Conferencia. Buscant matèria fosca: com veure l'univers invisible. 29 d'octubre de 2020

Event finalitzat


El 29 d’octubre explicarem en el Museu de les Ciències què sabem sobre la matèria fosca y per què estem segurs de que existix. 
Conferencia. Buscant matèria fosca: com veure l'univers invisible. 29 d'octubre de 2020

La major part de l'univers està fet de matèria fosca. No sabem el que és, però sabem que ha de ser un nou tipus de matèria. Per a detectar-la i entendre què és, hem construït espectaculars detectors en llocs insòlits, que van des del fons de la mar al Pol Sud. En aquesta xarrada explicarem com sabem que existix la matèria fosca, què pensem que podria ser i com estem intentant detectar-la.

L'activitat començarà amb la xarrada a càrrec del ponent Juan de Dios Zornoza, professor de la Universitat de València, investigador principal del grup ANTARES-KM3NeT, coordinador de Matèria Fosca en el projecte KM3NeT que serà presentat per Alberto Aparici de l'Institut de Física Corpuscular del CSIC-Universitat de València (IFIC).

El dia 31 d'octubre s'organitza internacionalment el "Dia de la Matèria Fosca". La Ciutat de les Arts i les Ciències en col·laboració amb l'Institut de Física Corpuscular (IFIC), CSIC-Universitat de València celebra per quart any consecutiu el Dark matter day. En els últims 20 anys la cosmologia ha revolucionat el nostre coneixement de l'univers. Durant les dècades anteriors havíem anat reunint evidències que la matèria de la qual estem fets no és l'única que habita l'univers, però va ser en els anys 90 quan comencem a encaixar les peces. El dijous, 29 d'octubre a l'Auditori Santiago Grisolía del Museu s'explicarà què sabem sobre la matèria fosca i per què estem tan segurs que existix; viatjarem des dels primers instants de l'univers fins a les regions exteriors de les galàxies i veurem com la matèria fosca ha deixat la seua marca en tots eixos llocs. La recerca de matèria fosca va començar en el segle XX, però s'ha convertit en una de les més apassionants del segle XXI.

Lliure accés prèvia inscripcióLa inscripció finalitza a les 14 hores del dia de la conferència

19.00:  accés a la sala
19.30:  conferència a l'Auditori Santiago Grisolía
20.30:  fi de la conferència i inici del col·loqui
21.00:  fi de l'activitat         

L'accés a l'activitat s'efectuarà per la porta oest del carrer Menor del Museu (al costat de l'Hemisfèric).

Esta conferència serà gravada en vídeo i retransmesa en directe, podent ser difosa en qualsevol dels mitjans audiovisuales i/ o espais de la Ciutat de les Arts i les Ciències, així com en els canals de difusió de vídeos massius en Internet.

 

 

NORMATIVA COVID-19

1. Realitza l'accés i l'eixida del Auditori de manera escalonada respectant en tot moment la distància interpersonal de seguretat. El desallotjament es realitzarà començant per les últimes files 
2. Respecta els recorreguts senyalitzats a l'interior del recinte.
3. Llava't les mans amb gel desinfectant. Disponible en l'accés al Auditori
4. Usa mascareta sempre
5. Respecta la distància interpersonal de seguretat una vegada dins del Auditori.
6. Per higiene, no has de compartir el teu seient amb una altra de les persones assistents, són personals i intransferibles.
7. Dins del recinte està prohibit consumir qualsevol tipus de beguda o menjar. 
8. Per la seguretat de tots, sigues responsable amb el compliment d'esta normativa.