RSS http://www.cac.es/va/info/rss.html ca Propostes divertides del Museu de les Ciències i del Hemisfèric /va/info/prensa/noticias/visitas-familias-.html dj., 29 de jul. 2021 13:30:00 +0200 Deu plans en família  que no pots perdre't en la Ciutat de les Arts i les Ciències  

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/visitas-familias-.html 1- Jugar amb els Arcs Comunicants

El Museu de les Ciències sorprén i ensenya ciència fins i tot abans d'entrar en el seu interior. En les entrades est i oest, es pot jugar amb les estructures d'arcs i aprendre sobre el so. És possible escoltar una altra persona de manera nítida a una distància de quasi 50 metres gràcies a l'arquitectura de l'edifici? Sí i ací es demostra: dues persones situades en cadascun dels extrems oposats poden mantindre una conversa. Els riures es canalitzen, a través de l'estructura, en forma d'arc, que conforma els laterals del Museu fins a arribar directa a cau d'orella de l'altra persona. Tot un clàssic sempre que es visita el Museu de les Ciències.


2- Caminar entre dinosaures gràcies al cinema digital 3D del Hemisfèric 

'Caminant entre dinosaures: planeta prehistòric 3D' és una experiència d'immersió en 3D que oferix el Hemisfèric. Els personatges animats s'han recreat sobre fons reals. 
Els cossos i els moviments dels animals s'han confeccionat a partir de l'evidència fòssil i el seu comportament es deriva de la paleontologia i de com actuen els animals actuals. Fins i tot el seu llenguatge corporal ha sigut inspirat pel que sabem de la conducta animal real i aporta a estes criatures un realisme increïble. La pel·lícula trasllada als espectadors a l'Alaska del Cretàcic a través de la història de dos joves Pachyrhinosaurus (grans dinosaures herbívors) des del moment que ixen de l'ou, la seua trobada amb els depredadors, la climatologia extrema a la qual es veuen sotmesos, els desastres naturals i com lluiten per sobreviure a través de les estacions. A més, el millor record serà realitzar-te una foto ‘prehistòrica’ amb els protagonistes de la pel·lícula en el photocall instal·lat en l'entrada al Museu de les Ciències.

3- Realitzar experiments divertits 

La ‘Ciència a Escena’ és una de les propostes més divertides que oferix el Museu per a un públic de totes les edats que vulga participar en diferents experiències plenes de sorpreses i molta ciència. 
Les sessions especials de "La Ciència a Escena", "Química en acció" i "La ciència invisible" reunixen les millors experiències de "Màgia Química", "Fred, fred" "aLUZina!", "Horror al buit" i "Roent". S'ofereixen per a un públic a partir de 8 anys ("Química en acció" a la sala 1) i "La ciència invisible", recomanada a partir dels 10 anys que es realitza a la sala 2. A més, els més xicotets, de 4 a 8 anys, es convertixen en científics i experimenten amb la matèria i les seues propietats en "Científic per un dia" (a partir del 19 de juny). També pots participar en l'Estudi de TV per a conéixer els secrets i trucs que intervenen en l'enregistrament d'un programa

4- Érase una vegada… la ciència dels contes en el Museu 

La ciència està a tot arreu però... podem trobar-la amagada en el fantàstic món dels contes infantils? Series capaç de trobar ciència al castell embruixat, en el bosc sense fi, dins de la casa de xocolate, en l'espill màgic o en la tija de fesols? “Érase una vegada...” ens dona la resposta i presenta conceptes científics a través de deu contes populars.
Caputxeta Roja, el Llop Feroç, Alicia o els quaranta lladres salten dels llibres per a explicar-nos tot sobre la ciència darrere dels relats infantils. Amb multitud de mòduls interactius, l'exposició es desenvolupa en deu “llibres” gegants organitzats al voltant d'un bosc ple de sorpreses on explorar i escoltar els contes tradicionals. També coneixeràs els contes clàssics i la ciència que amaguen en els Contacontes que se celebren els dissabtes i diumenges a les 11.00, 12.00, 17.00 i 18.00 hores. 

5- El Espai dels Xiquets en el Museu de les Ciències 

Un espai dissenyat per al públic de 3 a 8 anys, on experimentar amb els sentits, l'aigua, els animals, un bosc animat i fins a una casa inacabada: és el 'L'Espai dels Xiquets' del Museu de les Ciències. Adaptat a les noves mesures de seguretat i control d'aforament, hi ha sessions al llarg de tot el dia. En "Els sentits" els xiquets experimenten amb espills deformants, comproven com es veuen des de diferents angles, endevinen objectes a través del tacte o juguen amb les olors. "El Bosc" és la zona en la qual juguen amb l'aigua sense por de banyar-se i coneixen els peixos, mamífers, rèptils, amfibis o ocells, la seua alimentació, hàbitat o reproducció amb animals reals. També poden veure com els seus dibuixos cobren vida: trien i acoloreixen un animal, el porten a l'escàner i passen a formar part de "El Bosc Animat" en una pantalla de projecció. 

A més, poden convertir-se per un moment en una cria de cangur, una gran tortuga que descansa al costat d'un arbre o un enorme escorpí que fins i tot mou les seues pinces. En "Cooperació" els espera la casa inacabada un espai molt especial perquè els xiquets, en equip, poden construir, desfer i refer, una casa amb rajoles utilitzant grues, carros i aparells de transport de joguet.

6- El Formiguer i altres animals
Aquesta instal·lació, situada al costat del Espai dels Xiquets, recrea els túnels en els quals habiten les formigues Atta, o talladores de fulles, una espècie capaç de cultivar la seua pròpia plantació de fongs. Esta recreació s'ha completat amb acuaterrarios on s'observen xicotets peixos i plantes tropicals, des d'on les formigues s'aprovisionen de fulles que utilitzen per a nodrir al fong del qual s'alimenten. 

7-  Play. Ciència i música, la nova exposició del Museu deles Ciències

Veure les cordes vocals en acció, marca el tempo d'una orquestra, compon i interpreta amb diferents instruments o toca una arpa virtual. 'Play. Ciència i música' mostra una àmplia col·lecció històrica d'instruments musicals, espais amb experiències interactives entorn de processos creatius i cognitius de la música així com experiències multimèdia. Una exposició plena de sorpreses: Quant talent i quanta tecnologia es necessita per a reproduir música amb una màquina mecànica?, música gravada en un corró de fusta...!, podem veure les ones? hi ha música en el buit?

Hi ha visites guiades opcionals a l'exposició del 19 de juny al 5 de setembre tots els dies a les 11.00; 13.15; 16.30 i 19.30 hores. El preu és de 2,50 euros. La visita es completa amb tallers en els quals es proven "efectes sonors" i es convida al públic a tocar instruments. És necessari adquirir a més l'entrada al Museu de les  Ciències. 

8- Assistir a un espectacle de ‘Alt Voltatge’ 
En el Teatre de la Ciència es programen diverses sessions de l'espectacle ‘Alt Voltatge’. L'accés al 'Teatre de la Ciència' està inclòs en l'entrada general al  Museu de les Ciències. El públic ha de reservar sessió en el punt info de la primera planta. El xou 'Alt voltatge' inclou demostracions científiques i experiments divertits, com a campanes que sonen sense tocar-les, ciris que s'apaguen amb una vareta metàl·lica sense necessitat de bufar, anells saltarines, arcs elèctrics que solquen l'espai, o tubs de neó que s'encenen en tocar els seus extrems. També inclou la famosa 'Bobina de Tesla' que el públic podrà veure en acció. És un transformador amb efectes espectaculars, com els raigs que produeix de més d'un metre. Inclòs en l'entrada al Museu. 

9- Explorar les estreles amb un planetari en directe

El Hemisfèric oferix el planetari ‘Astromenuts’. El públic infantil, de 3 a 6 anys, descobrix els secrets del dia i la nit, les fases de la Lluna o les meravelles que tanquen les constel·lacions. El Hemisfèric es convertix en una nau espacial que espera als astronautes del futur. En un vertiginós viatge a través del sistema solar recorren planetes i intenten atrapar alguna estrela que troben pel camí. Una manera d'iniciar-se en les ciències de l'espai a través de divertits dibuixos, històries i animacions. 

