Conferència i observació. Galàxies, estreles, supernoves i la formació d’elements químics

Event finalitzat


Mercedes Mollá. Centre d'Investigacions Energètiques Mediambientals i Tecnològiques (CIEMAT) 19:30 hores. Dimecres, 5 de febrer de 2020. Auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències 
Conferència i observació. Galàxies, estreles, supernoves i la formació d’elements químics

Conferència "Galàxies, estreles, supernoves i la formació d'elements químics" dins del cicle d'Astronomia. De lliure accés, fins a completar aforament, se celebrarà el dimecres, 5 de febrer de 2020 en l'Auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències.

Les galàxies són estructures amb un enorme número d’estreles de tots els tipus. Estes estreles moren després d’un temps, no totes de la mateixa manera. Una d’eixes formes és explotar com una supernova. Tant d’esta manera com d’altres, la matèria de què estan fetes estes estreles acaba, després de la seua mort, en el mig interestel·lar (de manera que poden formar-se noves estreles). Una qüestió important és que en l’interior de les estreles es formen els elements químics que coneixem, a partir de l'anomenada nucleosíntesi estel·lar, per la qual cosa part d’eixa matèria ejectada està formada per elements químics acabats de crear, incrementant-se així la seua proporció en un procés anomenat enriquiment químic de l’univers. Parlarem de tot això, mostrant pas a pas com ocorre i com ens afecta la humanitat.

A continuació es realitzarà una observació amb telescopis de la Lluna en fase pròxima al quart creixent guiada per l'Associació Valenciana d'Astronomia (AVA). (Si les condicions meteorològiques ho permeten)

Accés lliure fins a completar aforament 

Programa: 
19:30: conferència en l'auditori Santiago Grisolía
20:30: fi de la conferència i inici del col·loqui
21:00: observació

L'accés a l'activitat es realitzarà per la porta oest del carrer Menor del Museu (junt a l'Hemisfèric) 

Esta conferència serà gravada en vídeo i retransmesa en directe, podent ser difosa en qualsevol dels mitjans audiovisuales i/ o espais de la Ciutat de les Arts i les Ciències, així com en els canals de difusió de vídeos massius en Internet. 

FOTO. NASA/JPL-Caltech