RSS http://www.cac.es/va/info/rss.html ca 'Amb la seua detecció precoç s'eviten les seqüeles que donarien el seu diagnòstic tardà (problemes neurològics o hepàtics,sobretot)' /va/info/prensa/noticias/entrevista-Isidro-Vitoria-.html dt., 02 de març 2021 09:37:00 +0100 -  Entrevista a Isidro Vitoria, cap de la Unitat de Nutrició i Metabolopatías de l'Hospital Universitari La Fe, que participa hui en el cicle de conferència 'Una Comunitat amb ciència' amb la xarrada '100 anys de malalties rares del metabolisme'

- La conferència en línia ' podrà seguir-se en directe a partir de les 19.30 h en aquest enllaç

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/entrevista-Isidro-Vitoria-.html Per al doctor Isidro Vitoria, pediatre i bioquímic responsable de la Unitat de Nutrició i Metabolopatías de l'Hospital La Fe, "és molt important fer visibles les *metabolopatías, una part substancial de les malalties rares". Especialitzat en nutrició pediàtrica, escriu llibres de divulgació, compta amb un blog i imparteix conferències perquè entenguem què són les *metabolopatías i com ajudar a les famílies. Les *metabolopatías descrites per primera vegada pel Prof. Sir Archilbald Garrod en 1908 com a malalties del metabolisme congènites i hereditàries, són considerades rares, encara que en el seu conjunt suposen un cas per cada 600-800 nounats. Amb el diagnòstic precoç neonatal s'han instaurat tractaments nutricionals i farmacològics que eviten les conseqüències de la malaltia. Així doncs, en aquests 100 anys hem aprés a tractar unes malalties greus abans que donen símptomes i així millorar la qualitat de vida dels pacients. Fins i tot també amb una app: l'Hospital La Fe de València ha participat en el desenvolupament d'una aplicació mòbil denominada "Intercanvis VitaFlo" que facilita l'alimentació de pacients amb problemes en el metabolisme.

Què són les metabolopatías?

Les metabolopatías o errors innats del metabolisme són un conjunt de malalties que tenen en comú la presència d'un defecte en el metabolisme d'alguna de les molècules de l'organisme. Es poden considerar «malalties rares» (menys de 5 casos per cada 10.000 persones). No obstant això, si es consideren en el seu conjunt (hi ha descrites més de 700 diferents), són molt més freqüents del que es pensa. Així, quan es consideren globalment la seua freqüència s'estima en 1 cas per cada 600-800 persones.

Com es va especialitzar en aquest camp?
Moltes de la *metabolopatías tenen un tractament fonamentalment nutricional. El fet ser pediatre amb dedicació preferent a la Nutrició infantil i ser també bioquímic,em va inclinar a estudiar i tractar aquest tipus de patologies.En aquest sentit, vaig tindre la sort de formar-me amb el Dr. Jaime *Dalmau en la Unitat de *Metabolopatias de l'Hospital Universitari La Fe de València que ell mateix va crear.

Com es detecten?
Algunes es detecten a partir de la prova de garbellat neonatal mitjançant l'anomenada "prova de taló del nounat". És el cas de la fenilcetonúria, la *aciduria glutàrica I o els trastorns de beta-oxidació. Amb la seua detecció precoç s'eviten les seqüeles que donarien el seu diagnòstic tardà (problemes neurològics o hepàtics,sobretot). Hi ha un altre gran grup de metabolopatias que es es continuen detectant per diferents símptomes i en els quals el pronòstic no sempre és tan favorable.

Quants tipus de metabolopatías hi ha?
Bàsicament hi ha dos tipus de metabolopatías. D'una banda, les metabolopatias de l'anomenat metabolisme intermediari de les proteïnes, hidrats de carboni i lípids, i en les quals el tractament dietètic és fonamental per a evitar l'acció tòxica dels metabòlits.Hi ha un altre tipus de metabolopatías anomenades malalties de les organel·les cel·lulars en les quals hi ha un depòsit de molècules complexes en diferents òrgans i sistemes.

Afecten diversos òrgans ?
Les *metabolopatias del metabolisme intermediari solen afectar el cervell i en alguns casos també al fetge.En les metabolopatías de les organel·les cel·lulars se solen afectar diferents òrgans i sistemes com ara com el cor, els pulmons, els ossos, el fetge, el sistema nerviós,.....

Una vegada es diagnostica, com s'apliquen els tractaments?
En el cas de les metabolopatias del primer grup es recomanen diferents tipus d'aliments segons la seua composició juntament amb fàrmacs que eviten el acúmulo de les substàncies tòxiques. En el segon grup, hi ha malalties lisosomales en les quals en els últims anys hi ha hagut grans avanços (tractament enzimàtic substitutiu, fàrmacs que impedeixen el acúmulo de substrat,...)

Destaca la seua labor divulgativa per a visibilitzar les malalties rares, com en aquesta conferència, en el seu blog, xarxes socials i llibres com 'Entenent les metabolopatías' on explica aquestes malalties amb casos reals com el de la filla de l'escriptora Pearl S Buk què li passava?
Pearl S. Buck va tindre a la seua filla Carol en 1920 i als pocs mesos es va adonar  que la seua filla no tenia un desenvolupament psicomotor normal. Això ho relata en la novel·la "The child who never grew" (1950) en la qual descriu la seua situació, però no seria fins a 1960 quan sabria que la seua filla tenia una fenilcetonúria, malaltia inclosa hui dia en la prova del taló com li comentava abans i que s'hauria beneficiat d'un tractament precoç evitant aqueixa situació de retard psicomotor. Pearl S Buck no sols va guanyar el premi Nobel de Literatura sinó que va ser una gran defensora dels xiquets amb discapacitat psíquica.

També descriu la malaltia de l'orina amb olor de xarop d'auró o la que afecta els amish quines són les seues causa i quin tractament tenen?
La malaltia de l'orina amb olor de xarop d'auró es diu així perquè l'orina fa olor d'aqueix xarop utilitzat tant als Estats Units com el Canadà. Si s'haguera descrit per un espanyol s'hauria anomenat probablement malaltia de l'orina amb olor de caramel quemado.se tracta d'una metabolopatía dels aminoàcids anomenats ramificats en la qual sense tractament dietètic i farmacològic hi ha una greu afectació cerebral. Aquesta malaltia és molt rara en la població en general, però en els amish és molt més freqüent per compartir uns mateix antecedents genètics i tindre una major taxa d'endogàmia.

L'Hospital La Fe de València ha participat en el desenvolupament d'una aplicació mòbil denominada "Intercanvis VitaFlo" per a facilitar l'alimentació de pacients amb problemes en el metabolisme en què consisteix?
És una app dirigida als pacients d'unes determinades malalties (fenilcetonúria,tirosinemia, enf. orina xarop d'auró,acidemias orgàniques,trastorns del cicle de la urea i *homocistinuria). que els permet saber el *contendio en aminoàcids i proteïnes de la majoria d'aliments. D'aquesta manera, poden fer intercanvis entre els aliments. Això és important per a ajudar-los en la planificació dietètica perquè el tractament nutricional és bàsic en aquestes patologies.

El pediatre Isidro Vitoria participa hui en el cicle de divulgació científica "Una Comunitat amb ciència' amb la seua conferència en línia "100 anys de malalties rares del metabolisme. Què hem aprés’. La conferència serà presentada per Vicente Rubio de l'Institut de Biomedicina de València (IBV-CSIC & CIBERER-ISCIII) i membre del Comité d'Experts de la Ciutat de les Arts i les Ciències. A partir de les 19.30 h en directe en aquest enllaç

 

Per a més informació sobre les metabolopatías: https://www.metabolicslafe.com/

Fotografia crèdits: Institut d'Investigació Sanitària Hospital La Fe 

]]>
"L'exercici físic és tal vegada la millor decisió de salut que pot vosté prende per a envellir bé i deixar de fumar" /va/info/prensa/noticias/entrevista-Jose-Vina-.html dv., 26 de febr. 2021 10:38:00 +0100 José Viña, catedràtic de Fisiologia de la Universitat de València i col·laborador del Centre d'Investigació Príncep Felip, ha participat en el cicle de conferències 'Una Comunitat amb ciència" amb la xarrada en línia "Com viure per a envellir millor" 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/entrevista-Jose-Vina-.html "Somriga: no val la pena estar trista", "Si vol ser feliç, elimine l'odi de la seua vida", "Siga conscient de la bellesa al seu voltant" , "L'única cosa constant en la vida és el canvi, cal ser flexibles i adaptar-se per a viure més i millor". Són algunes de les frases per a emmarcar que va destacar ahir en la seua intervenció en línia en el cicle de conferències "Una Comunitat amb ciència". José Viña dirigeix des de fa més de tres dècades un grup multidisciplinari per a investigar com millorar la qualitat de vida en la vellesa i retardar així la dependència. Ha demostrat que l'exercici físic és fonamental per a envellir bé, juntament amb altres factors com són la nutrició i el control de l'estrés. En aquest sentit, assegura que l'optimisme allarga la vida i fins i tot que l'exercici terapèutic millora el deteriorament cognitiu i prevé malalties com l'Alzheimer. Exemple del que defensa (combina caminar i córrer uns 8 quilòmetres amb la pràctica de tennis i pilates), aconsella que la millor opció sempre és pujar per les escales i aparcar lluny del nostre destí. I sí, és ell qui somriu muntat en la bici. 

Per a envellir bé com hem de viure?