A més, per a tots els públics i recomanat a partir de 8 anys, el Hemisfèric proposa 'Les Nocturnes d'estiu' tots els dijous a les 20 hores i els dissabtes a les 21 hores fins al 4 de setembre. La narració és en directe, s'explica al públic curiositats i les constel·lacions més representatives del cel estival acompanyat per una banda sonora original.

10- Descobrir el món submarí amb ‘L'escull encantat: Kaluoka’hina 3D’

També en el Hemisfèric “L'escull encantat: Kaluoka’hina 3D” relata una divertida aventura plena d'humor. Este espectacle d'entreteniment dirigit a tota la família presenta una excitant història  sobre el fantàstic món submarí. La immensitat dels oceans del nostre planeta amaga secrets inimaginables. Un dels més preciosos és l'escull encantat: Kaluoka’hina, la màgia del qual ho protegix de ser descobert pels humans. Els habitants de Kaluoka’hina sempre han viscut en pau… fins que el volcà entra en erupció. Un espectacle educatiu i emocionant que mostra la importància de preservar el nostre medi ambient.

]]>
El Museu de les Ciències amplia els continguts de l’exposició ‘Mart. La conquista d’un somni’ /va/info/prensa/noticias/nuevos-contenidos-Marte-.html dv., 23 de jul. 2021 11:01:00 +0200 La mostra s’actualitza amb nous suports gràfics amb les últimes missions de Xina, Índia i Emirats Àrabs

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/nuevos-contenidos-Marte-.html El Museu de les Ciències amplia des de hui l’exposició ‘Mart. La conquista d’un somni’ amb nous continguts sobre les missions posada en òrbita per les agències espacials de Xina, Índia i Emirats Àrabs junt amb l’última missió de NASA en la zona dedicada a l’exploració robòtica del planeta roig.

Els i les visitants podran conéixer, a més de les missions de la NASA i l’Agència Espacial Europea (ESA), l’exploració marciana realitzada per estos països, com la missió emiratí Emirates Mars, que amb l’arribada de la seua sonda, A l’Amal, s’ha convertit en la quinta nació a arribar a l’òrbita de Mart, o a la missió Tianwen de Xina, que ha sigut el segon país a ‘posar’ un rover a Mart. Tota esta informació i més es presenta en diversos suports gràfics dedicats a cada una de les missions. A més, es podrà conéixer i descobrir els objectius i instruments principals de cada una d’elles, així com altres dades curioses.

L’exposició ‘Mart. La conquista d’un somni’ respon amb mòduls i jocs interactius a les grans preguntes que desperta Mart, les seues característiques i diferències respecte a altres planetes, com ho observem des del punt de vista científic i de la ciència-ficció o la seua influència en l’imaginari col·lectiu.

Inclou peces de gran valor històric com a reproducció dels llibres De revolutionibus orbium coelestium, de Nicolás Copèrnic o Astronomia Nova de Johannes Kepler, facsímils de les il·lustracions d’Henrique Alvim Corrêa  per a 'La Guerra dels Mons' i una rèplica del primer telescopi de Galileu Galilei. Hi ha visites guiades a ‘Mart. La conquista d’un somni’ es realitzen tots els dies a les 11:00; 13:00; 17:00 i 19:00 hores. El preu és també de 2,50 euros i és necessari adquirir a més l’entrada al Museu de les Ciències.

 

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències i Berklee atorguen les beques als estudiants valencians /va/info/prensa/noticias/becas-Berklee.html dv., 23 de jul. 2021 10:44:00 +0200 Estes ajudes anuals de la universitat nord-americana, de 80.000 euros, s’arrepleguen en l’acord firmat per ambdós institucions en 2020

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/becas-Berklee.html La Ciutat de les Arts i les Ciències i Berklee atorguen les beques als estudiants valencians per l’acord firmat en 2020 en el que, a més d’estar inclòs este programa de beques, es confirma el compromís de Berklee per potenciar el talent valencià, així com contribuir a la dinamització cultural i musical de la Ciutat de les Arts i les Ciències i la posada en marxa de projectes socials amb vinculació local.  En la firma també es va formalitzar que la prestigiosa universitat nord-americana continuara amb la seua activitat acadèmica en la ciutat de València durant almenys els pròxims vint anys. 

Així doncs, i com a conseqüència d’este conveni, Berklee ha assignat un total de 80.000€ en beques per a quatre estudiants valencians que cursaran, durant l’any que ve acadèmic, algun dels programes de màster que l’escola oferix en el seu campus de València. Els alumnes becats han sigut admesos en els programes de Composició de bandes sonores per a pel·lícules, televisió i videojocs; Producció musical, tecnologia i innovació i Interpretació de músiques actuals i producció musical.

Des de Berklee València, la directora executiva María M. Iturriaga ha assenyalat que 'amb este programa de beques Berklee constata la seua ferma aposta pel talent artístic i musical present en la Comunitat Valenciana al mateix temps que suposa també una forma de reconéixer l’excel·lent acollida que, des de fa quasi una dècada, els valencians han mostrat a la nostra institució. La comunió amb la ciutat, amb les seues institucions i amb les distintes entitats culturals és absoluta i aspirem que continue així per molts més anys”.

Per la seua banda, el director general de la Ciutat de les Arts i les Ciències, Enrique Vidal ha destacat que 'és un honor que València continue acollint l’única seu de la Berklee a Europa, una institució d’altíssim nivell, amb l’objectiu de donar-li consistència i que reflectisca i recale en la societat valenciana, alhora que ajude a l’accés a tan important centre als estudiants valencians'. 

Berklee destinarà fins a 80.000€ anuals en beques, que seran accessibles per a aquells alumnes valencians admesos en qualsevol dels quatre programes màster que l’escola impartix en el seu campus de València: producció musical, tecnologia i innovació; gestió de la indústria musical i de l’entreteniment; composició de música per a pel·lícules, televisió i videojocs; i interpretació de músiques actuals. Les bases per a la pròxima convocatòria estaran disponibles en la web de Berklee València este tardor. 

El programa compta amb una comissió de seguiment en què, a més de Berklee, formen part de la mateixa  representants de la La Ciutat de les Arts i les Ciències i de la Fundació Palau dels Arts. L’assignació dels fons té en compte tant els mèrits artístics, acadèmics i professionals com els recursos econòmics dels candidats.

El campus de Berklee a València ha sigut el primer campus fora dels Estats Units de Berklee College of Music i l’únic a Europa. En l’actualitat Berklee exercix activitats de caràcter cultural, acadèmic i d’interés públic. Cada any passen per les seues aules al voltant de 350 estudiants de més de 40 nacionalitats que es desplacen a viure a la ciutat de València per a completar la seua formació. En total són 40 els estudiants valencians que han passat pel campus de Berklee a València.


 


 

 

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències sorteja 100 entrades del Museu de les Ciències entre jóvens de fins a 29 anys /va/info/prensa/noticias/sorteo-100-entradas-jovenes-.html dt., 20 de jul. 2021 12:32:00 +0200 Els i les participants en el sorteig hauran de pujar una publicació o una història a Instagram sobre la Ciutat de les Arts i les Ciències etiquetant a @ciutatartesciencias i amb l’hashtag #planazoCAC

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/sorteo-100-entradas-jovenes-.html La Ciutat de les Arts i les Ciències ha posat en marxa un sorteig de 100 entrades del Museu de les Ciències en què poden participar jóvens de fins a 29 anys. Se tracta d’una iniciativa que s’emmarca en la campanya publicitària 'La Ciutat de les Arts i les Ciències sempre és un 'superpla'. Descobrix una nova forma de divertir-te’ dirigida als més jóvens.   

Els i les participants en el sorteig hauran de pujar una publicació o una història a Instagram en la que aparega la Ciutat de les Arts i les Ciències etiquetant a @ciudadartesciencias amb l’hashtag #planazoCAC. Les entrades se sortejaran al setembre i tindran una validesa fins al 31 de desembre de 2021. 

 Entre l’oferta del Museu de les Ciències, destaca la exposición ‘Play. Ciència i música’, ‘Mart. La conquista d’un somni’ i l’espectacle ‘Alt Voltatge’ del Teatre de la Ciència.

