Conferència. El Square Kilometre Array o...què tenen a veure Einstein, Jodie Foster i 300 enginyers. Lourdes Verdes-Montenegro (IAA-CSIC). 6 de novembre 2017

Event finalitzat


Conferència "El Square Kilometre Array o...què tenen a veure Einstein, Jodie Foster i 300 enginyers" dins del cicle "Actualitat". De lliure accés, prèvia inscripció, se celebrarà el dilluns, 6 de novembre en l’Auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències a partir de les 19:00 hores. 
La Conferencia del 6 de noviembre tratará sobre los radiotelescopios y todos sus avances

Els astrònoms sempre volen veure més lluny, més arrere en el temps i açò els ha portat a dissenyar un radiotelescopi que arribarà a ser la major infraestructura científica sobre el planeta: el Square Kilometre Array o SKA. Amb centenars de milers d’antenes separades per milers de quilòmetres, distribuïdes en África i Austràlia, i una superfície equivalent d’un quilòmetre quadrat podrà realitzar contribucions revolucionàries a l’astrofísica, l’astrobiología i la física fonamental. Com es van formar les primeres galàxies? Què ens diuen els púlsars sobre la gravetat? Estem sols en l’univers? La longitud total de fibra òptica necessària per a interconnectar estes antenes donarà dos vegades la volta a la Terra i generarà un tràfic de dades deu vegades superior al de l’internet actual.

D’açò ens parlarà l’astrofísica Lourdes Verdes-Montenegro, investigadora científica de l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia ( IAA-CSIC) que coordina la participació d’Espanya en este ambiciós projecte. Verdes-Montenegro es troba a València per a participar en el Congrés "Oportunitats físiques amb una nova visió de l’Univers: el radiotelescopi SKA" que se celebra els dies 6 i 7 de novembre en l’Institut de Física Corpuscular (IFIC) (CSIC-UV). L’objectiu d’esta reunió, patrocinada per la Xarxa d’Infraestructures d’Astronomia (RIA) i pel Programa de Centres d’Excel·lència Severo Ochoa de l’IFIC, és maximitzar la interacció entre la ciència en SKA i les comunitats de Física de Partícules, Astropartícules, Física Planetària, Astrobiologia i Cosmologia, vital a l’hora de desenvolupar un programa de lideratge i exitós en el marc de SKA. 

19:00 hores. Auditori Santiago Grisolía. Museu de les Ciències.