És molt important concedir-nos temps per a conéixer les maneres de vida per a envellir bé. Hi ha evidència científica que indica que es basa en quatre pilars: exercici físic, nutrició, control de l'estrés i alguns suplements.

Com millora l'exercici físic la qualitat de vida de les persones majors?

L'exercici físic és tal vegada la millor decisió de salut que pot vosté prendre per a envellir bé excepte deixar de fumar.

En les seues investigacions en aquest sentit quins resultats va obtindre que demostren els beneficis de l'esport?

Més que l'esport es tracta de l'exercici físic, fins i tot d'evitar la inactivitat. L'exercici físic controlat multicomponent i personalitzat té un poder enorme per a retardar la fragilitat d'associada a l'edat tant és així que ho considerem com un medicament

Què els diria a les persones de qualsevol edat que diuen "que no poden" amb l'esport? On trobes la motivació? 

És important fer veure a la persona que l'exercici té enormes beneficis. En el temps que porte treballant en això, he observat, tanmateix, que hi ha persones a les quals els encanta l'exercici perquè es troben millor en acabar-ho però que hi ha unes altres que simplement no ho volen fer perquè no es troben  millor. A aquests és molt difícil motivar-los i només fent veure l'evidència científica de l'enorme poder beneficiós que té es pot aconseguir. 

Com ha de ser l'exercici?

Com he dit abans, ha de ser personalitzat és a dir per a cada persona o grup de persones ha d'estar orientat a ells, ha de ser social és millor fer-ho en grup que un només entre altres coses perquè el grup es fan més i a més de ser multicomponent aeròbic, per exemple caminar de pressa, i anaeròbic, per exemple una mica d'entrenament de resistència com a pesos.

En el seu cas quina rutina segueix? 

Jo excepte en casos excepcionals com ara amb la pandèmia, faig dos dies de caminar set o huit km (moltes vegades combine caminar i córrer),dos dies de tennis i dos dies de pilates per setmana. 

L'estrés es altre dels factors que considera que més envelleixen.  Com es pot "controlar" per a millorar la qualitat de vida durant el treball i les relacions laborals i personals?

Aqueixa és una gran pregunta. Tenim per tots els mitjans que controlar l'estrés intentant no deixar-nos sotmetre pels estressos de la vida moderna. En molts casos ajuda la pràctica de la meditació que és una pràctica mil·lenària que s'origina essencialment a la Xina però que té enormes beneficis per a la salut física i mental.

Un altre dels aspectes importants per a una vellesa feliç és la nutrició. Quina dieta és la que aconsella? 

És molt difícil resumir les recomanacions per a la nutrició en unes línies però jo diria que beure molta aigua, prendre quatre o cinc peces de fruita o verdura al dia i no ha de menjar molt. En moltes ocasions mengem més de la fam que tenim. Ha de menjar a poc a poc i deixar de menjar quan note que ja no té mes apetit.

S'hauria d'atendre de forma més específica als majors de 65 anys? Com valora la situació de la geriatria en l'actualitat? 

S'ha de prestar molta atenció a la prevenció de les malalties i en concret a la prevenció de la fragilitat associada a l'edat. Pense que el 75% dels recursos en fàrmacs s'ocupen en persones majors. Tot en la prevenció que es faça mitjançant els sistemes que hem nomenat abans serà fonamental per a disminuir la despesa sanitària i sobretot per a augmentar la felicitat de les persones majors.

Una altra de les seues investigacions se centra en retardar el deteriorament cognitiu associada a l'Alzheimer podria explicar-nos en què consisteix?

Hi ha un fet incontrovertible i és que en els últims 25 anys no s'ha millorat res la farmacologia de la malaltia d'Alzheimer. Això és una realitat a la qual ens hem d'enfrontar. En l'actualitat els millors resultats estan aconseguint amb canvis el meu estil de vida.

Hi ha evidència que l'exercici físic retarda la progressió de malaltia d'Alzheimer. Nosaltres estem treballant a millorar la qualitat de vida de persones amb deteriorament cognitiu mitjançant modificacions nutricionals. Esperem tindre prompte resultats interessants que poder comunicar. Però és molt important no generar falses expectatives. Li puc dir ja que canvis en l'estil de vida són eficaces per a modificar encara que siga lleument la progressió de la malaltia d'Alzheimer.

Conferència en línia 'Com viure per a envellir millor'

]]>
El Hemisfèric reestrena al març la pel·lícula 'Flames 3D, història d'una falla' /va/info/prensa/noticias/Flames-3D--historia-de-una-falla-.html dc., 24 de febr. 2021 11:56:00 +0100 Aquest documental narra les grans fites de la vida fallera, com 'la plantà' o la 'ofrena'

 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/Flames-3D--historia-de-una-falla-.html El Hemisfèric projectarà a partir de l'1 de març el documental '3D Flames, història d'una falla', el primer que es va realitzar en 3D sobre les Falles de València. Aquesta pel·lícula es va estrenar l'any 2013 en el Hemisfèric i amb la seua reposició la Ciutat de les Arts i les Ciències vol mostrar el seu suport al món faller i posar en valor aquestes festes en el segon mes de març sense Falles a causa de la pandèmia.

La pel·lícula narra com es viuen aquestes festes declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco en 2016. Es mostren els moments més significatius de la vida fallera com la 'plantà' o la 'ofrena', les vivències de diversos personatges, fins i tot els moments íntims de l'artista en el seu taller o d'una comissió. Tot això emmarcat per la banda sonora original realitzada per Borja Penalba.

En la projecció, Leonardo da Vinci, a qui li presta la seua veu l'actor Juli Mira, 'compte' en primera persona com passa d'una idea de l'artista faller Manolo García a una obra d'art plantada per la falla Na Jordana en 2012.

 

 

]]>
El catedràtic de Fisiologia José Viña imparteix la conferència 'Com viure per a envellir millor' en el cicle 'Una Comunitat amb ciència' /va/info/prensa/noticias/conferencia-como-vivir-para-envejecer-mejor-.html dl., 22 de febr. 2021 13:46:00 +0100 La conferència es realitzarà 'en línia' aquest pròxim dijous, 25 de febrer, prèvia inscripció en la web de la Ciutat de les Arts i les Ciències

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/conferencia-como-vivir-para-envejecer-mejor-.html El catedràtic de Fisiologia de la Universitat de València i col·laborador del Centre d'Investigació Príncep Felip (CIPF) José Viña participa aquest dijous, 25 de febrer, en el cicle de conferències 'Una Comunitat amb ciència' de la Ciutat de les Arts i les Ciències.

La xarrada es titula 'Com viure per a envellir millor' i serà presentada per Manuel García Verdugo, catedràtic de Biologia Cel·lular de la Universitat de València i membre del Comité d'Experts de la Ciutat de les Arts i les Ciències. A causa de la situació actual, la conferència es realitzarà de manera telemàtica prèvia inscripció en la web cac.es (consultar ací).

En l'actualitat, la major part de la població passa dels 70 anys i s'aspira al fet que els últims anys de vida siguen un exemple de qualitat d'aquesta. En aquest sentit, la conferència aborda com afrontar una vellesa sana en la qual les xacres i molèsties no poden impedir que aquesta etapa siga de felicitat, amb senzilles pràctiques com fer exercici, cuidar l'alimentació, controlar l'estrés i la medicina preventiva.

]]>
El Hemisfèric ofereix des d'aquest dissabte els planetaris 'Astromenuts' i 'Les Nocturnes d'hivern' /va/info/prensa/noticias/planetarios-Hemisferic-.html dj., 18 de febr. 2021 13:15:00 +0100 - A partir del pròxim 20 de febrer se celebra a les 12 hores el planetari infantil 'Astromenuts'
- El planetari en directe 'Les Nocturnes d'hivern' s'avança a les 18 hores durant aquest mes de febrer

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/planetarios-Hemisferic-.html La cartellera del Hemisfèric ofereix a partir d'aquest dissabte, 20 de febrer, a les 12 hores l'espectacle 'Astromenuts' per a xiquets i xiquetes de 3 a 6 anys i a les 18 hores 'Les Nocturnes d'hivern: música i astronomia', un planetari en directe per a tots els públics.

L'aforament del *Hemisfèric continua limitat i reduït per a garantir la distància entre els espectadors i espectadores, d'acord amb les mesures sanitàries de seguretat. Les entrades de tots dos espectacles ja estan disponibles en la web de la Ciutat de les Arts i les Ciències.

El planetari 'Astromenuts' descobrirà els secrets del dia i la nit, les fases de la Lluna o les meravelles que tanquen les constel·lacions. En un vertiginós viatge a través del sistema solar, es poden recórrer planetes i intentar atrapar alguna estrela que troben pel camí. Una manera d'iniciar-se en les ciències de l'espai a través de divertits dibuixos, històries i animacions. Se celebrarà en el *Hemisfèric a partir del pròxim dissabte i fins al 10 d'abril a les 12 hores.

També els dissabtes, en la sessió de les 18 hores, es realitza el planetari 'Les Nocturnes d'hivern: música i astronomia', que mostra com és el cel nocturn durant l'estació més freda.

La narració en directe d'un planetarista explica alguns dels llocs més fascinants del cel hivernal: les nebuloses més brillants, en la constel·lació de Orión, en Canis Major agrupacions estel·lars formades per centenars de components i en Ursa Major la majestuosa dansa còsmica que protagonitzen Mizar i Alcor.

