RSS http://www.cac.es/va/info/rss.html ca La Ciutat de les Arts i les Ciències llança la promoció 'Primavera' amb l'entrada Museu + Hemisfèric a 6 euros de dilluns a divendres /va/info/prensa/noticias/promocion-ciutat-de-les-arts.html dt., 13 d’abr. 2021 11:20:00 +0200 - A partir d'aquest dimarts 13 d'abril fins al 23 de juny de 2021
- L'entrada combinada permet la visita a les exposicions del Museu i assistir a la projecció d'una pel·lícula en el Hemisfèric

 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/promocion-ciutat-de-les-arts.html La Ciutat de les Arts i les Ciències posa en marxa a partir del dimarts 13 d'abril la promoció 'Primavera' amb les entrades combinades del Museu de les Ciències i el Hemisfèric a la meitat de preu de dilluns a divendres fins al 23 de juny de 2021.

D'aquesta manera, el preu de l'entrada és de 6 euros i permet la visita al Museu de les Ciències així com veure una pel·lícula en el Hemisfèric. La tarifa és única per al públic general, tant per a la modalitat d'entrada adult com per a la d'entrada reduïda; es pot comprar en taquilles i a través de la web de la Ciutat de les Arts i les Ciències.

Entre l'oferta del Museu de les Ciències destaca la nova exposició 'Play. Ciència i música', 'Mart. La conquesta d'un somni' i el Teatre de la Ciència. Les pel·lícules IMAX 'Amazon Adventure' i 'Viatge a l'Espai. Pròxima parada Mart' o la projecció 'Caminant entre dinosaures. Planeta Prehistòric 3D' poden completar aquesta visita a la Ciutat dels Arts i les Ciències a la meitat de preu.

]]>
La investigadora i experta en història de l'astronomia M. José Martínez Usó (UPV) participa en el cicle de divulgació 'Astronomia' del Museu de les Ciències /va/info/prensa/noticias/conferencia-astronomia-e-historia-.html dl., 12 d’abr. 2021 14:44:00 +0200 - La investigadora i matemàtica s'ha especialitzat en la recerca de registres astronòmics en fonts medievals

- La conferència es podrà seguir en directe el dijous 15 d'abril a partir de les 19 hores en aquest enllaç: consulteu ací

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/conferencia-astronomia-e-historia-.html La investigadora M. José Martínez Usó, del Departament de Matemàtica Aplicada de la Universitat Politècnica de València (UPV), impartirá el dijous 15 d'abril la conferència en línia "Quan moria el Sol i plovia les estreles. Utilitat de les observacions astronòmiques medievals per a l'astronomia actual" dins del cicle 'Astronomia' del Museu de les Ciències.

La conferència es podrà seguir en directe el dijous 15 d'abril a partir de les 19 hores en aquest enllaç: consulteu ací

La conferenciant M. José Martínez Usó és experta en història de l'astronomia i en la seua intervenció abordarà la relació entre els registres astronòmics medievals i la mecànica celeste.

L'Edat Mitjana a Europa occidental es considera un període de foscor entre les llums de l'Imperi Romà i del Renaixement posterior. La ciència i la cultura estaven reduïdes als monestirs i el seu patrimoni corresponia a les poques persones que sabien llegir i escriure. Tot això és cert, almenys parcialment, però també és cert que la curiositat humana continuava viva durant aquests segles i la gent mirava al cel buscant canvis i apreciant les meravelles que hi ocorrien.

Eclipsis solars i lunars, cometes, noves estreles, ocultacions de planetes per la Lluna, pluges d'estreles, tot va ser recollit en les cròniques de l'època i per autors que no eren astrònoms. El sorprenent és que aquests registres ens ajuden a entendre teories astronòmiques actuals i poden proporcionar resultats tan sorprenents com que la rotació de la Terra sobre el seu eix va fent-se progressivament més lenta o que la Lluna s'allunya de nosaltres uns quants centímetres cada any.

]]>
La exposición de 'Galaxia Hung' finaliza el 12 de abril /va/info/prensa/noticias/puente-san-vicente-oferta-cac.html dv., 09 d’abr. 2021 14:40:00 +0200 - La Ciutat de les Arts i les Ciències ofrece durante este puente de San Vicente una programación variada con el Teatro de la Ciencia y cuentacuentos en el Museu de les Ciències
- La cartelera del Hemisfèric incluye el planetario infantil 'Astromenuts' y la película IMAX 'Amazon Adventure' , entre otras propuestas

 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/puente-san-vicente-oferta-cac.html La Ciutat de les Arts i les Ciències se despide de la exposición 'Galaxia Hung' esta próxima semana. El público podrá visitarla hasta el lunes 12 de abril, último día en el que estarán expuestas las 14 esculturas de 'Galaxia Hung' que han llenado de color el Paseo del Arte del Umbracle.

La muestra de esculturas, diez de ellas en el Umbracle y cuatro en el lago norte del Hemisfèric, son obras inspiradas en la cultura taiwanesa y la vida cotidiana de Taiwán con los colores brillantes que se observan en los patrones tradicionales taiwaneses.
Además, la Ciutat de les Arts i les Ciències continúa con una programación especial durante el puente de San Vicente. En la oferta infantil destacan los cuentacuentos de la exposición 'Érase una vez. La ciencia de los cuentos" (hay sesiones a las 11.00 / 12.00 / 17.00 / 18.00 h) y el 'Espai dels Xiquets' (11.00 / 12.00 / 13.00 / 15.00 / 16.00 / 17.00 / 18.00 h) en el Museu de les Ciències y el planetario 'Astromenuts' en el Hemisfèric el sábado a las 12 horas.

El espectáculo 'Alto voltaje' en el Teatro de la Ciencia cuenta con sesiones todos los días (11.00 /12.00 /13.00 /15.00 /16.00 /17.00 /18.00 h). Incluye la espectacular Bobina de Tesla, un transformador con efectos espectaculares, como los rayos que produce de más de un metro.

Para todos los públicos, se organizan visitas guiadas a las exposiciones 'Play. Ciencia y música' (13.00 / 16.00 h) y 'Marte. La Conquista de un sueño' (12:00 / 17.30 h). El precio es 2,5 euros por persona, además de la entrada al Museu de les Ciències.

La cartelera del Hemisfèric destaca por una programación diversa con documentales IMAX sobre naturaleza ('Amazon Adventure', 'American Wild') y astronomía con la película 'Viaje al espacio: próxima parada Marte', el planetario infantil 'Astromenuts' y la proyección 'Caminando entre dinosaurios: Planeta Prehistórico 3D', entre otras propuestas.