 

]]>
Els ‘imprescindibles’ de la Ciutat de les Arts i les Ciències /va/info/prensa/noticias/planes-verano-Ciutat-de-les-Arts-i-les-Ciencies-.html dt., 13 de jul. 2021 12:15:00 +0200 Propostes i ‘superplans’ per a este estiu en la Ciutat de les Arts i les Ciències

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/planes-verano-Ciutat-de-les-Arts-i-les-Ciencies-.html Què tal un planetari en directe? ‘Les Nocturnes d'estiu’ en el Hemisfèric 

‘Les Nocturnes d'estiu’ del Hemisfèric t'ofereix l'oportunitat de descobrir el cel nocturn estival. Apunta't al cosmos de la mà d'un dels nostres planetaristes, coneix les constel·lacions més representatives d'aquesta època de l'any i identifica les estreles més brillants. 

Nebuloses, cúmuls estel·lars i restes d'estreles moribundes es revelen de manera espectacular gràcies al sistema de projecció del Hemisfèric. Explora Saturn i sobrevola els anells més famosos de l'univers, contempla algunes de les llunes més estranyes del sistema solar o viatja als confins de l'univers per a descobrir una colpidora visió del inconmesurable.

Horari. De l'1 de juliol al 4 de setembre. Dijous a les 20.00 hores i dissabtes a les 21.00 hores Preu per sessió dijous i dissabte: 8 € adult / 6,20 € xiquet. Sessió recomanada per a majors de 8 anys. Activitat realitzada en castellà.

Aventures IMAX: de l'Amazones a l'Amèrica més salvatge
El Hemisfèric ha renovat cartellera amb la pel·lícula IMAX 'Amazon Adventure' una projecció IMAX que relata la mítica expedició protagonitzada pel naturalista anglés Henry Bates a mitjan segle XIX. La pel·lícula narra l'extraordinari viatge d'onze anys a través de la selva amazònica del jove investigador Bats, que va arriscar la seua vida per la Ciència i va realitzar contribucions crucials per a la Biologia. 

Una altra projecció IMAX és ‘America Wild. Parcs naturals’ que recorre alguns dels parcs nacionals més famosos dels Estats Units. Canons de vertigen, paisatges de muntanya, neu i gel, llacs d'aigües cristal·lines i boscos d'arbres gegants rodats en Yosemite, Yellowstone, el Parc Nacional Glacier i Everglades són alguns dels espectaculars llocs que mostra aquesta pel·lícula del Hemisfèric.

Experimenta el costat més divertit de la ciència amb 'La Ciència a Escena' 
Experimenta en directe amb la ciència més divertida amb les sessions especials de la ‘Ciència a Escena’: 'Química en acció' i la 'Ciència invisible'. Se celebren en sales situades en la planta baixa del Museu, al Carrer Menor. L'entrada és 3,5 euros per taller i persona. "Química en acció" (a les 11.30 i 16.00 hores) per a un públic a partir de 8 anys i "La ciència invisible"(a les 13.00 i 17.15 hores).

A més, els més xicotets, de 4 a 8 anys, es convertixen en científics i experimenten amb la matèria i les seues propietats en "Científic per un dia". També pots participar en l'Estudi de TV per a conéixer els secrets i trucs que intervenen en l'enregistrament d'un programa.

Fins al 5 de setembre tots els dies:
- Sala 1. Química en acció: 11.00 i 16.00 hores. 
- Sala 2. La Ciència invisible: 12.00 i 18.00 hores. 
- Sala 4. Científic per un dia: 12.30 hores (dilluns, dimarts, dijous i dissabte) 17.00 i 19.00 hores. 
- Estudi TV. 13.00 hores

Del 6 al 30 de setembre tots els dies: 
- Sala 1. Química en acció: 11.00 i 16.00 hores. 
- Sala 2. La Ciència invisible: 12.00 i 17.30 hores. 
- Sala 4. Científic per un dia: 12.30 hores (de dilluns a divendres) 17.00 hores. 
- Estudi de TV. 13.00 hores. 

L'espectacular ‘Teatre de la ciència’: pèls de punta amb ‘Alt Voltatge’ 
En el Teatre de la ciència es programen diverses sessions de l'espectacle ‘Alt Voltatge’. L'accés al 'Teatre de la Ciència' està inclòs en l'entrada general al Museu de  les Ciències. El públic ha de reservar sessió en el punt info de la primera planta. El xou 'Alt voltatge' inclou demostracions científiques i experiments divertits, com a campanes que sonen sense tocar-les, ciris que s'apaguen amb una vareta metàl·lica sense necessitat de bufar, anells saltarins, arcs elèctrics que solquen l'espai o tubs de neó que s'encenen en tocar els seus extrems. També inclou la famosa 'Bobina de Tesla' que el públic podrà veure en acció. És un transformador amb efectes espectaculars, com els raigs que produeix de més d'un metre. L'accés està inclòs en l'entrada del Museu de les Ciències. Pots reservar la teua sessió en el punt info de la primera planta.

La ciència de la música ‘PLAY. Ciència i música’ en el Museu de les Ciències 
Participa en experiències multimèdia, toca una arpa virtual o marca el tempo d'una orquestra. En l'exposició 'Play. Ciència i música' et convidem a "tocar" la música a través de la ciència.
‘Play’ mostra una àmplia col·lecció històrica d'instruments musicals, espais amb experiències interactives entorn de processos creatius i cognitius de la música així com experiències multimèdia. Una exposició plena de sorpreses: Quant talent i quanta tecnologia es necessita per a reproduir música amb una màquina mecànica?, música gravada en un corró de fusta...!, podem veure les ones? hi ha música en el buit?

Hi ha visites guiades opcionals a l'exposició del 19 de juny al 5 de setembre tots els dies a les 11.00; 13.15; 16.30 i 19.30 hores. El preu és de 2,50 euros. La visita es completa amb tallers en els quals es proven "efectes sonors" i es convida al públic a tocar instruments. És necessari adquirir a més l'entrada al Museu de les Ciències.

Un passeig pel Carrer Major del Museu: El Pèndol de Foucault i l'escultura artística de l'ADN
Passejar pel Carrer Major del Museu de les Ciències és un altre dels imprescindibles si es visita la Ciutat de les Arts i les Ciències. Amb una superfície de 4.000 m² i 200 m de longitud, la seua cascada de vidrieres aconsegueix una altura de 30 metres, aquest espai està presidit per les cinc gegants columnes que suporten l'edifici. A més, alberga dos dels grans elements emblemàtics del Museu: el Pèndol de Foucault i la representació artística de la Molècula d'ADN.

El nostre pèndol hipnotitza amb els seus 30 metres de longitud: és un dels més llargs del món i el seu cicle de gir complet és de 34 hores. En realitat, no és el pèndol el que gira, sinó la Terra i, amb ella, tot el Museu es mou "voltant" del pèndol. 
El vaivé del pèndol no s'esmorteeix a causa d'un sistema electromagnètic situat en el sostre que manté la seua oscil·lació i permet, al cap del temps, observar el seu gir, lent, però continue, en el sentit de les agulles del rellotge. Encara que, gràcies a Foucault, sabem que es tracta d'una il·lusió: és l'edifici –i, amb ell, el planeta sencer- el que realment gira “sota” el pèndol.
Tot el que ens envolta gira, amb el planeta, cada 24 hores. A més, la Terra gira entorn del Sol, i el Sol i els seus planetes entorn de la Via Làctia... Però el pèndol de Foucault ignora tots aqueixos moviments: està alineat amb l'Univers. Esperes a veure com cau la següent boleta? 

La tercera planta del Museu: Coneix-te a tu mateix (i coneixeràs l'Univers)

Explorant-nos en el ‘Bosc de Cromosomes’
En la tercera planta del Museu, vine a descobrir com som en el Bosc de Cromosomes. Experimenta i aprén amb més de cent mòduls interactius.
En el Bosc de Cromosomes, 23 parells de cromosomes gegants representen, a gran escala, el genoma de l'espècie humana. Passejant per l'exposició descobriràs quanta aigua forma part del cos, què ens permet escoltar, com aprenem, on va la sang quan ix del cor o què és l'enginy. En més de cent jocs interactius pots comprovar la distància que pots saltar, quant temps mantens l'equilibri o la teua potència muscular. T'esperem per a experimentar i aprendre!