En el planetari es conten històries mitològiques, curiositats de l'astronomia, com és el naixement, evolució i mort de les estreles, o alguns dels planetes més estranys. Un autèntic viatge en el temps per a conéixer l'exoplaneta més antic i fins i tot sobrevolar mons de foc i gel.

]]>
"En alguns casos, la infecció d'un bacteri pot resultar avantatjosa per a l'insecte perquè li subministra els nutrients que necessita" /va/info/prensa/noticias/entrevista-Amparo-Latorre.html dj., 18 de febr. 2021 11:33:00 +0100 - Amparo Latorre, Catedràtica de Genètica i investigadora de l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (l2SysBio) Universitat de València-CSIC 

- Aquesta vesprada a partir de les 19.30 hores imparteix la conferència en línia "Simbiosi en insectes: aprenent a conviure" que pot seguir-se en directe a través d'aquesta enllaç  

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/entrevista-Amparo-Latorre.html Hi ha una constant interacció entre els bacteris i els hostes, és a dir, nosaltres mateixos per exemple, que podem arribar a albergar fins a dos quilos de bacteris, sobretot en el nostre intestí. La microbiota intestinal humana i el seu impacte en diverses malalties és un dels seus àmbits d'investigació. En la seua trajectòria científica, l'estudi dels pugons li va portar a investigar als bacteris que formen simbiosis amb aquests insectes des de fa 200 milions d'anys. Parlem amb la catedràtica de Genètica Amparo Latorre que aquesta vesprada participa en el cicle de divulgació científica "Una Comunitat *amb ciència' per a compartir les seues investigacions en seqüenciació genòmica i genòmica comparada en un camp científic que resulta fascinant. Ha participat en el descobriment de casos com el del pugó del cedre que alberga el endosimbionte amb el genoma més xicotet conegut fins llavors. O el de les paneroles que posseeixen una rica microbiota intestinal similar en complexitat a l'intestí dels mamífers, la qual cosa ha derivat en una nova línia d'investigació: saber si tots dos sistemes (endosimbionte i microbiota intestinal) d'alguna manera “dialoguen". 

Què va suposar Lyn Margulis i la seua teoria simbiòtica per a l'evolució cel·lular? 

No hi ha cap dubte que la teoria endosimbiòtica de Lynn Margulis, a qui vaig tindre el plaer de conéixer i compartir moments entranyables, va suposar un canvi radical en l'enteniment de l'origen de mitocondris i cloroplasts que va tindre lloc en la formació de la cèl·lula eucariòtica. Ella ho va postular en un moment difícil per a contrastar la seua teoria. Potser per això (i possiblement també per ser dona), va tindre seriosos problemes perquè li acceptaren la publicació. Però era infatigable i es va dedicar al tema de la simbiosi fins al final. Actualment ja s'ha demostrat que l'origen del mitocondri va ser a partir d'una *alpha-*proteobacteria i dels plasts, a partir d'una cianobacteria. 

Quins tipus de simbiosis en insectes existeixen? Com ho investiguen? 

En relació al benefici o perjudici que puguen causar els simbionts a l'hoste, la simbiosi es defineix com a mutualisme, quan, tots dos hoste i simbiont, es beneficien, parasitisme, quan un es beneficia a costa de l'altre i comensalisme quan un es beneficia però l'altre no ix perjudicat. A més, es poden classificar atenent la seua localització dins de l'insecte, al seu grau de dependència, etc. La nostra investigació es va iniciar amb l'estudi del sistema pugó/endosimbiote(s), posteriorment vam voler saber si en altres models el cas era similar i estudiem les formigues fuster, la mosca blanca, les cochinillas i les paneroles. Precisament aquest últim estudi el realitzem perquè no enteníem com uns insectes que s'alimenten de dietes complexes (són omnívors) portaven un endosimbionte, el paper del qual és nutricional aportant a l'insecte els nutrients que no pot obtindre de la seua dieta. El descobriment que les paneroles, a més d'un endosimbionte posseeixen una rica microbiota intestinal, similar en complexitat a la qual ocorre en l'intestí de mamífers ha derivat en una nova línia d'investigació en la qual tractem d'entendre si tots dos sistemes (endosimbionte i microbiota intestinal) d'alguna manera “dialoguen”. Que sapiem, és l'únic cas d'un insecte on coexisteix els dos tipus de simbionts. Les formigues, emparentades amb les paneroles, han perdut el endosimbionte i només posseeixen una microbiota intestinal molt especialitzada. La investigació està basada principalment en la seqüenciació del genoma i la genòmica comparada, però també utilitzem altres metodologies, com a microscòpia, hibridació amb sondes, tècniques “omicas” (metagenómica, metatranscriptomics, metaproteómica i metabolómica). A més, tractem als insectes amb antibiòtics, o amb dietes pobres en Nitrogen, i mesurem paràmetres d'eficàcia biològica. 

Diu que la relació pot ser tan íntima que els bacteris es troben “segrestades” en cèl·lules especialitzades de l'allotjat, els bacteriocitos. Què és el que ocorre? 

Els insectes que tenen una relació de mutualisme obligat amb una (o unes poques) bacteris endosimbiontes, es caracteritzen perquè han desenvolupat unes cèl·lules especialitzades, que són per tant eucariòtiques, on s'alberguen els bacteris. Aquest és un procés que ocorre en el desenvolupament en el qual, d'una banda, gens de l'insecte s'han especialitzat per a desenvolupar aquestes cèl·lules i, per part seua, uns pocs bacteris infecten aquestes cèl·lules en els ous o embrions (en el cas d'insectes partenogenètiques) en les femelles, per a transmetre's a la següent generació. Es tracta, per tant, d'una herència materna similar a la que ocorre en els mitocondris. Encara no és clar com el sistema immune de l'insecte no reconeix a aquests bacteris en el moment de la infecció, que és quan es troben lliures en el citoplasma. Les dades que tenim semblen indicar que el procés no és universal i que cada llinatge ha desenvolupat mecanismes diferents per a assegurar-se una correcta transmissió. 

Alguns dels casos que analitza es donen en els pugons. Quins exemples o models investiga? 

Com en el cas anterior, uns estudis ens han portat a uns altres. El problema amb estudiar endosimbiontes és que no es poden cultivar, per la qual cosa la investigació no es pot dur a terme de la manera tradicional que s'estudien els bacteris en el camp de la microbiologia. Per això, a l'inici de la investigació recorrem a la genòmica per a conéixer el seu contingut gènic i així derivar les seues funcions. Cooperem amb entomotolecs per a recollir  pugons de diferents llinatges, amb cicles de vida diferents, etc. Així comencem seqüenciant el genoma del endosimbionte d'un pugó d'una família molt allunyada de l'estudiada fins a aqueix moment i iniciem el camp de la genòmica comparada. Posteriorment, estudiem representants d'altres famílies i va ser quan ens trobem amb el cas del pugó del cedre que albergava el endosimbionte amb el genoma més xicotet conegut fins llavors. Això va suposar una fita en el camp i ja ens dediquem a estudiar altres membres de la família i ens hem trobats amb casos fascinant. A més, el grup ha participat en la seqüenciació del genoma d'alguns pugons. 

L'any passat van descobrir una nova família gènica de proteïnes antimicrobianes en la panerola germànica que podria explicar l'adaptació d'aquests insectes als entorns insalubres. En què consisteix aquest treball? 

Els gens que codifiquen els pèptids antimicrobians, un dels mecanismes de defensa enfront d'infeccions microbianes, són xicotets i difícils d'anotar en els genomes. En aquest treball s'ha utilitzat el genoma de Blattella germanica i un transcriptoma de femelles adultes per a caracteritzar el repertori gènic. S'ha comprovat que l'espècie disposa de 39 gens que codifiquen cinc tipus de pèptids antimicroianos, un número considerablement major que en moltes espècies d'insectes. S'ha detectat un nou tipus de gens als quals s'ha denominat *blatelicinas. Aquests gens són una innovació evolutiva que ha sorgit en el llinatge de Blattella i les proteïnes derivades contenen a més d'un domini amb funció antimicrobiana (domini  atacina), una llarga tira d'aminoàcids formada per àcids glutàmics i glutamines la funció de les quals no ha sigut caracteritzada encara. Aquests gens s'expressen només en adults.

Per què hi ha un bacteri es pot convertir en paràsit, i en canvi, en altres simbiosis pot tindre efectes positius per a l'insecte hoste?

Aquest és un tema d'ampli debat i encara no ben resolt. Més aviat pot succeir el contrari. Com he comentat anteriorment, tots els eucariotes tenim sistemes de defenses contra microorganismes. Quan aquests no funcionen els bacteris són patògens. En alguns casos, la infecció d'un bacteri pot resultar avantatjosa per a l'insecte perquè li subministra els nutrients que aquest necessita. Es produeix, llavors, un cas clar de coevolució, en el qual com a hoste i simbiont es necessiten mútuament, van evolucionant fins a les endosimbiosis mutualistes que coneixem actualment. És clar, que al llarg de l'evolució ha d'haver-hi hagut molts intents per part d'insectes ancestrals per a colonitzar nous nínxols, però que, si no han comptat amb l'aportació de nutrients d'algun bacteri, no hauran tingut èxit. Existeixen exemples de bacteris del mateix gènere que són patògenes per a alguns insectes, però mutualistes per a uns altres, o fins i tot per a altres organismes. 