]]>
El Museu de les Ciències celebra les sessions especials 'Química en acció' i 'La ciència invisible' /va/info/prensa/noticias/museu-oferta-pascua.html dt., 06 d’abr. 2021 15:01:00 +0200 - Aquests tallers reuneixen els millors experiments en directe de La Ciència a Escena
- Hi ha diverses sessions cada dia i l'entrada és de 3,5 euros per persona

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/museu-oferta-pascua.html El Museu de les Ciències ha programat tots els dies fins al 12 d'abril diverses sessions dels tallers 'Química en acció' i 'La ciència invisible', que reuneixen els millors experiments en directe de La Ciència a Escena. És una de les propostes destacades en l'oferta de la Ciutat de les Arts i les Ciències per a aquesta setmana.

El taller 'Química en acció' es dirigeix al públic general a partir de 8 anys i el taller 'La ciència invisible' està recomanat a partir dels 10 anys. Hi ha diverses sessions al llarg del dia ('Química en acció' a les 11.30 i les 16.00 h; 'La ciència invisible' a les 13.00 i 17.15 h), tenen lloc en sales ubicades a la planta baixa del museu, al carrer Menor, i l'entrada és 3,5 euros per taller i persona.

]]>
Últimes setmanes per a visitar l'exposició gratuïta 'Galàxia Hung' a la Ciutat de les Arts i les Ciències /va/info/prensa/noticias/Galaxia-Hung-ultimas-semanas.html dg., 04 d’abr. 2021 15:06:00 +0200  Les escultures es poden contemplar al Passeig de l'Art i el llac de l'Hemisfèric fins al dilluns 12 d'abril

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/Galaxia-Hung-ultimas-semanas.html El període d'exhibició de 'Galàxia Hung' finalitza el dilluns 12 d'abril, després de quatre mesos instal·lada als exteriors de la Ciutat de les Arts i les Ciències en els quals ha registrat un important èxit de visitants.

La mostra reuneix un total de 14 escultures, deu d'aquestes al Passeig de l'Art de l'Umbracle i quatre al llac nord de l'Hemisfèric. Es tracta d'obres inspirades en la cultura taiwanesa i la vida quotidiana de Taiwan amb els colors brillants que s'observen en els patrons tradicionals taiwanesos.

Aquesta galàxia està habitada per una infinitat d'animals, tots amb una percepció colorista i amb una visió molt oriental expressada en aquests meticulosos dibuixos que acompanyen les escultures instal·lades a la Ciutat de les Arts i les Ciències.

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències amplia horaris i activitats fins al 12 d’abril /va/info/prensa/noticias/PASCUA.html dc., 31 de març 2021 12:24:00 +0200 Últimes setmanes per a visitar l’exposició d’art 'Galàxia Hung'

L’Hemisfèric projecta el planetari infantil 'Astromenuts' i les pel·lícules 'Caminant entre dinosaures', 'Amazon Adventure' i 'American Wild'

Les exposicions interactives 'Play. Ciència i música' i 'Mart. La conquista d’un somni', a més dels experiments en directe, l’oferta més pròxima en el Museu de les Ciències

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/PASCUA.html La Ciutat de les Arts i les Ciències amplia horaris i activitats fins al 12 d’abril amb diferents propostes d’oci com les exposicions 'Play. Ciència i música' i 'Mart. La conquista d’un somni', les mostres gratuïtes 'Hyperloop' i "Pioneres de l’Enginyeria" o els experiments de 'La Ciència a Escena' que es realitzen tots els dies.

Destaca a més l’oferta infantil amb el planetari 'Astromenuts' els dissabtes a les 12 h i l’exposició 'Érase una vez...la ciencia de los cuentos', així com les barques i caiacs amb què es pot navegar pel llac. Per a facilitar la visita en els dies festius 2 i 3 d’abril el Museu dels Ciències obrirà fins a les 21 hores. La resta de dies, l’horari serà de 10 hores a les 19 hores.

La ventilació anti COVID del Museu de les Ciències i l’Hemisfèric ha sigut verificada per investigadors del CSIC després de monitoritzar la qualitat ambiental registrada per mesuradors instal·lats en unes quantes zones d’ambdós edificis. A més, des de juny de 2020 la Ciutat dels Arts i els Ciències compta amb el segell 'Safe Tourism Certified' creat per l’Institut per a la Qualitat Turística Espanyola (ICTE). Respecte d’això continuen les mesures adoptades quant a reducció i control d’aforament, desinfecció i senyalització d’itineraris per a garantir la distància social i evitar aglomeracions.

Ciència en directe

Entre les propostes del Museu dels Ciències, destaquen els experiments en directe amb els tallers "Química en acció" per a un públic a partir de 8 anys i de "La ciència invisible” recomanada a partir dels 10 anys. Hi ha diverses sessions al llarg del dia, se celebren en sales ubicades en la planta baixa del Museu, en El Carrer Menor i l’entrada és 3,5 euros per taller i persona.

També en l’entrada al Museu s’ha instal·lat un photocall dedicat al món dels dinosaures tematitzat amb la pel·lícula ''Caminant entre dinosaures: planeta prehistòric 3D' que es projecta en l’Hemisfèric. Del passat al futur en El Carrer Menor. Fins al 2 de maig, estarà exposada la càpsula hyperloop dissenyada per l’empresa valenciana Zeleros. La mostra 'Zeleros Hyperloop: viatjar a 1.000 km/h” presenta una maqueta, un prototip del vehicle i un mural sobre la seua història.

'Play. Ciència i música', 'Mart. La conquista d’un somni', el nou espectacle del 'Teatre de la Ciència' i el contacontes d’Era’s una vegada. La ciència dels contes' són altres de les propostes del Museu dels Ciències.

Planetari infantil 'Astromenuts'

El planetari ‘Astromenuts’ de l’Hemisfèric descobrix al públic familiar els secrets del dia i la nit, les fases de la Lluna o les meravelles que tanquen les constel·lacions. En un vertiginós viatge a través del sistema solar recorren planetes i intenten atrapar alguna estrela que troben pel camí. Una manera d’iniciar-se en les ciències de l’espai a través de divertits dibuixos, històries i animacions. Els dissabtes a les 12 hores en l’Hemisfèric.

Les pel·lícules IMAX 'Amazon Adventure', 'American Wild', 'Viatge a l’Espai. Pròxima parada Mart', 'Caminant entre dinosaures: Planeta Prehistòric 3D' i "Viatjant amb la llum", un programa de planetari en format fulldome, són altres de les propostes de l’Hemisfèric.

