RSS http://www.cac.es/va/info/rss.html ca La Ciutat de les Arts i les Ciències comença el curs amb més de 33.000 reserves escolars /va/info/prensa/noticias/educacion-.html dc., 18 de set. 2019 14:09:00 +0200 El passat curs el complex va rebre a més 200.000 escolars, un augment del 15 per cent respecte al curs anterior

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/educacion-.html La Ciutat de les Arts i les Ciències ha començat el curs amb més de 33.000 reserves escolars por el que s’espera continuar amb els bons resultats del passat any que va superar les 200.000 visites escolars, un augment del 15 per cent respecte a l’anterior.

Entre les novetats destaca la pròxima estrena de l’Hemisfèric 'Volcans' i la nova exposició 'Talking Brains' en el Museu de les Ciències. Els planetaris adaptats a cada nivell educatiu de l’Hemisfèric, les aules-taller de l’Oceanogràfic i els experiments en directe de 'Ciència a Escena' en el Museu són continguts amb gran acceptació entre el públic escolar. 

Per al nou curs ja hi han més de 17.000 entrades reservades per als tallers de 'Ciència a Escena' i 'Estudi de TV'. En l’Hemisfèric s’han superat les 2.000 reserves per als planetaris escolars.

L’atenció al docent és una altra de les prioritats. El Programa Especial d’Educació i Ciència (CIENCIAPEC) fa accessible l’oferta educativa al professorat i als seus alumnes. Els centres poden inscriure’s en la renovada web dedicada a l’oferta didàctica, consultar els cursos i jornades especials que s’organitzen per a docents (dia del professorat). També tenen accés a un complet material educatiu online (propostes d’itineraris, guies, fitxes, jocs etc...) tant per a preparar la visita com per a assentar el que aprén després de l’excursió

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències supera el milió d’entrades venudes este estiu /va/info/prensa/noticias/verano-2019.html dj., 05 de set. 2019 11:58:00 +0200 Destaca la pujada del 15 per cent dels visitants nacionals

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/verano-2019.html La Ciutat de les Arts i les Ciències ha superat el milió d’entrades durant els mesos d’estiu amb un total de 1.055.174 vendes. Per edificis, al juny, juliol i agost, el Museu de les Ciències ha sumat 309.380 entrades venudes, un increment del 12 per cent respecte a 2018. En l’Oceanogràfic s’han venut 610.533 entrades, un augment del 8 per cent, i l’Hemisfèric destaca també amb 135.261 entrades, un 18 per cent més que en l’estiu de 2018, sent l’edifici amb major creixement en vendes.

En el balanç ressalta l’augment en un 15 per cent dels visitants nacionals i del 12 per cent del públic estranger respecte a 2018. També les visites procedents de les províncies de Castelló, València i Alacant han augmentat un 11 per cent de juny a agost de 2019 respecte al mateix període de l’any anterior.

Pel que fa a la procedència dels visitants de la Ciutat de les Arts i les Ciéncies, durant este estiu, el 83 per cent és de fora de la Comunitat Valenciana. D’este percentatge, un 42 per cent correspon a turistes estrangers, principalment italians, i un 41 per cent d’altres comunitats autònomes, sobretot de Madrid. La resta, un 17 per cent, procedix de la Comunitat Valenciana. Estes xifres confirmen al complex de divulgació científica i cultural com un dels principals pols d’atracció de la Comunitat Valenciana, tant a escala nacional com a nivell internacional.

]]>
L’Hemisfèric estrena a l’octubre la pel·lícula IMAX 'Volcans' /va/info/prensa/noticias/-Volcanes-Hemisferic.html dc., 04 de set. 2019 12:20:00 +0200 La projecció recorre la història de la Terra a través d’un dels espectacles més impressionants de la naturalesa

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/-Volcanes-Hemisferic.html L’Hemisfèric de la Ciutat de les Arts i les Ciències incorpora a partir de l’1 d’octubre la pel·lícula IMAX 'Volcans' en la seua programació. El documental conta com es va formar la Terra i reunix imatges espectaculars, des d’un volcà actiu a Indonèsia fins a la ciutat de Pompeia, del llac de lava a Vanuatu fins als estanys àcids i guèisers a Etiòpia.

Fa 4.500 milions d’anys van sorgir els primers volcans en la Terra. La vida va prosperar dins d’estos paisatges volcànics on sorgixen els primers ecosistemes del planeta. 'Volcans' explora la contribució dels volcans més espectaculars del món en la formació dels hàbitats terrestres i explica com continuen influint en l’actualitat. La pel·lícula, amb la participació del fotògraf de National Geographic, Carsten Peter, mostra els efectes que tenen els volcans sobre les poblacions, passades i presents, a través d’un dels espectacles més impressionants de la naturalesa.

Els espectadors poden esquivar les roques a la vora d’un volcà actiu a Indonèsia, descendir a un llac de lava a Vanuatu i visitar increïbles estanys àcids, guèisers i camps de depòsits minerals a Etiòpia. A més de viatjar per tot el món per a veure la ciutat fantasma arqueològica de Pompeia, els respiradors hidrotermals en el fons de l’oceà i observar en primera persona els devastadors efectes de l’erupció de Kilauea a Hawaii en 2018.