La seua investigació se centra en l'estudi de la microbiota intestinal humana i el seu impacte en diverses malalties. Fins a quin punt afecten la nostra salut aquests microorganismes? 

El nostre coneixement en el camp de la simbiosi, ens va portar a col·laborar en estudis de la microbiota intestinal humana i la seua relació amb diferents malalties. Aquest és un camp que ha evolucionat molt en uns pocs anys, de nou gràcies a les tècniques “omicas” i bioinformàtiques per a tractar la gran quantitat i complexitat de les dades obtingudes. Sabem que la *microbiota intestinal és beneficiosa i necessària per a la salut i, sabem, a més, que la seua composició pot variar en funció de diversos paràmetres, com l'edat, la dieta, l'ambient, la composició genètica de l'individu, etc. Quan hi ha un desequilibri en la composició que es requereix per alguna pertorbació, per exemple, en prendre antibiòtics, aquesta composició varia i pot afectar la salut. Un cas concret en el qual hem treballat és el del bacteri Clostidium difficile, que, encara que presente en molt baixes quantitats en l'intestí, la seua acció està controlada per altres bacteris. Si aquestes desapareixen, o disminueixen es produeix la malaltia. 

 

Hui dijous 18 de febrer, partir de les 19.30 hores imparteix la conferència en línia "Simbiosi en insectes: aprenent a conviure" que pot seguir-se en directe a través d'aquesta enllaç 

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències posa en marxa una promoció 2x1 en els tallers de 'La Ciència a Escena en el teu col·le' /va/info/prensa/noticias/promocion-ciencia-a-escena-en-tu-cole.html dc., 17 de febr. 2021 10:53:00 +0100 La promoció és vàlida fins al 30 de juny de 2021 i per a centres escolars de la província de València

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/promocion-ciencia-a-escena-en-tu-cole.html La Ciutat de les Arts i les Ciències ha posat en marxa una promoció 2x1 en els tallers de 'La Ciència a Escena en el teu col·le', modalitat en la qual el personal d'educació del Museu del les Ciències es trasllada al centre escolar per a realitzar experiments en directe.

La promoció s'aplicarà fins al 30 de juny en centres escolars de la província de València. Els col·legis que reserven més de 50 alumnes i alumnes podran gaudir de manera gratuïta de sessions addicionals per al mateix nombre d'escolars en la mateixa data. 

En aquest curs s'han reservat un total de 63 sessions del taller 'La Ciència a Escena en el teu col·le' per a més de 1.300 estudiants. Es tracta d'una proposta en la qual els educadors i educadores realitzen els tallers en directe i de manera personalitzada en els propis centres educatius de manera que no hagen de desplaçar-se fins al  Museu de les Ciències. 

Aquests tallers són eines educatives per als centres escolars que, davant les mesures excepcionals per la COVID-19, no poden desenvolupar les eixides complementàries extraescolars habituals.

Més informació de la oferta escolar de la Ciutat de les Arts i les Ciències

]]>
La catedràtica de Genètica Amparo Latorre imparteix en línia la conferencia 'Simbiosi en insectes: aprenent a conviure' del cicle 'Una Comunitat amb ciència' /va/info/prensa/noticias/Conferencia-Amparo-Latorre.html dt., 16 de febr. 2021 13:21:00 +0100 La conferència es realitzarà aquest pròxim dijous, 18 de febrer, i podrà seguir-se a través d'aquest enllaç

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/Conferencia-Amparo-Latorre.html La Catedràtica de Genètica Amparo Latorre, investigadora de l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (l2SysBio) de la Universitat de València-CSIC, participa aquest mes en el cicle de divulgació científica 'Una Comunitat amb ciència' del Museu de les Ciències. La xarrada, a causa de la situació actual, es realitzarà de manera telemàtica i podrà seguir-se a través d'aquest enllaç

Des que a la fi de 1960  Lynn Margulis, mitjançant la seua teoria simbiòtica per a l'evolució cel·lular, va proposar que els procariotes van ser essencials en la generació de la cèl·lula eucariòtica, simbiosis estables entre eucariotes i procariotes han sigut documentades en pràcticament qualsevol llinatge principal de l'arbre de la vida.

Actualment, gràcies principalment als avanços de la Genòmica, que es consolida com a tal després de la publicació del Genoma Humà fa 20 anys, es reconeix el paper essencial d'aquestes associacions per a l'emergència de novetats evolutives en els eucariotes.

]]>
El Consell de la Infància es connecta en directe amb "La Ciència a Escena" /va/info/prensa/noticias/ciencia-online-Consejo-Infancia.html dl., 15 de febr. 2021 13:05:00 +0100 El taller online ‘Conéctate en directo con la Ciencia a Escena’  se realiza para los colegios Santiago Apóstol Cabañal y el Colegio Pio XII, que cuentan con representantes del Consejo de la Infancia, órgano asesor de la Ciutat de les Arts i les Ciències 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/ciencia-online-Consejo-Infancia.html L'estudi de TV del Museu de les Ciències i el personal educador dels tallers de ‘La Ciència a escena’ realitzen hui i demà unes sessions especials del taller en línia ‘Connecta't en directe amb la Ciència a Escena’ per als col·legis Santiago Apòstol Cabanyal i el Col·legi  Pio XII, centres destacats per la seua participació en el Consell de la Infància del Museu de les Ciències, òrgan assessor de la Ciutat de les Arts i les Ciències.

La Ciutat de les Arts i les Ciències va proposar al Consell de la Infància l'activitat 'Connecta't amb en directe amb la Ciència a escena”. El Col·legi Santiago Apòstol Cabanyal i el Col·legi Pio XII es van mostrar interessats en aquesta iniciativa en la qual van participar els i les conselleres juntament amb la resta d'estudiants de la seua classe. Seran dues sessions les que se celebraran hui amb dues classes del Col·legi Santiago Apòstol Cabanyal i demà dimarts 16 de febrer en el Col·legi Pio XII.

Consell de la Infància 

El Consell de la Infància està format per xiquets i xiquetes sota el criteri de la diversitat i compost per mínim 10 consellers de 5 centres diferents. S'estableixen reunions periòdiques al costat d'altres activitats al llarg del curs escolar com a eina per a afavorir la participació. Aquest curs, a més del taller, seran també jurat en el concurs escolar ‘Acció pel Clima’.

Es dirigeix a docents i estudiants de 5é i 6é de Primària de centres de la Comunitat Valenciana. Els centres que formen part del Consell compten amb una sèrie d'avantatges com ser convidat a les inauguracions de les exposicions i tallers, rebre alguna targeta PAC més, poder gaudir d'activitats exclusives només per al centre, com és el cas del taller en línia.

 

]]>
L'exposició ‘Galàxia Hung’ es prorroga fins al 18 d'abril en els exteriors de la Ciutat de les Arts i les Ciències /va/info/prensa/noticias/Galaxia-Hung-San-Valentin.html dv., 12 de febr. 2021 10:51:00 +0100 Més de 60 parelles celebren Sant Valentí en la Ciutat de les Arts i les Ciències amb la promoció ‘L'amor del cigne’ en Instagram

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/Galaxia-Hung-San-Valentin.html L'exposició d'escultures ‘Galàxia *Hung’ es podrà visitar fins al 18 d'abril en els exteriors de la Ciutat de les Arts i les Ciències. Aquesta mostra reuneix un total de 14 escultures, deu d'elles instal·lades en el Passeig de l'Art del *Umbracle i quatre en el llac nord del Hemisfèric. Es tracta d'obres inspirades en la cultura taiwanesa i la vida quotidiana de Taiwan amb els colors brillants que s'observen en els patrons tradicionals taiwanesos. 

Aquesta galàxia està habitada per una infinitat d'animals, tots ells amb una percepció colorista i amb una visió molt oriental expressada en aqueixos meticulosos dibuixos que acompanyen a les escultures instal·lades en la Ciutat de les Arts i les Ciències. 

Promoció Dia dels Enamorats

Més de 60 persones ja han participat en la promoció 2x1 en Instagram per a aconseguir una entrada gratuïta per al Museu de les Ciències o el Hemisfèric. Les persones que vulguen convidar a la seua parella a visitar la Ciutat de les Arts i les Ciències han de seguir el compte oficial de la Ciutat de les Arts i les Ciències en Instagram i publicar una foto de l'escultura 'L'amor del cigne' de l'exposició 'Galàxia Hung' com a post o story amb l'etiqueta #amorCAC i etiquetant a @ciudadartesciencias. Per missatge privat rebran el full volant 2x1 que hauran de mostrar en les taquilles del *Museu de les Ciències o en el Hemisfèric. Es podrà participar fins al 28 de febrer i el full volant és vàlid fins al 31 de març de 2021.

La parella de cignes inclinats entre si de manera elegant creen la forma de cor i destaquen en el llac del *Hemisfèric. Formen part de l'exposició 'Galàxia Hung' que des de la seua inauguració el mes de desembre passat s'ha convertit en un dels punts de foto destacats de la ciutat a València en Instagram.

]]>
L'exposició itinerant 'Elles tenen la fórmula' de la Ciutat de les Arts i les Ciències arriba fins als centres escolars de l'Afganistan /va/info/prensa/noticias/mujeres-ciencia-Afganistan-.html dj., 11 de febr. 2021 14:53:00 +0100 És una versió digital d'aquesta mostra dedicada a destacades químiques de la història i que se suma a l'adaptació exposada a Dubai

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/mujeres-ciencia-Afganistan-.html L'exposició 'Elles tenen la fórmula' de la Ciutat de les Arts i les Ciències compta amb una versió digital realitzada per la American University of Afghanistan, que ha traduït a dialectes locals el catàleg, per a la seua difusió en centres escolars.

