RSS http://www.cac.es/va/info/rss.html ca 'LA NANOTECNOLOGIA SERÀ LA BASE DE NOVES TERÀPIES PER A MALALTIES SENSE UNA CURA ADEQUADA EN L’ACTUALITAT' /va/info/prensa/noticias/entrevista-Hermenegildo-Garcia.html dc., 17 d’oct. 2018 12:47:00 +0200 El professor Hermenegildo García, Universitat Politècnica de València (UPV), participa esta setmana en el cicle 'Una Comunitat amb ciència' amb la seua conferència 'Nanotecnologia: La revolució dels nous materials", lliure accés, prèvia inscripció.

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/entrevista-Hermenegildo-Garcia.html El vocable grec ''vavoç' significa diminut, origen del prefix nano. La nano escala s’utilitza en el Sistema Internacional per a indicar la mil milionèsima part de alguna cosa. Un nanòmetre és la mil milionèsima part d’un metre. En el nanomundo estem per damunt de l’àtom i per davall del micró. La nanociència obri tot un univers de possibilitats i aplicacions gràcies als nous materials i objectes creats pel desenrotllament d’este disciplina.

Investigador de l’Institut de Tecnologia Química (ITQ) de la UPV, el professor Hermenegildo García presentarà en la seua conferència 'Nanotecnologia: La revolució dels nous materials' este dijous 18 d’octubre en el Museu com el desenrotllament de tècniques d’estudi denanomateriales ha fet possible des dels anys 80 del segle XX l’avanç de la nanotecnologia fins a arribar a les aplicacions actuals i quin podria ser l’evolució en el futur.

Què és la nanotecnologia?

És el desenvolupament i fabricació de sistemes i dispositius de grandària inferior als 100 nm. El control en l’operació d’estos sistemes ha sigut un repte que s’ha anat desenrotllant des del final del segle XX.

Com sorgix i per què?

Sorgix com a conseqüència dels avanços en tècniques de microscòpia i de superfícies que permeten obtindre imatges i manipular entitats moleculars i agregats de grandària cada vegada més xicotet.

Per què es diu que canviarà les nostres vides? Quines són les seues aplicacions actuals?

La nanotecnologia s’anirà implementant creixentment en qualsevol de les activitats quotidianes de les persones, des de cosmètica i productes de neteja personal, passant per vehicles i transport, ordinadors, tractament i obtenció d’aigua potable fins a qualitat de vida i salut. Moltes teràpies noves que s’estan desenvolupant per a malalties que actualment no tenen una cura adequada es basaran en la nanotecnologia.

En l’Institut de Tecnologia Química de la Universitat Politècnica de València, quins materials estan estudiant? 

L’Institut de Tecnologia Química és un centre de referència en materials, havent-se desenvolupat gran nombre de materials micro- i mesoporosos, materials híbrids organicoinorgànic, materials laminars, grafeno i materials 2D, perovskitas híbrides i molts altres. Les aplicacions d’estos materials és en la producció de combustibles i en l’aprofitament de l’energia solar, entre altres.

Què nous projectes desenvoluparan?

S’està produint en estos moments un canvi dràstic en el model d’energia que es va a consumir en els pròxims deu-quinze anys. Açò suposarà una revolució en el transport, indústria i altres sectors. L’Institut vol impulsar i estar en eixe canvi.

]]>
Prop de 400 escolars estrenen esta setmana la nova temporada de planetaris en l’Hemisfèric /va/info/prensa/noticias/planetarios-Hemisferic.html dt., 16 d’oct. 2018 17:30:00 +0200 'El Univers en la teua aula' és el programa de planetari en directe adaptat a cada nivell d’Infantil a Batxillerat 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/planetarios-Hemisferic.html Prop de 400 alumnes de huit centres escolars estrenen entre hui i dijous que ve la nova temporada de planetaris en directe de l’Hemisfèric, una de les propostes més atractives i didàctiques de l’oferta escolar de la Ciutat de les Arts i  les Ciències.

'El Univers en la teua aula' és el nom genèric que comprén els tres tipus de planetaris adaptats segons el nivell dels alumnes: 'Astromenuts' per a infantil, 'Un passeig pel Sistema Solar' per a estudiants de Primària i 'El nostre lloc en el Cosmos' per als cursos de Secundària i Batxillerat.

'Astromenuts' és un planetari d’inciciació  en les ciències de l’espai on els xiquets de 4 a 6 anys aprenen curiositats sobre el dia i la nit, les fases de la Lluna i el Sistema Solar. Per als alumnes de Primària, l’Hemisfèric es convertix en una gran nau espacial en 'Un passeig pel Sistema Solar' un planetari que els explica les diferències de les estreles i els planetes, com es produïxen els eclipsis de sol i lluna, les característiques dels planetes del Sistema Solar, entre altres temes. 

Els exoplanetas, què és una supernova, com es formen i evolucionen les estreles, de quina manera influïx el Sol sobre la Terra perquè esta siga habitable són algunes de les fascinants preguntes que planteja 'El nostre lloc en el Cosmos' i que respon als estudiants de Secundària i Batxillerat. 
 

]]>
Un grup de 32 docents comença hui en el Museu de les Ciències un nou curs CESAR Teachers Trainings dedicat a l’Agència Espacial Europea /va/info/prensa/noticias/CESAR-Teachers-Trainings-ESA.html dl., 15 d’oct. 2018 14:45:00 +0200 Visita guiada en la mostra 'Gravetat Zero' 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/CESAR-Teachers-Trainings-ESA.html Un grup de 32 professors de Primària, Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius compartixen des d' hui experiències amb científics i enginyers de l’Agència Espacial Europea (ESA) en el Museu de les Ciències. Fins a dijous que ve 18 d’octubre es convertixen en alumnes en el nou curs CESAR Teachers Trainings 'L’Agència Espacial Europea: investigant els planetes interiors del nostre Sistema Solar'.

A partir d’esta vesprada, els docents assistixen a videoconferències a València des del Museu de les Ciències. Els experts de l’ESA que treballen en les missions espacials BepiColombo, Mars Express, ExoMars i Venus Express presentaran els reptes que plantegen els planetes veïns: Mercuri, Venus i Mart. A més, els docents participan en visites guiades en les exposicions sobre astronomia del Museu de les Ciències. Hui dilluns està previst que visiten 'Gravetat Zero' i dimecres que ve 17 d’octubre recorrerán 'Mart. La conquista d’un somni' acompanyats per un divulgador científic.

Durant els cursos s’expliquen les principals missions científiques i com la tecnologia espacial pot usar-se en la Terra. També s’aporten ferramentes educatives que poden aplicar-se en els centres escolars i mostrar els distints continguts astronòmics de la Ciutat de les Arts i les Ciències.

