RSS http://www.cac.es/va/info/rss.html ca El Museu de les Ciències és el primer centre d’Espanya que obté el segell 'Safe Tourism Certified' /va/info/prensa/noticias/Museu-sello--Safe-Tourism-Certified-.html dv., 05 de juny 2020 13:05:00 +0200 Este reconeixement certifica la implantació d’un sistema de prevenció de riscos per a la salut enfront de la COVID-19

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/Museu-sello--Safe-Tourism-Certified-.html El Museu de les Ciències i l’Hemisfèric han obtingut el segell 'Safe Tourism Certified' creat per l’Institut per a la Qualitat Turística Espanyola (ICTE) i que reconeix el compliment en les seues instal·lacions de les recomanacions incloses en la guia 'Mesures per a la reducció de contagi pel coronavirus SARS-Cov-2'. 
Les mesures higiènics-sanitàries certificades amb el segell 'Safe Tourism Certified' garantixen la seguretat tant dels propis treballadors de la Ciutat dels Arts i els Ciències com dels turistes que la visiten.

El document 'Mesures per a la reducció de contagi pel coronavirus SARS-Cov-2'  ha sigut elaborat pel Comité de Tècnics constituït per l’ICTE en col·laboració amb el Comité Nacional Espanyol del Consell Internacional de Monuments i Llocs (ICOMOS), MACBA, MUSAC, MARQ, MuBBla, el propi Museu dels Ciències, Museu de l’Evolució Humana – Jaciment de la Serra d’Atapuerca, Museu Lázaro Galdiano, Museu Medieval de Lorca, Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofía i Museu Nacional Thyssen Bornemisza. 

El segell turístic és transversal, comprén 21 subsectors i poden optar les empreses, organitzacions i recursos turístics com a garantia i certificació d’implantació del Sistema de Prevenció de Riscos per a la Salut enfront de la COVID-19, marca que s’aconseguiria després d’haver superat una auditoria realitzada per empreses independents, tal com ha sigut en el cas de la Ciutat dels Arts i els Ciències, primera institució que ha rebut este reconocimento, 

Pla de reobertura 

La reobertura al públic del Museu i l’Hemisfèric dilluns passat 1 de juny s’ha realitzat d’acord amb la guia de l’ICTE. Entre altres mesures de seguretat, que inclou formació específica  per al personal, s’han instal·lat nombrosos dispensadors de gel en les zones d’ús públic del complex,  disponibles en les entrades i en distints punts de les instal·lacions. Els punts d’atenció al públic compten amb mampares de barrera anticontagi.

En el Museu de les Ciències, així com en els diferents espais tancats dins de la zona expositiva, l’aforament està controlat amb cameres contapersonas. S’ha dissenyat un recorregut per a permetre la visita sense aglomeracions i s’ha senyalitzat de forma clara els accessos i eixides del Museu, així com la distància de seguretat i les vies de circulació única, per a evitar l’encreuament de fluxos de visitants.

En l’Hemisfèric s’ha reduït l’aforament de sala a 42 butaques per a mantindre la distància social i s’ha senyalitzat convenientment perquè els espectadors sàpien quins seients poden ocupar. En les sessions amb projeccions 3D, els espectadors disposen d’ulleres 3D, desinfectades adequadament a l’acabar cada sessió per a garantir la higiene de les mateixes, i precintades en bosses individuals. A més, s’ha incrementat la freqüència de neteja de la sala entre sessió i sessió, que inclou la desinfecció de les butaques i passamans.

]]>
El Consell de la Infància del Museu de les Ciències dedica la seua primera exposició a la lluita contra el canvi climàtic /va/info/prensa/noticias/dia-medio-ambiente-museu.html dv., 05 de juny 2020 11:31:00 +0200 - És l’òrgan assessor del Museu i s’ha encarregat tant de la selecció de temes com dels textos i dibuixos
- Es pot visitar des de hui, Dia Mundial del Medi Ambient, en el Carrer Menor del Museu 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/dia-medio-ambiente-museu.html El Museu de les Ciències acull des de hui, Dia Mundial del Medi Ambient, la primera exposició realitzada pel seu Consell de la Infància i que aborda la lluita contra el canvi climàtic des del punt de vista dels xiquets i xiquetes.

La mostra presenta com un decàleg ambiental formada per 10 panells en què s’exposen aspectes determinats del medi ambient, el planeta o l’acció humana.

L’exposició ha sigut concebuda pel Consell de la Infància del Museu, tant en la selecció de temes com de la redacció dels textos i dibuixos. Amb esta mostra, els xiquets i xiquetes consellers compartixen amb el públic visitant la seua visió del medi ambient.

El Consell de la Infància està integrat per estudiants de 5t i 6t de Primària de centres de la Comunitat Valenciana que desitgen així col·laborar amb el Museu, per a conéixer la visió sobre els continguts, instal·lacions i funcionament des del punt de vista de la infància.