Es tracta d'una nova itinerància, en aquest cas digital, de l'exposició 'Elles tenen la fórmula', després de l'èxit de la seua exhibició en els exteriors de la Ciutat de les Arts i les Ciències i l'interés mostrat per diverses institucions. Cal destacar que, des de dilluns passat, s'exposa a Dubai una adaptació de l'exposició fruit de la col·laboració amb l'Ambaixada d'Espanya a Unió dels Emirats Àrabs i l'Associació de Científics i Investigadors espanyols en aqueix país.

En l'actualitat, 'Elles tenen la fórmula' es pot visitar al campus de la Universitat Jaume I de Castelló, coincidint amb el 30 aniversari de la institució. A més, diversos ajuntaments de la Comunitat Valenciana han sol·licitat la mostra perquè s'expose en les seues respectives localitats durant els pròxims mesos.

L'exposició destaca el treball de 39 dones, des de Tapputi-Beletakallim (1200 a. de C.), considerada la primera química de la història, fins a joves promeses de l'actualitat, com Cristina Nevado. En 2019, coincidint amb l'Any Internacional de la Taula periòdica, la Ciutat de les Arts i les Ciències va produir aquesta mostra. 

]]>
La “Caixa de les Lletres” de l'Institut Cervantes guarda des de hui el quadern de laboratori de Severo Ochoa /va/info/prensa/noticias/cuaderno-Ochoa-Caja-de-las-Letras.html dj., 11 de febr. 2021 14:18:00 +0100 La peça forma part del llegat del científic que acull el Museu de les Ciències

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/cuaderno-Ochoa-Caja-de-las-Letras.html El quadern de laboratori de 1956 de Severo Ochoa s'ha depositat hui en la “Caixa de les Lletres” de l'Institut Cervantes. Es tracta d'una peça que forma part del llegat complet del científic que acull el Museu de les Ciències i és propietat de la Fundació Bancaixa. 

L'Institut Cervantes compta en la seua seu central amb un espai anomenat "Caixa de les Lletres" que alberga més de 60 llegats de personalitats del món de la cultura, la ciència, l'art, la música, la dansa... En aquesta ocasió, la Ciutat de les Arts i les Ciències cedeix, durant un any, un quadern de laboratori de 1956 de Severo Ochoa. Es tracta d'una peça de gran importància ja que en aquest quadern, Ochoa va plasmar els treballs que li van valdre el Nobel de Medicina i Fisiologia en 1959, una investigació que va constituir la base fonamental per a l'estudi del codi genètic. 

L'acte ha comptat amb la presència del ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque, el director de l'Institut Cervantes, Luis García Montero, la directora de continguts de la Ciutat de les Arts i les Ciències, Miriam Atienza, i la consellera de Cultura del Govern d'Astúries, Berta Piñán. 
 

]]>
Hui es el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència /va/info/prensa/noticias/Dia-mujer-y-ciencia-.html dj., 11 de febr. 2021 09:18:00 +0100 El Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, que se celebra cada any l'11 de febrer, va ser aprovat en 2016 per l'Assemblea General de les Nacions Unides per a promoure l'accés i la participació equitativa de les dones i les xiquetes en la ciència. Amb motiu d'aquesta celebració, li preguntem a quatre científiques que participen en els nostres cicles de conferències sobre els principals reptes als quals s'han enfrontat, els seus referents i què els dirien a les noves generacions. La matemàtica Mª José Martínez Usó, la viròloga Pilar Domingo-Calap, la catedràtica de Genètica Amparo Latorre i la catedràtica de Tecnologia d'Aliments Amparo Chiralt ens expliquen com viuen la seua passió per la ciència.

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/Dia-mujer-y-ciencia-.html 1- Quins han sigut els principals reptes als quals ha hagut d'enfrontar-se en la seua carrera?
2- Tenia una referent, una científica que li inspirara?
3- Què li diria a una jove que vulga dedicar-se a la ciència?

 

Mª José Martínez Usó, investigadora del departament de Matemàtica Aplicada, de la Universitat Politècnica de València i experta en història de l'astronomia
 
“En començar els meus estudis a vegades la gent a la qual deia que estava estudiant matemàtiques no entenia que m'anara a dedicar a una professió tan poc "femenina". Però d'això fa més de trenta anys i hui està més que superat”
“La ciència exigeix molt, però també aporta molt i pots ser partícip de coses meravelloses” 
“Madame Curie és especialment admirable per tots els problemes que va haver de superar i Hipatia d'Alexandria va ser una científica en una època en la qual aquesta paraula no tenia sentit”

 
1- Al llarg de la meua carrera jo he sigut de les privilegiades que no han trobat massa obstacles per raó de sexe per a aconseguir les metes que m'he proposat. Sempre m'he sentit secundada per la meua família i els professors m'han tractat igual que a la resta dels meus companys masculins. Sí que és cert que en començar els meus estudis a vegades  la gent a la qual deia que estava estudiant matemàtiques no entenia que m'anara a dedicar a una professió tan poc "femenina". En aquell moment el normal era que les xiques estudiaren carreres de lletres i els xics carreres de ciències. Però d'això fa més de trenta anys i hui està més que superat.

2 - Tenia, i continue tenint, dos referents: una és Marie Sklodowska, Madame Curie. Vaig llegir la seua biografia i em va impressionar tot d'ella des dels anys d'estudiant pobre a París fins a la seua tenacitat i persistència en les investigacions que va dur a terme i que la van portar a guanyar dos premis Nobel. És especialment admirable per tots els problemes que va haver de superar a causa dels costums socials de l'època. Sí, va guanyar dos premis Nobel, però el primer van voler concedir-li-ho només al seu marit qui es va negar a acceptar-lo llevat que també li ho concediren a ella. Sí, va ser la primera dona a ocupar un lloc de professora en la universitat de París, però l'havien rebutjada moltes vegades anteriorment. La meua altra referent, més pròxima a la branca a la qual em dedique, ha sigut Hipatia d'Alexandria. Filòsofa, matemàtica, astrònoma… encara que no s'ha conservat cap de les seues obres sabem que va ser una gran investigadora perquè molts autors posteriors que sí que van poder llegir els seus treballs fan referència als seus assoliments. Ella va ser una científica en una època en la qual aquesta paraula no tenia sentit i qualsevol tipus de saber estava restringit a un grup de privilegiats, la majoria homes.

3- Que avance, per descomptat! La ciència exigeix molt, però també aporta molt i poden ser partícips de coses meravelloses. Mireu, sense anar més lluny, la qual cosa s'ha aconseguit enguany. S'ha desenvolupat una vacuna contra el virus que ha provocat la pitjor pandèmia a nivell mundial de l'últim segle en menys d'un any!! No sols això, tenim telescopis que són capaços de veure quasi, quasi, el principi de l'univers. Tenim sondes espacials que viatgen a mons amb els quals fa cent anys només somiàvem… Vinga, xiques, que la ciència també és nostra!!

 
Pilar Domingo-Calap, investigadora de l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio), centre mixt de la Universitat de València i del CSIC
 
“Des de xicoteta volia ser científica, m'interessaven les coses invisibles a l'ull humà”
“La virologia és un món apassionant en el qual hi ha moltes científiques brillants”
“Com a dona, en unes certes ocasions al llarg de la meua carrera professional he detectat desigualtat entre homes i dones, la qual cosa em sembla inadmissible en la societat actual” “Les noves generacions ja estan més prop de la igualtat, encara que és veritat que encara queda molt per fer”

 
1-La meua carrera com a científica podria descriure-la com una successió de reptes de superació personal. Des de xicoteta volia ser científica, m'interessaven les coses invisibles a l'ull humà, i ja des de xiqueta els meus pares em van comprar un microscopi per a poder observar una nova dimensió de la naturalesa. Això em va portar a estudiar Biologia, i a poc a poc m'he anat especialitzat en la Virologia, un món apassionant en el qual hi ha moltes científiques brillants. Al llarg de la meua experiència, a vegades ha sigut complicat compaginar la vida personal i amb la professional, ja que el camí cap a l'estabilització en el món de la investigació ens fa viatjar molt (jo per exemple he viscut molts anys a França), així com tindre uns horaris intempestius. Com a dona, en unes certes ocasions al llarg de la meua carrera professional he detectat desigualtat entre homes i dones, la qual cosa em sembla inadmissible en la societat actual. Espere que a poc a poc es vagen eliminant unes certes barreres i puguem sentir-nos persones iguals, sent valorades per les nostres capacitats i no per altres aspectes que no haurien de ser tinguts en compte.
 
2- La veritat és que no podria dir que he tingut o tinga com a referent una científica en si. Crec que totes aqueixes dones que en el passat van aconseguir arribar a fer grans descobriments lluitant contra vent i marea per a poder demostrar que les dones podem ser igual que els homes, haurien de ser referents per a nosaltres i parell la societat en general. Per descomptat, si he de triar a algú, em quede amb Marie Curie, una científica brillant i reconeguda amb dos Premis Nobel, que va donar la seua vida per i per a la ciència, i que per desgràcia encara sent a vegades dir, que si va arribar fins ací va ser gràcies al seu marit… També m'agradaria destacar a Rosalind Franklin, que va fer possible el descobriment de l'estructura de l'ADN i el nom del qual no sol esmentar-se. Finalment,  Margarita Salas, viròloga espanyola que va introduir la biologia molecular al nostre país, que va descobrir l'ADN polimerasa del virus *Phi29, i va ser la primera dona espanyola a ser membre de l'Acadèmia Nacional de Ciències dels Estats Units, un reconeixement internacional al qual molt pocs investigadors poden optar.
 