Es tracta del tercer curs organitzat enguany, després de les convocatòries d’abril, 'Satèl·lits artificials: la seua tecnologia i funcionament', i de setembre, el curs 'Com usar un telescopi en el centre educatiu'. Esta iniciativa s’emmarca dins del programa CESAR Teachers Trainings que organitzen l’Agència Espacial Europea (ESA), el Centre de Formació, Innovació i Recursos Educatius de l’àmbit Científic, Tecnològic i Matemàtic (CEFIRE STEM) i la Ciutat de les Arts i les Ciències. Es tracta d’un projecte pioner que permet posar en contacte a professors de Primària, Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius amb els científics i enginyers de l’ESA.

]]>
L’Hemisfèric programa una nova sessió a les 20h de 'Ritmes d’Amèrica' per als dies 11 i 12 d’octubre /va/info/prensa/noticias/El-Hemisf-ric-programa-una-nueva-sesi-n-a-las-20h-de--Ritmos-de-Am-rica--para-los-d-as-11-y-12-de-octubre.html dc., 10 d’oct. 2018 15:57:00 +0200 Horaris especials també en 'La Ciència a Escena' del Museu de les Ciències el divendres 12, el dissabte 13 i el diumenge 14 d’octubre.

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/El-Hemisf-ric-programa-una-nueva-sesi-n-a-las-20h-de--Ritmos-de-Am-rica--para-los-d-as-11-y-12-de-octubre.html L’Hemisfèric amplia les projeccions amb una nova sessió de Ritmes 'd’Amèrica a' les 20 hores el dijous 11i el divendres 12 d’octubre.

'Ritmos d’Amèrica' descobrix a l’espectador la riquesa del patrimoni musical de nord-americà de la mà del compositor Àloe Blacc, qui recorre les singulars arrels musicals del país seguint les empremtes de Louis Armstrong, a través de llocs i manifestacions culturals nord-americanes.

Este divendres 12, el dissabte 13 i el diumenge 14 d’octubre l' horari de 'La Ciència a Escena' serà especial. El públic que s’acoste al Museu de les Ciències pot participar en diverses experiències científiques en directe amb “Ciència a Escena”: 11:30h Magia Química, a les 12:30 h 'Científic per un dia' (dirigit als xiquets de 4 a 8 anys), 16:00 h Horror al buit i a les 17:15h 'Fred Fred'.

El preu és de 3,5 euros per persones i no cal adquirir l’entrada general al Museu de les Ciències. En estes sessions es “frigen” ous i es fabriquen gelats amb nitrogen líquid, es convertix l’aigua en vi amb indicadors de ph i inclús se sol·licita l’ajuda d’un espectador perquè entregue un bitllet a què se li agarra foc sense que es creme. 

]]>
Últimes setmanes per a veure l’exposició 'Travelling Bricks' en el Museu de les Ciències /va/info/prensa/noticias/Ultimas-semanas-para-ver-la-exposici-n-Travelling-Bricks-en-el-Museu-de-les-Ciencies-.html dc., 10 d’oct. 2018 15:39:00 +0200 La mostra de LEGO® finalitzarà el pròxim 21 d’octubre

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/Ultimas-semanas-para-ver-la-exposici-n-Travelling-Bricks-en-el-Museu-de-les-Ciencies-.html 'Travelling Bricks' recorre l’evolució del transport des de Mesopotàmia fins a l’exploració espacial, un viatge en el temps realitzat a través de 120 figures i mig milió de peces de LEGO® que des d’este estiu en el Museu de les Ciències i que finalitzarà el pròxim 21 d’octubre.

La mostra es completa amb una zona lúdica i interactiva amb 200.000 fitxes de LEGO® amb les que construir, aprendre i jugar. Al llarg del recorregut, els visitants poden observar recreen escenes de la història de la humanitat vinculada als transports.

L’espectacular Titanic compta amb més de 200.000 peces LEGO®, supera els 7 metres de llarg i va ser construït per 4 persones durant tres mesos. Entre les escenes que es recreen, els visitants poden observar peces com la canoa de Pesse (es creu que és el barco més antic conegut, fa quasi 10.000 anys), les quadrigues del Circ Màxim, carruatges, el globus Montgolfier, barcos mítics en l’exploració, diligències del Llunyà Oest, minifigures de les primeres bicicletes i automòbils, del Zeppelin al Concorde i avions d’exhibició acrobàtica i fins a un coet de 3 metres d’alçària

Tot això a través de d'una cosa tan simple com una xicoteta rajola de LEGO® i gràcies a la imaginació i perícia dels vints professionals certificats que han dissenyat i construït les 120 impressionants peces que formen esta exposició.

 

]]>
L’Hemisfèric programa els dies 8 i 9 d’octubre una nova sessió a les 20h de 'Ritmes d’Amèrica' /va/info/prensa/noticias/puente-9dOctubre-.html dl., 08 d’oct. 2018 14:44:00 +0200 - Horaris especials Dia de la Comunitat Valenciana també en 'La Ciència a Escena' del Museu 

- L’Oceanogràfic hui dilluns dia 8 està obert fins a les 20 hores 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/puente-9dOctubre-.html  L’Hemisfèric amplia les projeccions amb una nova sessió de 'Ritmes d’Amèrica' a les 20 hores hui dilluns 8 d’octubre i el dimarts dia 9 al ser festiu amb motiu del Dia de la Comunitat Valenciana. 

'Ritmos d’Amèrica' descobrix a l’espectador la riquesa del patrimoni musical de nord-americà de la mà del compositor Àloe Blacc, qui recorre les singulars arrels musicals del país seguint les empremtes de Louis Armstrong, a través de llocs i manifestacions culturals nord-americanes.  

Este dimarts 9 d'octubre l’horari de 'La Ciència a Escena' serà especial amb motiu del Dia de la Comunitat Valenciana. El públic pot participar en diverses experiències científiques en directe amb “Ciència a Escena”: 11:30h Màgia Química, a les 12:30 h 'Científic per un dia' (dirigit a xiquets de 4 a 8 anys), 16:00 h Horror al buit i  a les 17:15 h 'Fred Fred'.  

El preu és de 3,5 euros per persona i no cal adquirir l’entrada general al Museu de les Ciències. En estes sessions es “frigen” ous i es fabriquen gelats amb nitrogen líquid, es convertix l’aigua en vi amb indicadors de ph i inclús se sol·licita l’ajuda d’un espectador perquè entregue un bitllet a què se li agarra foc sense que es creme.

L’Oceanogràfic  hui dilluns 8 d’octubre amb un horari especial i estarà obert fins a les 20 hores, ja que demà és festiu.

