Conferència i observació. Explorant l’imperi del Sol

Event finalitzat


José Luis Gasent i Julián Blanco Rodríguez. Investigadors dels projectes SO/PHI i IMaX. Universitat de València 19:30 hores. Dijous, 15 de febrer de 2018 Auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències
Conferencia El Imperio del Sol, donde se narra todos los datos conocidos sobre la estrella

Conferència "Explorant l'imperi del Sol" dins del cicle d'Astronomia. Lliure accés, prèvia inscripció se celebrarà el dijous, 15 de febrer de 2018 en l'Auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències. 

El Sol, la nostra estrela, aglutina el 99,8% de la massa del sistema solar, el seu imperi. És l’origen del sistema planetari, el seu entorn i dinàmica, i imprescindible per a la vida en la Terra. Al mateix temps notem el seu poder en fenòmens tan variats com les aurores boreals, o interferint comunicacions i satèl·lits artificials.

A pesar dels segles transcorreguts des que va començar el seu estudi sistemàtic i dels mil·lennis des dels primers registres, encara queda moltíssim per saber sobre el Sol. La missió Solar Orbiter, liderada per l’Agència Espacial Europea, revolucionarà el coneiximent de la nostra estrela. El satèl·lit es llançarà a principis de 2019 i orbitarà al voltant del Sol. Els seus 10 instruments científics permetran obtindre informació del que ocorre des de l’interior solar fins a les capes més externes de l’estrela, permetent-nos compondre una imatge global dels fenòmens solars i el seu impacte en l’espai interplanetari i en la mateixa Terra.

Els investigadors de la Universitat de València, José Luis Gasent Blesa i Julián Blanco Rodríguez formen part del consorci internacional responsable de l’instrument SO/PHI, un dels més importants d’esta missió. En la seua conferència descobrirem com és i com es comporta la nostra estrela, així com detalls del complex desenvolupament de l’instrument SO/PHI i de la missió Solar Orbiter, descrivint pel camí diferents mitjans complementaris per a observar este imperi de què som part.

A continuació, es realitzarà una observació astronòmica de cúmuls d’estreles del cel hivernal a càrrec de l’Associació Valenciana d’Astronomia (AVA).

Programa: 

19.00:  acreditacions
19.30: conferencia a l’auditori Santiago Grisolía
20.30:  fi de la conferència i inici del col·loqui
20.45: inici observació en l’Umbracle
21.30: fi de l’activitat   

L'accés a l'activitat es realitzarà per la porta oeste del carrer Menor del Museu (junt a l'Hemisfèric)