3- Qualsevol persona hauria de poder tindre accés i llibertat de triar el seu futur professional, sense tindre en compte si és home o dona. Per sort, les noves generacions ja estan més prop de la igualtat, encara que és veritat que encara queda molt per fer. No hauria d'haver-hi carreres ni posicions per a homes o per a dones, qualsevol amb les capacitats necessàries hauria de poder aconseguir un lloc de treball. Jo intente transmetre això, que les joves no vegen que hi ha barreres per ser dona, que seguisquen la seua vocació i intenten ser les millors en el que fan i facen, el mateix que li diria a qualsevol persona.
 
Amparo Latorre. Catedràtica de Genètica. Investigadora de l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (l2SysBio). Universitat de València-CSIC. 
 
“No em vaig plantejar presentar-me a les oposicions a Càtedra fins que els meus fills estaven en la Universitat”
“Només coneixia a Marie Curie però prompte vaig començar a saber de moltes injustícies: Rosalind Franklin la gran ignorada en el descobriment de la doble hèlice; Esther Lederberg la microbiòloga que tant va aportar a la Biologia i que només al seu marit li van donar el Nobel”
“El camí no és fàcil, és competitiu i, a més, no et sols enriquir. Però la ciència també pot ser divertida. Et relaciones amb gent extraordinària de tot el món”

 
1- Reptes molts, però indubtablement, el principal ha sigut ser dona en un món d'homes. Només amb mirar quantes de les xiquetes que estudiem en el col·legi hem arribat a ser investigadores (Catedràtica d'Universitat, en el meu cas), el resultat és, certament, trist. Hi ha, a més, el repte dels fills (dos) que, en el meu cas, vaig haver de compaginar amb una intensa activitat docent i investigadora, la qual cosa implica dubtar sempre si els estaré dedicant tot el temps que es mereixen. Servisca com a mostra que no em vaig plantejar presentar-me a les oposicions a Càtedra fins que tots dos estaven en la Universitat. Hi ha, a més, reptes menors com haver d'aprendre anglés perquè jo venia d'una època en què s'estudiava francés; no tindre molts diners per a comprar llibres, etc. Afortunadament han canviat moltes coses que poden fer una cosa més fàcil a la dona actual superar molts reptes, però encara és insuficient.
 
2- En estudiar biologia era difícil tindre una científica com a referent perquè els investigadors rellevants eren homes. Només Marie Curie era coneguda per a mi, encara que sí que llegia molt i sabia de nombroses dones que lluitaven per obrir-se pas. Però prompte vaig començar a saber de moltes injustícies: Rosalind Franklin la gran ignorada en el descobriment de la doble hèlice; Esther Lederberg la microbiòloga que tant va aportar a la Biologia i que només al seu marit li van donar el Nobel; Barbara MacClintock que, afortunadament va ser longeva i als 81 anys va rebre el Nobel; Lynn Margulis a qui no li publicaven les seues idees; i algunes altres. En la Universitat també hi havia poques dones professores, però vaig tindre la sort que la meua directora de tesi va ser la Dra Rosa de Frutos i em va transmetre la passió per la docència i la ciència. 
 
3- Que estudie molt, que llija molt, que tinga una ment oberta perquè la ciència és multidisciplinària i si una es dedica “només al seu tema” perd perspectiva. Que reflexione sobre el seu paper en la societat com a científica, per a això és essencial que adquirisca una visió humanista coneixent el que preocupa altres pensadors (dones i homes en aquest cas). A més, li donaria molts ànims perquè el camí no és fàcil, és competitiu i, a més, no et sols enriquir. Però la ciència també pot ser divertida. Et relaciones amb gent extraordinària de tot el món i fins i tot fas grans amistats. L'assistència a Congressos, per exemple, et permet conéixer llocs i ambients molt particulars. En resum, que, si ho té clar, avance. 
 
Amparo Chiralt, doctora en Química i catedràtica de Tecnologia d'Aliments, Universitat Politècnica de València (UPV) 
 
“El meu primer contacte amb la investigació va ser amb la meua tesi doctoral i vaig tindre un excel·lent director, el Professor Sr. Eduardo Primo Yúfera. Ell va ser el meu principal inspirador amb el seu rigor”
“Fer el que t'agrada i complir els teus somnis és el major al·licient i la ciència pot motivar moltíssim a determinades persones, però no a totes. El món de la ciència és molt competitiu”
“Un ha de sentir-se bé en aqueix entorn competitiu i col·laboratiu alhora, on el gran al·licient és sentir que s'és capaç d'aportar solucions a problemes reals de la societat”

 
1- El meu principal repte ha sigut sempre tractar de fer una identificació adequada dels problemes i buscar solucions basades en la investigació i en l'avanç del coneixement, d'una forma rigorosa i amb l'enfocament adequat, analitzant a cada moment els avanços duts a terme en aqueix àmbit en concret i en uns altres que poden oferir solucions interdisciplinàries. 
 
2- El meu primer contacte amb la investigació va ser amb la meua tesi doctoral i vaig tindre un excel·lent director, el Professor Sr. Eduardo Primo Yúfera. Ell va ser el meu principal inspirador amb el seu rigor, la seua visió dels problemes que només pot resoldre's amb la investigació rigorosa i basada en els avanços obtinguts amb anterioritat. 
 
3- El primer és que li agrade la investigació, que tinga un gran interés pel coneixement i que gaudi amb tot això, al marge de les dificultats que comporta la carrera investigadora. Fer el que t'agrada i complir els teus somnis és el major al·licient i la ciència pot motivar moltíssim a determinades persones, però no a totes. El món de la ciència és molt competitiu, en el qual constantment es mesuren els mèrits per la producció i la bona faena realitzada. Tot això comporta moltes satisfaccions, però un ha de sentir-se bé en aqueix entorn competitiu i col·laboratiu alhora, on el gran al·licient és sentir que s'és capaç d'aportar solucions a problemes reals de la societat. 

]]>
El Hemisfèric posa a la venda les entrades per al planetari 'Astromenuts' destinat a públic infantil d'entre 3 i 6 anys /va/info/prensa/noticias/planetario-infantil-.html dc., 10 de febr. 2021 12:26:00 +0100 L'espectacle se celebrarà del 20 de febrer al 10 d'abril els dissabtes a les 12 hores

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/planetario-infantil-.html La Ciutat de les Arts i les Ciències presenta el nou espectacle sobre astronomia 'Astromenuts', que se celebrarà en el Hemisfèric a partir del 20 de febrer. Les entrades ja estan disponibles en la web de la Ciutat de les Arts i les Ciències. L'aforament del Hemisfèric continua limitat i reduït en un 50% per a garantir la distància entre els espectadors i espectadores, d'acord amb les mesures de seguretat. 

El planetari 'Astromenuts' descobrirà al públic familiar els secrets del dia i la nit, les fases de la Lluna o les meravelles que tanquen les constel·lacions.

En un vertiginós viatge a través del sistema solar,es recorren planetes i s'intenta atrapar alguna estrela que apareix pel camí. Es tracta d'una manera d'iniciar-se en les ciències de l'espai a través de divertits dibuixos, històries i animacions. 

]]>
L'exposició 'Elles tenen la fórmula' de la Ciutat de les Arts i les Ciències s'exposarà a Dubai /va/info/prensa/noticias/Ellas-tienen-la-formula-Dubai.html dv., 05 de febr. 2021 15:16:00 +0100 - La inauguració serà el pròxim 8 de febrer amb motiu de la setmana del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/Ellas-tienen-la-formula-Dubai.html Una adaptació de l'exposició 'Elles tenen la fórmula', produïda per la Ciutat de les Arts i les Ciències, serà inaugurada el pròxim 8 de febrer a Dubai per a promoure el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència als Unió dels Emirats Àrabs (EAU)  que serà el dijous 11 de febrer.

Aquesta iniciativa és fruit de la col·laboració entre l'Ambaixada d'Espanya en EAU, l'Associació de Científics i Investigadors espanyols en EAU i la Ciutat de les Arts i les Ciències.

L'exposició original 'Elles tenen la fórmula' és una mostra itinerant que en l'actualitat es pot visitar al campus de la Universitat Jaume I de Castelló. L'exposició està dedicada a les dones que, des de l'antiguitat, han destacat en l'estudi de la química.

En la versió que viatja fins a Dubai destaquen la figura de dones àrabs en aquesta disciplina com la emiratí Habiba Alsafar, Faiza Al-Kharafi  i Hind Al-Abadleh. 

]]>
El taller 'La Ciencia a Escena en tu cole' del Museu de les Ciències lleva los experimentos científicos a más de 1.300 escolares este curso /va/info/prensa/noticias/La-ciencia-a-escena-en-tu-cole.html dv., 05 de febr. 2021 15:03:00 +0100 - Estudiants de 5a i 6é de primària del col·legi Sant Llorenç *Martir de Massalfasar han assistit hui a una sessió del taller 'Màgia Química'
- El Oceanogràfic ofereix tallers i cursos adaptats a la normativa Covid en aules i per internet

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/La-ciencia-a-escena-en-tu-cole.html La Ciutat de les Arts i les Ciències ha reservat aquest curs un total de 63 sessions del taller 'La Ciència a Escena en el teu col·le' que portaran els experiments en directe a més de 1.300 escolars fins a juny. Es tracta d'una proposta en la qual els educadors i educadores realitzen els tallers en directe i de manera personalitzada en els propis centres educatius de manera que no hagen de desplaçar-se fins al *Museu dels *Ciències.