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències aposta pel sector audiovisual a través del concurs de curts 'Fèric' /va/info/prensa/noticias/concurso-cortos-Feric-.html dg., 07 d’oct. 2018 09:20:00 +0200 Es pot presentar qualsevol curt rodat els últims 20 anys

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/concurso-cortos-Feric-.html La Ciutat de les Arts i les Ciències afiança el seu suport de l'audiovisual amb el seu I concurs de curts 'Fèric' a què es pot presentar qualsevol curt rodat els últims 20 anys. 

Després de la presentació del curt commemoratiu d'estos 20 anys d'història de l'Hemisfèric, 'Canasta' dirigit per la directora de cine espanyola, Gracia Querejeta, la Ciutat de les Arts i les Ciències continua apostant pel sector audiovisual esta vegada a través del concurs 'Fèric'. 
  
'Fèric', està obert a qualsevol persona que tinga un curt elaborat en estos últims 20 anys com a commemoració del seu aniversari.  Poden participar qualsevol persona de forma individual o col·lectiva que pot inscriure la seua peça de forma gratuïta a través del correu electrònic concursodecortos@20añosdesueños.com 
  
Els premis establits són de 2.000 euros per al primer premi; i un segon premi que consistix en 1 passe CIENCIAMICS amb accés il·limitat durant un any al Museu de les Ciències i a l'Hemisfèric. 

El termini màxim d'entrega dels treballs serà fins al 30 de novembre de 2018. La persona o l'equip guanyador es farà públic el dia 13 de desembre a través de les xarxes socials de la Ciutat de les Arts i les Ciències (Facebook, Twitter, Instagram i LinkedIn) i la web 20añosdesueños.com. 

Todos els detalls del concurs i qualsevol informació relativa al 20 aniversari de l'Hemisfèric poden consultar-se en la web 20añosdesueños.com

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències i l'Agència Espacial Europea (ESA) posen en marxa la V edició de 'Passaport a l'Espai' /va/info/prensa/noticias/ESA-Pasaporte-al-Espacio-.html ds., 06 d’oct. 2018 09:53:00 +0200 La nueva película del Hemisfèric 'Los secretos de la gravedad'  es una de las actividades que cuñan el 'Pasaporte al Espaci' 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/ESA-Pasaporte-al-Espacio-.html La Ciutat de les Arts i les Ciències en col·laboració amb l'Agència Espacial Europea (ESA) presenten per quint any consecutiu la iniciativa 'Passaport a l'Espai' coincidint amb la celebració de la Setmana Mundial de l'Espai. Els visitants ja poden sol·licitar en les taquilles del Museu de les Ciències o del Hemisfèric el seu 'Passaport a l'Espai' de l'oferta de continguts relacionats amb l'astronomia. 

Cada vegada que el visitant participe en alguna de les activitats assenyalades, es li cuñará en la casella corresponent. Fins al 21 de maig de 2019, podran omplir el seu passaport per a aconseguir almenys quatre encunys en el cas de menors d'11 anys i cinc encunys per a xiquets d'11 anys o majors. 

Després d'entregar el seu passaport amb les proves corresponents validades, podran participar en un sorteig d'un dels viatges per a conéixer les instal·lacions de l'Agència Espacial Europea i de la NASA a Madrid, visites guiades al Consorci Valencià de l'Espai i a l'Observatori Astronòmic d'Aras de los Olmos. El 6 de juny de 2019 a les 19.30 hores es realitzarà el sorteig entre els participants que hagen completat el Passaport. 

Les activitats que valen per encunys són les projeccions 'Els secrets de la gravetat' la nova pel·lícula de l'Hemisfèric i 'Viatge a l'espai. Pròxima parada: Mart'. En el Museu de les Cièncias hi ha moltes opcions: fer-se una foto en el photocall ubicat en el carrer Menor i cuñar en taquilles, pujar al Simulador espacial, recórrer les exposicions 'Mart. La conquista d'un somni' i 'Gravetat Zero' en visites guiades, assistir a les conferències del cicle dedicat a l'astronomia i participar en els tallers d'astronomia DIY realitzats en col·laboració amb l'ESA. 

També en el Jardí d'Astronomia de l'Umbracle els participants poden compartir una foto amb el mòdul que més els agrade per publicar en les xarxes socials amb l'hashtag #PasaportealEspacio i etiquetar en Twitter: @CACiencies; Facebook: @CIUDADDELASARTESYLASCIENCIAS i Instagram: @ciudadartesciencias

]]>
L'Agència Espacial Europea i les seues principals missions en el Sistema Solar protagonitzen el nou curs CESAR per a docents /va/info/prensa/noticias/curso-profesores-CESAR-.html dv., 05 d’oct. 2018 15:47:00 +0200 Del 15 al 18 d’octubre en el Museu

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/curso-profesores-CESAR-.html 'Mercuri, el planeta terrestre més desconegut',   'Mars Express, 15 anys investigant Mart',  'Venus, el planeta infern'  o  'Com usar dades d’una missió espacial en la teua classe: Mars Express' són algunes de les videoconferències del nou curs CESAR Teachers Trainings 'L’Agència Espacial Europea: investigant els planetes interiors del nostre Sistema Solar' que se celebra del 15 al 18 d’octubre. 

Els docents interessats poden inscriure’s a esta nova convocatòria en www.cac.es/web/CESAR i assistir a les videoconferències a València des del Museu de les Ciències. A més, participaran en visites guiades en les exposicions sobre astronomia del Museu de les Ciències. 

Durant els cursos s’expliquen les principals missions científiques i com la tecnologia espacial pot usar-se en la Terra. També s’aporten ferramentes educatives que poden aplicar-se en els centres escolars i mostrar els distints continguts astronòmics de la Ciutat de les Arts i les Ciències.

Esta iniciativa emmarca dins del programa CESAR Teachers Trainings que organitzen l’Agència Espacial Europea (ESA), el Centre de Formació, Innovació i Recursos Educatius de l’àmbit Científic, Tecnològic i Matemàtic (CEFIRE STEM) i la Ciutat de les Arts i les Ciències. Es tracta d’un projecte pioner que permet posar en contacte a professors de Primària, Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius amb els científics i enginyers de l’ESA.

]]>
El Museu acull del 24 al 26 d’octubre la XIX Reunió Anual de Museus de Ciència i Tècnica d’Espanya /va/info/prensa/noticias/Reunion-Museos-Ciencias.html dv., 05 d’oct. 2018 14:01:00 +0200
 

 Tres conferències seran de lliure accés

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/Reunion-Museos-Ciencias.html El Museu de les Ciències es convertirà del 24 al 26 d’octubre en seu de la XIX Reunió Anual de Museus de Ciència i Tècnica d’Espanya que enguany abordarà 'El futur dels museus de ciència i dels seus professionals' i en el que es donaran cita els directors i representants dels principals centres de ciència y planetaris dedicados a la divulgació científica.