Ací ja viatgem fins al planeta roig: exposició “Mart. La conquesta d'un somni”
Experimenta i descobrix els fets més rellevants o curiosos del planeta roig. Escolta com sonaria la teua veu o quin seria el teu pes en Mart
A través de cinc grans blocs respondràs a preguntes com per què desperta tant d'interés? o quines dades ho definixen i distingixen de la resta de planetes del sistema solar? Coneixeràs l'observació de Mart des del punt de vista científic i de la ciència-ficció; la seua influència en l'imaginari col·lectiu o com ha sigut la seua representació en la cultura. Finalment, realitzaràs un repàs per les diferents fites en la carrera espacial cap a Mart i el futur en la conquesta humana del planeta.
“Mart. La conquesta d'un somni” inclou algunes peces de gran valor pel seu interés històric o documental. Rèpliques de llibres astronòmics com De revolutionibus orbium coelestium, de Nicolás Copèrnic o Astronomia Nova de Johannes Kepler; facsímils d'il·lustracions originals de “La Guerra dels Mons”, una rèplica del primer telescopi de Galileu Galilei o dues maquetes impreses en 3D que recreen possibles habitacles en el planeta roig.

En l'exposició podem gaudir de diversa informació sobre el planeta roig a través d'un assistent virtual que ens rep des del centre de recepció de visitants en Mart. Una pantalla gegant simula l'holograma d'un personatge que dona un comunicat meteorològic similar al terrestre, però amb la informació rellevant per als nous colons marcians, així com indicacions sobre mesures de seguretat durant la visita als turistes terrícoles. 
Hi ha visites guiades opcionals a l'exposició del 19 de juny al 5 de setembre tots els dies a les 11.00; 13.00; 17.00 i 19.00 hores. El preu és de 2,50 euros. És necessari adquirir a més l'entrada al Museu de les Ciències.

Astronauta per un dia en ‘Gravetat Zero’
Si tens curiositat per conéixer la investigació espacial europea, contemplar peces originals del famós telescopi Hubble o deixar-te portar per espectaculars imatges de l'espai en moviment, no pots perdre't l'exposició ‘Gravetat Zero’, on també tens l'oportunitat de fer una passejada fins a l'Estació Espacial Internacional seguint les indicacions de l'astronauta Pedro Duque. 
Aprén sobre el cosmos amb mòduls interactius que expliquen fenòmens curiosos sobre astronomia i coneix els principals treballs i investigacions realitzats per l'Agència Espacial Europea (ESA) que ha col·laborat en aquesta exposició. I no oblides experimentar la sensació d'immensitat de l'espai amb el sorprenent "cub", cobert d'espills en el seu interior, on es projecten imatges reals del cosmos i de la Terra vista des de l'espai. 


Un estiu amb quatre novetats en el Oceanogràfic
El Oceanogràfic desplega aquest estiu un notable ventall de novetats que incideixen directament en l'exhibició i gaudi de les seues instal·lacions com una nova presentació en el Delfinari, que incideix a continuar divulgant les característiques d'aquests increïbles animals i la necessitat d'entendre i cuidar la mar i els seus habitants i en la qual s'inclouran les noves tecnologies per a aconseguir una interacció amb el públic.

És novetat absoluta l'oferta dels ‘Sopars en el Llac’, amb dos menús especials per a degustar a la terrassa del Restaurant Oceans, convertida per a l'ocasió en un privilegiat mirador sobre el llac, i un bon argument per a gaudir de les visites privades nocturnes, una altra proposta diferent per a poder conéixer més de prop i relaxadament i amb informació directa de l'aquari i els seus habitants.

Finalment, aquest estiu es presentarà una nova experiència als visitants, el ‘Backstage Tour’ per la vida més oculta, salvatge i interior del Oceanogràfic.

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències renova el segell de qualitat 'Safe Tourism Certified' /va/info/prensa/noticias/turismo-seguro.html dc., 07 de jul. 2021 14:57:00 +0200 - Este reconeixement certifica la implantació d'un sistema de prevenció de riscos per a la salut enfront de la COVID-19

- L'Institut per a la Qualitat Turística Espanyola (ICTE) avala així un any més les mesures de seguretat sanitària

 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/turismo-seguro.html La Ciutat de les Arts i les Ciències ha renovat el segell de qualitat 'Safe Tourism Certified', creat per l'Institut per a la Qualitat Turística Espanyola (ICTE) i que reconeix el compliment en les seues instal·lacions de les recomanacions incloses en la guia 'Mesures per a la reducció de contagi pel coronavirus SARS-Covid-19.

El complex té des de juny de 2020 amb este segell de qualitat que li reconix com a destí segur, sent el primer museu d'Espanya que va obtindre esta certificació.

Després d'una nova auditoria, el Museu de les Ciències i el Hemisfèric han renovat este segell per un any més. A més de nombrosos dispensadors de gel en les zones d'ús públic, en les entrades i en diferents punts de les instal·lacions del Museu de les Ciències així com en els diferents espais tancats dins de la zona expositiva, es continua controlant l'aforament amb 'contapersones', tant del propi edifici com de cadascuna de les sales d'exposicions del Museu.

Els tallers de divulgació científica inclosos dins de l'oferta del Museu, es realitzen respectant les mesures de restricció d'aforaments, protecció, higienització i distància de seguretat indicades per a estes activitats.

A l'interior hi ha recorreguts unidireccionals senyalitzats que permeten la visita sense aglomeracions. Els accessos i eixides del Museu i Hemisfèric també estan marcats amb cartelleria visible per a evitar l'encreuament de fluxos de visitants i garantir la distància de seguretat.

El Hemisfèric seguix amb aforament reduït, segons establix la normativa vigent per als cinemes, la qual cosa permet la distància d'un seient entre persones o grups de persones convivents. L'accés es realitza de manera controlada, de manera que es mantinga la distància interpersonal entre treballadors i públic, i del públic entre si.

En les sessions amb projeccions 3D els espectadors i espectadores disposen d'ulleres 3D, desinfectades adequadament en acabar cada sessió per a garantir la higiene d'estes ulleres, igual que ocorre amb els auriculars entregats pel personal per a escoltar la projecció en diferents idiomes. A més, s'ha incrementat la freqüència de neteja de la sala que inclou la desinfecció de les butaques i passamans.

Ventilació anti-COVID

A més de totes estes mesures, el Museu de les Ciències i el Hemisfèric disposa d'un sistema de monitoratge de la qualitat de l'aire per a avaluar i minimitzar el risc en edificis de pública concurrència. Es tracta d'una ventilació anti COVID verificada per investigadors del CSIC després de monitorar la qualitat ambiental que és registrada per mesuradors instal·lats en diverses zones de tots dos edificis.

L'estudi, en el qual participa l'Associació Mesura i el grup Airegem, ha consistit en la presa de dades massives de CO₂, temperatura i humitat en diferents espais del Museu de les Ciències i del Hemisfèric. Per a això, s'han instal·lat mesuradors de CO₂ en diverses exposicions i sales del Museu de les Ciències i el Hemisfèric.

Els resultats mostren que, amb els aforaments actuals de visitants, mai es van sobrepassar els nivells de CO₂ que indiquen mala ventilació i que són considerats com a indicador indirecte de major risc de contagi per COVID-19. En concret, les sales es van mantindre en tot moment molt per davall del límit recomanat de 700 ppm de CO₂.

]]>
El Hemisfèric inicia hui un nou cicle de ‘Les Nocturnes d'estiu’ /va/info/prensa/noticias/planetario-valencia-.html dj., 01 de jul. 2021 16:13:00 +0200 - Tots els dijous a les 20 hores i els dissabtes a les 21 hores se celebra este planetari narrat en directe 
- Els caps de setmana a les 12 hores es realitza el planetari infantil ‘Astromenuts’ 
 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/planetario-valencia-.html El Hemisfèric destaca este estiu per la seua oferta en planetaris en directe per a tots els públics amb ‘Les Nocturnes d'estiu’ que comencen hui i el planetari infantil ‘Astromenuts’ que es realitza els caps de setmana. 