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències reobri amb gran èxit de públic /va/info/prensa/noticias/reapertura-museu-hemisferic.html dl., 01 de juny 2020 14:02:00 +0200 S’han reservat ja les més de 4.000 places de  l’Hemisfèric de l’1 al 14 de juny

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/reapertura-museu-hemisferic.html La Ciutat de les Arts i les Ciències rep hui als seus primers visitants en la reobertura del Museu de les Ciències i l’Hemisfèric, després de més de dos mesos tancats al públic.

Per a celebrar este retrobament amb la ciència es van oferir entrades gratuïtes fins al 14 de juny, un iniciativa que ha tingut gran èxit ja que s’han esgotat totes les entrades per a l’Hemisfèric i les places per als dos pròxims caps de setmana en el Museu de les Ciències, inclosos en la promoció.

En total, fins hui, s’han superat les 36.000 reserves en el Museu de les Ciències i estan ja reservades les més de 4.000 places oferides de l’Hemisfèric de l’1 al 14 de juny. Encara queden entrades per a visitar de forma gratuïta el Museu entre setmana i que es poden reservar on line en www.cac.es

Entre les novetats, la terrassa exterior del Museu de les Ciències que recau cap a l’Umbracle pot ser visitada pel públic que adquirisca l’entrada del Museu de les Ciències. L’accés a la terrassa es realitzarà en grups reduïts de 15 persones des de la tercera planta del Museu.

Les instal·lacions del Museu i de l’Hemisfèric s’han adaptat per a garantir la seguretat de visitants i personal amb mesures d’higiene, barreres anticontagi i señalítica per a permetre el distanciament social.

]]>
El públic podrà recórrer la terrassa sud del Museu de les Ciències /va/info/prensa/noticias/visita-terraza-museu.html dv., 29 de maig 2020 12:32:00 +0200 - És la primera vegada que es permet l’accés a este espai al públic general que podrà disfrutar de vistes espectaculars

- La visita es realitzarà en grups reduïts de 15 persones 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/visita-terraza-museu.html La terrassa exterior del Museu de les Ciències que recau cap a l’Umbracle podrà ser visitada pel públic a partir d’este dilluns 1 de juny amb la reobertura d’este espai de la Ciutat de lrs Arts i les Ciències. L’accés a la terrassa es realitzarà en grups reduïts de 15 persones des de la tercera planta del Museu.

Es tracta de la terrassa de major altura i que recau cap a l’Umbracle, des d’on es contemplen espectaculars vistes panoràmiques de tot el complex, de l’Hemisfèric, el Palau de les Arts, l’Ágora i l’entorn de llacs, a més de l’antic llit del Túria i la ciutat

Dilluns que ve 1 de juny la Ciutat de les Arts i les Ciències reobrirà al públic el Museu de les Ciències i l’Hemisfèric, instal·lacions que s’han adaptat per a garantir la seguretat de visitants i personal amb mesures d’higiene, barreres anticontagi i señalítica per al distanciament social. 

Fins al 14 de juny, l’entrada a ambdós espais serà gratuïta i es podrà reservar on line en www.cac.es perquè els i les visitants vinguen amb l’entrada prèvia i així evitar aglomeracions i esperes innecessàries.

 

]]>
L'entrada al Museu de les Ciències i a l'Hemisfèric de la Ciutat de les Arts i les Ciències serà gratuïta de l'1 al 14 de juny /va/info/prensa/noticias/apertura-Museu-Hemisferic-gratuidad.html dj., 28 de maig 2020 13:53:00 +0200 Ja estan preparades les instal·lacions amb les mesures necessàries per a garantir la seguretat i confiança dels visitants i del personal

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/apertura-Museu-Hemisferic-gratuidad.html Dilluns  1 de juny la Ciutat de les Arts i les Ciències reobrirà al públic el Museu de les Ciències i l'Hemisfèric, espais en els quals s'ultimen els preparatius per a l'esperat retrobament amb la ciència.

Amb l'objectiu que totes les valencianes i valencians puguen gaudir d'este retrobament, fins al 14 de juny, l'entrada a tots dos espais serà gratuïta i es podrà reservar on line en www.cac.es  per a evitar aglomeracions i esperes innecessàries.

D'acord amb les normes de seguretat adoptades, la visita al Museu es realitzarà en recorreguts unidireccionals i els elements expositius d'ús tàctil estaran inhabilitats.  En l'Hemisfèric, amb una oferta de 41 butaques per a garantir la distància entre espectadors, es projectaran les pel·lícules 'Secrets de l'Univers', 'Volcans', 'Apol·lo 11: Primers Passos', 'Caminant entre dinosaures: planeta prehistòric 3D', 'Planet Power 3D' i 'Viatge a l'espai: pròxima parada Mart'.   

Pla de reobertura

Més de 24 dispensadors de gel en zones d'ús públic, en entrades i en diversos punts de les instal·lacions, recorreguts unidireccionals i senyalística especial, reducció i control d'aforaments, a més de barreres anticontagi, són algunes de les principals mesures adoptades.