A més de 'La Ciència a escena en el teu col·le', enguany l'oferta escolar de la Ciutat de les Arts i les Ciencies compta amb la modalitat telemàtica 'Connecta't en directe amb la Ciència a Escena'. Fins ara s'han realitzat un total de nou sessions d'experiments en directe per videoconferència per a centres de la província de València, Saragossa i Burgos.

Aquests tallers són eines educatives per als centres escolars que, davant les mesures excepcionals per la COVID-19, no poden desenvolupar les eixides complementàries extraescolars habituals.

Tallers i cursos en el *Oceanogràfic

Una altra de les opcions és el taller 'El Oceanogràfic viatja al teu col·le' amb el qual l'equip d'Educació porta la divulgació educativa a les aules valencianes, amb un total de 26 sessions reservades per a aquest curs i la participació de més de 400 escolars.

En aquestes activitats hi ha tallers interactius, mostres biològiques, vídeos i jocs adaptats a cada edat, que aborden temes relacionats amb el món marí i els seus animals.

Igualment, i a causa de la situació del Covid-19, s'impartirà a partir de març, en col·laboració amb l'Associació Ambiens, un curs de biologia i conservació de cavallets marins tant per internet com presencial amb el qual conéixer de la mà d'especialistes tècniques de fotografia submarina, projectes de conservació i el maneig d'aquestes criatures tan especials.

]]>
"Els fagos, virus de bacteris, són capaços de destruir bacteris multiresistents" /va/info/prensa/noticias/entrevista-Pilar-Domingo-Calap.html dv., 05 de febr. 2021 11:14:00 +0100 La investigadora Pilar Domingo-Calap, del Instituto de Biología Integrativa de Sistemas (I2SysBio), centro mixto de la Universitat de València y del CSIC 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/entrevista-Pilar-Domingo-Calap.html La investigadora Pilar Domingo-Calap, de l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio), centre mixt de la Universitat de València i del CSIC, tenia previst participar aquesta setmana en el cicle de divulgació 'Actualitat' per a compartir les seues investigacions sobre els fagos, virus de bacteris, com una alternativa als antibiòtics. 

Davant la situació actual la xarrada ha quedat ajornada però parlem amb ella perquè ens compte en primera persona la seua labor en aquest camp d'investigació, com va nàixer la seua vocació, la seua trajectòria científica així com els projectes que lidera en l'anàlisi d'aigües residuals i la presència de Covid en elles. 

Què ocorre perquè hagen bacteris superresistents?

L'ús indiscriminat dels antibiòtics, tant en humans com en ramaderia o agricultura, ha fomentat l'emergència de bacteris multiresistents. Els bacteris són organismes vius que evolucionen, permetent adaptar-se a noves condicions (fins i tot extremes), com és el cas de sobreviure en presència d'antibiòtics. Aquests bacteris capaços de créixer en presència d'antibiòtics generen un problema de salut pública global ja que no responen als tractaments actuals, fent necessari desenvolupar noves eines per al seu control.

La seua investigació se centra en els fagos. Què són?

Els bacteriòfags, comunament coneguts com fagos, són virus de bacteris. En la biosfera, els fagos són les entitats biològiques més abundants, havent-hi 10 vegades més de fagos que de bacteris. De fet, de manera natural, els fagos coexisteixen amb els bacteris des dels inicis de la vida, en una relació paràsit-hoste contínua. Això fa que la naturalesa siga una font inesgotable de fagos, amb una diversitat enorme encara desconeguda, però amb un gran interés tant en ciència bàsica com aplicada.

En la història de la medicina s'han aplicat en algun moment? 

El descobriment dels fagos, fa ja 100 anys, va portar directament al seu ús com a eina terapèutica. Es va veure que els fagos eren capaços de destruir cultius bacterians en el laboratori, i ja en aqueix moment es van provar contra la disenteria a França i el còlera a l'Índia, amb resultats molt prometedors. No obstant això, després del descobriment dels antibiòtics, els fagos van ser abandonats, i després de la II Guerra Mundial, el seu ús va quedar relegat a països de l'Est com Rússia, Polònia, o Geòrgia. De fet, en aquests països es continua usant com a teràpia de manera rutinària. En la resta de països occidentals, la teràpia de fagos no està regulada, i el seu ús està permés solament com a tractament compassiu. Després de la recent pandèmia ocasionada pel coronavirus SARS-CoV-2, els Estats Units ha permés l'ús de la teràpia de fagos com a tractament en pacients COVID-19, ja que s'ha vist que una de les causes associades a major mortalitat en pacients COVID-19 són les infeccions amb bacteris nosocomials, moltes d'elles multiresistents.

Per què són una alternativa als antibiòtics? Com funcionen? 

Com he comentat, els fagos són virus de bacteris. Això fa que siguen capaços de reconéixer a bacteris diana de manera específica, sent capaces de destruir-les de forma molt eficient, incloent bacteris multiresistents. Els fagos, en ser també capaços d'evolucionar, poden adaptar-se als bacteris de manera ràpida, fent d'ells una eina molt interessant per al seu control. A més, en ser tan específics, permeten mantindre la resta de bacteris intactes, reduint així els efectes secundaris i sent ecològicament segurs. Finalment, cal destacar que implementar una producció industrial a gran escala seria senzill, ràpid i de baix cost. No obstant això, queda molt camí per al seu ús rutinari com a teràpia, degut en part a la falta d'assajos clínics adequats i a la falta de regulació per part de les autoritats competents. Des de la Xarxa Nacional de Fagos i Elements Transductors, FAGOMA, estem treballant per a poder implementar l'ús de la teràpia de fagos a Espanya.

Quines investigacions estan realitzant en aquest camp?

En aquest tema, des del Laboratori de Virologia Ambiental i Biomèdica de l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes, centre mixt Universitat de València-CSIC, estem aïllant i caracteritzant nous fagos de l'ambient per al seu ús com a teràpia per a combatre infeccions bacterianes tant en humans, com a animals i plantes. A més, anem més enllà, ampliant les possibilitats cap al seu ús en diagnòstic i prevenció. També estudiem l'emergència de possibles resistències als fagos i com reduir-les. Per citar algun exemple, en col·laboració amb l'Hospital Politècnic i Universitari La Fe, estem buscant fagos contra ceps multiresistents de Mycobacterium abscessus, un bacteri oportunista que causa infeccions en pacients amb fibrosi quística, per al seu ús com a tractament compassiu. També tenim un projecte finançat per la Societat Europea de Microbiologia Clínica i Malalties Infeccioses centrat en l'ús de fagos contra Klebsiella pneumoniae multiresistent, un bacteri nosocomial que causa infeccions oportunistes i amb una incidència molt alta a Europa.

Dona i ciència

El pròxim 11 de febrer se celebra el Dia de la Dona i la Xiqueta en la ciència. Quins han sigut els principals reptes als quals ha hagut d'enfrontar-se en la seua carrera?

La meua carrera com a científica podria descriure-la com una successió de reptes de superació personal. Des de xicoteta volia ser científica, m'interessaven les coses invisibles a l'ull humà, i ja des de xiqueta els meus pares em van comprar un microscopi per a poder observar una nova dimensió de la naturalesa. Això em va portar a estudiar Biologia, i a poc a poc m'he anat especialitzat en la Virologia, un món apassionant en el qual hi ha moltes científiques brillants. Al llarg de la meua experiència, a vegades ha sigut complicat compaginar la vida personal i amb la professional, ja que el camí cap a l'estabilització en el món de la investigació ens fa viatjar molt (jo per exemple he viscut molts anys a França), així com tindre uns horaris intempestius.

Com a dona, en unes certes ocasions al llarg de la meua carrera professional he detectat desigualtat entre homes i dones, la qual cosa em sembla inadmissible en la societat actual. Espere que a poc a poc es vagen eliminant unes certes barreres i puguem sentir-nos persones iguals, sent valorades per les nostres capacitats i no per altres aspectes que no haurien de ser tinguts en compte.

Tenia una referent, una científica que li inspirarà?

La veritat és que no podria dir que he tingut o tinga com a referent una científica en si. Crec que totes aqueixes dones que en el passat van aconseguir arribar a fer grans descobriments lluitant contra vent i marea per a poder demostrar que les dones podem ser igual que els homes, haurien de ser referents per a nosaltres i parell la societat en general. Per descomptat, si he de triar a algú, em quede amb Marie Curie, una científica brillant i reconeguda amb dos Premis Nobel, que va donar la seua vida per i per a la ciència, i que per desgràcia encara sent a vegades dir, que si va arribar fins ací va ser gràcies al seu marit… També m'agradaria esmentar a Rosalind Franklin, que va fer possible el descobriment de l'estructura de l'ADN i el nom del qual no sol esmentar-se. Per últims, esmentar a Margarita Salas, viròloga espanyola que va introduir la biologia molecular al nostre país, que va descobrir l'ADN polimerasa del virus Phi29, i va ser la primera dona espanyola a ser membre de l'Acadèmia Nacional de Ciències dels Estats Units, un reconeixement internacional al qual molt pocs investigadors poden optar.