Nebuloses, cúmuls estel·lars i restes d'estreles moribundes es revelen de manera espectacular gràcies al sistema de projecció del Hemisfèric. Són ‘Les Nocturnes d'estiu’ del Hemisfèric que descobrixen com és el cel nocturn estival. La narració és en directe, s'explica al públic curiositats i les constel·lacions més representatives del cel a l'estiu acompanyat per una banda sonora original. 

El planetari mostra Saturn, els anells més famosos de l'univers i algunes de les llunes més estranyes del sistema solar. Les sessions de 'Les Nocturnes d'estiu' se celebraran fins al 4 de setembre tots els dijous a les 20 hores i els dissabtes a les 21 hores. 

Per al públic infantil, de 3 a 6 anys, els caps de setmana a les 12 hores s'ha programat el planetari ‘Astromenuts’. El Hemisfèric es convertix així en una nau espacial que espera als astronautes del futur, que descobrixen els secrets del dia i la nit, les fases de la Lluna o les meravelles de les constel·lacions. En un vertiginós viatge a través del sistema solar recorren planetes i intenten atrapar alguna estrela que troben pel camí. Una manera d'iniciar-se en les ciències de l'espai a través de divertits dibuixos, històries i animacions.

En la cartellera del Hemisfèric destaca també ‘L'escull encantat: Kaluoka’hina 3D’, una divertida aventura per a tota la família sobre el món submarí, les pel·lícules IMAX ‘Amazon Adventure’ i ‘Viatge a l'Espai. Pròxima parada Mart’ o la projecció ‘Caminant entre dinosaures. Planeta Prehistòric 3D’. 

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències amplia horaris i activitats este estiu /va/info/prensa/noticias/verano-2021-Ciutat-de-les-Arts-i-les-Ciencies-.html dv., 18 de juny 2021 12:20:00 +0200 - El Museu de les Ciències obri de 10 a 21 hores amb més sessions de 'La Ciència a Escena', 'Teatre de la Ciència' i contacontes en 'Érase una vegada'

- El Hemisfèric ha estrenat la pel·lícula 'L'escull encantat:  Kaluoka'hina 3D', projecta el planetari infantil 'Astromenuts' i partir de l'1 de juliol tornen 'Les Nocturnes d'estiu'

 

 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/verano-2021-Ciutat-de-les-Arts-i-les-Ciencies-.html La Ciutat de les Arts i les Ciències comença  el seu horari d'estiu. El Museu de les Ciències estarà obert des de les 10 h fins a les 21 hores i ampliarà també les activitats en tallers i demostracions científiques, així com el Hemisfèric amb projeccions fins a les 20 hores.

Entre l'oferta del Museu de les Ciències, destaca la nova exposició 'Play. Ciència i música', la mostra 'Mart. La conquesta d'un somni' i el Teatre de la Ciència. 'Play. Ciència i música, situada en la primera planta del Museu de les Ciències, mostra al públic una àmplia col·lecció històrica d'instruments musicals, espais amb experiències interactives entorn dels processos creatius i cognitius de la música. Hi ha visites guiades i taller tots els dies.

Una altra de les propostes del Museu de les Ciències són els tallers "Química en acció" i "La ciència invisible", sessions especials de 'La Ciència a Escena' que reuneixen els experiments més sorprenents. Els contacontes de l'exposició 'Érase una vegada...', les sessions 'Alt Voltatge' del Teatre de la Ciència amb l'espectacular bobina de Tesla o el Espai dels Xiquets són també continguts que amplien sessions en temporada alta.

En la cartellera del Hemisfèric destaca 'L'escull encantat: Kaluoka'hina 3D', una divertida aventura per a tota la família sobre el món submarí, les pel·lícules IMAX 'Amazon Adventure' o la projecció 'Caminant entre dinosaures. Planeta Prehistòric 3D'. El planetari 'Astromenuts' descobrix al públic infantil, de 3 a 6 anys, els secrets del dia i la nit, les fases de la Lluna o les meravelles que tanquen les constel·lacions.

A més, el Hemisfèric proposa per a estiu un nou cicle de planetari dedicat al cel estival. Les sessions de 'Les Nocturnes d'estiu' es realitzaran de l'1 de juliol al 4 de setembre els dijous a les 20 hores i els dissabtes a les 21 hores. La narració és en directe, s'explica al públic curiositats i les constel·lacions més representatives del cel estival acompanyat per una banda sonora original. Les entrades ja estan disponibles en la web consultar ací. 

La ventilació anti COVID del Museu de les Ciències i el Hemisfèric ha sigut verificada per investigadors del CSIC després de monitorar la qualitat ambiental registrada per mesuradors instal·lats en diverses zones de tots dos edificis. A més, des de juny de 2020 la Ciutat de les Arts i les Ciències compta amb el segell 'Safe Tourism Certified' creat per l'Institut per a la Qualitat Turística Espanyola (ICTE). Sobre aquest tema continuen les mesures adoptades quant a reducció i control d'aforament, desinfecció i senyalització d'itineraris per a garantir la distància social i evitar aglomeracions.

Un estiu amb quatre novetats en el Oceanogràfic

El Oceanogràfic desplega aquest estiu un notable ventall de novetats que incidixen directament en l'exhibició i gaudi de les seues instal·lacions com una nova presentació en el Delfinari, que incidix a continuar divulgant les característiques d'aquests increïbles animals i la necessitat d'entendre i cuidar la mar i els seus habitants i en la qual s'inclouran les noves tecnologies per a aconseguir una interacció amb el públic.

És novetat absoluta l'oferta dels 'Sopars en el Llac', amb dos menús especials per a degustar a la terrassa del Restaurant Oceans, convertida per a l'ocasió en un privilegiat mirador sobre el llac  i un bon argument per a gaudir de les visites privades nocturnes, una altra proposta diferent per a poder conéixer més de prop i relaxadament i amb informació directa de l'aquari i els seus habitants.

Finalment, este estiu es presentarà una nova experiència als visitants, el 'Backstage Tour' per la vida més oculta, salvatge i interior del Oceanogràfic.

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències de València compta des de hui amb huit màquines RECICLOS /va/info/prensa/noticias/maquinas-RECICLOS-.html dc., 16 de juny 2021 14:32:00 +0200 Nova aposta d'aquest complex per la sostenibilitat amb la col.laboració amb Ecoembes 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/maquinas-RECICLOS-.html La Ciutat de les Arts i les Ciències de València compta des de hui amb huit màquines RECICLOS, el Sistema de Devolució i Recompensa (SDR) d'Ecoembes que premia el compromís amb el reciclatge de llandes i botelles de plàstic de begudes. Així, gràcies a l'aposta d'aquest complex per la sostenibilitat, i en col·laboració amb Ecoembes, l'organització sense ànim de lucre que coordina el reciclatge d'envasos a Espanya, el Museu de les Ciències disposa de quatre d'aquestes màquines, dos més s'han instal·lat en el Umbracle i altres dos en el Oceanogràfic.

D'aquesta manera, els visitants que diàriament passen per aquest complex d'oci científic i cultural poden continuar reciclant fora de les seues llars les llandes i botelles de plàstic de begudes que consumisquen, facilitant la circularitat d'aquests residus, és a dir, que tornen a convertir-se en nous envasos o productes després del seu reciclatge. En fer ús d'aquestes màquines, els usuaris reben punts amb els quals poden ajudar a millorar el seu entorn a través d'incentius sostenibles o socials, com ara contribucions al Banc d'Aliments o participacions en sortejos de productes sostenibles.

A més, RECICLOS vol contribuir a fomentar un consum responsable i racional d'aquesta mena d'envasos. Per aquest motiu, estableix un límit setmanal a les llandes i botelles de plàstic de begudes pels quals els ciutadans obtenen punts en reciclar.

Aquest sistema de reciclatge (SDR) ha sigut presentat en un acte que ha tingut lloc en el Passeig d'Arcbotants de la Ciutat de les Arts i les Ciències i al qual han assistit Enrique Vidal, director general de la Ciutat de les Arts i les Ciències; Mireia Mollà, Consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana; Joan Piquer, director general de Qualitat i Educació Ambiental de la Generalitat Valenciana i Xavier *Balagué, Gerent d'Ecoembes a la Comunitat Valenciana.

