CONFERÈNCIA. L’IMPACTE DE LES MATEMÀTIQUES EN LA TECNOLOGIA ACTUAL

José Bonet Solves. Acadèmic Numerari de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals d’Espanya. Catedràtic de Matemàtiques de la Universitat Politècnica de València. 19.00 hores. Dijous, 4 de maig de 2023. Auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències.
CONFERÈNCIA. L’IMPACTE DE LES MATEMÀTIQUES EN LA TECNOLOGIA ACTUAL

El segle XXI ha sigut un periode d’implementació creixent de les tecnologies digitals en totes les àrees de l’activitat humana. És difícil trobar una indústria o investigació científica en què les tecnologies digitals no estiguen involucrades.
La capacitat de càlcul científic ha permés estos avanços. De fet, les matemàtiques són la base i el suport de tota la tecnologia moderna. Tenen una influència capital en internet i els telèfons digitals, en tomografia i imatges mèdiques, en robòtica, en criptografia i seguretat informàtica, en transmissió de dades i senyals, en reconeixement de la parla, en sistemes de posicionament global GPS, en l’ordenació de cerques en Google, en compressió d’imatges, en el cine digital, en finances i la predicció del comportament de valors en bossa i moltes altres àrees.

Els temes matemàtics imprescindibles en tot això comprenen des d'aspectes clàssics i relativament elementals, a desenvolupaments recents molt sofisticats que inclouen, per exemple, els nombres primers, grafos, matrius i autovalors, transformada de Radon, ondícules i transformades de Fourier, entre moltes altres qüestions.

El propòsit de la conferència és presentar algunes d'estes aplicacions, explicar alguns dels resultats matemàtics relacionats amb elles i, sobretot, emfatitzar que l'actiu, canviant i alhora universal, caràcter de les matemàtiques, les fa imprescindibles en el desenvolupament de les noves tecnologies, i seguiran sens dubte, provant la seua positiva influència en totes les esferes de l'activitat humana i la seua immensa contribució social.

Programa

18.30: Accés a la sala
19.00: Conferència en l’Auditori Santiago Grisolía
20.00:  Fi de la conferència i inici del col·loqui
20.30: Fi de l’activitat


L’accés a l’activitat s’efectuarà per la porta oest del carrer Menor del Museu (junt a l’Hemisfèric).

Accés lliure fins a completar aforament.

Esta conferència serà gravada en vídeo i retransmesa en directe, podent ser difosa en qualsevol dels mitjans audiovisuals i/o espais de la Ciutat de les Arts i les Ciències, així com en Youtube.

Si has vist esta conferència ens agradaria conéixer la teua opinió. En este enllaç trobaràs una enquesta de satisfacció sobre l'activitat.