'Galaxia Hung' fins al 12 d’abril

Esta mostra reunix un total de 14 escultures, deu d’elles instal·lades en el Passeig de l’Art de l’Umbracle i quatre en el llac nord de l’Hemisfèric. Es tracta d’obres inspirades en la cultura taiwanesa i la vida quotidiana de Taiwan amb els colors brillants que s’observen en els patrons tradicionals taiwanesos.

També en els exteriors es pot visitar la mostra "Pioneres de l’Enginyeria", realitzada en col·laboració amb la Càtedra Demetrio Ribes de la Universitat de València, aborda com la dona ha ingressat en l’Enginyeria de Camins, Canals i Ports.

Una altra de les activitats que poden realitzar els i les visitants és navegar pel llac de l’Hemisfèric amb la xicoteta flota de caiacs i barquetes que ja estan disponibles perquè el públic 'explore' de forma diferent un dels espais més característics del complex.

 

]]>
El jefe del área de investigación en vacunas de la Fundación Fisabio imparte la conferencia 'Un mundo sin vacunas' /va/info/prensa/noticias/conferencia-vacunas-Museu-de-les-Ciencies-.html dl., 29 de març 2021 13:23:00 +0200 La conferencia se celebra 'online' y se podrá seguir en directo el martes, 30 de marzo, a partir de las 19 horas

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/conferencia-vacunas-Museu-de-les-Ciencies-.html El jefe del Área de Investigación en Vacunas de la Fundación para el Fomento de la Investigación Sanitaria y Biomédica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), Javier Díez, imparte este martes, 30 de marzo, la conferencia 'Un mundo sin vacunas'.

La charla será presentada por Vicente Rubio, del Instituto de Biomedicina de Valencia (IBV-CSIC & Ciberer-ISCIII) y miembro del Comité de Expertos de la Ciutat de les Arts i les Ciències, y se podrá seguir en directo a partir de las 19 horas en este enlace (consultar aquí).

La conferencia parte de que las vacunas, junto con la potabilización de las aguas, ha sido la medida de salud pública que más vidas ha salvado, muchas más que los antibióticos o cualquier otra medicación, aunque desde el principio de su uso ha sido una intervención que ha tenido detractores.

El hecho de administrar una medicación a personas sanas, para prevenir enfermedades que en ocasiones se desconocen, hace que se miren con recelo.

Este año, en plena pandemia por COVID-19, el debate sigue abierto al mismo tiempo que se ha radiado al minuto el desarrollo de diversas vacunas y se ha alertado a la población con información difícil de entender. Las noticias sobre la seguridad en los ensayos clínicos, la valoración de diferentes eficacias y los potenciales problemas de seguridad post autorización generan dudas y miedos. "Si se pierde la confianza en esta vacuna, ¿qué será de la sociedad en el 2022?", plantea Díez en esta conferencia.

]]>
UN PROJECTE PER A VENTILACIÓ ANTI COVID A LES AULES DE L'IES RAMÓN LLULL DE VALÈNCIA I UN GENERADOR HIDRÀULIC DEL COL·LEGI CEU SANT PABLO GUANYEN EL CONCURS ESCOLAR 'ACCIÓ PER CLIMA' /va/info/prensa/noticias/ganadores-concurso-accion-clima.html dv., 26 de març 2021 14:09:00 +0100 - El certamen organitzat per la Ciutat de les Arts i les Ciències ha comptat amb la col·laboració de Global Omnium i Reciclamás per a premiar a les millors idees sostenibles

- Un hivernacle realitzat amb productes reciclats presentat pel CEIP La Caixa (Barcelona) i l'hort escolar del Col·legi Vilavella (València) obtenen també el reconeixement del jurat

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/ganadores-concurso-accion-clima.html Els projectes 'Classes sense COVID ni refredats' de l'IES Ramón Llull de València; 'Generador hidràulic' del Col·legi CEU Sant Pablo (Montcada); 'Estructura hivernacle ECO' del CEIP La Caixa (Barcelona) i 'Terra sana in corpore sano' del Col·legi Vilavella (València) han resultat els guanyadors dels primers premis del concurs escolar 'Acció pel clima'.

Dissenyar un projecte STEM sostenible, com podem estalviar aigua, aplicar les 3R (reduir, reutilitzar i reciclar) i crear un hort escolar han sigut els quatre desafiaments mediambientals que es van proposar als i les estudiants. La primera edició del concurs ha comptat amb la participació de més de 500 estudiants i 55 equips diferents.

El certamen s'ha realitzat amb la col·laboració del Comité d'Experts de la Ciutat de les Arts i les Ciències i de les empreses Global Omnium i Reciclamás que a més d'aportar els premis per als guanyadors formen part del jurat en les diferents categories.

Projectes premiats

En la categoria 'Projecte Classificació eficient de residus i energies renovables' dirigit a estudiants de Secundària i Formació Professional bàsica, el primer premi ha sigut per a l'IES Ramón Llull i el seu projecte 'Classes sense COVID ni refredats', una solució tecnològica per a poder impartir classes sense patir fred a les aules i a més tindre-les ventilades. Per a això, han construït una maqueta que simula l'efecte real en classe. La recirculació de l'aire s'aconseguix a través de filtres epa i la detecció dels nivells de C02 per a la introducció automàtica d'aire de l'exterior.

El segon premi ha reconegut el projecte 'Green Eco' del Col·legi San José de la Montaña Cheste - Pizarro, que ha utilitzat diversos sensors per a mesurar les condicions dels cultius per a millorar la producció i biosostenibilitat. El tercer premi ha sigut per al projecte 'Planta de tractament de residus automatitzada amb LEGO EV3' presentat pel IES Sucro Albalat de la Ribera (València).

En la categoria 'Projecte Ús i aprofitament de l'aigua', dirigit a estudiants del tercer cicle de Primària, el primer premi ha sigut per al projecte 'Generador hidràulic', presentat per una alumna del Col·legi CEU Sant Pablo de Montcada (València) i que ha consistit en la construcció d'un generador d'energia hidràulica.

El projecte 'La pluja perfecta', presentat per quatre alumnes del Col·legi Palma- La Cañada (Paterna), ha obtingut el segon premi amb la maqueta d'una casa unifamiliar en la qual, a través de canonades i diversos depòsits, s'aprofita l'aigua de la pluja. El tercer premi en esta categoria ha sigut per a 'Regadiu' del col·legi La Devesa d'Elx (Alacant), presentat també per quatre alumnes que han creat un sistema de regadiu de l'hort reutilitzant l'aigua que sobra del menjador.