El director de la Ciutat de les Arts i les Ciències, Enrique Vidal, ha destacat que “la conscienciació i sensibilització dels ciutadans en aquest compromís de la cura del medi ambient i el desenvolupament sostenible és un repte per a la Ciutat de les Arts i les Ciències. Amb aquesta iniciativa retornem a la societat l'esforç que fem cada dia reciclant, ja que cada envàs recollit, generarà la possibilitat d'accedir a un premi com a incentiu individual o realitzar una donació per a la realització d'un projecte com a incentiu col·lectiu”

La Ciutat de les Arts i les Ciències i AVANQUA han inclòs entre els incentius alguns dels seus productes, com a entrades al Museu i al Hemisfèric, entrades per a l'activitat "L'altre costat de l'aquari” del Oceanogràfic i passes CIENCIAMICS com a incentius individuals.

Per part seua, Xavier Balagué, gerent d'Ecoembes a la Comunitat Valenciana, ha destacat: “Volem que el reciclatge siga present en tots els àmbits del nostre dia a dia, més enllà de les nostres llars, per això és tan important que llocs com la Ciutat de les Arts i les Ciències aposten per aquesta iniciativa. RECICLES suposa, a més, una evolució en la manera en la qual reciclem, integrant la tecnologia i les recompenses per a impulsar encara més aquest hàbit. D'aquesta manera, continuem avançant entre tots per a complir amb els ambiciosos objectius de reciclatge marcats per la Unió Europea”.

La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha anunciat “l'evolució del model en la Comunitat Valenciana, que permetrà a la ciutadania obtindre descomptes econòmics directes de les taxes de tractament de residus domèstics per la devolució d'envasos lleugers”. Mollà ha destacat els bons resultats de recollida separada que llancen les xarxes informatitzades d'ecoparcs. Un sistema d'incentiu que en 2020 va beneficiar a 120.000 famílies en la Comunitat Valenciana. La consellera ha explicat que l'evolució del model en la Comunitat Valenciana respon “a la important política d'inversions i millora contínua dels governs del Botànic en matèria de residus”. Entre aquestes iniciatives s'ha referit a la renovació i millores de les instal·lacions de classificació d'envasos lleugers, així com en les plantes de tractament de residus domèstics mesclats “dotant-les de la flexibilitat necessària, dins d'un model modern i circular de gestió”.

La Ciutat de les Arts i les Ciències se suma a altres punts de la Comunitat Valenciana que compten ja amb RECICLOS, com les sis màquines de reciclatge instal·lades en col·laboració amb l'Ajuntament de València en els mercats Central, Russafa, Jesusalem i Cabanyal, així com en dependències municipals (l'edifici consistorial i la Tabacalera). Així mateix, els ports de València i de Dénia, gràcies a la col·laboració amb *Balearia, també tenen aquestes màquines de reciclatge, igual que el centre comercial de Zenia Boulevard (Alacant). A més, des d'el mes de desembre passat els ciutadans i ciutadanes de la ciutat de València compromesos amb el reciclatge poden reciclar les seues llandes i botelles de plàstic de begudes en qualsevol dels més 3.600 contenidors grocs situats en la via pública, als quals aquest SDR ha incorporat tecnologia, i rebre punts en fer-ho.

Així funciona el reciclatge amb recompensa de RECICLOS

Per a fer ús de les màquines de RECICLOS, els valencians només han de registrar-se en la webapp (app.reciclos.com), depositar totes les seues llandes i botelles de plàstic de begudes en una màquina de RECICLOS i escanejar el QR que mostrarà la màquina.

En fer-ho, obtindran punts, denominats RECICLOS, que podran canviar per les diferents recompenses disponibles, com és, en el cas de la Ciutat de les Arts i les Ciències, contribuir amb el Banc d'Aliments o participar en sortejos de productes sostenibles. Aquests punts tindran un límit setmanal amb la finalitat que els ciutadans no sols reciclen més i millor els seus envasos, sinó que consumisquen de manera responsable.

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències se ilumina hoy de azul por el Día Mundial de los Océanos /va/info/prensa/noticias/dia-oceanos-valencia.html dt., 08 de juny 2021 12:23:00 +0200 Con este encendido especial, el Hemisfèric, el Museu de les Ciències, el Palau de les Arts y el Oceanogràfic recordarán por qué se llama a la Tierra el “planeta azul”  

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/dia-oceanos-valencia.html La Ciutat de les Arts i les Ciències se suma hoy a la celebración del Día Mundial de los Océanos, que se celebra cada 8 de junio para destacar la importancia de su preservación. Por este motivo, el Hemisfèric, el Museu de les Ciències, el Oceanogràfic y el Palau de les Arts se iluminarán esta tarde a partir de las 21 horas con un encendido especial de color azul.  

 

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències participa en la iniciativa internacional #MuseumWeek /va/info/prensa/noticias/-MuseumWeek.html dl., 07 de juny 2021 14:44:00 +0200 Este festival digital, que este año se celebra del 7 al 13 de junio, consiste en compartir contenido en redes sociales con una etiqueta diferente cada día

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/-MuseumWeek.html La Ciutat de les Arts i les Ciéncies se suma por octavo año consecutivo a una nueva edición de #MuseumWeek, un evento digital en el que participan museos e instituciones culturales de todo el mundo y que ofrecen contenido original basado en el formato '7 días, 7 temas, 7 hashtags'.

La organización del festival propone que se compartan contenidos diarios relacionados con una etiqueta diferente a lo largo de la 'Museum Week', que en esta edición se celebra del lunes 7 al domingo 13 de junio. Las etiquetas para cada día de la semana serán las siguientes: el lunes 7 de junio #ÉraseUnaVezMW; martes 8 ##TrasBambalinasMW; el miércoles 9 #LaMiradadelaInfanciaMW; el jueves 10 #EurekaMW; el viernes 11 #TitúlaloMW; el sábado 12 #ElArteEstáenTodasPartesMW y el domingo 13 de mayo #PalabrasParaElFuturoMW. 

La Ciutat de les Arts i les Ciències ha participado en este evento global desde la primera edición en 2014.

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències organitza esta setmana accions per a promoure el desenrotllament sostenible que culminarà amb una encesa especial pel Dia dels Oceans  /va/info/prensa/noticias/CAC-SOSTENIBLE-.html dl., 31 de maig 2021 11:37:00 +0200 Les persones que publiquen de l’1 al 8 de juny una foto amb bicicleta en l’entorn de la Ciutat de les Arts i les Ciències amb l’etiqueta #SobreRuedasCAC i etiquetant a @ciudadartesciencias podran beneficiar-se d’una promoció 2x1 en les entrades

 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/CAC-SOSTENIBLE-.html La Ciutat de les Arts i les Ciències dedica esta primera setmana de juny al desenrotllament sostenible amb accions especials que inclouen una promoció 2x1 per a premiar l’ús de la bicicleta, la instal·lació en els exteriors del Museu de l’exposició 'Sobre Rodes' amb models clàssics i l’encesa especial de tot el complex el dimarts 8 de juny pel Dia dels Oceans. 

 A partir del dimarts 1 de juny es posa en marxa la promoció 2x1 #SobreRuedasCAC en Instagram amb la que es poden aconseguir entrades gratuïtes al Museu dels Ciències o a l’Hemisfèric. Fins al dimarts 8 de juny, les persones que publiquen en el seu compte d’Instagram una foto amb bicicleta en el complex podran beneficiar-se de dos entrades al preu d’una.

Només cal seguir el compte oficial de la Ciutat de les Arts i les Ciències en Instagram i publicar una foto amb bicicleta en l’entorn de la Ciutat dels Arts i els Ciències, com story o post, amb l’etiqueta #SobreRuedasCAC i etiquetant a @ciudadartesciencias. Els participants rebran per missatge privat l’octavilla 2x1 digital que hauran de mostrar en les taquilles del Museu o de l’Hemisfèric. Es podrà participar de l’1 al 8 de juny y l’octavilla serà vàlida fins al 30 de juny de 2021.

Es tracta d’una iniciativa amb què la Ciutat de les Arts i les Ciències se suma a la celebració mundial del Dia de la Bicicleta, dijous que ve 3 de juny, en un mes que comença també amb el Dia del Medi Ambient el dissabte 5 de juny i el Dia Mundial dels Oceans, el 8 de juny. Per a commemorar esta última data, l’Hemisfèric, el Museu dels Ciències, l’Oceanogràfic i Palau de les Arts s’il·luminaran de forma especial de color blau a partir de les 21 hores.