La identitat i funció social, l’estratègia i models de gestió, el personal i formació, la generació i comunicació de continguts, el rol que el visitant ha de tindre en elles i l’avaluació de l’impacte social són algunes de les diferents àrees temàtiques que es tractaran en les presentacions dels participants.

La trobada començarà el dimecres 24 d’octubre a les 18:30 hores amb la conferència inaugural amb el títol 'Comunicar la ciència en el segle XIX. Entre la candidesa i el cinisme' impartida per Antonio Ariño Villarroya, vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València. Serà la primera de les tres conferències de lliure accés al públic que se celebraran durant la reunió.

El dijous 25 d’octubre tindrà lloc a les 16.30 h la conferència d’experts 'Confusió en l’Edén' a càrrec de Guillermo Fernández, consultor de projectes museístics,y Erik Stengler, professor del màster de Museus del Cooperstown Graduate Program en l’estat de NY.

El divendres 26 d’octubre a les 12.00 h tindrà lloc la conferència de clausura 'L’investigador com a comunicador de la ciència; cap a un nou model'. 'Pot haver-hi vida a Mart?' impartida per Javier Martin-Torres de l’Institut Andalús de Ciències de la Terra (UGR-CSIC), Granada, Luleå University of Technology, Luleå, Suècia.

Més informació XIX Reunió Anual de Museus de Ciència i Tècnica 

 

 

]]>
'La primera persona que caminarà a Mart ja està entre nosaltres' /va/info/prensa/noticias/entrevista-Hector-Guerrero.html dj., 04 d’oct. 2018 12:50:00 +0200 Héctor Guerrero, cap del Laboratori d’Optoeléctrica de Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial (INTA)

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/entrevista-Hector-Guerrero.html  
El de 2018 ha sigut l’estiu de Mart, en el punt més pròxim a la Terra de la seua òrbita i s’ha descobert davall la seua superfície aigua líquida. Encara és fàcil trobar-ho en el cel nocturn. Encara que ja s’allunya estem cada vegada més prop de que el primer ser humà camine sobre la seua superfície gràcies a investigadors com Héctor Guerrero, cap del Laboratori d’Optoeléctrica de l’INTA, un dels centres més innovadors els projectes del qual aconseguiran eixe nou gran pas de la humanitat. Gran divulgador de l’espai i de Mart, este dimecres ha participat en el cicle d’Astronomia amb la conferència 'L’espai en la vida quotidiana'.
 
Per què és tan important l’exploració espacial?
 
L’exploració espacial és la principal aposta del ser humà per comprendre el nostre entorn: el Sistema Solar en primera instància i, a major escala, l’Univers. Ens ajudarà a resoldre qüestions fonamentals sobre l’origen de la vida i l’espècie humana, així com augmentar la comprensió del nostre propi planeta i el seu esdeveniment.
 
Titula la seua conferència 'L’espai en la vida quotidiana'. Quines tecnologies han tornat de l’espai i utilitzem diàriament?
 
La investigació espacial revertix constantment en beneficis per a la Societat. Per això hem de parlar d’inversió espacial més que de despesa. Algunes de les tecnologies que es van desenvolupar a l’abric dels programes espacials són els materials viscoelásticos, tan freqüents en matalafs, motociclisme, hípica, etc. Es van desenvolupar per a minorar en els astronautes els efectes de l’aceleració i impacte principalment en la fase d’envol. Les mantes tèrmiques de mylar aluminitzat, com les utillitzades per a donar resguarda a les víctimes d’accidents), els detectors de fum presents en les cuines de les nostres llars, les fibres d’alta resistència per a allargar la vida dels neumàtics, els termòmetres d’oïda, etc. Una de les menys conegudes i que ha tingut major efecte en la nostra societat van ser les tècniques de codificació i compressió d’informació desenvolupades per a mitigar un error en la missió Galileu a Júpiter. Al no desplegar-se l’antena principal, les comunicacions amb la Terra només van comptar amb l’antena secundària de guany . En NASA/JPL van desenvolupar algoritmes per a millorar la transmissió de dades que posteriorment van facilitar els primers sistemes de telefonia mòbil. I després una infinitat de materials, sistemes d’energia, etc. L’espai és un entorn molt exigent que demanda idees brillants i solucions altament innovadores, d’ací que moltes troben després el seu lloc en la Terra.
 
- Es cert que hi ha llegendes urbanes sobre productes 'espacials'?
 
Sí, hi ha algunes molt notables: el tefló (desenvolupat en 1938), el Tang (data dels 50), el velkro (patent suïssa de mitjan dels 50) o els bolquers (de Procter & Gamble / Pampers a primers dels 60). I sens dubte el forn microones, que data dels 50.
 
- Dirigix el Laboratori d’Optoeléctrica de l’INTA, quins dispositius i projectes desenvolupen?
 
Entre 2003 i 2012, en el Laboratori d’Optoelectrònica de l’INTA es van desenvolupar principalment dos línies. En primer lloc tota una gamma de sensors optoelectrònics, magnètics i de radiació per als satèl·lits d’òrbita baixa de l’INTA (NANOSAT 01, llançat en 2004 i el 1B, llançat en 2009) i per a xicotetes sondes destinades a l’exploració de Mart (estació meteorològica MetNet Precursor, iniciativa conjunta amb Rússia i Finlàndia). En segon lloc es va desenvolupar per a l’Agència Espacial Europea (ESA) la tecnologia per a comunicar entre si amb llum els equips en l’interior de les naus espacials; sense connectors ni cables, amb llum difusa sense necessitat d’apuntament. Totes estes tecnologies van confluir en el primer satèl·lit de bus totalment òptic del món: l’OPTOS (INTA, llançat en 2013). En l’actualitat, els grups que es van gestar en el Laboratori d’Optoelectrònica treballen en els seus propis laboratoris en distintes àrees, sent molt rellevant la de la instrumentació per a exploració planetària, Mart principalment, de la mà de l’ESA, NASA i l’Agència espacial russa, Roscosmos.
 
- Per què és tan important l’aigua a Mart?
 
L’aigua és important per dos circumstàncies, una pràctica i una altra científica. La pràctica és que les futures colònies humanes es beneficiaran de la presència de l’aigua per raons òbvies i altres no tan òbvies: l’aigua serà el combustible de les naus espacials per a moure’s pel sistema solar. La científica és que, tal com coneixem la vida, la presència d’aigua és un indicador de la possible existència de vida. Per això on es detecte aigua, cal anar a buscar vida.
 
- Qué opina vosté sobre els viatges turístics espacials?
 