]]>
El principal investigador del  Telescopi Solar Europeu  participa en el cicle 'Una Comunitat amb ciència' del Museu de les Ciències /va/info/prensa/noticias/Conferencia-Manuel-Collados.html dv., 30 d’ag. 2019 12:40:00 +0200  

La conferència de l’astrofísic Manuel Collados serà el 5 de setembre

Esta tardor continuen també els cicles 'Astronomia' i 'Actualitat' en què destaca l’observació del trànsit de Mercuri pel disc solar l’11 de novembre

 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/Conferencia-Manuel-Collados.html El Museu de les Cièncias reprén al setembre les conferències de divulgació científica amb el cicle 'Una Comunitat amb ciència'. L’astrofísic Manuel Collados, nascut a Elda (Alacant), és l’investigador principal de l’European Solar Telescope (EST) i impartirà la xarrada 'El Sol. Una estrela sorprenent' el dijous 5 de setembre a partir de les 19:30 hores, en l’Auditori Santiago Grisolía, del Museu de les Ciències. L’accés és lliure prèvia inscripció.

En esta conferència, Manuel Collados revelarà com és el Sol per dins i per fora, les tècniques que utilitzen els astrònoms per a estudiar-ho i els diferents fenòmens que es donen en ell. També presentarà el Telescopi Solar Europeu, una ambiciosa aventura per a construir un telescopi solar de 4 metres d’obertura, en la que estan embarcats els investigadors europeus de física solar per a disposar del millor telescopi amb què observar i entendre el Sol.

La següent cita amb el cicle 'Una Comunitat amb ciència' serà el dijous 24 d’octubre amb la conferència "Connectant i reconnectant el cervell amb els sentits" a càrrec de Guillermina López Bendito, investigadora de l’Institut de Neurociències de la Universitat Miguel Hernández, UMH-CSIC. El cicle continua amb la xarrada "El fi dels problemes impossibles" que està prevista el dijous, 14 de novembre, impartida per Rubén Ruiz García, doctor en Enginyeria Informàtica, de la Universitat Politècnica de València (UPV).

 

Astronomia i observació Mercuri

La Ciutat dels Arts i els Ciències, en col·laboració amb l’Associació Valenciana d’Astronomia (AVA), organitza una observació especial l’11 de novembre de 2019 amb motiu del trànsit de Mercuri. Es tracta d’un esdeveniment astronòmic molt poc comú, que en el cas de Mercuri només es produïx unes tretze vegades cada segle. El pròxim tindrà lloc en 2032. Els participants podran observar en directe el trànsit des del Jardí d’Astronomia de l’Umbracle, de 13.30 a 17.00 hores.

Dins del cicle 'Astronomia', el Dr. Alejandro Cardesín Moinelo, expert en missions a Mart del Centre Europeu d’Astronomia Espacial i Cap d’Operacions Científiques Mars Express, impartirà a l’octubre la conferència "Missions a Mart: Per què tant interés a investigar als nostres veïns". Per la seua banda, el Dr. Michel Breitfellner, coordinador projecte d’educació CESSAR de l’EIXA i enginyer d’operacions científiques Marts Express del Centre Europeu d’Astronomia Espacial, impartirà el 21 de novembre la conferència "Els nostres ulls a Mart i en l’Univers: la ciència de l’ESA disponible al públic".

Finalment, el 12 de desembre tindrà lloc la conferència "Els elements químics en el cine, en la literatura i en l’art" a càrrec de Bernando Herradón, doctor en Ciències Químiques, Universitat Complutense de Madrid (UCM) i investigador de l’Institut de Química Orgànica General del CSIC. Totes les conferències són de lliure accés, prèvia inscripció en www.cac.es

]]>
Últimes sessions de 'Les Nocturnes d’estiu' en l’Hemisfèric de la Ciutat de les Arts i les Ciències /va/info/prensa/noticias/Ultimes-sessions-de-Les-Nocturnes-d-estiu-en-l-Hemisf-ric-de-la-Ciutat-de-les-Arts-i-les-Ciencies.html dj., 29 d’ag. 2019 11:54:00 +0200 Planetari narrat en directe

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/Ultimes-sessions-de-Les-Nocturnes-d-estiu-en-l-Hemisf-ric-de-la-Ciutat-de-les-Arts-i-les-Ciencies.html Només queden quatre sessions per a disfrutar del planetari en directe que este estiu es realitza en l’Hemisfèric de la Ciutat de les Arts i les Ciències: dijous 29 d’agost a les 21h., el dissabte 31 d’agost a les 22h, el dijous 5 de setembre a les 21 h. i el dissabte 7 de setembre a les 22h. 'Les Nocturnes d’estiu' permet al públic aguaitar al cosmos de la mà d’un planetarista per a conéixer les constel·lacions més representatives d’esta època de l’any i identificar les estreles més brillants.

Nebuloses, cúmuls estel·lars i restes d’estreles moribundes es revelen de forma espectacular gràcies al sistema de projecció de l’Hemisfèric. Tot això acompanyat per una banda sonora original composta per a estes sessions d’astronomia i narrat en directe per planetaristas que expliquen al públic com és el cel nocturn estival. El preu per sessió dijous i dissabte és de 8 € adult i 6,20 € xiquet. Recomanada per a majors de 8 anys.