Una altra de les accions previstes és la instal·lació de l’exposició ‘Sobre Rodes’ en els exteriors del Museu. Des de models clàssics com el monocicle o el velocípede, la mostra recorre la història i evolució de les bicicletes a través de panells i reproduccions de diferents tipus d’este mitjà de transport.

Aposta per la sostenibilitat

En la seua aposta per promoure la mobilitat sostenible, la Ciutat de les Arts i les Ciències compta amb pàrquing de bicicletes amb suports totalment gratuïts en l’aparcament de l’Umbracle. Es troben a ambdós extrems de la planta baixa amb 81 llocs. A més, els i les ciclistes disposen d’este servici en l’entrada oest i este del Museu dels Ciències amb 96 llocs

També s’han instal·lat espais gratuïts per a estacionar els patinets elèctrics, tant en els passejos exteriors com en el propi aparcament de l’Umbracle, amb un total de 120 llocs en total. Entre els compromisos de futur destaca la instal·lació de puestos de càrrega en el pàrquing per a cotxes elèctrics o híbrids. Estes accions formen part de l’estratègia de la Ciutat de l’Arts i els Ciències, impulsant iniciatives pel desenrotllament sostenible, la salut i el benestar social com l’eliminació dels envasos de les botelles de plàstic en les seues màquines vending o la prestació de servicis de lloguers de vehicles sostenibles, entre altres. 

Naturalesa i medi ambient destaquen a més en l’oferta expositiva de la Ciutat dels Arts i els Ciències. La mostra 'El Consell de la Infància contra el canvi climàtic. Junts podem aconseguir-ho’, l’exposició ‘Davant del canvi, canviem’ o el documental IMAX ‘Amazon Adventure’ de l’Hemisfèric són algunes de les propostes. També enguany més de 500 estudiants han participat en la primera edició del concurs escolar ‘Acció pel clima’ organitzat per la Ciutat dels Arts i els Ciències.

 

Accions mediambientals de l’Oceanogràfic

 L’Oceanogràfic centra les seues accions mediambientals en diversos punts de la Comunitat Valenciana.

Per a commemorar el Dia del Medi Ambient, 5 de juny, la Fundació Oceanogràfic, dins dels seus projectes de conservació i recuperació d’espècies, soltarà tortugues d’aigua dolça, Tortugues Europeu, al Llac Viu de l’aquari. Eixe mateix dia, també es durà a terme la neteja de part de la platja de La Pobla de Farnals amb escolars del municipi, amb l’objectiu de conscienciar sobre la importància de preservar l’ecosistema marí.

Per al Dia dels Oceans, 8 de juny, es preveu la solta d’una tortuga recuperada en la platja de Cullera i s’inaugurarà l’exposició “Som Aigua” d’Isabel Muñoz, Premi Nacional de Fotografia, A Casa Mediterrani d’Alacant. Una col·lecció de fotografies subaquàtiques realitzades en l’Oceanogràfic que evoca un planeta somiat en el que conviuen animals i humans en perfecta harmonia.

 

 

]]>
La mostra 'Pioneres de l'enginyeria' conclou l'1 de juny el període d'exposició als exteriors del Museu de les Ciències /va/info/prensa/noticias/Pioneras-Enginyeria-CAC-.html dv., 28 de maig 2021 11:32:00 +0200 La mostra destaca figures clau com Araceli Sánchez Urquijo (1920-2010) i María José Pelufo, la primera dona que va obtindre el títol a la Comunitat Valenciana en 1977

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/Pioneras-Enginyeria-CAC-.html La Ciutat de les Arts i les Ciències s'acomiada de l'exposició 'Pioneres de l'enginyeria'. El públic podrà visitar aquesta mostra de lliure accés fins dimarts que ve 1 de juny, data en la qual conclou el període d'exposició als exteriors del Museu de les Ciències.

'Pioneres de l'enginyeria' està realitzada en col·laboració amb la Càtedra Demetrio Ribes de la Universitat de València i aborda la temàtica de com la dona ha ingressat en l'Enginyeria de Camins, Canals i Ports.

L'exposició destaca la figura d'Araceli Sánchez Urquijo (1920-2010), una 'xiqueta de la guerra' l'obra de la qual va assolir impacte internacional. A més, proposa una aproximació a les primeres professionals de la matèria en l'àmbit valencià, pioneres formades a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyers de Camins, Canals i Ports de la Universitat Politècnica de València o que han desenvolupat la seua activitat al nostre territori.

Entre les quals es troba María José Pelufo, la primera dona que va obtindre el títol a la Comunitat Valenciana en 1977, la trajectòria professional de la qual ha fet que esdevinga pionera de la investigació.

]]>
Estudiantes del colegio San José de la Montaña de Cheste ganan la décima edición del concurso 'Reacciona!' con el proyecto 'Gel hidroalcohólico SJM' /va/info/prensa/noticias/Ganadores-concurso-Reacciona-2021.html dv., 21 de maig 2021 13:56:00 +0200 El certamen, organizado por la Ciutat de les Arts i les Ciències y la sección territorial de València de la Real Sociedad Española de Química, ha contado este año con más de 250 participantes

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/Ganadores-concurso-Reacciona-2021.html Estudiantes del colegio San José de la Montaña de Cheste han obtenido el primer premio del concurso 'Reacciona!', organizado por la Ciutat de les Arts i les Ciències y la sección territorial de Valencia de la Real Sociedad Española de Química (RSEQ-VAL) para destacar la importancia de la química.

El proyecto 'Gel hidroalcohólico SJM aceite esencial de romero' muestra cómo la Química ha sido fundamental en la lucha contra la propagación de la COVID. Los alumnos y alumnas han desarrollado gel hidroalchólico para la limpieza y desinfección de manos.

La entrega de premios se ha realizado 'online'. El segundo premio ha sido para el equipo del colegio Palma de Paterna con el proyecto 'Aquí hay Química', que explica mediante sencillos experimentos y de forma clara qué es una reacción química.

En tercer lugar, ha resultado premiado el proyecto presentado por el IES Modesto Navarro de La Solana (Ciudad Real) con el trabajo 'El pan estaba en el aire' que se centra en la importancia del proceso Haber-Bosh en la producción de fertilizantes de nitrógeno.

Más de 250 estudiantes en 66 equipos se han inscrito este año a la décima edición del concurso dirigido a estudiantes de 3º y 4º de Secundaria, Bachillerato y ciclos formativos de Formación Profesional Grado Medio de toda España.

El objetivo era exponer de forma didáctica, creativa y original algún proceso químico, en especial aquellos cuya contribución al bienestar de la sociedad sea más patente o resulten más formativos o ilustrativos.

Además de la Comunitat Valenciana, han participado también estudiantes de Castilla y León, Castilla-La Mancha, Murcia, Aragón y Cataluña. El objetivo de esta iniciativa es destacar la importancia de la química en el desarrollo de la sociedad y promover el interés por esta disciplina entre los jóvenes. En sus primeros diez años de existencia, el concurso ha contado con la participación de más de 1300 estudiantes de toda España.

El primer premio está dotado de 1.200 euros, el segundo premio de 600 euros y el tercero de 300 euros. La concesión del premio corresponderá en un 50% al centro escolar y el 50% restante a los componentes del equipo. Los premios están financiados por la Sección Territorial de Valencia de la RSEQ.

 

Más información y vídeo de los proyectos premiados Reacciona! 

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències presenta en FITUR 2021 su oferta cultural /va/info/prensa/noticias/fitur-2021.html dc., 19 de maig 2021 14:29:00 +0200 La nueva película de animación ‘El arrecife encantado: Kaluoka’hina 3D’, la exposición ‘Play. Ciencia y música’, el Teatro de la Ciencia y los experimentos en directo de ‘La Ciencia a Escena’ destacan en la programación del complejo  

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/fitur-2021.html La Ciutat de les Arts i les Ciències participa en la nueva edición de Fitur que se celebra esta semana en Madrid para presentar a profesionales del sector,  agencias de viaje y touroperadores las novedades de uno de los destinos destacados de la Comunitat Valenciana. 

