telescopi amb què observar i entendre el Sol, projecte de què ell és l’investigador principal.

Lliure accés prèvia inscripció. Inscripció fins a les 14 hores del dia de la conferència

Esta conferència serà gravada en vídeo i retransmesa en directe, podent ser difosa en qualsevol dels mitjans audiovisuales i/ o espais de la Ciutat de les Arts i les Ciències, així com en els canals de difusió de vídeos massius en Internet.

Programa

19.00: acreditacions
19.30: conferència en l’Auditori Santiago Grisolía
20.30: fi de la conferència i inici del col·loqui
21.00: fi de l’activitat

L’accés a l’activitat s’efecturará per la porta oest del carrer Menor del Museu dels Ciències (junt amb l’Hemisfèric)