Els primers ‘turistes’ en l’Estació Espacial Internacional van estar ‘invitats’ (previ un quantiós pagament) al nivell de les agències espacials governamentals. El turisme espacial per iniciativa privada és pràcticament una realitat gràcies a empreses d’emprenedora d’alta volada, entre altres: Virgin Galactic (Sir. Richard Branson, amo de Virgin), Blue Origin (Jeff Llavis, fundador d’Amazon) i Space X (Elon Musk, cofundador de Paypal; Tesla…) És una activitat que es regularà des dels governs (pel que suposa l’accés a l’espai) i que té l’èxit assegurat. A més, la iniciativa privada té un important efecte tractor sobre el sector (tecnologia, accés freqüent a l’espai i reducció de costos) la qual cosa és molt saludable. Em pareix que la ‘guerra freda’ va acabar i amb ella la carrera espacial. Per això qualsevol activitat espacial privada, com la que ve de la mà del turisme espacial, és més que benvinguda.
 
- Algún dia arribarem a viure a Mart? Quan creu que serà i com s’imagina eixa primera colònia humana?
 
Sens dubte arribarem a Mart. Res ens pararà. A Mart anirem simplement per que podem! El ser humà no es deté davant de res. Tots portem un explorador dins. Es parla molt de que les primeres missions arribaran en la dècada dels 30. Jo m’incline pels 40 o més enllà. En qualsevol cas la primera persona a xafar Mart ja està entre nosaltres. Però sense una forta inversió i grans dosis de lideratge, no s’arribarà cap dia a Mart. Ara tenim la iniciativa de posar entorn de la Lluna l’anomenada estació cis-lunar. És una etapa intermèdia per a anar a Mart. Al meu mode de veure, o es multiplica per 2 o 3 el pressupost de la NASA de manera sostinguda durant un llarg període de temps, o no acabarem d’arribar de manera sòlida. No descarte alguna sorpresa / incursió privada abans de 2030, però per ara només hi ha especulacions respecte d’això; crec que gens seriós. El procés per a establir-se a Mart està molt taxat. Primer caldrà llançar missions no tripulades d’avançada, amb grans quantitats d’equips, materials, energia, hàbitats i suport vital. Només així es podrà preparar en avanç l’establiment de la primera colònia humana. Això ho veurem en 30-40 anys més, sempre condicionat a com ens vagen les coses per la Terra. El primer llibre de la trilogia de Kim Stanley Robinson: Mart Rojo, Verd i Blau presenta de manera molt realista la situació de crear una primera colònia a Mart.
 
-Com creu vosté que canviaria la ciència si arribàrem a Mart?
 
Mart només afectarà aspectes fonamentals de la nostra concepció de la vida, però només si la trobem. En les altres ciències poc influirà. Potser en la psicologia humana, per la qual cosa suposa el viatge en si, el viure ‘desacoplats’ del planeta mare, l’establir una civilització en paral·lel…. qui sap!
 
Quina és la seua pel·lícula favorita sobre Mart?
 
De les pel·lícules antigues, abans de que arribaren les primeres sondes a Mart (la Mariner 4 en 1965) em va agradar molt la pel·lícula ‘Flight to Mars’ (1951). Em sorprén molt el poc que se sabia de Mart en l’època (atmosfera, temperatura, etc.) i, naturalment, como imaginaven als marcians, les tecnologies (aterratge per impacte), etc. És una pel·lícula realitzada des de la serietat del moment, però clar, ja sabem que molt desenfocada. De les noves cintes, per la història i la ciència-ficció que suposa la terra-transformación, la colònia humana i les seues intrigues polítiques interplanetàries, em va agradar molt l’entrega original de 'Desafiament Total' (1990). I actualment, 'The Martian' (2015) una pel·lícula correcta fins en l’imprecís, ja que com deia l’autor de la novel·la, Andy Weir, es va inventar una tempestat impossible físicament per que havia de desenvolupar una història!
]]>
AGENDA OCTUBRE CIUTAT DE LES ARTS I LES CIÈNCIES /va/info/prensa/noticias/AGENDA-OCTUBRE-CIUTAT-DE-LES-ARTS-I-LES-CI-NCIES.html dl., 01 d’oct. 2018 13:47:00 +0200 Un mes de grans conferències,  nova pel·lícula de l’Hemisfèric i últimes setmanes per a veure 'Travelling Bricks' 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/AGENDA-OCTUBRE-CIUTAT-DE-LES-ARTS-I-LES-CI-NCIES.html Estrenem pel·lícula en l’Hemisfèric

A partir de l’1 d'octubre. Estrena ‘Els secrets de la gravetat’.  Nova pel·lícula en l’Hemisfèric. La pel·lícula d’animació Fulldome “Els secrets de la gravetat” t’oferix el viatge de dos amics a través de l’espai i el temps després dels passos d’Albert Einstein. Per què els objectes sempre cauen a terra? Com estructura la gravetat el sistema solar i l’univers a gran escala? Com interactua la matèria-energia amb l’espai-temps? Estes i moltes altres qüestions troben resposta en esta projecció protagonitzada per Limbradur, un jove aprenent de mag que somia de ser astronauta, i Alby, un xicotet i intel·ligent robot programat per a emmagatzemar i compartir coneixement.


 

Exposició Museu de les Ciències

Ultimes setmanes per a visitar ‘Travelling Bricks’ Fins al 21 d’octubre en el Museu de les Ciències. La història del transport a través de peces de LEGO® de la llunyana Mesopotàmia fins als confins del cosmos.  Gràcies a la imaginació i perícia de vints professionals certificats que han dissenyat i construït les 120 impressionants figures que formen esta exposició.


 

Un mes de grans conferències

Dimecres, 3 d’octubre. 19:30 hores. Auditori Museu de les Ciències. Conferència ‘L’espai en la vida quotidiana’ impartida per Héctor Guerrero. Cap del Laboratori d’Optoelectrònica. Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial – INTA, que oferirà una visió global dels beneficis i les dificultats associades a l’aventura espacial.Després de véncer la gravetat terrestre en els anys 50, i diverses dècades de tenaços desenrotllaments, es disposa tota una sèrie de satèl·lits artificials, madurs i fiables, que calladament faciliten el nostre dia a dia. D’altra banda, l’exploració espacial busca expandir el coneixement humà, i gràcies a esta perspectiva científica compta amb un gran suport social. La conquista de l’òrbita terrestre, l’espai que ens és pròxim, és l’antesala a l’exploració de Mart i la busca de vida en el Sistema Solar i més enllà.