La categoria 'Projecte 3R', dirigit a estudiants de segon cicle de Primària ha resultat guanyador el treball 'Estructura hivernacle ECO', presentat per un grup d'estudiants del CEIP La Caixa de Barcelona i que consistix en l'elaboració d'una estructura d'hivernacle basada en productes reciclats i botelles de plàstic. El segon premi ha sigut per al projecte 'Pandora: *Missió Humanitat', presentat per estudiants del Col·legi Cervantes d'Alcàntera de Xúquer (València) que han reutilitzat materials per a crear jocs, maquetes d'escenaris, tests i fins i tot música amb instruments reciclats.

El projecte 'Jocs de taula sostenible', del CP Mare de Deu de la Misericòrdia de Vinaròs (Castelló) ha obtingut el tercer premi.

En la categoria 'Projecte Hort escolar', dirigida a estudiants de primer cicle de Primària, el primer premi ha sigut per a les alumnes del Col·legi Vilavella de València i el seu projecte 'Terra sana in corpore sano', el segon premi per al Col·legi La Devesa d'Elx (Alacant) amb el projecte 'Sembrant vida' i el tercer premi per al grup d'escolars de CP Benimaclet amb el seu projecte 'El nostre hort escolar: Aprenentatge per a un món sostenible".

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències organitza del 22 al 28 de març una 'Setmana del Planeta' amb activitats de divulgació i conferències sobre el canvi climàtic /va/info/prensa/noticias/Semana-del-planeta-.html dg., 21 de març 2021 13:04:00 +0100 - La final del concurs 'Acció pel clima' serà el divendres 26 de març, amb la col·laboració de Global Omnium i Reciclamás per a premiar les millors idees sostenibles
- El dissabte 27 de març la Ciutat de les Arts i les Ciències participa de nou en 'L'Hora del Planeta' amb l'apagada dels seus edificis des de les 20.30 h a les 21.30 h

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/Semana-del-planeta-.html La Ciutat de les Arts i les Ciències organitza una 'Setmana del Planeta' del 22 al 28 de març. Així, el Museu de les Ciències acollirà diverses activitats de divulgació, com ara conferències, la final del concurs escolar 'Acció pel clima', dedicat al desenvolupament sostenible, i l'ampliació en format digital de l'exposició 'Davant del canvi, canviem', dedicada al canvi climàtic.

El dissabte 27 de març la Ciutat de les Arts i les Ciències participa de nou en la iniciativa internacional 'L'hora del planeta' amb l'apagada dels edificis, des de les 20.30 h a les 21.30 h.

El dimarts 23 de març, Dia Mundial de la Meteorologia, està prevista la conferència telemàtica 'Canvis climàtics en la història geològica', impartida per Rafael Fernández Rubio, Premi Jaume I de protecció del medi ambient (2006) i catedràtic emèrit de la Universitat Politècnica de Madrid. La conferència podrà seguir-se en directe. (consulteu ací)

El dimecres, 24 de març, a les 11 hores la investigadora Iris Hendriks, de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (Imedea) (UIB-CSIC), respondrà a les preguntes d'estudiants de Secundària i Batxillerat dins de la iniciativa 'Pregunta a una científica'. El tema serà la vegetació costanera i com les plantes submergides ajuden en la lluita contra el canvi climàtic.


L'alumnat descobrirà de primera mà el treball que efectua i l'abast i importància de la seua investigació. L'activitat serà en línia a través d'aquest enllaç: consulteu ací.

Els col·legis interessats a enviar les seues preguntes poden fer-ho al correu divulgacion@cac.es amb les dades del centre i els noms dels i les alumnes que formulen les qüestions, entre els quals es farà una selecció.

El dijous 25 de març tindrà lloc la conferència 'Els desafiaments científics, socials i econòmics del canvi climàtic', a càrrec de Fernando Valladares, director del grup d'Ecologia i Canvi Global al Museu Nacional de Ciències Naturals (MNCN-CSIC). Podrà seguir-se en directe en aquest enllaç: consulteu ací.

'Acció pel clima'

Més de 500 estudiants en 55 equips diferents s'han presentat a la primera edició del concurs 'Acció pel clima'. La comunicació dels guanyadors serà en directe el pròxim divendres 26 de març i podrà seguir-se en aquest enllaç: consulteu ací.

El certamen ha comptat amb la col·laboració del Comité d'Experts de la Ciutat de les Arts i les Ciències i de les empreses Global Omnium i Reciclamás que, a més d'aportar els premis per als guanyadors i guanyadores, formen part del jurat en les diferents categories. Crear un hort escolar, aplicar les 3R (reduir, reutilitzar i reciclar), com estalviar aigua o dissenyar un projecte STEM sostenible són els quatre desafiaments mediambientals que s'han proposat als i les estudiants.

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències s'il·lumina amb els colors de la Senyera els dies 18 i 19 de març /va/info/prensa/noticias/Iluinacion-Fallas-Senyera.html dj., 18 de març 2021 13:16:00 +0100  L'encesa especial començarà aquest dijous a partir de les 19 hores

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/Iluinacion-Fallas-Senyera.html La Ciutat de les Arts i les Ciències s'il·luminarà aquesta nit amb els colors de la senyera amb motiu del dia de Sant Josep. L'encesa especial del Museu de les Ciències i de l'Hemisfèric serà a partir de les 19 hores els dies 18 i 19 de març.

]]>
El CSIC verifica la ventilació contra la COVID-19 del Museu de les Ciències i l'Hemisfèric amb un sistema de monitoratge de dades /va/info/prensa/noticias/CSIC-ventilacion-contra-COVID-.html dj., 18 de març 2021 13:08:00 +0100 - El ministre de Ciència i Innovació ha destacat la importància d'aquest tipus de sistemes per a aportar seguretat als visitants de museus.
- Aquesta experiència pot ser aplicada de manera molt senzilla en qualsevol museu o espai cultural que tinga estances tancades obertes al públic

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/CSIC-ventilacion-contra-COVID-.html Personal investigador del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), de l'Associació Mesura i del grup Aireamos han monitorat la qualitat ambiental del Museu de les Ciències i l'Hemisfèric per a poder verificar la ventilació dels seus espais, associada al risc de contagi per aerosols de malalties que es transmeten per l'aire, com la COVID-19.

L'estudi ha consistit en la presa de dades massives de CO2, temperatura i humitat durant 15 dies en diferents espais del Museu de les Ciències i de l'Hemisfèric. Per a això, s'han instal·lat mesuradors de CO2 en diverses exposicions i sales del Museu de les Ciències i l'Hemisfèric.

