Investigant identitats. La Dama d'Elx

Event finalitzat


Carmen Aranegui. Catedràtica emèrita d'Arqueologia de la Universitat de València 19.30 hores. Dijous, 8 de març de 2018 Auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències 
Conferencia sobre la identidad de la dama de Elche y otros personajes históricos

Conferència "Investigant identitats. La Dama d'Elx" dins del cicle "Una Comunitat amb ciència". De lliure accés, prèvia inscripció se celebrarà el dijous, 8 de març de 2018 en l'Auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències. 

L’arqueologia es dedica a interpretar el passat, principalment quan els documents escrits o bé no existixen o són massa escassos per a constituir una base fidedigna de coneixements. Tota cultura està modelada pel seu passat, de manera que la pràctica de l’arqueologia, com la història, crea autoconsciència.

Explicar les societats pretèrites exigix un poc més que mostrar objectes i proposar dates per als mateixos. En l’actualitat, a més, allò simbòlic resulta més important que allò material per a definir un comportament com humà. Cap objecte és només el que pareix. D’ací que s’impose un exercici rigorós en el suport teòric que orienta l’investigador per a interpretar el registre arqueològic de forma hermenèutica.

La Dama d’Elx va ser la troballa espanyola més important a finals del segle XIX. Es va veure embolicada en una aurèola romàntica i nacionalista que reflectix molts trets de la situació política pròpia dels primers cent anys de la seua existència.

En l’actualitat s’imposa resituar esta peça emblemàtica seguint coordenades d’anàlisi cultural allunyades de l’etnocentrisme, respectuoses amb les identitats i solvents històricament. Estos són alguns dels reptes de les ciències humanes.

Programa

19.00: acreditacions
19.30: conferència en l’Auditori Santiago Grisolía
20.30: fi de la conferència i inici del col·loqui
21.00: fi de l’activitat

L’accés a l’activitat es realitzarà per la porta oest del carrer Menor del Museu de les Ciències (junt amb l’Hemisfèric).