Diumenge, 7 d’octubre Auditori Museu dels Ciències 19:00 hores. Conferència "Desvelant els secrets de l’univers amb neutrins, rajos gamma i ones gravitacionals" a càrrec de Takaaki Kajita, Premi Nobel de Física en 2015. En l’univers hi ha molts fenòmens d’altes energies que no poden ser estudiats usant llum visible. Per exemple, les explosions de supernova, amb les que acaba la vida d’algunes estreles, són fàcilment visibles amb els telescopis òptics però el mecanisme que les produïx només pot ser entés si les observem per mitjà de neutrins i ones gravitacionals. L’origen de la matèria de l’univers podria estar també íntimament lligat als neutrins i a les seues xicotetes masses. En esta xarrada, Takaaki Kajita explicarà com es van descobrir les masses dels neutrins i repassarà com els rajos gamma i les ones gravitacionals poden tirar nova llum al nostre coneixement de l’univers

 
Dijous, 18 d’octubre Auditori Museu de les Ciències. Conferencia "Nanotecnologia: La revolució dels nous materials’ impartida pel  professor Hermenegildo García. L’impacte de la nanociència i la nanotecnologia ha revolucionat moltes àrees científiques que han impactat ja en al vida diària dels sers humans i que van des de materials cosmètics, alimentació, microelectrònica, sensors fins a noves teràpies més eficients i amb menys efectes secundaris. El  professor Hermenegildo García ens presentarà en la seua conferència com el desenrotllament de tècniques d’estudi de nanomateriales ha fet possible des dels anys 80 del segle XX l’avanç d’esta disciplina fins a arribar a les aplicacions actuals i quin podria ser l’evolució en el futur. En la seua presentació farà especial èmfasi en els materials que han sigut estudiats en l’Institut de Tecnologia Química de la Universitat Politècnica de València.

 
Dimarts, 30 d’octubre 19.30 hores. Auditorio Museu de les Ciències Conferència ‘Una breu història de l’exploració de Mart’ José Manuel Grandela. Ex-Ingeniero controlador de naus espacials IINTA-NASA revisarà, d’una manera molt original, amb el suport de les il·lustracions dels segells de correus, els èxits i fracassos de l’allau d’exploradors robòtics enviats al planeta roig. Durant mig segle, estes missions han partit amb l’objectiu principal de desvetlar els seus secrets i, molt especialment, el més apassionant de tots: hi ha vida més enllà de la Terra? 

]]>
L’Hemisfèric acull a partir de l´1 d' octubre la pel·lícula 'Els secrets de la gravetat' /va/info/prensa/noticias/L-Hemisf-ric-acull-a-partir-de-l-1-d-octubre--la-pel-l-cula---Els-secrets-de-la-gravetat-.html dl., 01 d’oct. 2018 11:24:00 +0200  

El públic acompanya un xiquet i al seu amic robot en un viatge després dels passos d’Albert Einstein en el descobriran els secrets de la gravetat i el significat de l’amistat

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/L-Hemisf-ric-acull-a-partir-de-l-1-d-octubre--la-pel-l-cula---Els-secrets-de-la-gravetat-.html L’Hemisfèric de la Ciutat de les Arts i les Ciències acull a partir de l´1 d’octubre una nova pel·lícula Fulldome en la seua programació. La pel·lícula oferix el viatge de dos amics a través de l’espai i el temps després dels passos d’Albert Einstein. Per què els objectes sempre cauen a terra? Com estructura la gravetat el sistema solar i l’univers a gran escala? Com interactua la matèria-energia amb l’espai-temps?

'Els secrets de la gravetat' és una projecció que dóna resposta a estes i moltes altres qüestions protagonitzades per Limbradur, un jove aprenent de mag que somia de ser astronauta, i Alby un xicotet i intel·ligent robot programat per a emmagatzemar i compartir coneixement.

Vola directament a la Lluna, més enllà de l’Estació Espacial Internacional, i recorre els racons més llunyans de la nostra galàxia mentres experimentes les meravelles de l’espai i el temps en una aventura educativa amb imatges impressionants.


 

]]>
El Museu dels Ciències i la Universitat Jaume I convoquen la VI edició del concurs 'Cristal·lització en l’Escola' /va/info/prensa/noticias/El-Museu-dels-Ci-ncies-i-la-Universitat-Jaume-I-convoquen-la-VI-edici--del-concurs--Cristal-litzaci--en-l-Escola-.html dl., 01 d’oct. 2018 11:15:00 +0200 CAC /va/info/prensa/noticias/El-Museu-dels-Ci-ncies-i-la-Universitat-Jaume-I-convoquen-la-VI-edici--del-concurs--Cristal-litzaci--en-l-Escola-.html La Ciutat de les Arts i les Ciències i la Universitat Jaume I col·laboren per sext any consecutiu en l’organització del concurs 'Cristal·lització en l’Escola' dirigit a estudiants de segon cicle de Secundària i Batxillerat perquè presenten un projecte junt amb els seus professors. Tots els interessats poden inscriure’s en la web www.cac.es/cristalografia i tenen de termini des de hui fins al 31 de gener de 2019.

El certamen 'Cristal·lització en l’Escola' està dissenyat per a descobrir els estudiants la cristal·lografia d’una forma original i divertida, de manera que participen a manera de congrés científic. Els alumnes seguixen el format de “concurs competitiu” i utilitzen els elements del mètode científic: des de la investigació en el laboratori fins a la presentació de resultats en un “congrés” durant la final del concurs el 4 de maig de 2019 en el Museu.

A més, al gener de 2019, s’oferirà un curs de formació destinat als professors. Més de 1.400 estudiants van participar en l’última edició que va superar els 50 projectes presentats en els que van exposar les geodes i cristalls fruit de la seua investigació en la Ciutat de les Arts i les Ciències. Després de la final, els millors treballs de cristal·lització formaran part d’un exposició en El Carrer Menor del Museu.

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències acorda la baixada de les tarifes de l’Hemisfèric i les seues combinades a partir de l’1 d’octubre /va/info/prensa/noticias/La-Ciutat-de-les-Arts-i-les-Ci-ncies-acorda-la-baixada-de-les-tarifes-de-l-Hemisf-ric-i-les-seues-combinades-a-partir-de-l-1-d-octubre-.html dl., 01 d’oct. 2018 10:57:00 +0200 El Consell d’Admistració es va reunir el divendres 28 de setembre en el Museu de les Ciències

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/La-Ciutat-de-les-Arts-i-les-Ci-ncies-acorda-la-baixada-de-les-tarifes-de-l-Hemisf-ric-i-les-seues-combinades-a-partir-de-l-1-d-octubre-.html La Ciutat de les Arts i les Ciències ha acordat hui la baixada a partir de l’1 d’octubre de les tarifes en les entrades de l’Hemisfèric i entrades combinades. El Consell d’Administració de CACSA ha acordat esta mesura després del descens de l’IVA cultural, del 21 al 10 per cent, aprovat pel Govern el passat 5 de juliol.