 

]]>
L’Espai dels Xiquets del Museu de les Ciències inclou un interactiu que convertix en animats als dibuixos de paper /va/info/prensa/noticias/L-Espai-dels-Xiquets-del-Museu-de-les-Ci-ncies-inclou-un-interactiu-que-convertix-en-animats-als-dibuixos-de-paper.html dc., 21 d’ag. 2019 12:19:00 +0200 - Els dibuixos pintats en paper s’escanegen i apareixen en moviment en una pantalla gegant 

 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/L-Espai-dels-Xiquets-del-Museu-de-les-Ci-ncies-inclou-un-interactiu-que-convertix-en-animats-als-dibuixos-de-paper.html Poden pintar al seu gust un samaruc, una salamandra o un rabosot comú entre quasi vint opcions d’animals i convertir eixe dibuix en la seua forma 3D perquè 'cobre' vida' en una pantalla gegant de projecció interactiva. És la nova proposta que oferix este estiu l’Espai dels Xiquets del Museu dels Ciències, que pot trobar-se en la zona dedicada als animals d’esta exposició especialment dissenyada per al públic infantil de 3 a 8 anys.
L’InstitutUniversitari de Robòtica i Tecnologíass de la Informació i Comunicació ( IRTIC)de la Universitat de València, en col·laboració amb la Ciutat de les Arts i les Ciències, ha creat este dispositiu que permet als xiquets dissenyar els seus propis dibuixos animats.

Als jocs per a aprendre sobre els sentits, la importància de l’aigua i el treball en equip de l’Espai dels Xiquets se suma la nova experiència. La sala projecta en una pantalla gegant escenes d’un bosc mediterrani amb animacions i so ambiental.

Els xiquets i xiquetes trien un dibuix d’un animal per a pintar i, una vegada finalitzat, ho col·loquen en l’escàner. Després d’escanerlo, el dibuix es previsualitza en 3D en un dispositiu tipus holograma, per a projectar-se a continuació en la pantalla gegant. El dibuix en paper s’incorpora així a l’animació amb so i interaccions amb la resta de criatures animades i del paisatge recreat.

L’entrada a l’Espai dels Xiquets està inclosa en l’entrada general al Museu de les Ciències i hi ha sessions tots els dies a les 11.00 hores, 12.00, 13.00, 15.00, 16.00, 17.00, 18.00, 19.00 i 20.00 hores fins al 8 de setembre ( del9 al 30 de setembre fins a les 18 hores, última sessió ).

]]>
Realitat virtual i jocs interactius acosten Mart al públic en l'exposició del Museu dels Ciències dedicada al planeta roig /va/info/prensa/noticias/Realitat-virtual-i-jocs-interactius-acosten-Mart-al-p-blic-en-l-exposici--del-Museu-dels-Ci-ncies-dedicada-al-planeta-roig.html dl., 19 d’ag. 2019 12:11:00 +0200 - 'Biblioteca virtual', 'Benvinguts a Mart' i 'Missió a Mart 3D' busquen la interactivitat amb el públic 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/Realitat-virtual-i-jocs-interactius-acosten-Mart-al-p-blic-en-l-exposici--del-Museu-dels-Ci-ncies-dedicada-al-planeta-roig.html L'exposició 'Mart. La conquesta d'un somni' disposa d'interactius que permeten conéixer com és aquest planeta en un recorregut per les principals fites entorn del coneixement i l'exploració espacial de Mart. 

La 'Biblioteca virtual' és un mòdul desenvolupat en col·laboració amb el Museu Copernicà de Roma. S'hi poden fer consultes de llibres d'astronomia de l'arxiu del Museu Copernicà per mitjà de pantalles tàctils de gran format i llibres amb projecció interactius. També proposa un joc entorn de la figura de Galileo Galilei en el qual el públic ha de resoldre endevinalles i superar diferents proves que apareixen en les pantalles. 

El mòdul 'Benvinguts a Mart' ofereix diversa informació sobre el planeta roig a través d'un assistent virtual que ens rep des d'un imaginari futur centre de recepció de visitants a Mart. Una pantalla gegant simula l'holograma d'un personatge que dona la informació meteorològica similar a la terrestre, però amb les dades rellevants per als nous colons marcians, així com indicacions sobre mesures de seguretat durant la visita als turistes terrícoles. Aquest mòdul és fruit del projecte de col·laboració entre la Ciutat de les Arts i les Ciències i l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI). 

El públic també pot experimentar una autèntica missió a Mart en el mòdul de realitat virtual. En accedir-hi es converteix en comandant d'una estació científica al planeta roig que ha de completar tres proves (no recomanat per a xiquets menors de 13 anys).

]]>
CiènciaMix', 'Les Nocturnes d'estiu' i 'Les Nits de l'Oceanogràfic' conformen una oferta única per a aquest pont a la Ciutat de les Arts i les Ciències /va/info/prensa/noticias/Ci-nciaMix-Les-Nocturnes-d-estiu-i-Les-Nits-de-l-Oceanogr-fic-conformen-una-oferta-unica-per-a-aquest-pont-a-la-Ciutat-de-les-Arts-i-les-Ciencies.html dc., 14 d’ag. 2019 12:03:00 +0200 - 'CienciaMix' reuneix els millors experiments de 'La Ciència a Escena' del Museu de les Ciències 

- El dijous 15 a les 21 hores i el dissabte 17 d'agost a les 22 hores, planetari en directe: 'Les Nocturnes d'estiu' a l'Hemisfèric 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/Ci-nciaMix-Les-Nocturnes-d-estiu-i-Les-Nits-de-l-Oceanogr-fic-conformen-una-oferta-unica-per-a-aquest-pont-a-la-Ciutat-de-les-Arts-i-les-Ciencies.html Participar en experiments divertits, contemplar un planetari en directe per a descobrir el cel estival i fer un viatge acompanyats per la mítica banda de Liverpool són tan sols una mostra de l'oferta de la Ciutat de les Arts i les Ciències: les exposicions interactives del Museu de les Ciències, obert de 10 a 21 hores, les pel·lícules IMAX de l'Hemisfèric amb sessions de les 11 a les 22 hores, i l'Oceanogràfic, que aquest mes d'agost es pot visitar fins a mitjanit. 

Tots els dies es faran sessions del nou taller 'CiènciaMix', sessions especials de 'La Ciència a Escena' que reuneixen les millors experiències de 'Màgia química', 'Fred, fred', 'aLUZina!', 'Horror al buit' i també de termografia. En 'Científic per un dia', els xiquets de 4 i 8 anys se submergiran en el paper de científics, fins i tot la sala es converteix en un lloc d'experimentació amb material de laboratori. L'entrada a aquests tallers és de 3,5 euros per persona i es pot realitzar de manera independent, sense adquirir l'entrada general del Museu de les Ciències. 

'Les Nits de l'Oceanogràfic' i 'Les Nocturnes' de l'Hemisfèric 

Durant 'Les Nits de l'Oceanogràfic' recorrerem el món davall del submarí groc dels Beatles. Un viatge audiovisual amb natació sincronitzada, dansa i dofins, que interpretaran les cançons del quartet de Liverpool per a traslladar un missatge de conscienciació i protecció del món marí. 

L'Hemisfèric continua aquest estiu el cicle de planetari narrat en directe, 'Les Nocturnes', dedicat al cel estival. Aquest dijous 15 d'agost a les 21 hores i el dissabte 17 d'agost a les 22 hores se tenen lloc noves sessions en les quals un expert explica al públic com és el cel nocturn estival i les constel·lacions més representatives d'aquesta època de l'any. Tot això, acompanyat per una banda sonora composta per a aquestes sessions d'astronomia.

]]>
El Teatre de l'Electricitat del Museu de les Ciències ret homenatge a l'electricitat i l'electroestàtica /va/info/prensa/noticias/El-Teatre-de-l-Electricitat-del-Museu-de-les-Ci-ncies-ret-homenatge-a-l-electricitat-i-l-electroest-tica.html dv., 09 d’ag. 2019 12:31:00 +0200 A través d'una sèrie d'experiments sorprenents, aquesta animació, inclosa en l'entrada general, intenta fer comprensibles els conceptes que produeix l'electricitat 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/El-Teatre-de-l-Electricitat-del-Museu-de-les-Ci-ncies-ret-homenatge-a-l-electricitat-i-l-electroest-tica.html Campanes que sonen sense tocar-les, ciris que s'apaguen amb una vareta metàl·lica sense necessitat de bufar, anells saltadors, arcs elèctrics que solquen l'espai, o tubs de neó que s'encenen en tocar-ne els extrems són algunes de les experiències que ens posen literalment els pèls de punta al Teatre de l'Electricitat, una animació que es troba a la primera planta del Museu de les Ciències i que està inclosa en l'entrada general. 

Davant d'un auditori compost per mig centenar de persones i enmig d'una escenografia que simula el laboratori d'un científic-inventor, un animador científic intentarà fer comprensibles els conceptes relacionats amb els fenòmens físics que produeix l'electricitat. 

Un dels instruments més cridaners de l'activitat és la bobina de Tesla, un transformador amb efectes espectaculars, com els raigs que produeix de més d'un metre. 

L'accés al Teatre de l'Electricitat és gratuït amb la compra de l'entrada al Museu i té sessions a les 11.30 h, 12.30 h, 13.30 h, 15.30 h, 16.20 h i 17.00 h.

]]>
L'exposició 'Talking Brains. Programats per parlar' proposa un recorregut interactiu per l'interior del cervell lingüístic /va/info/prensa/noticias/La-exposici-n-Talkins-Brains-Programados-para-hablar-.html dj., 08 d’ag. 2019 12:18:00 +0200 Realitat virtual i experiments de psicolingüística per a revelar els secrets del llenguatge 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/La-exposici-n-Talkins-Brains-Programados-para-hablar-.html Com s'inicia l'aprenentatge del llenguatge, fins a quin punt és lingüística la comunicació animal, quin va ser l'origen de les 7.000 llengües que hi ha al món o per què es diu que 'el cervell mai descansa'. Les respostes les podem trobar en l'exposició 'Talking Brains. Programats per parlar' del Museu de les Ciències, una mostra que gira entorn de l'òrgan més complex i fascinant del cos humà: el cervell. 

A través de reproduccions, analogies, interactius, realitat virtual i tècniques d'imatge cerebral 'Talking Brains' proposa un recorregut per a desentranyar els secrets del llenguatge, una facultat compartida per tots els éssers humans i que ens defineix com a espècie. A més, la visita és una experiència personalitzada gràcies a la tecnologia d'identificació per radiofreqüència, que permet els usuaris poder-hi interactuar en diversos idiomes. La realitat virtual, les noves tècniques, com l'encefalografia, i diversos experiments de psicolingüística es donen cita en aquesta exposició.

]]>
L’activitat de 'Waterballs', 'Waterbikes' i caiacs de la Ciutat de les Arts i les Ciències amplien el seu horari a l’agost fins a les 21.30 hores /va/info/prensa/noticias/actividades-lagos-Ciutat-de-les-Arts-i-les-Ciencies-.html dc., 07 d’ag. 2019 10:24:00 +0200 Tots els dies des de les 10:00 h en els llacs

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/actividades-lagos-Ciutat-de-les-Arts-i-les-Ciencies-.html La Ciutat de les Arts i les Ciències oferix este estiu als seus visitants les activitats a l’aire lliure 'Waterballs', 'Waterbikes' i els caiacs transparents per a 'navegar' en els llacs que durant l’agost amplia horari fins a les 21:30 hores.

Les 'Waterballs' són una activitat on els més atrevits demostren el seu equilibri dins d’una gran bambolla de plàstic de dos metres de diàmetre. Per la seua banda, els caiacs tenen capacitat per a dos o tres persones i també és possible navegar amb una barca per a famílies o grups d’amics. I les 'Waterbikes' permeten pedalejar pels llacs i a la que només poden accedir persones a partir de 1,40 metres d’altura.

El preu, en el cas de 'Waterballs' i 'Waterbikes', és de 5 euros per 10 minuts. Els caiacs costen 2,5 euros per 10 minuts, 5 euros per 20 minuts i 7,50 euros per 30 minuts (preu per persona). L’horari és de dilluns a diumenge de 10:00 a 21:30 hores. Estes activitats estaran en marxa tot l’estiu,  setembre i octubre.

]]>
El Museu de les Ciències exhibix una rèplica del trage d'astronauta de Neil Amstrong /va/info/prensa/noticias/Museu-Apollo-11.html dv., 02 d’ag. 2019 13:25:00 +0200 Es pot veure en el Carrer Menor del Museu de les Ciències, de lliure accés al públic

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/Museu-Apollo-11.html Diverses peces pertanyents a la col·lecció de Jordi Gasull, productor i guionista de 'Atrapa la bandera' i el major col·leccionista d’objectes de l’espai a Espanya, poden contemplar-se des d’esta setmana en el Carrer Menor del Museu de les Ciències. 

Un trage d’astronauta rèplica del què portava Neil Amstrong fa 50 anys sobre la Lluna i objectes que utilitzaven en les mítiques missions com a tisores quirúrgiques, una llanterna o indicador de pressió s’exposen en esta espai de lliure accés del Museu.  També es pot contemplar  un emblema original de la missió Apol·lo 11 i ninots de rèplica d’alunizaje (2 escala 1.6). 
Estes peces se sumen als continguts dedicats a la celebració del 50 aniversari de la missió Apollo 11 en el Museu de les Ciències i en l’Hemisfèric on es projecta la pel·lícula 'Apollo 11. Primers Passos'.  

També en el carrer Menor del Museu hi ha una instal·lació audiovisual que recrea una televisió dels anys 60, en  el seu interior es projecten imatges de l’arribada de la missió Apollo 11 a la lluna en juliol de 1969. El públic pot situar-se dins per a ser fotografiat des de l’exterior i simular que està en la televisió junt amb els astronautes. 
 

]]>
Naturalesa i astronomia destaquen en la cartellera d'estiu del Hemisfèric /va/info/prensa/noticias/peliculas-Hemisferic-.html dj., 01 d’ag. 2019 11:12:00 +0200 - Els espectadors poden triar entre diverses propostes: les pel·lícules 'Jardí Salvatge', 'Apollo11. Primers Passos', 'Viatge a l’Espai. Pròxima parada: Mart', 'Planet Power' i el planetari 'Les Nocturnes d’Estiu' 

- L’oferta infantil es completa amb 'Secrets de la gravetat' i 'Caminant entre dinosaures. Planeta Prehistòric 3D' 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/peliculas-Hemisferic-.html Naturalesa i astronomia són les temàtiques que generen major interés entre els espectadors de l’Hemisfèric i que regnen aquest estiu en la seua cartellera amb les últimes estrenes en IMAX, ‘Jardí Salvatge’ i ‘Apollo 11. Primers Passos’, ‘Viatge a l’Espai. Pròxima parada Mart’ i el planetari Les Nocturnes.

‘Jardí Salvatge’ narra com transcorre un any al voltant d’una casa suburbana i mostra la varietat d’imatges i comportaments de la vida silvestre capturats per cambres instal·lades en el bosc, dins de coves, nius o en el fons d’un estany. La pel·lícula presenta a Katie i a la seua família que viuen al costat del bosc, aliens a l’espectacle que els envolta, i com de forma gradual descobreixen els secrets de la naturalesa pròxima a la seua llar.

A més, l’Hemisfèric s’ha sumat a la celebració del 50 aniversari de l’arribada a la Lluna amb la pel·lícula IMAX “Apollo 11. Primers passos” que inclou imatges originals mai vistes de la històrica missió espacial duta a terme el juliol de 1969.

Una altra de les propostes per a aquest estiu són ‘Les Nocturnes’ tots els dijous a les 21.00 hores i els dissabtes a les 22.00 hores. Un planetarista explica al públic com és el cel nocturn estival i les constel·lacions més representatives d’aquesta època de l’any. Nebuloses, cúmuls estel·lars i restes d’estreles moribundes es revelen de forma espectacular gràcies al sistema de projecció de l’Hemisfèric.

]]>
Últims dies per a visitar 'Harry Potter™: The Exhibition' en el Museu de les Ciències /va/info/prensa/noticias/Harry-Potter-Valencia-ultimos-dias-.html dc., 31 de jul. 2019 15:00:00 +0200 -El pròxim 11 d’agost finalitza el seu període d’exhibició

-L’escultura que recrea una gegant Nimbus 2000 s’ha instal·lat esta setmana en El Carrer Menor del Museu de les Ciències

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/Harry-Potter-Valencia-ultimos-dias-.html L’exposició 'Harry Potter: The Exhibition' comença el seu compte arrere a València ja que el pròxim 11 d’agost finalitza el seu període d’exhibició en el Museu de les Ciències. Les entrades poden adquirir-se en www.harrypotterexhibition.es

Des de la seua inauguració el passat 13 d’abril, més de 225.000 persones han disfrutat d’esta exposició que reunix centenars d’objectes i artefactes utilitzats en les pel·lícules de Harry Potter, escenaris inspirats en els decorats de la filmografia i mostra l’increïble treball manual i artístic que s’amaga després del vestuari, l'atrezo i les criatures fantàstiques originals de la pel·lícula.

S’inclouen a més diversos elements interactius: els visitants podran entrar en l’àrea de Quidditch™ i llançar una pilota Quaffle; extraure una Mandràgora d’un test en la classe d’Herbología; i inclús recórrer la cabanya d’Hagrid i assentar-se en el seu gegantina butaca.

 

]]>
L' exposició 'Instants' reunix vint mirades de la Ciutat de les Arts i les Ciències des d'Instagram /va/info/prensa/noticias/concurso-Instants-.html dj., 25 de jul. 2019 13:38:00 +0200 - S’han presentat més de 1.000 fotografies al concurs convocat per Ciutat de les Arts i les Ciencies en esta xarxa social

- El Passeig Nord del Museu acull des de hui esta mostra de lliure accés    

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/concurso-Instants-.html El Passeig Nord del Museu de les Ciències acull des de hui l’exposició 'Instants' que reunix les vint fotografies guanyadores del concurs convocat en la xarxa social Instagram per la Ciutat de les Arts i les Ciències. L’acte d’inauguració ha comptat amb la presència del director general de la Ciutat de les Arts i les Ciències, Enrique Vidal, responsables del Departament de Màrqueting, promotor d’esta iniciativa, així com guanyadors del concurs.

La selecció de les millors imatges està formada per deu instantànies de la categoria 'Arquitectura' i deu dins de la categoria 'Continguts'. Es tracta de la segona edició d’este concurs que enguany ha superat les 1.000 fotografies presentades davall l’etiqueta #ConcursoCAC19.

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències commemora el 50 aniversari de l'arribada de l''Apollo 11' a la Lluna /va/info/prensa/noticias/SemanaLunarCAC.html dl., 15 de jul. 2019 11:02:00 +0200 - El dimarts 16 el enginyer José Manuel Grandela contarà algunes de les seues vivències personals en el programa Apollo 
- La pel·lícula 'Apollo 11. Primers passos' que es projecta a l'Hemisfèric mostra noves imatges de la històrica missió 
- Al museu hi ha instal·lacions que recreen la superfície lunar i l'arribada de l''Apollo 11' 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/SemanaLunarCAC.html La Ciutat de les Arts i les Ciències se suma aquesta setmana a la commemoració del 50 aniversari de l'arribada de l''Apollo 11' a la Lluna, en el qual es destaquen continguts relacionats amb el nostre satèl·lit natural. Així, l'Auditori Santiago Grisolía acollirà la conferència 'El primer home a la Lluna: anecdotari d'un participant espanyol', impartida per l'enginyer José Manuel Grandela el dimarts 16 de juliol, a partir de les 19.30 hores a l'Auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències. L'accés és lliure, prèvia inscripció en consulteu ací. 

José Manuel Grandela va participar fa 50 anys en el programa Apollo des de l'estació que la NASA va instal·lar en Fresnedillas de la Oliva. Amb tan sols 23 anys va ser testimoni directe de la històrica frase "Houston, ací base tranquil·litat. L'àguila ha aterrat", que va pronunciar Neil Armstrong quan l''Apollo 11' va xafar la Lluna, i és un dels divulgadors de referència en exploració espacial. 

Escenaris lunars 

Al carrer Menor del museu, de lliure accés, hi ha una instal·lació audiovisual que recrea una televisió dels anys 60, en l'interior de la qual es projecten imatges de l'arribada de la missió Apollo 11 a la Lluna el 20 de juliol de 1969. El públic pot situar-se dins per a ser fotografiat des de l'exterior i simular que està en la televisió junt amb els astronautes. També en l'exposició 'Gravetat zero', en la zona exterior, hi ha un escenari de la superfície de la Lluna i l'arribada de les primeres missions tripulades.  

Viatge a la Lluna 

L'Hemisfèric també s'ha sumat aquest estiu a la commemoració del 50 aniversari de l'arribada a la Lluna amb la pel·lícula IMAX 'Apollo 11. Primers passos', que inclou imatges originals mai vistes de la històrica missió espacial que es va dur a terme el juliol de 1969. La projecció combina material conegut amb imatges trobades en un magatzem dels Arxius Nacionals i que s'han digitalitzat per primera vegada. 

També el planetari en directe amb Les Nocturnes de l'Hemisfèric d'estiu, que té lloc el dissabte 20 de juliol a les 22.00 hores, tindrà una referència especial en coincidir amb l'efemèride. Encara que el nostre satèl·lit no és protagonista directe d'aquest planetari, en Les Nocturnes el públic coneix algunes de les llunes de Saturn. 

Tocar la Lluna al Jardí d'Astronomia 

Al Jardí d'Astronomia, ubicat a l'Umbracle, hi ha dos mòduls interactius, 'Rellotge de Lluna' i 'Lluna', maqueta de la Lluna on es poden veure i tocar els accidents topogràfics del satèl·lit . 'Rellotge de Lluna' mostra com podem usar la Lluna per a saber l'hora, ja que de vegades és visible durant el dia: quan està pròxima a la fase de lluna nova, ix al matí i es posa al final del dia, mentre que quan està prop de la fase de lluna plena, ix a poqueta nit i es posa a l'alba.

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències i el Centre d’Investigació Príncipe Felipe col·laboren per a promoure la divulgació científica /va/info/prensa/noticias/divulgacion-CAC-y-CIPF-.html dj., 11 de jul. 2019 14:47:00 +0200 - El president de CACSA i la directora del Centre d’Investigació Príncipe Felipe han subscrit un conveni per a cooperar en el foment de la divulgació científica

- El conveni inclou el desenvolupament d’exposicions i intercanvi d’experiències entre ambdós institucions

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/divulgacion-CAC-y-CIPF-.html El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, i la directora de la Fundació Comunitat Valenciana Centre d’Investigació Príncipe Felipe (CIPF), Deborah J. Burks, han firmat un conveni marc de col·laboració per a fomentar la divulgació científica i l’intercanvi d’experiències.

Francesc Colomer ha ressaltat "la gran oportunitat" que suposa la firma d’este acord marc "perquè la Ciutat de les Arts i les Ciències és el gran espai icònic per a visualitzar, transmetre i transferir coneixement al gran públic" i ha afegit que "CACSA és un espai de divulgació científica i coordinar-nos amb el Centre d’Investigació Príncipe Felipe ens pareix molt oportú".

El president de CACSA ha explicat que "es tracta d’un conveni que dóna peu a què se subscriguen altres convenis més específics i singulars per a concretar la cooperació i la col·laboració entre la Ciutat de les Arts i les Ciències i el Centre d’Investigació Príncipe Felipe".

Per la seua banda, la directora de la Fundació Comunitat Valenciana Centre d’Investigació Príncipe Felipe, Deborah J. Burks, ha assenyalat que "la col·laboració entre CACSA i el CIPF ens obri nombroses oportunitats a ambdós entitats "veïnes" per a acostar la ciència al gran públic, impulsar la divulgació científica i dur a terme accions conjuntes que visibilitzen la investigació i els descobriments científics.

Deborah J. Burks ha incidit en que "compartim la visió de promocionar València com a destí cultural i també com una ciutat de ciència i el nostre objectiu és generar sinergies per a oferir als valencians i als visitants internacionals un riu de ciència, un punt de referència científic i cultural, el research hub de la ComunidadValenciana",

Burks ha assenyalat que "en el CIPF investiguem malalties humanes com el càncer, la diabetis, Alzheimer, Parkinson, patologies del sistema immune, o malalties rares, i venim cada dia al laboratori amb la missió de millorar la qualitat de vida dels pacients".

A més, ha afegit que "gran part del nostre treball està finançat per fons públics i sempre serà el pacient el que es beneficie del nostre coneixement i avanços que ens permeten oferir-los millors tractaments i diagnòstics". Per això, ha assegurat, "és fonamental compartir el coneixement que generem i acostar-ho a la ciutadania en general i als pacients en particular".

El conveni marc que s’ha firmat entre ambdós organismes establix unes línies d’actuació conjuntes que inclou la participació del CIPF en els cicles de conferències científiques que organitza tots els anys el Museu dels Ciències, l’intercanvi i difusió recíproca d’esdeveniments, així com el desenvolupament d’exposicions, programes i activitats conjuntes per a la difusió de la ciència. 

]]>
El Museu acull dos conferències d'actualitat científica impartides pels seus protagonistes /va/info/prensa/noticias/conferencias-ciencia-.html dc., 10 de jul. 2019 13:04:00 +0200 -Dimecres, 10 de juliol. Conferència "Einstein, forats negres i ones gravitacionals" per Gabriela González, professora de Física i Astronomia de la Louisiana State University 
-Dimarts, 16 de juliol. Conferència "El primer home en la Lluna: anecdotari d’un participant espanyol" per José Manuel Grandela, ex enginyer controlador de naus espacials INTA-NASA 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/conferencias-ciencia-.html Gabriela González va participar en la investigació i multitudinari anunci de la detecció d’ones gravitacionals en el National Press Club de Washington, la qual cosa confirmava que Einstein estava en la veritat. José Manuel Grandela va ser un dels primers testimonis de l’arribada a la Lluna, fita de què es complix este mes 50 anys. Dos esdeveniments  històrics fascinants que ambdós contaran en persona en el Museu de les Ciències. 

L’astrofísica impartirà la conferència 'Einstein, forats negres i ones gravitacionals'  dimecres 10 de juliol a partir de les 19:30.  L’aforament ja està complet però es pot seguir en directe en  www.youtube.com/ciudadartesyciencias Einstein va predir que l’espai-temps era dinàmic i hi havia “ones gravitacionals” que viatjaven a la velocitat de la llum.

El 14 de setembre del 2015 els dos observatoris de LLIGUE (Làser Interferometer Gravitacional-Wave Observatory) als EUA van detectar per primera vegada un senyal deguda a ones gravitacionals viatjant a través de la Terra. 

L’ex enginyer de la NASA José Manuel Grandela va participar fa 50 anys en el programa Apol·lo des de l’estació que la NASA va instal·lar en Fresnedillas de l’Oliva. Amb tan sols 23 anys va ser testimoni directe de la històrica frase “Houston, ací base tranquil·litat. L’àguila ha aterrat" que va pronunciar Neil Armstrong quan l’Apollo 11 va xafar la Lluna i és un dels divulgadors científics de referència en exploració espacial.

El dimarts 16 de juliol Grandela comptarà algunes de les seues vivències personals dels vols lunars del Programa Apollo. La cita serà a partir de les 19:30 hores i l’accés és lliure prèvia inscripció en www.cac.es 

]]>
El Museu de les Ciències acull l'exposició 'Cultura Politècnica. Habitar el present, construir el futur' de la UPV /va/info/prensa/noticias/exposicion-UPV.html dc., 10 de jul. 2019 12:04:00 +0200 L’exposició mostra un recorregut per l’evolució de la ciència i la tecnologia dónes de la Il·lustració fins als nostres dies

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/exposicion-UPV.html Sabies que el mòbil que uses cada dia és mes potent que l’ordinador que va portar a l’Apol·lo 11 a la Lluna? Podries calcular quants motors hi ha en la teua casa? Arribaren a pensar els robots com els humans?" . La vida quotidiana és troba rodejada d’objectes que son fruit de molts anys d’investigació científica i desenvolupament tecnològic i, per a descobrir com s’ha arribat fins a ells, la Universitat Politècnica de València presenta en el Museu de les Ciències l’exposició 'Cultura Politècnica. Habitar el present, construir el futur'.

La mostra s’emmarca dins del 50 aniversari de la UPV que destaca el seu patrimoni universitari material i immaterial.

'Cultura Politècnica' partix del moviment il·lustrat que va promoure la reorganització dels coneixements i sabers a través de l’aplicació de la Raó, de la publicació de l’Encyclopèdie o de la creació de l’Escola Politècnica de París, i avança fins a algunes dels grans fites que estan marcant el nostre dia a dia, apuntant als que continuaren determinant el nostre futur pròxim, com l’eclosió de la Intel·ligència Artificial, la tecnologia 5G o el Big Data.

L’exposició es dividix en vint-i-dos àrees que configuren un complet recorregut històric, científic i tècnic. En elles és plasma com la ciència i la tecnologia son part inherent de la nostra evolució, al mateix temps que prefiguren el nostre futur.

Així, qui s’acoste fins a la planta baixa del Museu de les Ciències podrà descobrir, revisar i inclús debatre sobre els principals avanços en camp, dels telecomunicacions fins a l’arquitectura,  de la biotecnologia fins a l’enginyeria civil, dels belles arts fins a l’enginyeria d’aliments, la informàtica o l’aeronàutica, entre altres.

Per posar només uns exemples, l’exposició descobrix el desenvolupament de la genètica que va de Mendel fins a la tecnologia d’edició CRISPR, o com del daguerreotip del segle XIX s’ha arribat als videojocs en Realitat Augmentada, o del telègraf als súper ordinadors que, actualment, és porten en les butxaques.

La mostra també recorre àrees tan diverses com l’evolució dels traçats del subsòl urbà, els claus del màs interconnectat en el que vaig fugir vivim. Dalt a desgranar els claus de la cultura gamer i inclús a imaginar al ser humà del futur.

Tot això amb una detallada posada en escena en què el component gràfic és clau, amb elaborats audiovisuals i infografies a partir de les dades, que és completen amb un bàs nom de peixos històriques procedents dels col·leccions i museus de la UPV i algunes prestades, com la maqueta amb els propals de Javier Goerlich per al centre de la ciutat de València cedida pel CTAV.

Amb tot, 'Cultura Politècnica' va mes enllà i també constata com la ciència i la tecnologia han sigut claus en el desenrotllament de l’urbs actual, en la forma de pensar i concebre els espais vitals, així com en el mode d’habitar-los i desplaçar-se per ells. També fa reflexionar sobre la incidència de l’I+D en la pròpia evolució de la societat.

Mirant cap al futur, Generació Espontània UPV

Mirant al futur, la mostra reserva un espai precisament al futur de la I+D, que és materialitza en este cas en projectes del programa Generació Espontània de la UPV, com la barraca sostenible del segle XXI (Azalea) fins a la càpsula del tren subsònic (Hyperloop), que podrà viatjar a mes de 1.000 quilòmetres per hora, entre altres. 

'Generación Espontània' és un exemple de transversalitat i aprenentatge per projectes. I en esta exposició representa la visió del futur de la ciència, de la tècnica i dels noves formes de fer, compartir i aprendre pels que apostem en la Universitat Politècnica de València", ha destacat José Luis Cueto Lominchar, vicerector d’Alumnat, Cultura i Esport de la UPV i impulsor de l’exposició.

L'exposició “Cultura 'Politècnica. Habitar el present, construir el futur' promoguda pel vicerectorat d’Alumnat, Cultura i Esport i comissariada per l’equip d’UNIT_edició experimental i interactiva de la UPV, estarà oberta al públic en el Museu de les Ciències fins al pròxim 22 de setembre.

]]>
L'Hemisfèric estrena la pel·lícula IMAX 'Apollo 11. Primers Passos' amb imatges inèdites /va/info/prensa/noticias/Hemisferic-Apollo-11.html dl., 01 de jul. 2019 15:38:00 +0200 Al juliol la cartellera es completa a més amb el planetari en directe 'Les Nocturnes d'estiu' 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/Hemisferic-Apollo-11.html L'Hemisfèric se suma a la celebració del 50 aniversari de l'arribada a la Lluna amb la pel·lícula IMAX 'Apollo 11. Primers passos', que inclou imatges originals mai vistes de la històrica missió espacial duta a terme en juliol de 1969. 

La projecció combina material conegut amb imatges trobades en un magatzem dels Arxius Nacionals i que han sigut digitalitzades per primera vegada. Els espectadors són guiats per la veu del difunt presentador de la CBS Walter Cronkite i els intercanvis de ràdio entre els astronautes i Houston. 

També esta setmana comencen les sessions del planetari en directe 'Les Nocturnes d'estiu'. A partir de l'1 de juliol tots els dijous a les 21.00 hores (excepte el 18 de juliol) i els dissabtes a les 22.00 hores. 

Un expert en planetes explicarà al públic com és el cel nocturn estival i les constel·lacions més representatives d'esta època de l'any. Nebuloses, cúmuls estel·lars i restes d'estreles moribundes es revelen de forma espectacular gràcies al sistema de projecció de l'Hemisfèric. Tot això acompanyat per una banda sonora original i composta per a estes sessions d'astronomia.

]]>