Els resultats mostren que, amb els aforaments actuals de visitants, mai s'han sobrepassat els nivells de CO2 que indiquen mala ventilació i que són considerats com a indicador indirecte de major risc de contagi per COVID-19. En concret, les sales es van mantindre en tot moment molt per davall del límit recomanat de 700 ppm. de CO2.

El ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque, que ha conegut aquest dijous el sistema instal·lat, ha destacat "la importància d'aquest tipus de sistemes per a aportar seguretat als visitants de museus en el context actual".

El sistema es basa en el treball dut a terme per la investigadora d'IDAEA-CSIC Mari Cruz Minguillón per a adaptar les guies de ventilació de la Universitat d'Harvard i els estudis realitzats en col·legis de la Comunitat Valenciana per l'Associació Mesura en centres educatius. D'aquest treball van nàixer aquestes guies de ventilació en col·legis del CSIC i el Ministeri de Ciència i Innovació i de les quals es va fer ressò el Ministeri de Sanitat, i que són la referència utilitzada per a l'adaptació de la ventilació de qualsevol espai tancat.

El Museu de les Ciències i l'Hemisfèric han servit així de referència per a l'adequada gestió de la ventilació/renovació de l'aire en espais interiors com a llocs que protegeixen la salut i la dels qui ens envolten.

Aquest sistema de monitoratge de dades continuarà operatiu en els dos espais i pot ser aplicada de manera molt senzilla en qualsevol museu o centre cultural on es comparteix l'aire que es respira. És una manera fàcil d'avaluar i minimitzar el risc d'edificis de concurrència pública.

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències i el Planetari de Castelló prorroguen el conveni per al foment de la divulgació científica /va/info/prensa/noticias/acuerdo-planetario-Castellon.html dc., 17 de març 2021 13:21:00 +0100 - El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha mantingut una reunió amb l'alcaldessa de Castelló de la Plana, Amparo Marco
- Colomer ha anunciat la renovació en 2021 dels convenis de col·laboració entre Turisme amb l'Ajuntament de Castelló i amb la Federació de Gaiates

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/acuerdo-planetario-Castellon.html El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha mantingut una reunió amb l'alcaldessa de Castelló de la Plana, Amparo Marco, durant la qual s'ha signat la primera pròrroga del conveni marc de col·laboració entre la Ciutat de les Arts i les Ciències i el Planetari de Castelló per al foment de la divulgació científica.

Francesc Colomer ha explicat que "aquest conveni vincula el Planetari de Castelló amb la Ciutat de les Arts i les Ciències" que "és una infraestructura de tots els valencians, també dels ciutadans de Castelló, i ha d'ajudar a vertebrar el territori".

En aquest sentit, ha assenyalat que el conveni "ens donarà l'oportunitat de cogestionar continguts i programació en el Planetari".

Colomer ha reconegut l'esforç de l'Ajuntament de Castelló per "avançar en el posicionament turístic de la ciutat, amb el disseny d'un projecte com 'Escala a Castelló', que ha tingut una acceptació brillant i un reconeixement important".

Per la seua banda, l'alcaldessa de Castelló de la Plana, Amparo Marco, ha agraït la col·laboració de la Generalitat a través de la Ciutat de les Arts i les Ciències i de Turisme Comunitat Valenciana pel "suport especial a 'Escala a Castelló'". Així mateix, ha destacat que Castelló de la Plana és la primera ciutat espanyola a ser part de la Ruta Europea de la Ceràmica.

]]>
El Museu de les Ciències acull la 'performance' en directe de l'artista Conchita Luceño /va/info/prensa/noticias/perfomance-conchita-luceno.html dc., 17 de març 2021 13:18:00 +0100 - La intervenció d'art sonor es podrà seguir en directe fins a les 18.00 hores

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/perfomance-conchita-luceno.html La primera planta del Museu de les Ciències acull aquest dimecres, fins a les 18.00 hores, la 'performance' en directe d'art sonor de l'artista Conchita Luceño, en la instal·lació musical 'Emospheras', que dona la benvinguda a l'exposició 'Play. Ciència i música'.

L'objectiu és crear una obra que combine la música, la llum i la pintura en què ciència i art es fusionen per a crear una obra avantguardista.

La instal·lació musical 'Emospheras' està formada per cinc esferes retroil·luminades suspeses del sostre que vibren i canvien de color en sintonia amb música de Beethoven. És una creació original del Museu Interactiu de la Música de Màlaga (MIMMA).

]]>
L'Hemisfèric ofereix dues sessions diàries de la pel·lícula 'Flames 3D, història d'una falla' durant la setmana fallera /va/info/prensa/noticias/Fallas-Hemisferic.html dg., 14 de març 2021 13:24:00 +0100 - Del 15 al 18 de març podrà veure's a les 13 i a les 17 hores, i de divendres a diumenge la sessió de la vesprada serà a les 18 hores

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/Fallas-Hemisferic.html L'Hemisfèric projecta des de l'1 de març el documental '3D Flames, història d'una falla', el primer que es va realitzar en 3D sobre les Falles de València.

Durant la setmana fallera s'amplien les sessions. Del 15 al 18 de març el documental es projectarà a les 13 i a les 17 hores, i del divendres 19 al diumenge 21 de març podrà veure's a les 13 i a les 18 hores.

Aquesta pel·lícula es va estrenar l'any 2013 a l'Hemisfèric, i amb aquesta reposició la Ciutat de les Arts i les Ciències vol mostrar el seu suport al món faller i valorar aquestes festes en el segon mes de març sense Falles a causa de la pandèmia.
La pel·lícula narra com es viuen aquestes festes declarades patrimoni immaterial de la humanitat per la UNESCO en 2016. Es mostren els moments més significatius de la vida fallera com la plantada o l'ofrena, les vivències de diversos personatges i fins i tot els moments íntims de l'artista en el seu taller o d'una comissió. Tot això emmarcat per la banda sonora original realitzada per Borja Penalba.

En la projecció, Leonardo da Vinci, a qui li presta la veu l'actor Juli Mira, conta en primera persona com passa d'una idea de l'artista faller Manolo García a una obra d'art plantada per la Falla Na Jordana en 2012.

]]>
El cicle 'Les Nocturnes d'hivern' de l'Hemisfèric conclou aquest dissabte que ve /va/info/prensa/noticias/Las-nocturnas-hemisferic-fin.html dj., 11 de març 2021 13:27:00 +0100  L'última sessió del planetari té lloc aquest dissabte, 13 de març, a les 18.00 hores

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/Las-nocturnas-hemisferic-fin.html El cicle de planetari en directe 'Les Nocturnes d'hivern' de l'Hemisfèric conclou aquest dissabte, 13 de març, a les 18.00 hores. Les entrades estan disponibles en la web de la Ciutat de les Arts i les Ciències.