D’esta manera, les entrades a l’Hemisfèric tindran a partir d’octubre un preu de 8 euros (actualment és de 8,80 euros), l’entrada combinada Museu i Hemisfèrc serà de 12 euros (ara és de 12,60 euros), l’entrada combinada Hemisfèric i Oceanogràfic serà de 31,30 euros (l’actual és de 31,90 euros) i l’entrada conjunta Hemisfèric, Museu i Oceanogràfic serà de 37, 30 euros ( la tarifa actual es 37,90 euros ) .

 

 

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències participa en la Nit Europea de la Investigació a la Comunitat Valenciana /va/info/prensa/noticias/-Nit-Europea-de-la-Investigacio-a-la-Comunitat-Valenciana.html dt., 25 de set. 2018 14:27:00 +0200 El divendres 28 de setembre, a partir de les 16.00 hores, en el llac sud del Museu, es realitzaran activitats, des de concerts a presentacions i experiments, fins a un monòleg científic

El Oceanogràfic oferix quatre activitats a partir de les 18:00 per a conéixer de prop les tortugues, escoltar els dofins, identificar espècies i aprendre dels científics de la Fundació Oceanogràfic

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/-Nit-Europea-de-la-Investigacio-a-la-Comunitat-Valenciana.html La Ciutat de les Arts i les Ciències, a través del Museu de les Ciències i l’Oceanogràfic participa en la Nit Europea de la Investigació a la Comunitat Valenciana, un projecte de divulgació científica que se celebra simultàniament en 340 ciutats europees divendres que ve 28 de setembre.

L’escenari ubicat en el llac sud del Museu de les Ciències serà el punt de trobada per a realitzar la presentació de diversos projectes científics, una demostració a càrrec de "La Ciència a Escena"; un monòleg conduït per Carlos Roma i, per a finalitzar, un concert de música en què els alumnes de la Berklee College of Music València delectaran els assistents.

Per la seua banda, l’Oceanogràfic obri les seues portes a partir de les huit de la vesprada per a realitzar quatre activitats d’orde divulgatiu com a “Xicotets científics”, dirigida a famílies amb xiquets d’entre 6 i 14 anys, i les tres restants “Escolta els dofins”, “Tortugues en la xarxa” i “Coneix l’Oceanogràfic de la mà del nostre equip d’investigadors”, dirigides a famílies amb xiquets d’entre 6 y14 anys.

Amb esta acció, la Ciutat de les Arts i les Ciències participa de manera activa posant en contacte als professionals de la investigació amb el públic en general, potenciant la creativitat i fomentant les vocacions cientificotecnològiques entre els més menuts.

 

 

Activitats de lliure accés

Programa escenari llac sud del Museu dels Ciències

 

16.00-16.30. Grup IGEM - UPV. Presentació projecte Printeria

17.00-17.30.AFAV-Proyecto investigació Alzheimer (Associació Valenciana de malalts d’Alzheimer)

18.00-18.30.Demostració científica amb "La Ciència a Escena"

19.00-19.30. Monòleg científic a càrrec de Carlos Roma

19.30-20.00. Concert Berklee 1.ª part

20.00-20.30. Experiment interactiu electroencefalografia a càrrec d’Eduardo Fernández (Institut de Bioenginyeria. Universitat Miguel Hernández), i un músic de Berklee

20.30-21.00. Concert Berklee 2.ª part

 

 

 

Programa de l’Oceanogràfic, amb inscripció prèvia fins a completar aforament

https://fundacionoceanografic.typeform.com/to/QqGYPD

 

18.00-20.00. Coneix l’Oceanogràfic de la mà dels nostres investigadors

18.00-20.00. Tortugues en la xarxa. En l’hospital del mar, ARCA del Mar.

18.00-20.00. Xicotets científics. Un joc per a reconéixer espècies marines

18.00-20.00. Escolta els dofins. Com es comuniquen els dofins?

 

 

 

 

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències presenta esta tardor noves exposicions i l’estrena de la pel·lícula 'Els secrets de la gravetat' /va/info/prensa/noticias/esta-tardor-noves-exposicions-i-estrena-de-nova-peli.html dv., 21 de set. 2018 12:48:00 +0200  

El Museu prepara les noves exposicions 'Érase una vez' i 'Talking Brains'

Tornen els cicles de conferències 'Una Comunitat amb Ciència' i 'Astronomia'

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/esta-tardor-noves-exposicions-i-estrena-de-nova-peli.html La Ciutat de les Arts i les Ciències renovarà en els pròxims mesos els seus continguts amb la reubicació de continguts i noves mostres interactives en el Museu de les Ciències. Entre les novetats de tardor, a partir de l’1 d’octubre, es renova la programació de l’Hemisfèric amb la pel·lícula d’animació 'Els secrets de la gravetat'.

També tornen els cicles de conferències de divulgació científica, de lliure accés: 'Una Comunitat amb Ciència', 'Astronomia' i 'Actualitat'. Les dos primeres cites seran el dimecres 3 d’octubre, amb Héctor Guerrero, de l’Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial, que impartirà la xarrada 'L’espai en la vida quotidiana', i el diumenge 7 d’octubre, dins de la Setmana Mundial de l’Espai, el Premi Nobel Física en 2015 i director de l’Institut per a l’Estudi de Rajos Còsmics de la Universitat de Tòquio, Takaaki Kajita, amb la conferència 'Desvelant els secrets de l’univers amb neutrins, rajos gamma i ones gravitacionals'.

L’Hemisfèric estrena a l’octubre la pel·lícula d’animació Fulldome “Els secrets de la gravetat” que narra el viatge de dos amics a través de l’espai i el temps darrere dels passos d’Albert Einstein. A més continuen les activitats pel 20 aniversari de l’Hemisfèric amb la projecció del curt 'Canasta' de Gracia Querejeta i fins al 30 de novembre està obert el termini per a participar en el concurs de curtmetratges 'Fèric'.

 

Noves exposicions

En el Museu de les Ciències 'Érase una vez' està prevista la seua obertura al públic a principis de desembre i ocuparà l’espai de 'Travelling Bricks' que podrà visitar-se fins al pròxim 21 d’octubre. 'Érase una vez' és una captivadora exposició on Pinotxo, Caputxeta Roja, el Llop Feroç o els Quaranta Lladres boten directament dels llibres per a contar-nos tot sobre la ciència darrere dels contes.

La mostra interactiva 'Talking Brains' és una altra de les novetats, una exposició original de l’Obra Social 'La Caixa' que ens submergix en el fascinant món del cervell lingüístic. El públic descobrirà esta nova exposició sobre neurolingüística en 2019.

