Conferència. La fi dels problemes impossibles

Event finalitzat


Rubén Ruiz García. Doctor en Enginyeria Informàtica. Universitat Politècnica de València (UPV) 19:30 hores. Dijous, 14 de novembre de 2019. Auditori Santiago Grisolía. Museu de les Ciències 
Conferència. La fi dels problemes impossibles

Conferència "La fi dels problemes impossibles" dins del cicle "Una Comunitat amb ciència". De lliure accés, prèvia inscripció se celebrarà el dijous, 14 de novembre de 2019 en l’Auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències.

Hui por hui es parla molt de la intel·ligència artificial –que disfruta d’una renovada joventut– l’aprenentatge automàtic o machine learning, la Ciència de Dades (o Data Science), Big Data i altres. El que no és tan conegut és que la majoria d’estes àrees utilitzen en menor o major mesura tècniques d’optimització que tenen els seus orígens en una disciplina científica que sempre ha estat en un segon pla: la investigació operativa.

La investigació operativa estudia l’aplicació de mètodes avançats per a la presa de decisions. Està a cavall entre les matemàtiques, l’estadística, la informàtica, l’economia i l’enginyeria i és molt possible que esta dispersió siga el motiu pel qual no és una ciència coneguda pel públic en general. Amb la investigació operativa podem resoldre problemes d’una complexitat increïble, en temps curts, obtenint solucions d’una qualitat molt superior a la que són capaços els majors experts humans. El desenvolupament en les últimes dècades ha permés increments en la productivitat, reduccions de costos i un millor aprofitament dels recursos disponibles. Les millores observades en el camp de la investigació operativa permeten, hui i amb la tecnologia actual, resoldre problemes que fa poques dècades semblaven impossibles.

En esta xarrada, d’estil divulgatiu, s’exposen les aplicacions més pròximes i impactants de la investigació operativa i de com empreses i institucions del nostre entorn estan aconseguint optimitzar els seus processos productius, logístics i de servei emprant menys recursos i usant d’una forma molt més intel·ligent els recursos disponibles. Més, millor, més ràpid i amb menys.

Lliure accés prèvia inscripció. Inscripció fins a les 14 hores del dia de la conferència

Programa

19.00: acreditacions
19.30: conferència en l’Auditori Santiago Grisolía
20.30: fi de la conferència i inici del col·loqui
21.00: fi de l’activitat

L’accés a l’activitat s’efecturará per la porta oest del carrer Menor del Museu dels Ciències (junt amb l’Hemisfèric) 

Esta conferència serà gravada en vídeo i retransmesa en directe, podent ser difosa en qualsevol dels mitjans audiovisuales i/ o espais de la Ciutat de les Arts i les Ciències, així com en els canals de difusió de vídeos massius en Internet.