L'aforament de l'Hemisfèric continua limitat i reduït per a garantir la distància entre els espectadors i espectadores, d'acord amb les mesures de seguretat.

El planetari 'Les Nocturnes d'hivern: música i astronomia' mostra com és el cel nocturn durant l'estació més freda. La narració en directe d'un planetarista explica alguns dels llocs més fascinants del cel hivernal: les nebuloses més brillants, en la constel·lació d'Orió; en 'Canis Major', agrupacions estel·lars formades per centenars de components, i en 'Ursa Major', la majestuosa dansa còsmica que protagonitzen Mizar i Alcor.

En el planetari es conten històries mitològiques o curiositats de l'astronomia, com és el naixement, l'evolució i la mort de les estreles o alguns dels planetes més estranys. Un autèntic viatge en el temps per a conéixer l'exoplaneta més antic i, fins i tot, sobrevolar mons de foc i gel.

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències s'il·lumina de morat pel Dia Internacional de la Dona /va/info/prensa/noticias/encendido-dia-mujer.html dl., 08 de març 2021 13:28:00 +0100 - L'encesa especial serà aquesta vesprada a partir de les 19 hores

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/encendido-dia-mujer.html La Ciutat de les Arts i les Ciències se suma a la commemoració del Dia Internacional de la Dona i s'il·luminarà aquesta nit de color morat. L'encesa especial del Museu de les Ciències i de l'Hemisfèric serà a partir de les 19 hores.

]]>
Més de 500 estudiants es presenten a la primera edició del certamen ‘Acció per clima’ organitzat per la Ciutat de les Arts i les Ciències /va/info/prensa/noticias/Semana-del-planeta.html dv., 05 de març 2021 12:26:00 +0100 - El Museu de les Ciències ha preparat activitats per a celebrar la ‘Setmana del planeta’ (del 22 al 28 de març) i se suma de nou a la “L'Hora del ¨Planeta” el dissabte 27 de març.
- La final del concurs ‘Acció pel Clima’ serà el 26 de març i compta amb la col·laboració de Global Omnium i Reciclamás per a premiar a les millors idees per al desenvolupament sostenible.

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/Semana-del-planeta.html Més de 500 estudiants en 55 equips diferents es presenten a la primera edició del concurs ‘Acció pel Clima’ la final i el lliurament de premis del qual serà el pròxim 26 de març. Serà una de les activitats que formaran part de la “Setmana del Planeta” organitzada per la Ciutat de les Arts i les Ciències del 22 al 28 de març.

El Museu acollirà diverses activitats de divulgació, com a conferències, la final del concurs escolar dedicat al desenvolupament sostenible i l'ampliació en format digital de l'exposició ‘Davant el canvi, canviem’ dedicada al canvi climàtic. A més, el dissabte 27 de març la Ciutat de les Arts i les Ciències participa de nou en la iniciativa internacional ‘L'Hora del planeta’ amb l'apagada dels edificis des de les 20.30 h a les 21.30 hores.

El divendres 26 de març es realitzarà de manera en línia la final del concurs ‘Acció pel Clima’ en el qual han participat més de 500 estudiants distribuïts en 55 equips diferents. Aquest certamen compta amb la col·laboració de les empreses Global Omnium i Reciclamás que a més d'aportar els premis per als guanyadors formen part del jurat en les diferents categories. Crear un hort escolar, aplicar les 3R (reduir, reutilitzar i reciclar), com podem estalviar aigua o dissenyar un projecte STEM sostenible són els quatre desafiaments mediambientals que s'han proposat a estudiants.

Conferencies canvi climàtic

El dimarts 23 de març, Dia Mundial de la Meteorologia, està prevista la conferència en línia ‘Canvis climàtics en la història geològica’ impartida per Rafael Fernández Rubio  Premio Jaume I Protecció del Medi Ambient (2006) i catedràtic emèrit de la Universitat Politècnica de Madrid.

El dijous 25 de març tindrà lloc la conferència “Els desafiaments científics, socials i econòmics del canvi climàtic”, a càrrec de Fernando *Valladares, director del grup d'Ecologia i Canvi Global en el Museu Nacional de Ciències Naturals (MNCN-CSIC). Totes dues conferències seran en línia i ja està oberta la inscripció en la web de Ciutat de les Arts i les Ciències. 

]]>
'Amb la seua detecció precoç s'eviten les seqüeles que donarien el seu diagnòstic tardà (problemes neurològics o hepàtics,sobretot)' /va/info/prensa/noticias/entrevista-Isidro-Vitoria-.html dt., 02 de març 2021 09:37:00 +0100 -  Entrevista a Isidro Vitoria, cap de la Unitat de Nutrició i Metabolopatías de l'Hospital Universitari La Fe, que participa hui en el cicle de conferència 'Una Comunitat amb ciència' amb la xarrada '100 anys de malalties rares del metabolisme'

- La conferència en línia ' podrà seguir-se en directe a partir de les 19.30 h en aquest enllaç

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/entrevista-Isidro-Vitoria-.html Per al doctor Isidro Vitoria, pediatre i bioquímic responsable de la Unitat de Nutrició i Metabolopatías de l'Hospital La Fe, "és molt important fer visibles les *metabolopatías, una part substancial de les malalties rares". Especialitzat en nutrició pediàtrica, escriu llibres de divulgació, compta amb un blog i imparteix conferències perquè entenguem què són les *metabolopatías i com ajudar a les famílies. Les *metabolopatías descrites per primera vegada pel Prof. Sir Archilbald Garrod en 1908 com a malalties del metabolisme congènites i hereditàries, són considerades rares, encara que en el seu conjunt suposen un cas per cada 600-800 nounats. Amb el diagnòstic precoç neonatal s'han instaurat tractaments nutricionals i farmacològics que eviten les conseqüències de la malaltia. Així doncs, en aquests 100 anys hem aprés a tractar unes malalties greus abans que donen símptomes i així millorar la qualitat de vida dels pacients. Fins i tot també amb una app: l'Hospital La Fe de València ha participat en el desenvolupament d'una aplicació mòbil denominada "Intercanvis VitaFlo" que facilita l'alimentació de pacients amb problemes en el metabolisme.

Què són les metabolopatías?

