Conferència. Oceans, ices and fire: the mysterious moons of Jupiter

Event finalitzat


Emma Bunce. Professora Planetary Plasma Physics. University of Leicester 19:30 hores. Dimarts, 28 de gener de 2020 Auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències
Conferència. Oceans, ices and fire: the mysterious moons of Jupiter

Conferència "Oceans, ices and fire: the mysterious moons of Jupiter" dins del cicle d'Astronomia. De lliure accés, fins a completar aforament, se celebrarà el dimarts, 28 de gener de 2020 en l'Auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències.

Júpiter té molts satèl·lits naturals, més de seixanta. Quan la majoria de la gent parla de les llunes jovianes, en realitat es referixen a les llunes galileanes, anomenades així perquè va ser Galileu Galilei qui va veure per primera vegada estos quatre mons a través del seu telescopi en 1610. Des de llavors han ocupat un lloc especial en el nostre sistema solar. Les llunes galileanes han canviat la forma en què veiem l’univers: l’ardent Io, la suau i gelada Europa, Ganimedes, un satèl·lit de la grandària d’un planeta i Calisto cobert de cicatrius. No sols són fascinants per dret propi, sinó que junts formen un sistema solar en miniatura al voltant del majestuós Júpiter, interactuant amb el seu planeta pare i l’entorn circumdant a través de les forces de gravetat i electromagnetisme. Els resultats espectaculars d’estos descobriments van des d’oceans subterranis fins a emissions aurorals. Esta xarrada presentarà les propietats bàsiques d’estes misterioses llunes i descriurà el JUpiter ICy Moons Explorer (JUICE), la futura missió de l’Agència Espacial Europea (ESA), que recorrerà Júpiter, realitzarà múltiples visites a Europa i Calisto, i finalment serà la primera nau espacial a orbitar la lluna gelada Ganimedes. La missió es llançarà en 2022 i arribarà al sistema Júpiter en 2030.

La conferència s'impartirà en anglés amb traducció simultània 

Accés lliure fins a completar aforament

Programa: 
19:30: conferència en l'auditori Santiago Grisolía
20:30: fi de la conferència i inici del col·loqui
21:00: fi de l'activitat

L'accés a l'activitat es realitzarà per la porta oest del carrer Menor del Museu (junt a l'Hemisfèric) 

Esta conferència serà gravada en vídeo i retransmesa en directe, podent ser difosa en qualsevol dels mitjans audiovisuales i/ o espais de la Ciutat de les Arts i les Ciències, així com en els canals de difusió de vídeos massius en Internet. 

FOTO. ESA/ATG medialab NASA//J. Nichols (University of Leicester): University of Arizona

Pots veure la conferència en diferit ací: