RSS http://www.cac.es/va/info/rss.html ca La Ciutat de les Arts i les Ciències convoca la desena edició del concurs científic Reacciona! /va/info/prensa/noticias/Reacciona-2021.html dj., 22 d’oct. 2020 15:06:00 +0200 Dirigit a estudiants de 3º i 4t de Secundària, Batxillerat i cicles formatius de Formació Professional de tota Espanya

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/Reacciona-2021.html La Ciutat de les Arts i les Ciències i la secció territorial de València de la Real Societat Espanyola de Química  (RSEQ-VAL) han convocat la desena edició del concurs científic Reacciona! que  invita a realitzar un projecte en forma de vídeo explicatiu sobre algun procés químic.  El certamen es dirigix a estudiants de 3r i 4t de Secundària, Batxillerat i cicles formatius de Formació Professional de tota Espanya.  L’objectiu d’esta iniciativa és destacar la importància de la química en el desenvolupament de la societat i promoure el seu interés entre els i les jóvens. 

Este concurs escolar se suma als altres dos ja convocats per la Ciutat de les Arts i les Ciències que són 'Cristal·lització en l’Escola', que enguany celebra la seua octava edició,  i el nou certamen  ' Acció pel Clima' que té com a objectiu fonamental conscienciar l’alumnat sobre l’impacte que el ser humà causa en el medi ambient, amb especial atenció en el canvi climàtic. 

Els centres interessats a inscriure’s en el concurs Reacciona! tenen de termini fins al 23 de febrer de 2021. L’entrega dels treballs serà del 2 de març al 21 d’abril de 2021. El material multimèdia, d’una duració màxima de 5 minuts, ha d’exposar de forma didàctica  i original algun procés químic, en especial aquells que hagen contribuït de forma significativa al benestar de la societat o que resulten més formatius. La final i entrega dels premis serà el 21 de maig de 2021. 

Durant la passada edició va ser l’únic dels concursos organitzats per la Ciutat de les Arts i  les Ciències que es va poder celebrar després del confinament i els grups participants van continuar els seus treballs des de casa. En total, es van presentar  50 projectes amb la participació de 167 estudiants. A més de centres la Comunitat Valenciana, es van apuntar col·legis de Castella i Lleó, Andalusia, Múrcia, Catalunya iCastella-la Manxa. El primer premi, dotat de 1.200 euros, va ser per a un grup d’estudiants del col·legi Claret de Xàtiva.

Esta iniciativa pretén incrementar l’apreciació pública de la química com a ferramenta fonamental per a satisfer les necessitats de la societat, promoure l’interés per la química entre la joventut i generar entusiasme pel futur creatiu de la química. La primera edició del concurs es va iniciar en 2011 amb motiu de l’Any Internacional de la Química. A més del primer premi dotat de 1.200 euros, el segon premi és de 600 euros i el tercer de 300 euros. La concessió del premi correspondrà en un 50% al centre escolar i el 50% restant als components de l’equip. Els premis estan finançats per la Secció Territorial de València de la RSEQ i els treballs finalistes es poden exposar en la Ciutat de les Arts i les Ciències.

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències oferix els dimecres l'entrada combinada del Museu i l'Hemisfèric a la meitat de preu /va/info/prensa/noticias/entrada-miercoles-mitad-precio-.html dt., 20 d’oct. 2020 09:37:00 +0200 L'exposició 'Play. Ciència i música' i els espectacles del 'Teatre de la ciència' al Museu, a més de l'estrena IMAX 'Amazon Adventure' a l'Hemisfèric, destaquen entre les novetats

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/entrada-miercoles-mitad-precio-.html El dimecres és el dia del públic a la Ciutat de les Arts i les Ciències. Les entrades combinades, que inclouen la visita al Museu de les Ciències i una pel·lícula a l'Hemisfèric, tenen un descompte del 50 % a partir d'esta setmana cada dimecres. D'esta manera, durant este dia, el preu de l'entrada combinada general serà de 6 euros i el de la reduïda, de 4,65 euros.

El públic que s'acoste els dimecres a la Ciutat de les Arts i les Ciències podrà gaudir al millor preu de la nova oferta de tardor, en què destaquen la mostra 'Play. Ciència i música' i el nou 'Teatre de la ciència', amb l'espectacle 'Alt Voltatge' al Museu dels Ciències, així com l'estrena IMAX de l'Hemisfèric 'Amazon Adventure'.

]]>
El Museu de les Ciències organitza visites guiades en la nova exposició 'Play. Ciència i música' /va/info/prensa/noticias/visitas-guiadas-Play.html dv., 16 d’oct. 2020 14:10:00 +0200 L’activitat es realitza els caps de setmana i inclou un taller sobre efectes de so

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/visitas-guiadas-Play.html El Museu de les Ciències oferix els fins de setmanes visites guiades en la nova exposició 'Play. Ciència i música'.  Acompanyats per personal del Museu de les Ciències que els guia a través de la mostra, el públic coneix de primera mà les curiositats i detalls més interessants d’esta nova exposició que aborda la relació entre la música i la ciència. Les visites es realitzen tots els dissabtes i diumenges a les 13  i 16 hores.  El preu és de 2,5 euros per persona i és necessari adquirir a més l’entrada al Museu de les Ciències.

La visita es completa amb tallers en què es proven 'efectes de so' i s’invita al públic a tocar instruments. En el taller s’endinsen en la ciència del so: com es genera, com es propaga, com es percep i s’analitzen les característiques que ho fan tan divers. També aprenen els trucs i coneixen quins artefactes s’utilitzen en les pel·lícules per a generar determinat efectes de so. 

'Play. Ciència i música' mostra al públic una àmplia col·lecció històrica d’instruments musicals, espais amb experiències interactives entorn dels processos creatius i cognitius de la música, i li invita a viure experiències multimèdia.

Veure les cordes vocals en acció, marcar el tempo d’una orquestra, compondre i interpretar amb diferents instruments de corda i percussió, o un arpa virtual són algunes de les propostes de l’exposició produïda pel Parc de les Ciències de Granada en col·laboració amb el Museu Interactiu de la Música de Màlaga (MIMMA) i la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnología-Ministerio de Ciència i Innovació.

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències convoca el concurs escolar 'Acció pel clima' per a premiar les millors idees sostenibles /va/info/prensa/noticias/concurso-escolar-accion-clima.html dj., 15 d’oct. 2020 09:57:00 +0200 De Primària a Secundària i Cicles Formatius, el concurs convida a escolars de tot Espanya que proposen canvis per a cuidar el planeta

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/concurso-escolar-accion-clima.html Crear un hort escolar, aplicar les 3 R (reduir, reutilitzar i reciclar), estalviar aigua o dissenyar un projecte sostenible STEM (sigles que identifiquen les disciplines en anglés de Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Art i Matemàtiques). Són els quatre desafiaments mediambientals que la Ciutat de les Arts i les Ciències proposa este curs amb el certamen 'Acció pel clima', dirigit a estudiants de Primària, Secundària o Cicles Formatius de Grau Mitjà de centres de tot Espanya.

L'objectiu principal és conscienciar l'alumnat i la societat sobre la situació climàtica actual perquè divulguen esta realitat i proposen canvis en els hàbits quotidians.

Les inscripcions es podran fer des del dijous 15 d'octubre, fins al 18 de gener de 2021. El concurs tindrà una fase en línia (fins al 8 de febrer de 2021), en la qual cada equip enviarà el seu projecte en format audiovisual, i una fase presencial, en la qual es convocaran en el Museu de les Ciències els equips seleccionats.

Hi ha quatre categories per nivells educatius: primer cicle de Primària (de 6 a 8 anys), que hauran de presentar un projecte d'hort escolar; segon cicle de Primària (de 8 a 10 anys), amb el projecte de les 3 R, que consisteix en el disseny d'un element o un mecanisme realitzat amb materials reciclats; tercer cicle de Primària (de 10 a 12 anys), a què correspon realitzar un projecte entorn de l'aprofitament de l'aigua, i Secundària o Cicles Formatius, que hauran de presentar un projecte sobre classificació eficient de residus i energies renovables.

Una vegada es lliuren els projectes, en la fase en línia, un jurat els avaluarà i determinarà aquells que passen a la fase següent. La comunicació dels finalistes serà l'1 de març de 2021. La final serà al Museu de les Ciències el 26 de març de 2021 amb els millors projectes presentats.

Més informació: consulteu ací.

]]>
L'’Hemisfèric presenta entre les seues novetats de tardor la pel·lícula IMAX "Amazon Adventure" /va/info/prensa/noticias/Amazon-Adventure-estreno-.html dj., 08 d’oct. 2020 12:11:00 +0200 Un viatge d'onze anys a través de la selva amazònica amb l'explorador Henry Bates

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/Amazon-Adventure-estreno-.html La pel·lícula IMAX "Amazon Adventure" conta l'èpica història de l'explorador Henry Bates en la seua expedició a través de l'Amazones que li va permetre realitzar contribucions crucials per a la biologia. Va identificar 8.000 espècies noves i el més important, va demostrar el procés d'aparició d'una nova espècie, al que Charles Darwin va anomenar la "bella prova" de la seua llavors controvertida teoria de la Selecció Natural. Recorre l'exuberant regió amazònica, viu al costat de Bates el perill, la perseverança i l'èxit en un món fascinant on la imitació és el sorprenent fenomen amb el qual un animal pot adoptar l'aparença d'un altre i obtindre un avantatge per a sobreviure. Submergix-te en un món salvatge d'una bellesa impressionant i d'un comportament animal captivador. 

]]>
El Museu de les Ciències oferta entrades al 50 per cent per al col·lectiu de la música amb motiu de la nova exposició 'Play. Ciència i música' /va/info/prensa/noticias/descuentos-Museu-de-les-Ciencies-.html dc., 07 d’oct. 2020 13:40:00 +0200 - Estudiants i docents de centres d’ensenyança i escoles de música, incloent-hi les no reglades, professionals del món de la música i integrants de bandes de música poden disfrutar d’esta promoció

- 'Play. Ciència i música'  invita a 'tocar' la música a través de la ciència 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/descuentos-Museu-de-les-Ciencies-.html Entrades al 50 per cent de descompte per a les persones vinculades amb la música.  És la proposta del Museu de les Ciències dirigida a este col·lectiu amb motiu de la nova exposició interactiva 'Play, Ciència i música' inaugurada fa una setmana i que aborda les relacions entre les arts i les ciències i ensenya qüestions de física, biologia o matemàtiques a través de la música.

Poden disfrutar d’esta promoció estudiants i docents de centres d’ensenyança i escoles de música, incloent-hi les no reglades, professionals del món de la música i membres de bandes de música. Per a poder accedir a este descompte, han d’acreditar la seua pertinença a este col·lectiu presentant el document pertinent (matrícula del centre a què pertanyen, carnet o amb un escrit de la banda segellat confirmant que pertanyen a ella). És aplicable en taquilles sobre la tarifa general i reduïda. També poden reservar a través del telèfon 96 197 46 86

La mostra 'Play. Ciència i música' compta amb espais que permeten al públic participar en experiències mutimedia entorn dels processos creatius i cognitius de la música. També acull una àmplia col·lecció històrica d’instruments musicals de diferents èpoques i cultures.

Veure les cordes vocals en acció, marcar el tempo d’una orquestra, compondre i interpretar amb diferents instruments de corda i percussió, o un arpa virtual són algunes de les propostes d’esta exposició produïda pel Parc de les Ciències de Granada en col·laboració amb el Museu Interactiu de la Música de Màlaga (MIMMA),que compta a més amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnología-Ministeri de Ciència i Innovació.

]]>
El Museu de les Ciències recupera los ciclos de divulgación científica con nuevas conferencias sobre sostenibilidad, astronomía y salud /va/info/prensa/noticias/conferencias-ciencia-2020.html dt., 06 d’oct. 2020 15:44:00 +0200 - Se celebran en el Auditorio y son actividades de libre acceso, previa inscripción
- La supervisora enfermera de quirófano del Hospital Universitario La Fe de Valencia, Mª José Rodríguez Navarro, imparte este miércoles 7 de octubre una conferencia con motivo del Año internacional de la Enfermería
 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/conferencias-ciencia-2020.html El Museu de les Ciències reanuda en otoño los ciclos de divulgación científica ‘Actualidad’, ‘Una Comunitat amb ciència’ y ‘Astronomía’ que se celebran en el Auditorio Santiago Grisolía. Este mes hay programadas hasta tres citas con la ciencia contada por sus protagonistas  y que se inicia mañana miércoles 7 de octubre con la conferencia ‘Enfermería y catástrofes naturales ¿cómo ayudar?’, continuará el jueves 15 de octubre con la charla ‘Materiales biodegradables activos para el envasado de alimentos’ y también con el documental ‘Los fantasmas del Universo. La búsqueda de la materia oscura’ previsto el jueves 29 de octubre.

Este miércoles 7 de octubre a partir de las 19:30 horas comenzará el ciclo ‘Actualidad’ con Mª José Rodríguez Navarro, supervisora enfermera de quirófano del Hospital Universitario La Fe de Valencia, con motivo del año de la enfermería ya que en 2020 se cumple el bicentenario del nacimiento de Florence Nightingale. La presentación será realizada por Ana Arbona, Supervisora de quirófanos del IVO y cooperante de la ONG, Surg for all. 

El público asistente podrá escuchar la historia de Florence Nightingale y además Mª José Rodríguez Navarro compartirá sus experiencias durante los terremotos de Perú, Haití, Nepal, Ecuador y el papel fundamental que tuvo la enfermería durante el brote de Ébola en Lunsar (Sierra Leona), así como los distintos proyectos de actuación sanitaria en África. 

El jueves 15 de octubre  la doctora en Química y catedrática de Tecnología de Alimentos, de la Universitat Politècnica de València (UPV) Amparo Chiralt , impartirá la conferencia ‘Materiales biodegradables activos para el envasado de alimentos’. La cita será también en el Auditorio Santiago Grisolía a partir de las 19:30 h.  La doctora Amparo Chiralt abordará cómo los bioplásticos pueden hacer las funciones de los plásticos, pero de una forma más ecológica y sostenible. 

El jueves, 29 de octubre, de 19:00 a 20:00 horas se explicará qué sabemos sobre la materia oscura y por qué estamos tan seguros de que existe con la proyección del documental ‘Los fantasmas del Universo. La búsqueda de materia oscura’. Con esta acción, la Ciutat de les Arts i les Ciències en colaboración con el Instituto de Física Corpuscular (IFIC), CSIC-Universitat de València celebra por cuarto año consecutivo el Dark matter day.

Cambio climático

El jueves 12 de noviembre el Dr. Pedro L. Rodríguez Egea, del Instituto de Biología Molecular y Celular de Plantas. Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) - Universitat Politècnica de València (UPC), impartirá la conferencia "Adaptación al cambio climático en las cosechas del futuro: tolerancia a sequía".

El siguiente encuentro con la ciencia será el jueves, 19 de noviembre, con la participación de  Isidro Vitoria,  Jefe de la Unidad de Nutrición y Metabolopatías del Hospital Universitario La Fe de Valencia,  que impartirá la conferencia ‘100 años de enfermedades raras del metabolismo, ¿qué hemos aprendido?’ del programa ‘Una Comunitat amb ciència’.

Dentro del ciclo dedicado a la astronomía, el martes  24 de noviembre se celebrará la charla ‘¿Hay vida en Marte? Lecciones aprendidas en análogos terrestres” impartida por Felipe Gómez Gómez, investigador del Centro de Astrobiología (CSIC-INTA). 

El jueves 10 de diciembre está programada la conferencia “Células madre y envejecimiento ¿Podemos manipular este proceso?” a cargo de Pura Muñoz-Cánoves,  ICREA y Universidad  Pompeu Fabra (Barcelona), del Centro Nacional de Investigaciones Cardiovasculares (Madrid). 

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències convoca una nova edició de ‘Passaport a l’Espai’ en col·laboració amb l’Agència Espacial Europea /va/info/prensa/noticias/Pasaporte-al-Espacio-2020-21.html dt., 06 d’oct. 2020 13:26:00 +0200 - Coincidint amb la celebració internacional de la ‘Setmana de l’Espai’

- Els premis són visites a les instal·lacions de l’Agència Espacial Europea i de la NASA a Madrid, i a l’Observatori Astronòmic d’Aras de los Olmos

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/Pasaporte-al-Espacio-2020-21.html La Ciutat de les Arts i les Ciències, en col·laboració amb l’Agència Espacial Europea (ESA), presenta per sèptim any consecutiu la iniciativa 'Passaport a l’Espai' coincidint amb la celebració de la Setmana Mundial de l’Espai. El Passaport a l’Espai té com a objectiu despertar l’interés per l’astronomia i les ciències de l’espai.  El públic disfruta i aprén realitzant diferents activitats en família, que estan recomanades, especialment, a partir dels 6 anys. 

Esta nova edició les persones participants poden activar el seu passaport  digital per a anar omplit les activitats d’astronomia que organitza la Ciutat dels Arts i els Ciències.

Les projeccions de l’Hemisfèric, el Simulador Espacial i la visita guiada a l’exposició "Mart. La conquista d'un somni" en el Museu de les Ciències, a més de les conferències de divulgació d’astronomia  i la visita al 'Jardí d’Astronomia' en l’Umbracle, són algunes de les activitats proposades. La forma de participar a fer una foto al tiquet de compra, enviant-la al correu pasaportealespacio@cac.es. En el cas del ‘Jardí d’Astronomia’, un espai de lliure accés, als participants se´ls invita a compartir en xarxes socials la foto d’un dels mòduls citant els comptes oficials de la Ciutat de les Arts i les Ciències amb l’etiqueta #PasaportealEspacio

El termini per a entregar el passaport finalitza el 21 de maig de 2021; els menors d’11 anys han d’omplir almenys 4 encunys i els majors d’11 anys un total de 5 activitats.

Després d’omplir el passaport amb les proves validades, entre els participants se celebra un sorteig i poden guanyar visites a les instal·lacions de l’Agència Espacial Europea i de la NASA a Madrid, i a l’Observatori Astronòmic d’Aras de los Olmos.

Más informació Passaport a l’Espai 

]]>
La versió itinerant de 'Mart. La conquista d’un somni' arriba a Sevilla /va/info/prensa/noticias/Marte-en-Sevilla-.html dl., 05 d’oct. 2020 15:18:00 +0200 - Es tracta d’una adaptació de la mostra que actualment s’exposa en el Museu de les Ciències

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/Marte-en-Sevilla-.html L’exposició 'Mart. La conquista d'un somni'” s’ha inaugurat hui al Museu Casa de la Ciència de Sevilla, centre de divulgació i cultura del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). Coproduïda per Fundació Telefónica i la Ciutat de les Arts i les Ciències, la mostra, que va poder veure’s amb anterioritat en l’Espai Fundació Telefónica de Madrid i actualment es troba exposada a la Ciutat de les Arts i les Ciències, arriba en una versió itinerant a Sevilla gràcies a la col·laboració de diverses institucions com la Generalitat Valenciana, l’Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial (INTA), l’Agència Espacial Europea (EIXA), l’Institut Nacional d’Astrofísica d’Itàlia (INAF), la Fundació Telefónica, el Centre d’Astrobiología (CAB) i l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia (IAA/CSIC), tant en l’assessorament, el patrocini i el préstec de peces.


L’exposició “Mart. La conquista d'un somni'” oferix una visió de totes les perspectives d’este planeta, tant des del punt de vista científic com cultural i històric. Els i les visitants podran escoltar com sonaria la seua veu o quin seria el seu pes a Mart i posar a prova els seus coneixements sobre el planeta roig amb un test d’imatges de la Terra i Mart, entre altres propostes.

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències oferix descomptes per a escolars i experiments en directe per videoconferència per al nou curs /va/info/prensa/noticias/descuentos-escolares.html dl., 05 d’oct. 2020 13:58:00 +0200 - Fins al 12 març de 2021, promoció especial amb entrades des de 3 euros per a grups escolars

- Enguany la Ciutat de les Arts i les Ciències viatja als col·legis amb la 'Ciència a escena' i les aules taller de l’Oceanogràfic

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/descuentos-escolares.html La Ciutat de les Arts i les Ciències oferix per al nou curs escolar descomptes especials per a grups escolars amb entrades encara més reduïdes de les habituals per a este col·lectiu. D’esta manera, des de l’1 d’octubre al 12 de març de 2021, els grups escolars compten amb entrades des de 3 euros per persona per a visitar el Museu o veure una pel·lícula en el planetari i inclús entrar a l’Oceanogràfic per 15 euros, entre altres opcions.

Enguany a més la 'Ciència a escena' viatja als col·legis, tant de manera online com presencial. Els monitors faran els tallers en directe i de manera personalitzada, perquè els centres educatius no hagen de desplaçar-se. La proposta 'Connecta’t en directe amb la Ciència a Escena' és una de les novetats de l’oferta didàctica. Es tracta d’una modalitat dels tallers científics que es realitza per videoconferència i que permet als centres escolars disfrutar dels experiments des de les pròpies aules mentres divulgadors realitzen demostracions en el Museu i interaccionen amb l’alumnat.

Quant a nous continguts, la primera planta del Museu acull l’exposició 'Play. Ciència i música' i el renovat Teatre de la Ciència. La mostra 'Play. Ciència i música' és una exposició interactiva que invita a 'tocar' la música a través de la ciència amb diverses experiencies multimèdia. En el 'Teatre de la Ciència' els grups escolars disfrutaran de l’espectacle 'Alt voltatge' i de la famosa bobina de Tesla en acció.

Els planetaris en directe adaptats a cada nivell educatiu de l’Hemisfèric (des d’Infantil a Batxillerat i cicles formatius), les visites a l’Oceanogràfic i els experiments de 'Ciència a Escena' als quals es pot assistir en les sales especials en el propi Museu, en videoconferència o amb demostracions en el propi centre escolar) destaquen en l’oferta didàctica.

L’Oceanogràfic viatja al teu col.le

La gran novetat d’esta tardor que aporta el major aquari d’Europa és la proposta “L’Oceanogràfic viatja al teu col.le” per a 2020-21 amb la que el departament d’Educació busca donar servei amb ferramentes educatives complementàries als centres escolars que, basant-se en les mesures excepcionals pel Covid-19, no poden desenvolupar les eixides complementàries extraescolars habituals.

El programa consistix en activitats educatives que es recolzen en recursos materials i didàctics, com  mostres biològiques i exemples de fem marí, recursos digitals, com vídeos explicatius d’educadors i cuidadors de l’Oceanogràfic sobre el maneig i manteniment de la col·lecció biològica i investigacions que es duen a terme diàriament en l’Oceanogràfic.

La proposta didàctica està dirigida a l’alumnat d’Infantil, Primària, Secundària i Batxiller i completa el que es va a desenrotllar en les instal·lacions del propi Oceanográfic, també amb activitats noves.


Atenció al docent

L’atenció al docent és una altra de les prioritats. El Programa Especial d’Educació i Ciència (CIENCIAPEC) fa accessible l’oferta educativa al professorat i alumnat. Els centres poden inscriure’s en la renovada web dedicada a l’oferta didàctica, consultar els cursos i jornades especials que s’organitzen per a docents (dia del professorat). També tenen accés a un complet material educatiu online (propostes d’itineraris, guies, fitxes, jocs etc...) tant per a preparar la visita com per a assentar el que aprén després de l’excursió.

]]>
Colomer inaugura la nova exposició 'Play. Ciència i música' del Museu de les Ciències /va/info/prensa/noticias/inauguracion-Play-Museu-de-les-Ciencies.html dj., 01 d’oct. 2020 13:25:00 +0200 - El públic podrà visitar l'exposició a partir d'aquest divendres, 2 d'octubre, a la primera planta del Museu de les Ciències
- Estudiants dels conservatoris de música de la Comunitat Valenciana tindran un descompte del 50 per cent en l'entrada al museu

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/inauguracion-Play-Museu-de-les-Ciencies.html El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha inaugurat la nova exposició 'Play. Ciència i música' del Museu de les Ciències, en la qual ha recalcat que "és una mostra més de la nostra aposta per la governança col·laborativa".

A més, Colomer ha destacat la importància "d'acoblar dos àmbits com són la ciència i les arts, en concret la música", i ha insistit en el fet que "ambdues són dues palanques de transformació del món, perquè sense ciència i música tot seria molt diferent".

En aquest sentit, el responsable de Turisme ha insistit que "en aquests temps de pandèmia la ciència no pot parar, però tampoc ha de fer-ho la música", i ha recalcat "la necessitat d'impulsar la col·laboració; compartir sabers per a atrapar solucions".

A la inauguració també han assistit el director general de la Ciutat de les Arts i les Ciències, Enrique Vidal; el director de l'àrea de Ciències i Educació del Parc de les Ciències de Granada, Javier Medina, i el director del Museu Interactiu de la Música de Màlaga (MIMMA), Miguel Ángel Piédrola.

'Play. Ciència i música' l'ha produït el Parc de les Ciències de Granada en col·laboració amb el Museu Interactiu de la Música de Màlaga (MIMMA).

La mostra aborda les relacions entre les arts i les ciències i ensenya qüestions de física, biologia o matemàtiques a través de la música, alhora que explica la música a través de diferents disciplines científiques.

El públic podrà visitar l'exposició a partir d'aquest divendres, 2 d'octubre, en la primera planta del Museu de les Ciències, junt amb una altra de les novetats de la tardor de la Ciutat de les Arts i les Ciències, que és el nou 'Teatre de la ciència'. L'alumnat de conservatoris o escoles de música de la Comunitat Valenciana tindrà un descompte del 50 per cent en les entrades del Museu de les Ciències.

'Play. Ciència i música' mostra al públic una àmplia col·lecció històrica d'instruments musicals, espais amb experiències interactives entorn dels processos creatius i cognitius de la música i convida a viure experiències multimèdia.

Veure les cordes vocals en acció, marcar el tempo d'una orquestra, compondre i interpretar amb diversos instruments de corda i percussió, o una arpa virtual són algunes de les propostes de l'exposició, que compta, a més, amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia-Ministeri de Ciència i Innovació.

]]>
El Museu dels Ciències estrena el nou 'Teatre de la Ciència' este cap de setmana /va/info/prensa/noticias/Teatro-Ciencia-.html dj., 24 de set. 2020 14:13:00 +0200 És un “edifici” dins del propi Museu, que destaca per la seua fatxada retroil·luminada i en el que es realitzen espectacles científics

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/Teatro-Ciencia-.html La Ciutat de les Arts i les Ciències estrena este dissabte 26 de setembre el 'Teatre de la ciència', una de les novetats de tardor del Museu de les Ciències. Ubicat en la primera planta, és un espai on celebrar espectacles científics, divulgant conceptes, tècniques i processos que deriven del coneixement de la ciència i la tecnologia. 

Este recinte substituïx a l’anterior Teatre de l’Electricitat, posat en marxa en 2009. Esta activitat teatral ha gaudit de gran èxit entre el públic assistent pel que s’ha volgut renovar el recinte, actualitzar i millorar l’experiència.

El Teatre de la Ciència és un espai multidisciplinari on es posen en escena demostracions, xous i representacions científiques. Campanes que sonen sense tocar-les, veles que s’apaguen amb una vareta metàl·lica sense necessitat de bufar, anells ballarins, arcs elèctrics o tubs de neó que s’encenen al tocar els seus extrems, són algunes de les experiències que posen literalment els pèls de punta en l’espectacle “Alt voltatge” que forma part del Teatre de la Ciència. 

Un altre dels instruments més cridaners és la Bobina de Tesla, un transformador amb efectes espectaculars, com els rajos que produïx de més d’un metre.  Es realitzen diverses sessions al llarg del dia i està inclòs en l’entrada al Museu de les Ciències. 

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències oferix descomptes del 30 per cent en el pont del 9 d'Octubre per al públic de la Comunitat Valenciana /va/info/prensa/noticias/descuentos-del-30-por-ciento-en-el-puente-del-9-dOctubre-para-el-publico-de-la-CV.html dt., 22 de set. 2020 11:53:00 +0200 Ja estaran en marxa les novetats de tardor: l’exposició interactiva 'Play. Ciència i música', els espectacles del nou 'Teatre de la ciència' i l’estrena IMAX 'Amazon Adventure'

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/descuentos-del-30-por-ciento-en-el-puente-del-9-dOctubre-para-el-publico-de-la-CV.html La Ciutat de les Arts i les Ciències vol celebrar amb la societat valenciana el pròxim 9 d'Octubre i ha posat en marxa una promoció amb descomptes del 30 per cent en les entrades del Museu de les Ciències i l’Hemisfèric que podran disfrutar les persones de la Comunitat Valenciana.

La promoció és vàlida per a visitar el Museu de les Ciències o disfrutar d’una pel·lícula en l’Hemisfèric des del divendres 9 d’octubre fins al dilluns 12 d’octubre.

La Ciutat de les Arts i les Ciències presenta per a esta tardor un oferta renovada amb l’exposició interactiva 'Play. Ciència i música' en el Museu de les Ciències, l’estrena IMAX 'Amazon Adventure' en l’Hemisfèric i l’Oceanogràfic el film de la BBC 'Sharks' i l’exposició 'SOS Taurons'.

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències convoca una nova edició del concurs 'Cristal·lització en l'Escola' /va/info/prensa/noticias/concurso-cristalizaci-n-Museu-de-les-Ciencies-.html dv., 18 de set. 2020 11:15:00 +0200 - Les formacions de vidres realitzades per estudiants formen part de l’exposició ''20 amb el teu, amb tu, with you' que celebra l’aniversari del Museu dels Ciències 
- Este certamen està organitzat pel Grup Especialitzat de Cristal·lografia i creixement cristal·lí (GE3C) de les RSEQ i RSEF i es desenrotlla en col·laboració amb la UJI i CACSA

 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/concurso-cristalizaci-n-Museu-de-les-Ciencies-.html  La Ciutat de les Arts i les  Ciències ha convocat una nova edició del concurs 'Cristal·lització en l’Escola' que es dirigix a estudiants de 3r i 4t de Secundària i Batxillerat plantejat a manera de congrés científic. La presentació dels treballs finalistes serà el 7 de maig de 2021 en el Carrer Major del Museu de les Ciències. 

Este certamen està organitzat pel Grup Especialitzat de Cristal·lografia i creixement cristal·lí (GE3C) de la Real Societat Espanyola de Química (RSEQ) i la Real Societat Espanyola de Física (RSEF) i es desenrotlla en col·laboració amb la Universitat Jaume I (UJI) i la Ciutat de les Arts i les Ciències. 

Fins al 4 de febrer de 2021 es podran realitzar les inscripcions; a més enguany per a facilitar la participació dels centres escolars s’habilita una modalitat online que es posarà en marxa en el cas que no es puga realitzar la fase presencial.

Per a l’equip docent, l’organització oferix el curs de formació “La cristal·lització com a recurs didàctic en l’aula” que proporciona ferramentes didàctiques per a preparar millor el projecte. 

La primera edició del concurs es va celebrar al maig de 2014 amb motiu de l’Any Internacional de la Cristal·lografia i destaca entre les iniciatives especials de la Ciutat de les Arts i les Ciències dirigides al col·lectiu escolar. Algunes de les formacions de vidres que van resultar guanyadores en edicions anteriors són un dels elements destacats en l’exposició '''20 amb el teu, amb tu, with you' que celebra l’aniversari del Museu dels Ciències.

El concurs 'Cristal·lització en l’escola' pretén divulgar les formes de fer de la ciència en les etapes de Secundària i Batxillerat a través de l’organització d’un 'concurs competitiu'. Entre els seus objectius, destacar el paper que juga el món dels vidres en l’actualitat i impulsar el seu estudi, la seua anàlisi i el seu coneixement entre els més jóvens. 

Més informació Cristal.lització en l´escola 

 

 

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències presenta a la tardor 'Play. Ciència i música', el 'Teatre de la Ciència' i l’estrena IMAX 'Amazon Adventure' /va/info/prensa/noticias/novedades-Ciutat-de-les-Arts-i-les-Ciencies-.html dl., 14 de set. 2020 10:24:00 +0200 - L’exposició 'Play. Ciència i música' invita a 'tocar' la música i el nou 'Teatre de la ciència' celebrarà espectacles científics

- L’Oceanogràfic exhibix la pel·lícula de la BBC, 'Sharks', i l’exposició SOS Taurons

- L’Hemisfèric renova la seua programació amb la pel·lícula IMAX  'Amazon Adventure' 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/novedades-Ciutat-de-les-Arts-i-les-Ciencies-.html La Ciutat de les Arts i les Ciències presenta per a esta tardor un oferta renovada amb l’exposició interactiva 'Play. Ciència i música' en el Museu de les Ciències, l’estrena IMAX 'Amazon Adventure' en l’Hemisfèric i l’Oceanogràfic el film de la BBC 'Sharks' i l’exposició 'SOS Taurons' 

L’exposició 'Play. Ciència i música' està produïda pel Parc de les Ciències de Granada en col·laboració amb el Museu Interactiu de la Música de Màlaga (MIMMA). La mostra aborda les relacions entre les arts i les ciències. ensenya qüestions de física, biologia o matemàtiques a través de la música i explica la música a través de diferents disciplines científiques. 

Veure les cordes vocals en acció, marcar el tempo d’una orquestra, compondre i interpretar amb diferents instruments de corda i percussió, o un arpa virtual, són algunes de les propostes de l’exposició que compte a més amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnología-Ministerio de Ciència i Innovació.

Teatre de la ciència
Entre les novetats de tardor destaca el  'Teatre de la ciència', ubicat també en la primera planta del Museu, un espai on es duran a terme espectacles científics, divulgant conceptes, tècniques i processos que deriven del coneixement de la ciència i la tecnologia. 

Nova aventura IMAX 
L'’Hemisfèric presenta entre les seues novetats de tardor la pel·lícula IMAX "Amazon Adventure" La pel·lícula IMAX "Amazon Adventure" conta l'èpica història de l'explorador Henry Bates en la seua expedició a través de l'Amazones que li va permetre realitzar contribucions crucials per a la biologia. Va identificar 8.000 espècies noves i el més important, va demostrar el procés d'aparició d'una nova espècie, al que Charles Darwin va anomenar la "bella prova" de la seua llavors controvertida teoria de la Selecció Natural. 

La cara i la creu dels taurons

Esta tardor l’Oceanogràfic conclou la seua campanya de taurons amb la celebració de l’aniversari de la pel·lícula Tauró, la presentació de la pel·lícula “Shark” en 4D realitzada per la BBC i l’exposició “SOS Taurons” amb fotografies d’Edgar Becerril, que reflectix com s’ha convertit l’home en el principal depredador d’estos animals. 

“Laminaria. El bosc del fred” és l’única àrea expositiva de l’Oceanográfic que conté animals com la foca comuna, cavalles o frarets entre els que es produïx una interactuació dinàmica i mostra l’espectacular alga que suposa un autèntic refugi per a la biodiversitat. 
Un gran avanç de naturalesa biològica és la posada en marxa del Reservori genètic del Mar Menor, en el que es poden contemplar el cavallet de mar, l’agulla del riu, el xanguet, conegut com el “xanguet” en valencià, o el gobi de marbre. 

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències en col·laboració amb Berklee College of Music oferix les actuacions gratuïtes de "Un llac de concerts" /va/info/prensa/noticias/Conciertos-Berklee-Museu-de-les-Ci-ncies-.html dj., 10 de set. 2020 10:57:00 +0200 Aforamente reduït, activitat d'accés lliure prèvia inscripció

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/Conciertos-Berklee-Museu-de-les-Ci-ncies-.html “Un llac de concerts” porta a la Ciutat de les Arts i les Ciències al setembre i octubre, a les 19.00 hores, les actuacions de lliure accés a l'aire lliure a càrrec dels estudiants i professors del campus a València de Berklee amb la interpretació de composicions de diferents estils musicals: Jazz, Pop, Rock, Electrònic, Hip-Hop etc...

Els dies 11, 18, 25 de setembre i 2 d'octubre, els estudiants de Berklee College of Musica Valencia oferiran tots els gèneres i estils de la música actual en el llac del Museu de les Ciències. Cada setmana els estudiants de Berklee College of Music València realitzaran concerts únics en els quals oferiran tots els gèneres i estils de la música actual. 

Aforamente reduït. Activitat d'accés lliure prèvia inscripció

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències sorteja un mòbil d’alta gamma entre les persones nascudes en 2000 que visiten el Museu i compartisquen una fotografia pel vint aniversari /va/info/prensa/noticias/sorteo-iphone-museu-de-les-ciencies.html dt., 08 de set. 2020 10:20:00 +0200 L’entrada al Museu per a les persones nascudes en 2000 és gratuïta durant tot l’any

El mòbil, un Iphone XR de 64 GB, se sortejarà entre les persones que pugen a Instagram una imatge en el photocall instal·lat en el carrer Major del Museu amb l’etiqueta #yotambiéncumplo20 i l’usuari @ciudadartesciencias 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/sorteo-iphone-museu-de-les-ciencies.html La Ciutat de les Arts i les Ciències vol celebrar el vint aniversari del Museu amb la generació nascuda en 2000, any en què es va inaugurar el Museu de les Ciències. Per este motiu, totes aquelles persones que complixen 20 anys en 2020 tenen l’entrada gratuïta al Museu de les Ciències i a més des d’esta setmana poden participar en el sorteig d’un mòbil. 

Es tracta del concurs #yotambiéncumplo20 que consistix en realitzar una  foto en el photocall instal·lat en el carrer Major del Museu i compartir-la en Instagram amb l’esmentada etiqueta i l’usuari @ciudadartesciencias.  

Entre el públic participant que haja compartit la seua foto en Instagram amb l’etiqueta se sortejarà un mòbil Iphone XR de 64 GB.   El sorteig es realitzarà el pròxim 13 de novembre coincidint amb el vint aniversari del Museu de les Ciències.

Per a més informació Sorteig Yo también cumplo 20 

]]>
Últimes setmanes per a visitar las exposiciones 'Talking Brains' i 'Mediterrani' en el Museu de les Ciències /va/info/prensa/noticias/oferta-exposiciones-agosto.html dc., 19 d’ag. 2020 12:37:00 +0200 El Museu de les Ciències està obert al públic des de las 10 a las 21 hores

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/oferta-exposiciones-agosto.html  Les exposicions 'Talking Brains' i 'Mediterrani'  del Museu de les Ciències finalitzen el seu període d’exposició el pròxim 30 d’agost. Les dos mostres s’exhibixen en la primera planta del Museu de les Ciències, un espai que esta tardor renovarà la seua oferta expositiva amb noves propostes.  

'Talking Brains' proposa un viatge interactiu a l’interior del cervell humà per a conéixer com va sorgir i va evolucionar el llenguatge. La realitat virtual,  noves tècniques com l’encefalografia i diversos experiments de psicolingüística es donen cita en esta exposició. Por la seua part, la mostra 'Mediterrani' explica els orígens d’este mar i la seua formació geològica fins a la seua situació actual i els reptes de futur necessaris per a la seua preservació, en un recorregut que descobrix algunes de les seues particularitats històriques, biològiques, humanes i culturals. 

En l’oferta per a este estiu en la Ciutat de les Arts i les Ciències destaquen a més las minisesiones gratuïtes de la 'Ciència a Escena' en la parpella de l’entrada oest del Museu. El Museu de les Ciències oferix en agost horari d’estiu i està obert al públic des de las 10 a las 21 hores. També la programació de l’Hemisfèric inclou fins a sis documentals diferents de naturalesa, aventura i astronomia. Tant l’Hemisfèric com el Museu de les Ciències han obtingut el segell 'Safe Tourism Certified', creat por l’Institut per a la Qualitat Turística Espanyola (ICTE).

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències s'aferma com a motor turístic de la Comunitat Valenciana en generar 2,2 euros de PIB per cada euro invertit en el seu funcionament /va/info/prensa/noticias/impacto-economico-CAC.html ds., 15 d’ag. 2020 11:18:00 +0200 -  La Ciutat de les Arts i les Ciències es prepara per a la celebració del 20 aniversari del Museu de les Ciències
- Enrique Vidal: "L'estiu de 2022 tenim una cita importantíssima amb Caixaforum en l'Àgora que culminarà el complex de la Ciutat de les Arts i les Ciències"

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/impacto-economico-CAC.html El director general de la Ciutat de les Arts i les Ciències, Enrique Vidal, ha assenyalat que l'informe de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE) sobre l'impacte del complex cultural i d'oci el 2019 aferma les seues instal·lacions com a "motor turístic" de la Comunitat Valenciana en generar 2,2 euros de PIB per cada euro invertit en el seu funcionament.

Vidal ha subratllat que el complex que dirigeix se situa així com a referència internacional de la Comunitat Valenciana, "que permet afrontar el futur i tindre un turisme de qualitat", d'acord amb les conclusions de l'informe de l'IVIE sobre l'impacte econòmic i social de la Ciutat de les Arts i les Ciències en la Comunitat Valenciana corresponent a 2019, en el qual s'analitza l'aportació que realitza CACSA en benefici de l'economia i la societat valenciana en termes de creació de renda i llocs de treball.

L'informe reflecteix que la Ciutat de les Arts i les Ciències genera 2,2 euros de PIB per cada euro destinat al seu funcionament durant 2019. En aquest sentit, Enrique Vidal ha destacat, a més de l'impacte econòmic del complex, "el vessant cultural i de formació, ja que cada euro gastat equival a 1,3 euros en formació de les persones".

En aquesta mateixa línia, sobre les més de 2,8 milions d'entrades venudes el 2019, ha subratllat que "suposa una fita perquè puguem recolzar-nos de cara a la nova normalitat i estar preparats".

El director general de CAC ha explicat que el complex disposa d'espais segurs certificats, s'està preparant el 20é aniversari del Museu i ha avançat que aquesta tardor s'inaugurarà l'exposició 'Play. Música i Ciència'.

També ha assenyalat que en l'estiu de 2022 "tenim una cita importantíssima amb Caixaforum" en l'Àgora que culminarà el complex de la Ciutat de les Arts i les Ciències "i tot això serà la base per a poder seguir avant amb èxit en el futur".

En un primer apartat, l'informe analitza l'impacte derivat de l'activitat ordinària d'explotació del conjunt de les actuacions de la Ciutat de les Arts i les Ciències (incloent-hi l'Hemisfèric, el Museu, l'Oceanogràfic, el Palau, l'Àgora, l'Umbracle i els serveis centrals), que puja a 58,8 milions d'euros en termes de renda i a 1.143 llocs de treball.

Al costat d'això, en una segona fase de l'informe esmentat, es calcula que el 2019 la despesa turística total atribuïble a la Ciutat de les Arts i les Ciències es xifra en 155,4 milions d'euros.

D'aquest import, 150,2 milions tenen l'origen en la despesa que fan els i les turistes que en visiten les instal·lacions, mentre que els 5,2 milions d'euros restants és la despesa de les persones visitants que acudeixen als esdeveniments que organitzen en la Ciutat de les Arts i les Ciències.

Aquesta despesa ha tingut un impacte en l'economia valenciana de 69,7 milions d'euros en termes de renda (PIB) i genera 2.842 ocupacions equivalents a temps complet a l'any.

La suma de totes dues fonts d'impacte econòmic (activitat ordinària i despesa turística) s'eleva a un total de 128,4 milions d'euros de renda i es tradueix en 3.985 llocs directes i indirectes.

Aquest informe conclou que, per cada euro que costa a l'any mantindre el complex d'oci i cultural, es generen 2,6 euros de despesa turística en la Comunitat Valenciana i 2,2 euros de PIB en l'economia valenciana.

Així mateix, per cada milió d'euros de despeses de funcionament, es creen 67 llocs de treball a temps complet a l'any. L'estudi de l'IVIE també remarca que, per cada euro de despesa de funcionament, el capital humà dels i les visitants augmenta 1,3 euros.

L'impacte sobre el PIB i l'ocupació ha augmentat un 13,2 % i un 13,6 %, respectivament

Si es comparen els resultats obtinguts en aquest informe referent a l'any 2019 amb els de l'informe de l'exercici 2018, l'impacte total sobre la renda i l'ocupació han augmentat pràcticament en la mateixa intensitat: 13,2 % i 13,6 %, respectivament.

L'evolució favorable s'explica en tots dos casos per l'augment de la despesa turística de visitants, que ha pujat un 14,8 %, fins a arribar a un màxim de 155,4 milions d'euros.

Darrere d'aquesta positiva evolució de la despesa turística hi ha el fet que la xifra de visitants a la Ciutat de les Arts i les Ciències ha augmentat un 10 %.

Impacte en termes de capital humà estimat en 74 milions d'euros

L'informe també valora l'impacte sobre el capital humà dels i les visitants a la Ciutat de les Arts i les Ciències, que l'IVIE quantifica en un valor mitjà de 74 milions d'euros, la qual cosa suposa un increment d'un 13,7 % respecte al resultat de 2018 (65,3 milions d'euros). Aquesta xifra s'obté a partir de dues alternatives de mesurament.

La primera de les aproximacions reflecteix la quantitat que els i les visitants estan disposats a pagar pels serveis que reben durant la seua visita. D'acord amb aquest criteri, l'augment en el capital humà generat el 2019 ascendeix a 68,3 milions d'euros.

El segon criteri valora el temps invertit per les i els visitants com a hores de formació informal rebuda i el cost d'aquestes hores. Sota aquesta anàlisi, l'impacte en el capital humà generat per la Ciutat de les Arts i les Ciències s'estima en 80,4 milions d'euros.

Visitants 2019

La Ciutat de les Arts i les Ciències ha venut durant l'any 2019 més de 2.800.000 entrades, la qual cosa suposa un 10 % més respecte a l'any 2018. En concret, la xifra de venda arriba a les 2.876.524 entrades aquest any passat enfront de les 2.616.067 d'entrades de 2018.

Per edificis, el Museu de les Ciències ha augmentat en un 15 %, l'Oceanogràfic ha registrat un ascens del 7 % i l'Hemisfèric ha venut un 10 % més d'entrades el 2018.

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències agraïx la labor de tot el personal sanitari i membres de les Forces i Cossos de Seguretat i Emergències amb una promoció especial /va/info/prensa/noticias/promocion-covid19.html dt., 11 d’ag. 2020 09:51:00 +0200 Del 14 d’agost al 31 de desembre de 2020

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/promocion-covid19.html La Ciutat de les Arts i les Ciències agraïx a tot el personal sanitari i membres de les Forces i Cossos de Seguretat i Emergències d’Espanya el treball, l’esforç i la dedicació diària que exercixen per a controlar la pandèmia per COVID-19. Per a això ha posat a la seua disposició una promoció per al Museu de les Ciències i l’Hemisfèric del 14 d’agost al 31 de desembre de 2020. 

Les reserves es poden realitzar a través del telèfon 96 197 46 86 o per correu electrònic a la direcció reservas@cac.es amb la denominació de la tarifa social per a sanitaris i la promoció és aplicable per a un adult i el seu acompanyant. 

Els requisits de l’aplicació de la promoció va dirigida a les persones (metges, infermers, auxiliars, personal d’atenció en residències geriàtriques, zeladors, entre altres) que hagen treballat o treballen, durant la Pandèmia COVID-19, a partir de l’entrada en vigor de l’Estat d’emergència, en un hospital públic o privat, centres d’atenció primària i residències geriàtriques, i als membres de les Forces i Cossos de Seguretat i Emergències.

Per a poder beneficiar-se d’esta tarifa social, deuran presentar la documentació que ho acredite i reservar-ho con un mínim d’una setmana d’antelació a la data de visita.

Amb esta promoció la Ciutat de les Arts i les Ciències vol reconéixer l' extraordinari treball que han realitzat tots els treballadors del sector sanitari i membres de les Forces i Cossos de Seguretat i Emergències.

]]>