A més de les noves exposicions, durant els pròxim mesos es realitzaran treballs de desmuntatge per a reubicar continguts en la primera i tercera planta. En primer lloc, el Teatre de l’Electricitat, que es tancarà uns mesos per a la seua remodelació i ampliació.

El període d’exposició 'Els nostres dinosaures' finalitza el 6 de gener de 2019 i en el seu lloc està prevista situar l’exposició 'Mart. La conquista d’un somni' que es trasllada des de la primera planta a la tercera a partir de març.

 

]]>
El Nobel de Física Takaaki Kajita desvelarà els secrets de l’Univers en el Museu de les Ciències /va/info/prensa/noticias/conferencia-Takaaki-Kajita.html dt., 18 de set. 2018 14:50:00 +0200 La conferència "Desvelant  els secrets  de  l’univers amb neutrins, rajos gamma i ones gravitacionals" serà el 7 d’octubre a les 19 h

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/conferencia-Takaaki-Kajita.html La Ciutat de les Arts i les Ciències, en col·laboració amb l’Institut de Física Corpuscular (IFIC), organitza el diumenge 7 d’octubre a les 19:00 hores la conferència "Desvelant els secrets de l’univers amb neutrins, rajos gamma i ones gravitacionals" a càrrec del Premi Nobel de Física en 2015 i director de l’Institut per a l’Estudi de Rajos Còsmics de la Universitat de Tòquio, Takaaki Kajita.

L’accés és gratis prèvia inscripció 

En esta xarrada, impartida en anglés amb traducció simultània, Takaaki Kajita explicarà com es van descobrir les masses dels neutrins i repassarà com els rajos gamma i les ones gravitacionals poden tirar nova llum al nostre coneixement de l’univers. En l’univers hi ha molts fenòmens d’altes energies que no poden ser estudiats usant llum visible. Per exemple, les explosions de supernova, amb les que acaba la vida d’algunes estreles, són fàcilment visibles amb els telescopis òptics però el mecanisme que les produïx només pot ser entés si les observem per mitjà de neutrins i ones gravitacionals. L’origen de la matèria de l’univers podria estar també íntimament lligat als neutrins i a les seues xicotetes masses. 

L’accés a l’activitat s’efectuarà per la porta oest del carrer Menor del Museu (junt amb l’Hemisfèric). La conferència serà impartida en anglés amb traducció simultània.

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències torna al col.le amb més de 15.000 entrades reservades per al curs 2018/2019 /va/info/prensa/noticias/Oferta-escolar-.html dl., 10 de set. 2018 11:22:00 +0200 - L’oferta didàctica comprén exposicions, tallers i recorreguts adaptats des d’Infantil a Batxillerat
- Més de 164.000 escolars van visitar la Ciutat de les Arts i les Ciències el passat curs 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/Oferta-escolar-.html La Ciutat de les Arts i les Ciències participa un any més en la 'Tornada al col.le' amb tot preparat per a atendre als milers d’escolars que visitaran el complex este pròxim curs en què s’espera continuar amb els bons resultats del passat any amb més de 164.000 visites, un augment del 13 per cent respecte a l’anterior. 

Ja s’han registrat més de 15.000 entrades reservades per col·legis. Entre les novetats destaca la nova exposició 'Mart. La conquista d’un somni' en el Museu de les Ciències i la pel·lícula  'Els secrets de la gravetat' en l’Hemisfèric. Els planetaris adaptats a cada nivell educatiu de l’Hemisfèric, les aules-taller de l’Oceanogràfic i els experiments en directe de 'Ciència a Escena' en el Museu són continguts amb gran acceptació entre el públic escolar. Per al nou curs ja hi ha més de 5.000 entrades reservades per als tallers de 'Ciència a Escena' i 'Estudi de TV'.

L’atenció al docent és una altra de les prioritats amb el Programa Especial d’Educació i Ciència (CIENCIAPEC) que té com a objectiu fer accessible l’oferta educativa al professorat i als seus alumnes. Els centres poden inscriure’s en www.cac.es/educacion, consultar els cursos i jornades especials que s’organitzen per a docents (dia del professorat) i també tenen accés a un complet material educatiu online (guies, fitxes, jocs etc...) per a preparar la visita i assentar el que aprén després de l’excursió. 

Concursos escolars

Despertar les vocacions científiques i l’amor per la ciència és l’objectiu. Per a això, maig és el mes dels concursos escolars en el Museu amb les finals de Desafiament Robot', Reacciona! i Cristal·lografia. Dissenyar el robot més àgil i original, el projecte de química amb major projecció didàctica o "crear" espectaculars vidres són els desafiaments científics que es plantegen als escolars des de la Ciutat de les Arts i les Ciències al llarg del curs. Més de 1.000 estudiants van participar en estes competicions científiques el curs passat. 

]]>
ACTUACIÓ CANCEL.LADA 'Un Llac de Concerts' torna a la Ciutat de les Arts i les Ciències /va/info/prensa/noticias/Musica--Berklee.html dj., 06 de set. 2018 15:11:00 +0200 En el concert, que tindrà lloc demà 7 de setembre a les 19h, actuarà el quartet de flamenc ‘Camaleón’

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/Musica--Berklee.html ACTUACIÓ CANCEL.LADA

La Ciutat de les Arts i les Ciències i el campus a València de Berklee presenten un nou concert amb el què arranca el cicle de 'Un Llac de Concerts' de tardor en el llac sud del Museu dels Ciències demà divendres 7 de setembre a les 19h. El concert se celebrarà sempre que les condicions meteorològiques ho permeten. 

El concert marca l’inici del sèptim curs acadèmic del campus a València de Berklee, que enguany rep a 287 estudiants procedents de 47 països, de la mà del quartet de flamenc ‘Camaleón’, liderat pel professor de Berklee Sergio Martínez al 'cajón', qui estarà acompanyat per Agustín Carbonell ‘El Bola’ a la guitarra, Miguel Álvarez al baix elèctric, Tomás de los Cariños a la veu, i Manuela Morales com a 'bailaora' sobre l’escenari. 

'Un Llac de Concerts' és el pla perfecte per a acabar la setmana amb la millor música en directe a l’aire lliure en un entorn privilegiat, dins del marc del programa de 'Música en Obert' oferit per la Ciutat de les Arts i les Ciències i Berklee. 
La programació del cicle, que s’estendrà fins mitjan d’octubre, inclou actuacions d’alumnes i professors de Berklee de més de 47 països, els que oferiran música en directe d’estils molt variats, des del jazz al blues i el soul, passant per músiques del món, flamenc, electrònica, folk, funk, o llatí jazz.


El cicle de concerts més popular dels divendres tindrà lloc els 7, 14 i 28 de setembre, i els 5 i 12 d’octubre de la mà de la Ciutat de les Arts i les Ciències i de Berklee.

]]>