Entre la oferta del Museu de les Ciències, la nueva exposición ‘Play. Ciencia y música’, ‘Marte. La conquista de un sueño’ y el Teatro de la Ciencia son algunas de las propuestas. La cartelera del Hemisfèric proyecta la nueva película ‘El arrecife encantado: Kaluoka’hina 3D’ y en verano volverán los planetarios de gran éxito ‘Las Nocturnas de Verano’.  

Además de la oferta de cara a la temporada alta, la Ciutat de les Arts i les Ciències presenta la actual promoción ‘Primavera’ con las entradas combinadas del Museu de les Ciències y el Hemisfèric a la mitad de precio de lunes a viernes hasta el 23 de junio de 2021. De esta manera, el precio de la entrada es de 6 euros y permite la visita al Museu de les Ciències así como ver una película en el Hemisfèric.

]]>
El Consejo de la Infancia del Museu de les Ciències asiste a las actividades especiales por el Día de los Museos /va/info/prensa/noticias/dia-museos-.html dt., 18 de maig 2021 13:45:00 +0200 - Hoy se celebran sesiones de ciencia gratuitas en la entrada al Museu de les Ciencies

-  El Consejo ha mantenido un encuentro con los científicos y divulgadores J. M Mulet, Albert Aparici y Carlos Romá (Dr. Litos)

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/dia-museos-.html El Consejo de la Infancia ha visitado hoy martes 18 de mayo el Museu de les Ciències con motivo de la celebración del Día de los Museos. Además, sus miembros  han asistido a una sesión especial en el Teatro de la Ciencias que ha contado también con los científicos y divulgadores J. M Mulet, Catedrático de biotecnología en la Universidad Politécnica de Valencia, Albert Aparici, responsable de divulgación y difusión del IFIC y doctor en Física por la Universitat de València, y el biomédico Carlos Romá (Dr. Litos).


El Museu de les Ciències se suma este martes 18 de mayo a la celebración del Día Internacional de los Museos con sesiones gratuitas de ‘La Ciencia a Escena’. El público que se acerque al párpado de la entrada oeste del Museu podrá  disfrutar de forma gratuita de las mejores experiencias de los talleres de ciencia 'Química en acción' y la 'Ciencia invisible'. Esta tarde continúan las sesiones a las 16:00 y 17:00 h.

]]>
La investigadora Amparo Chiralt parlarà sobre materials biodegradables per a l'envasament d'aliments en el cicle de divulgació 'Una Comunitat amb ciència' del Museu de les Ciències /va/info/prensa/noticias/investigadora-Amparo-Chiralt.html dl., 17 de maig 2021 14:11:00 +0200 La conferència es podrà seguir en directe en este enllaç el dijous 20 de maig a partir de les 19 hores

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/investigadora-Amparo-Chiralt.html La investigadora Amparo Chiralt, doctora en Química i catedràtica de Tecnologia d'Aliments de la Universitat Politècnica de València (UPV), imparteix dijous que ve 20 de maig la conferència 'Materials biodegradables actius per a l'envasament dels aliments', dins del cicle de divulgació 'Una Comunitat amb ciència' del Museu de les Ciències.

L'activitat serà presentada pel catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular de la UPV Vicente Conejero i podrà seguir-se en directe el dijous 20 de maig a partir de les 19 hores en aquest enllaç: consultar ací.

Els envasos de plàstics permeten una millor conservació dels aliments frescos, però el 63% dels residus plàstics provenen de l'envasament i menys del 14% són reciclables. Els bioplásticos poden fer les funcions dels plàstics, però d'una forma més ecològica i sostenible.

Aquests provenen de fonts renovables o són biodegradables o totes dues coses. Els biodegradables són sensibles a l'acció dels enzims excretats pels microorganismes, convertint-se en molècules més xicotetes que poden ser metabolitzades per ells, generant biomassa, aigua i anhídrid carbònic, integrant-se així en el cicle de la matèria orgànica.

Amb aquests biopolímers es poden obtindre materials avançats per a la conservació d'aliments, com són els envasos actius, que exerceixen accions específiques per a allargar la vida útil dels productes amb major seguretat alimentària.

En l'elaboració d'aquests materials, la utilització de compostos actius d'origen natural pot contribuir a la reutilització de residus vegetals i alimentaris alhora que ofereix solucions més saludables per al consumidor.

]]>
El Museu de les Ciències celebra el Día Internacional de los Museos con sesiones gratuitas de 'La Ciencia a Escena' este fin de semana /va/info/prensa/noticias/dia-museos-talleres-ciencia.html dv., 14 de maig 2021 12:04:00 +0200 Los talleres de ciencia se celebran a las 11:30, 12:30, 13:30, 16:00 y 17:00 horas en la entrada al Museu de les Ciències

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/dia-museos-talleres-ciencia.html El Museu de les Ciències adelanta este fin de semana la celebración del Día Internacional de los Museos con la programación de sesiones gratuitas de 'La Ciencia a Escena'.

El público que se acerque al párpado de la entrada oeste del Museo podrá disfrutar de forma gratuita de las mejores experiencias de los talleres de ciencia 'Química en acción' y la 'Ciencia invisible'. El sábado 15 y domingo 16 de mayo se celebrarán los talleres a las 11:30, 12:30, 13:30, 16:00 y 17:00 horas. 

El martes 18 de mayo, fecha en la que se conmemora el Día de los Museos, se repetirán estas actividades al aire libre a las 11:30, 12:30, 13:30, 16:00 y 17:00 horas.

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències ofereix una escola d'estiu amb activitats de ciència i medi ambient /va/info/prensa/noticias/escuela-verano-ciutat-de-les-arts-ciencies-.html dt., 11 de maig 2021 12:05:00 +0200 - Per a edats compreses entre 5 i 12 anys, es realitzarà de dilluns a divendres en tres torns del 28 de juny al 16 de juliol de 2021
- Ja es pot reservar plaça en la web

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/escuela-verano-ciutat-de-les-arts-ciencies-.html La Ciutat de les Arts i les Ciències ha preparat un programa educatiu per a la seua escola d'estiu, sota la missió 'Cuidar de la Terra, conservar-la i defensar-la', que enguany gira entorn dels avanços científics que permetran als xiquets i a les xiquetes viure en un món més sostenible. Tot això mentre es diverteixen en les instal·lacions del Hemisfèric, el Museu de les Ciències i el Oceanogràfic.

Les persones interessades poden informar-se i reservar directament en la web consultar ací o en el telèfon 96 197 46 86 i en el correu reservas@cac.es. El primer torn serà la setmana del 28 de juny al 2 de juliol, el segon torn del 5 al 9 de juliol de 2021 i el tercer torn del 12 al 16 de juliol de 2021. Per a més informació es pot consultar la citada web.

Jocs, yincanas, experiments científics, visites i tallers especials seran algunes de les experiències que els i les participants viuran per a convertir-se en autèntics defensors i defensores del Planeta. A més, gravaran un programa de TV dedicat a la preservació de la naturalesa on aportaran solucions per a protegir-la.

En el Oceanogràfic coneixeran els aquaris i els ecosistemes marins descobrint la gran biodiversitat del 'planeta blau' i també les seues amenaces, formant part de la solució, convertint-se en científics i científiques. També visitaran el Palau de les Arts per a aprofundir en el concepte de l'art com a expressió d'un món millor. 

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències s'il·lumina de morat pel Dia Mundial del Lupus /va/info/prensa/noticias/dia-lupus-ciutat-de-les-arts-i-les-ciencies-.html dl., 10 de maig 2021 15:05:00 +0200  L'encesa especial començarà aquesta vesprada a partir de les 20.00 hores

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/dia-lupus-ciutat-de-les-arts-i-les-ciencies-.html La Ciutat de les Arts i les Ciències s'il·lumina aquesta nit de color morat amb motiu del Dia Mundial del Lupus, en suport a les persones afectades. La Ciutat de les Arts i les Ciències atén així la sol·licitud que ha presentat l'Associació Valenciana d'Afectats de Lupus (AVALUS) i se suma a aquest moviment mundial per a donar visibilitat a aquesta malaltia.

]]>