Les metabolopatías o errors innats del metabolisme són un conjunt de malalties que tenen en comú la presència d'un defecte en el metabolisme d'alguna de les molècules de l'organisme. Es poden considerar «malalties rares» (menys de 5 casos per cada 10.000 persones). No obstant això, si es consideren en el seu conjunt (hi ha descrites més de 700 diferents), són molt més freqüents del que es pensa. Així, quan es consideren globalment la seua freqüència s'estima en 1 cas per cada 600-800 persones.

Com es va especialitzar en aquest camp?
Moltes de la *metabolopatías tenen un tractament fonamentalment nutricional. El fet ser pediatre amb dedicació preferent a la Nutrició infantil i ser també bioquímic,em va inclinar a estudiar i tractar aquest tipus de patologies.En aquest sentit, vaig tindre la sort de formar-me amb el Dr. Jaime *Dalmau en la Unitat de *Metabolopatias de l'Hospital Universitari La Fe de València que ell mateix va crear.

Com es detecten?
Algunes es detecten a partir de la prova de garbellat neonatal mitjançant l'anomenada "prova de taló del nounat". És el cas de la fenilcetonúria, la *aciduria glutàrica I o els trastorns de beta-oxidació. Amb la seua detecció precoç s'eviten les seqüeles que donarien el seu diagnòstic tardà (problemes neurològics o hepàtics,sobretot). Hi ha un altre gran grup de metabolopatias que es es continuen detectant per diferents símptomes i en els quals el pronòstic no sempre és tan favorable.

Quants tipus de metabolopatías hi ha?
Bàsicament hi ha dos tipus de metabolopatías. D'una banda, les metabolopatias de l'anomenat metabolisme intermediari de les proteïnes, hidrats de carboni i lípids, i en les quals el tractament dietètic és fonamental per a evitar l'acció tòxica dels metabòlits.Hi ha un altre tipus de metabolopatías anomenades malalties de les organel·les cel·lulars en les quals hi ha un depòsit de molècules complexes en diferents òrgans i sistemes.

Afecten diversos òrgans ?
Les *metabolopatias del metabolisme intermediari solen afectar el cervell i en alguns casos també al fetge.En les metabolopatías de les organel·les cel·lulars se solen afectar diferents òrgans i sistemes com ara com el cor, els pulmons, els ossos, el fetge, el sistema nerviós,.....

Una vegada es diagnostica, com s'apliquen els tractaments?
En el cas de les metabolopatias del primer grup es recomanen diferents tipus d'aliments segons la seua composició juntament amb fàrmacs que eviten el acúmulo de les substàncies tòxiques. En el segon grup, hi ha malalties lisosomales en les quals en els últims anys hi ha hagut grans avanços (tractament enzimàtic substitutiu, fàrmacs que impedeixen el acúmulo de substrat,...)

Destaca la seua labor divulgativa per a visibilitzar les malalties rares, com en aquesta conferència, en el seu blog, xarxes socials i llibres com 'Entenent les metabolopatías' on explica aquestes malalties amb casos reals com el de la filla de l'escriptora Pearl S Buk què li passava?
Pearl S. Buck va tindre a la seua filla Carol en 1920 i als pocs mesos es va adonar  que la seua filla no tenia un desenvolupament psicomotor normal. Això ho relata en la novel·la "The child who never grew" (1950) en la qual descriu la seua situació, però no seria fins a 1960 quan sabria que la seua filla tenia una fenilcetonúria, malaltia inclosa hui dia en la prova del taló com li comentava abans i que s'hauria beneficiat d'un tractament precoç evitant aqueixa situació de retard psicomotor. Pearl S Buck no sols va guanyar el premi Nobel de Literatura sinó que va ser una gran defensora dels xiquets amb discapacitat psíquica.

També descriu la malaltia de l'orina amb olor de xarop d'auró o la que afecta els amish quines són les seues causa i quin tractament tenen?
La malaltia de l'orina amb olor de xarop d'auró es diu així perquè l'orina fa olor d'aqueix xarop utilitzat tant als Estats Units com el Canadà. Si s'haguera descrit per un espanyol s'hauria anomenat probablement malaltia de l'orina amb olor de caramel quemado.se tracta d'una metabolopatía dels aminoàcids anomenats ramificats en la qual sense tractament dietètic i farmacològic hi ha una greu afectació cerebral. Aquesta malaltia és molt rara en la població en general, però en els amish és molt més freqüent per compartir uns mateix antecedents genètics i tindre una major taxa d'endogàmia.

L'Hospital La Fe de València ha participat en el desenvolupament d'una aplicació mòbil denominada "Intercanvis VitaFlo" per a facilitar l'alimentació de pacients amb problemes en el metabolisme en què consisteix?
És una app dirigida als pacients d'unes determinades malalties (fenilcetonúria,tirosinemia, enf. orina xarop d'auró,acidemias orgàniques,trastorns del cicle de la urea i *homocistinuria). que els permet saber el *contendio en aminoàcids i proteïnes de la majoria d'aliments. D'aquesta manera, poden fer intercanvis entre els aliments. Això és important per a ajudar-los en la planificació dietètica perquè el tractament nutricional és bàsic en aquestes patologies.

El pediatre Isidro Vitoria participa hui en el cicle de divulgació científica "Una Comunitat amb ciència' amb la seua conferència en línia "100 anys de malalties rares del metabolisme. Què hem aprés’. La conferència serà presentada per Vicente Rubio de l'Institut de Biomedicina de València (IBV-CSIC & CIBERER-ISCIII) i membre del Comité d'Experts de la Ciutat de les Arts i les Ciències. A partir de les 19.30 h en directe en aquest enllaç

 

Per a més informació sobre les metabolopatías: https://www.metabolicslafe.com/

Fotografia crèdits: Institut d'Investigació Sanitària Hospital La Fe 

]]>
"L'exercici físic és tal vegada la millor decisió de salut que pot vosté prende per a envellir bé i deixar de fumar" /va/info/prensa/noticias/entrevista-Jose-Vina-.html dv., 26 de febr. 2021 10:38:00 +0100 José Viña, catedràtic de Fisiologia de la Universitat de València i col·laborador del Centre d'Investigació Príncep Felip, ha participat en el cicle de conferències 'Una Comunitat amb ciència" amb la xarrada en línia "Com viure per a envellir millor" 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/entrevista-Jose-Vina-.html "Somriga: no val la pena estar trista", "Si vol ser feliç, elimine l'odi de la seua vida", "Siga conscient de la bellesa al seu voltant" , "L'única cosa constant en la vida és el canvi, cal ser flexibles i adaptar-se per a viure més i millor". Són algunes de les frases per a emmarcar que va destacar ahir en la seua intervenció en línia en el cicle de conferències "Una Comunitat amb ciència". José Viña dirigeix des de fa més de tres dècades un grup multidisciplinari per a investigar com millorar la qualitat de vida en la vellesa i retardar així la dependència. Ha demostrat que l'exercici físic és fonamental per a envellir bé, juntament amb altres factors com són la nutrició i el control de l'estrés. En aquest sentit, assegura que l'optimisme allarga la vida i fins i tot que l'exercici terapèutic millora el deteriorament cognitiu i prevé malalties com l'Alzheimer. Exemple del que defensa (combina caminar i córrer uns 8 quilòmetres amb la pràctica de tennis i pilates), aconsella que la millor opció sempre és pujar per les escales i aparcar lluny del nostre destí. I sí, és ell qui somriu muntat en la bici. 

