Conferència. L'univers de cristall. La història de les dones de Harvard que ens van acostar les estreles. 5 de març de 2019

Event finalitzat


Conferència "L'univers de cristall. La història de les dones de Harvard que ens van acostar les estreles" a càrrec de Dava Sobel, reportera, escriptora i divulgadora científica nord-americana. Cicle "Actualitat" de lliures accés prèvia inscripció, se celebrarà el dimarts, 5 de març de 2019 en l'Auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències a partir de les 19:00 hores.
Conferència. L'univers de cristall. La història de les dones de Harvard que ens van acostar les estreles. 5 de març de 2019

A mitjan del segle XIX, l’Observatori de Harvard va començar a emprar dones com a calculadores o «computadores humanes» per a interpretar les observacions que les seues contraparts masculines realitzaven per telescopi cada nit. Al principi este grup incloïa a les dones, germanes i filles dels astrònoms residents, però prompte va incloure graduades de les noves universitats de dones Vassar, Wellesley i Smith. A mesura que la fotografia transformava la pràctica de l’astronomia, les dames passaven de la computació a estudiar les estreles capturades en plaques fotogràfiques de cristall.

L’univers de cristall del mig milió de plaques que Harvard va acumular durant les dècades següents va permetre a les dones fer descobriments extraordinaris: van ajudar a identificar de què estaven fetes les estreles, les van dividir en categories significatives i van trobar una manera de mesurar distàncies en l’espai per la llum que emeten. 

Entre estes dones destacaven Williamina Fleming, una escocesa contractada originàriament com a criada que va identificar deu noves i més de tres-centes estreles variables; Annie Jump Cannon, que va dissenyar un sistema de classificació estel·lar adoptat pels astrònoms de tot el món i que seguix vigent; i la doctora Cecilia Helena Payne, que en 1956 es va convertir en la primera professora titular d’astronomia, i la primera dona cap de departament de Harvard.

La conferència s'impartirà en anglés amb traducció simultània 

Lliure accés prèvia inscripció. Inscripció fins a les 14 hores del dia de la conferència

Programa: 
18:30: acreditacions
19:00: conferència en l'auditorio Santiago Grisolía
20:00: fi de la conferència i inici del col·loqui
20:30: fi de l'activitat

L'accés a l'activitat es realitzarà per la porta oest del carrer Menor del Museu (junt a l'Hemisfèric)