Què li diria a una jove que vulga dedicar-se a la ciència? 

Qualsevol persona hauria de poder tindre accés i llibertat de triar el seu futur professional, sense tindre en compte si és home o dona. Per sort, les noves generacions ja estan més prop de la igualtat, encara que és veritat que encara queda molt per fer. No hauria d'haver-hi carreres ni posicions per a homes o per a dones, qualsevol amb les capacitats necessàries hauria de poder aconseguir un lloc de treball. Jo intente transmetre això, que les joves no vegen que hi ha barreres per ser dona, que seguisquen la seua vocació i intenten ser les millors en el que fan i facen, el mateix que li diria a qualsevol persona.

 Covid-19

Què creu que ha passat en la Comunitat Valenciana perquè estiguem pitjor que en la primera ona? 

És difícil saber amb exactitud quina ha passat per a arribar a aquest punt, perquè es deu a una combinació de moltes. Des del principi, jo he donat suport a l'ús de màscares, evitar el contacte amb superfícies públiques, limitar al màxim les relacions personals i sempre a l'aire lliure. Era esperable que el virus es transmetera a través de l'aire, encara que s'ha tardat molt a admetre la transmissió del virus a través dels aerosols. És per això que els espais tancats afavoreixen la transmissió del virus. En la Comunitat Valenciana, les bones condicions climàtiques ens permeten passar la major part del temps a l'aire lliure. No obstant això, l'arribada del fred fomenta les reunions socials en interiors, en molts casos sense màscares o sense prendre les mesures de ventilació adequades. A més, les noves variants que es transmeten millor podrien ser responsables de l'augment de casos, encara que estem fins i tot estudiant aquesta hipòtesi en el laboratori. D'altra banda, crec que va haver-hi una relaxació de les mesures de control per part dels ciutadans, sobretot en Nadal, la qual cosa ha suposat una tercera ona amb una incidència molt elevada. No fa falta un confinament estricte obligatori per a quedar-nos a casa, reduir les relacions amb amics i familiars, o fomentar el teletreball. Tots hem de posar el nostre granet d'arena.

Lidera dos projectes sobre l'estudi de les aigües residuals i la presència de Covid en elles. Com sorgeix aquesta idea i en què consisteix la investigació? S'ha trobat rastre del cep britànic a València

Perquè la idea va sorgir perquè en el nostre laboratori busquem nous fagos en la naturalesa, però també en ambients antropogènics, incloent les aigües residuals. Portàvem un temps prenent mostres d'aigües d'estacions depuradores d'aigües residuals de la ciutat de València, i vaig pensar que seria una bona idea poder buscar el coronavirus en les aigües, i amb això poder correlacionar la càrrega viral trobada en les aigües residuals, amb la incidència del virus en la població. Com a viròloga, sabia que altres coronavirus com el *SAR-*CoV-1 s'excretaven a través de la femta, la qual cosa feia suposar que el nou virus també ho faria. L'interessant és que vam ser capaços de recuperar material genètic del SARS-CoV-2 en aigües retrospectives del mes de febrer de 2019, fins i tot abans d'haver-hi casos declarats a València. Gràcies a això, tenim diversos projectes en marxa tant de vigilància epidemiològica de la COVID-19 a través de les aigües residuals, com per a determinar si a través de la femta, la ruta fecal-oral estaria afavorint la transmissió del coronavirus. A més, en el nostre laboratori estem seqüenciant el material genètic del SARS-CoV-2 en les aigües residuals per a determinar quines variants circulen a València. Els últims resultats, fins a principis de novembre, no donaven senyal del cep britànic. L'estudi de novembre a gener acaba de ser enviat a seqüenciar i esperem poder disposar de les dades al més prompte possible.

 Quan creu que es tornarà a viure amb una certa normalitat?

Tot depén de la velocitat a la qual es vagen administrant les vacunes, i que continuen creant immunitat enfront de les noves variants que vagen emergint. No m'atreviria a predir cap data, però igual que tots, espere que siga al més prompte possible.

 

Crèdits foto: Universitat de València

 

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències lanza una promoción 2x1 en Instagram por el Día de los Enamorados /va/info/prensa/noticias/promocion-enamorados-CAC.html dt., 02 de febr. 2021 09:53:00 +0100 Las personas que quieran invitar a su pareja a visitar el Museu o el Hemisfèric deben publicar una foto de 'El amor del cisne' con la etiqueta #amorCAC en esta red social 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/promocion-enamorados-CAC.html La Ciutat de les Arts i les Ciències lanza este mes una promoción con la que conseguir una entrada gratuita para el Museu de les Ciències o el Hemisfèric. Las personas que quieran invitar a su pareja a visitar la Ciutat de les Arts i les Ciències deben seguir la cuenta oficial de la Ciutat de les Arts i les Ciències en Instagram y publicar una foto de la escultura 'El amor del cisne' de la exposición 'Galaxia Hung' como post o story con la etiqueta #amorCAC y etiquetando a @ciudadartesciencias 

Por mensaje privado recibirán la octavilla 2x1 que deberán mostrar en las taquillas del Museu de les Ciències o en el Hemisfèric. Se podrá participar hasta el 28 de febrero y la octavilla es válida hasta el 31 de marzo de 2021

]]>
Més de 200 estudiants participen en el concurs 'Acció pel Clima' de la Ciutat de les Arts i les Ciències /va/info/prensa/noticias/concurso-accion-por-el-clima.html dl., 18 de gen. 2021 11:10:00 +0100 Fins al 12 de març de 2021, els grups escolars compten amb entrades des de 3 euros

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/concurso-accion-por-el-clima.html Més de 200 estudiants distribuïts en 30 grups escolars s'han apuntat al concurs 'Acció pel Clima' que enguany ha posat en marxa la Ciutat de les Arts i les Ciències.

Crear un hort escolar, aplicar les 3R (reduir, reutilitzar i reciclar), com podem estalviar aigua o dissenyar un projecte STEM sostenible són els quatre desafiaments mediambientals proposats a estudiants de Primària, Secundària o Formació Professional Bàsica de centres de tota Espanya.

A partir de la setmana pròxima, cada equip enviarà el seu projecte en format audiovisual perquè siga avaluat i es realitze una selecció de les millors idees sostenibles.

Hi ha quatre categories per nivells educatius: primer cicle de Primària (de 6 a 8 anys), que hauran de presentar un projecte d'hort escolar; segon cicle de Primària (de 8 a 10 anys), amb el projecte 3R, que consisteix en el disseny d'un element o mecanisme realitzat amb materials reciclats; tercer cicle de Primària (de 10 a 12 anys), al qual correspon realitzar un projecte entorn de l'ús i aprofitament de l'aigua, i Secundària o Formació Professional Bàsica, que hauran de presentar un projecte sobre classificació eficient de residus i energies renovables.

A més de 'Acció pel Clima', la Ciutat de les Arts i les Ciències organitza els concurse escolars 'Cristal·lització a l'Escola' i 'Reacciona'.

Descomptes especials per a escolars

La Ciutat de les Arts i les Ciències ofereix aquest curs descomptes especials per a grups escolars amb entrades encara més reduïdes de les habituals per a aquest col·lectiu. Fins al 12 de març de 2021, els grups escolars compten amb entrades des de 3 euros per persona per a visitar el *Museu o veure una pel·lícula en el planetari i fins i tot també entrar al *Oceanogràfic per 15 euros, entre altres opcions.

Enguany, a més, la 'Ciència a escena' viatja als col·legis, tant de manera 'online' com presencial. Els educadors i educadores realitzen els tallers en directe i de manera personalitzada, perquè els centres educatius no hagen de desplaçar-se.

La proposta 'Connecta't en directe amb la Ciència a Escena' és una modalitat dels tallers científics que es realitza per videoconferència. També 'El *Oceanogràfic viatja al teu col·le', amb la qual el departament d'Educació busca donar servei amb eines educatives complementàries als centres escolars que, sobre la base de les mesures excepcionals per la *COVID-19, no poden desenvolupar les eixides complementàries extraescolars habituals

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències organitza visites guiades gratuïtes per a conéixer la nova exposició d'art 'Galàxia Hung' /va/info/prensa/noticias/Visitas-Hung-.html ds., 02 de gen. 2021 14:23:00 +0100 - Fins al 6 de gener a les 12 hores
- Aforament limitat i reserva prèvia en el telèfon 961974686 com a mínim el dia anterior a la visita

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/Visitas-Hung-.html La Ciutat de les Arts i les Ciències ofereix tots els dies fins al pròxim 6 de gener visites guiades gratuïtes per a conéixer la nova exposició 'Galàxia *Hung'.

La cita és a les 12 hores i el punt de trobada és en les dues escultures d'ossos colles del Passeig de l'Art del Umbracle. L'activitat té aforament limitat i és imprescindible reservar en el número de telèfon 961974686 com a mínim el dia anterior a la visita

La mostra reuneix un total de 14 escultures, deu d'elles instal·lades en el Passeig de l'Art del Umbracle i quatre en el llac nord del Hemisfèric. Es tracta d'obres inspirades en la cultura taiwanesa i la vida quotidiana de Taiwan amb els colors brillants que s'observen en els patrons tradicionals taiwanesos.

La mostra 'Galàxia Hung' romandrà en els exteriors de la Ciutat de les Arts i les Ciències fins al pròxim 21 de febrer.

]]>