Per a envellir bé com hem de viure?

És molt important concedir-nos temps per a conéixer les maneres de vida per a envellir bé. Hi ha evidència científica que indica que es basa en quatre pilars: exercici físic, nutrició, control de l'estrés i alguns suplements.

Com millora l'exercici físic la qualitat de vida de les persones majors?

L'exercici físic és tal vegada la millor decisió de salut que pot vosté prendre per a envellir bé excepte deixar de fumar.

En les seues investigacions en aquest sentit quins resultats va obtindre que demostren els beneficis de l'esport?

Més que l'esport es tracta de l'exercici físic, fins i tot d'evitar la inactivitat. L'exercici físic controlat multicomponent i personalitzat té un poder enorme per a retardar la fragilitat d'associada a l'edat tant és així que ho considerem com un medicament

Què els diria a les persones de qualsevol edat que diuen "que no poden" amb l'esport? On trobes la motivació? 

És important fer veure a la persona que l'exercici té enormes beneficis. En el temps que porte treballant en això, he observat, tanmateix, que hi ha persones a les quals els encanta l'exercici perquè es troben millor en acabar-ho però que hi ha unes altres que simplement no ho volen fer perquè no es troben  millor. A aquests és molt difícil motivar-los i només fent veure l'evidència científica de l'enorme poder beneficiós que té es pot aconseguir. 

Com ha de ser l'exercici?

Com he dit abans, ha de ser personalitzat és a dir per a cada persona o grup de persones ha d'estar orientat a ells, ha de ser social és millor fer-ho en grup que un només entre altres coses perquè el grup es fan més i a més de ser multicomponent aeròbic, per exemple caminar de pressa, i anaeròbic, per exemple una mica d'entrenament de resistència com a pesos.

En el seu cas quina rutina segueix? 

Jo excepte en casos excepcionals com ara amb la pandèmia, faig dos dies de caminar set o huit km (moltes vegades combine caminar i córrer),dos dies de tennis i dos dies de pilates per setmana. 

L'estrés es altre dels factors que considera que més envelleixen.  Com es pot "controlar" per a millorar la qualitat de vida durant el treball i les relacions laborals i personals?

Aqueixa és una gran pregunta. Tenim per tots els mitjans que controlar l'estrés intentant no deixar-nos sotmetre pels estressos de la vida moderna. En molts casos ajuda la pràctica de la meditació que és una pràctica mil·lenària que s'origina essencialment a la Xina però que té enormes beneficis per a la salut física i mental.

Un altre dels aspectes importants per a una vellesa feliç és la nutrició. Quina dieta és la que aconsella? 

És molt difícil resumir les recomanacions per a la nutrició en unes línies però jo diria que beure molta aigua, prendre quatre o cinc peces de fruita o verdura al dia i no ha de menjar molt. En moltes ocasions mengem més de la fam que tenim. Ha de menjar a poc a poc i deixar de menjar quan note que ja no té mes apetit.

S'hauria d'atendre de forma més específica als majors de 65 anys? Com valora la situació de la geriatria en l'actualitat? 

S'ha de prestar molta atenció a la prevenció de les malalties i en concret a la prevenció de la fragilitat associada a l'edat. Pense que el 75% dels recursos en fàrmacs s'ocupen en persones majors. Tot en la prevenció que es faça mitjançant els sistemes que hem nomenat abans serà fonamental per a disminuir la despesa sanitària i sobretot per a augmentar la felicitat de les persones majors.

Una altra de les seues investigacions se centra en retardar el deteriorament cognitiu associada a l'Alzheimer podria explicar-nos en què consisteix?

Hi ha un fet incontrovertible i és que en els últims 25 anys no s'ha millorat res la farmacologia de la malaltia d'Alzheimer. Això és una realitat a la qual ens hem d'enfrontar. En l'actualitat els millors resultats estan aconseguint amb canvis el meu estil de vida.

Hi ha evidència que l'exercici físic retarda la progressió de malaltia d'Alzheimer. Nosaltres estem treballant a millorar la qualitat de vida de persones amb deteriorament cognitiu mitjançant modificacions nutricionals. Esperem tindre prompte resultats interessants que poder comunicar. Però és molt important no generar falses expectatives. Li puc dir ja que canvis en l'estil de vida són eficaces per a modificar encara que siga lleument la progressió de la malaltia d'Alzheimer.

Conferència en línia 'Com viure per a envellir millor'

]]>
El Hemisfèric reestrena al març la pel·lícula 'Flames 3D, història d'una falla' /va/info/prensa/noticias/Flames-3D--historia-de-una-falla-.html dc., 24 de febr. 2021 11:56:00 +0100 Aquest documental narra les grans fites de la vida fallera, com 'la plantà' o la 'ofrena'

 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/Flames-3D--historia-de-una-falla-.html El Hemisfèric projectarà a partir de l'1 de març el documental '3D Flames, història d'una falla', el primer que es va realitzar en 3D sobre les Falles de València. Aquesta pel·lícula es va estrenar l'any 2013 en el Hemisfèric i amb la seua reposició la Ciutat de les Arts i les Ciències vol mostrar el seu suport al món faller i posar en valor aquestes festes en el segon mes de març sense Falles a causa de la pandèmia.

La pel·lícula narra com es viuen aquestes festes declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco en 2016. Es mostren els moments més significatius de la vida fallera com la 'plantà' o la 'ofrena', les vivències de diversos personatges, fins i tot els moments íntims de l'artista en el seu taller o d'una comissió. Tot això emmarcat per la banda sonora original realitzada per Borja Penalba.

En la projecció, Leonardo da Vinci, a qui li presta la seua veu l'actor Juli Mira, 'compte' en primera persona com passa d'una idea de l'artista faller Manolo García a una obra d'art plantada per la falla Na Jordana en 2012.

 

 

]]>