Conferència. Existix el lliure albir en el món quàntic? Gerard 't Hooft. Premi Nobel de Física en 1999. 13 de novembre de 2018

Event finalitzat


Conferència "Existix el lliure albir en el món quàntic?" a càrrec de de Gerard 't Hooft, Premi Nobel de Física en 1999. Cicle "Actualitat" de lliure accés, prèvia inscripció, se celebrarà el dimarts, 13 de noviembre de 2018 en l'Auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències a partir de les 19:00 hores.
Conferència. Existix el lliure albir en el món quàntic? Gerard 't Hooft. Premi Nobel de Física en 1999. 13 de novembre de 2018

La Ciutat de les Arts i les Ciències, en col·laboració amb l'Institut de Física Corpuscular (IFIC), organitza el dimarts, 13 de novembre a les 19:00 hores la conferència de lliure accés prèvia inscripció, "Existix el lliure albir en el món quàntic?" a càrrec del Premi Nobel de Física en 1999, físic teòric i catedràtic de la Universitat d'Utrecht, Gerard 't Hooft.

La mecànica quàntica és un marc matemàtic que descriu el comportament d’objectes molt xicotets com àtoms o molècules, però també les partícules subatòmiques, més paregudes a ones. La interpretació més popular de les nostres equacions és que les partícules prenen sovint decisions aleatòries, com si tingueren alguna espècie de voluntat pròpia. Com les persones també tenim cert "lliure albir", es podria inferir que l’explicació d'alguna de les nostres accions és "cap en absolut".
 
No obstant això, també és possible arribar a una conclusió més serena: les nostres equacions llancen prediccions incertes a causa d’incerteses fonamentals on estan exactament les partícules, en quin estat es troben o a quines lleis obeïxen. La majoria dels investigadors sostenen que s’ha demostrat que eixe enfocament no quadra amb les equacions, però eixe argument oferix certs dubtes. Deurien els físics renunciar a trobar unes equacions que ens diguen amb certesa com es comporten les partícules? Què ocorreria llavors amb el lliure albir?
 
Gerard 't Hooft és físic teòric i catedràtic en la Universitat d’Utrecht. Ha dedicat la seua carrera a l’estudi de la teoria quàntica en les seues diverses realitzacions, des dels fonaments fins a la teoria quàntica de la gravitació passant per la Física de partícules. Durant el seu doctorat va desenvolupar la tècnica de regularització dimensional, que va permetre demostrar més enllà de tot dubte que el Model Estàndard és una teoria matemàticament consistent i capaç de fer prediccions. Gràcies a esta tècnica és possible fer càlculs de precisió en moltes teories quàntiques de camps, i per esta aportació va rebre el Premi Nobel de Física l’any 1999 junt amb el seu director de tesi, Martinus Veltman. Ha rebut, entre altres honors, el premi Wolf, la medalla Lorentz i la medalla d’honor de l’Institut Niels Bohr de Copenhaguen.

Programa: 

18.30: acreditacions
19.00: conferència en l'Auditori Santiago Grisolía
20.00: fi de la conferència i inici del col·loqui
20.30: fi de l'activitat

L’accés a l’activitat es realitzarà per la porta oest del carrer Menor del Museu (junt a l’Hemisfèric)

La conferència serà impartida en anglés amb traducció simultània.