CONFERÈNCIA. "EL BOTÀNIC CAVANILLES, VIATGER D'ORDRE DEL REI". 13 DE FEBRER 2020

Event finalitzat


Conferència "El botànic Cavanilles, viatger d'ordre del Rei" a càrrec de Joan Mateu, catedràtic de Geografia Física de la Universitat de València. Cicle "Actualitat" de lliure accés fins a completar aforament, se celebrarà el dijous, 13 de febrer de 2020 en l'Auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències a partir de les 19.30 hores. La conferència serà presentada per José Luis Rubio, Premi Rei Jaume I de Protecció al Medi Ambient i secretari del Comité d'Experts de la Ciutat de les Arts i les Ciències.
CONFERÈNCIA.

La biografia d'Antonio J. Cavanilles (València, 1745 – Madrid, 1804) il·lustra la seua passió per la botànica. Les fites més brillants de la seua trajectòria científica estan lligats a la seua llarga estada al París prerevolucionari (1780-89), a una intensa experiència viatgera per l'antic Regne de València (1791-03), a l'edició de monografies botàniques i finalment a la direcció del Real Jardí Botànic de Madrid (1801-04). Estes etapes es van desenvolupar a l'ombra del poder dels successius secretaris d'Estat, en el marc de la política científica desplegada pel patronat reial en les acadèmies, jardins i gabinets, en les expedicions a ultramar o en les edicions científiques de la impremta reial.

El treball de gabinet va ser decisiu en la formació del botànic Cavanilles a París. El seu mètode de treball es va ampliar en la primavera de 1791 quan “vaig començar a recórrer l'Espanya d'ordre del Rei per a examinar els vegetals que en ella creixen”. Cavanilles iniciava una nova experiència que va aconseguir els seus mètodes de treball, mentre intensificava les seues campanyes d'herborització i confirmava o revisava la taxonomia de les plantes i descrivia característiques dels seus hàbitats. Els resultats es van plasmar en publicacions posteriors, entre les quals destaquen el segon tom de les Icones 1793, les Observacions del Regne de València (1795-97), les Observacions sobre el cultiu de l'arròs 1796, etc. Cavanilles va aplicar les tècniques de camp pròpies de l'observació naturalística, el llenguatge precís en la descripció objectiva i el treball esforçat d'un viatger apassionat per la botànica.

La conferència serà presentada per José Luis Rubio, Premi Rei Jaume I de Protecció al Medi Ambient i secretari del Comité d'Experts de la Ciutat de les Arts i les Ciències.

Accés lliure fins a completar aforament

Programa
19.30: conferència en l’Auditori Santiago Grisolía
20.30: fi de la conferència i inici del col·loqui
21.00: fi de l’activitat         

L’accés a l’activitat s’efectuarà per la porta oest del carrer Menor del Museu (junt amb l’Hemisfèric)

Esta conferència serà gravada en vídeo i retransmesa en directe, podent ser difosa en qualsevol dels mitjans audiovisuales i/ o espais de la Ciutat de les Arts i les Ciències, així com en els canals de difusió de vídeos massius en Internet.