Totes estes normes es recullen en el protocol de reobertura de la Ciutat de les Arts i les Ciències, que ha sigut elaborat tenint en compte la guia de Mesures per a la reducció del contagi del coronavirus SARS-CoV-02 per a Museus i Llocs Patrimonials, desenvolupat per l'Institut de Qualitat Turísitica Espanyola (ICTE), així com les indicacions de les autoritats competents.

]]>
El Museu de les Ciències recupera la xarrada “Viatge interestel·lar a través de la galàxia” en el canal #SigoAprendiendoenCasa /va/info/prensa/noticias/conferencia-astronomia-gaia-.html dc., 27 de maig 2020 12:42:00 +0200 És una de les iniciatives del canal #SigoAprendiendoEnCasa que reunix l’oferta virtual de la Ciutat de les Arts i les Ciències

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/conferencia-astronomia-gaia-.html La conferència “Viatge interestel·lar a través de la galàxia" dedicat a la missió Gaia de l’Agència Espacial Europea (ESA) impartida per l’astrofísica Francesca Figueras, presidenta de la Societat Espanyola d’Astronomia, és el contingut destacat hui a través d’un enllaç en les xarxes socials de la Ciutat de les Arts i les Ciències i el canal web #SigoAprendiendoenCasa. 

La també professora del Departament de Física Quàntica i Astrofísica de la Universitat de Barcelona (ICCUB, IEEC-UB) és especialista en l’estudi de l’origen  i l’evolució de la nostra galàxia, la Via Làctia. Forma part de l’equip de científics que treballa en la missió Gaia de l’ESA.

La doctora Francesca Figueras explica en esta conferència, celebrada en el Museu de les Ciències al novembre de 2018,  la missió Gaia. En 2013 es va llançar el satèl·lit, un telescopi que, situat a més d’un milió de quilòmetres de distància, està mesurant amb una precisió sense precedents la posició i el moviment de més de mil milions d’estreles de la nostra galàxia.

Esta xarrada forma part de l’arxiu audiovisual de la Ciutat de les Arts i les Ciències i ha resultat la més votada entre el públic. La Ciutat de les Arts i les Ciències posa en marxa cada setmana una enquesta a través dels xarxes socials per a votar entre dos conferències i que els usuaris decidisquen quina els agradaria veure. 

Les conferències són una de les iniciatives del canal web #SigoAprendiendoEnCasa que reunix l’oferta virtual de la Ciutat de les Arts i le Ciències. Es tracta d’una nova secció en la seua pàgina web amb informació i accés a les visites virtuals al complex, els continguts de divulgació projeccions de documentals 'online', experiments senzills per a fer a casa, així com els catàlegs del Passeig de l’Art que estan disponibles en la web, entre altres continguts en línia.

Conferència “Viatge interestel·lar a través de la galàxia"

 

]]>
Nou cartell de l'exposició 'Davant del canvi, canviem' de la Ciutat de les Arts i les Ciències /va/info/prensa/noticias/salud-ante-el-cambio-cambiemos-.html dt., 26 de maig 2020 12:43:00 +0200 La mostra era una de les novetats de 2020 de la Ciutat de les Arts i les Ciències per als seus espais exteriors

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/salud-ante-el-cambio-cambiemos-.html El panell “Salut” és el nou contingut que hui compartim de l’exposició 'Davant del canvi, canviem' de la Ciutat de les Arts i les Ciències. La mostra està dedicada al canvi climàtic i flama a reflexionar al visitant sobre la forma d’actuar per a intentar pal·liar les greus conseqüències que comporta. 

El nou panell incidix en com les activitats humanes estan afectant el clima mundial i modificant els determinants socials i ambientals de la salut, com els aliments, l’aire i l’aigua.  

Davant de la impossibilitat d’instal·lar esta exposició s’ha optat per la publicació setmanal de la imatge i text que acompanyen a cada un dels 28 panells gràfics que conformen l’exposició i que destaquen la importància de l’actuació humana per a frenar el canvi climàtic.

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències reobri al públic el pròxim 1 de juny /va/info/prensa/noticias/reapertura-ciutat-de-les-arts-i-les-ciencies-.html dv., 22 de maig 2020 13:52:00 +0200 - Dispensadors de gel desinfectant, reducció d’aforaments, recorreguts unidireccionals i mesures de distància social garantixen la seguretat de visitants i empleats

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/reapertura-ciutat-de-les-arts-i-les-ciencies-.html L'entrada al Museu de les Ciències i a l'Hemisfèric de la Ciutat de les Arts i les Ciències serà gratuïta de l'1 al 14 de juny

La Ciutat de les Arts i les Ciències prepara les seues instal·lacions per a la reobertura al públic el pròxim 1 de juny, després de dos mesos tancat a causa de la pandèmia del COVID-19. L’obertura està supeditada que València capital passe a la fase II a partir de juny. Amb el lema 'Retroba’t amb la ciència amb total seguretat', s’han adaptat els espais del Museu de les Ciències i l’Hemisfèric d’acord amb les normes establides i recomanacions per a la reobertura de cine i museus de ciència.

En breu s’iniciarà la reincorporació de forma progressiva del personal que ha estat teletreballant durant el confinament, període en què s’han realitzat treballs presencials de manteniment, a més de l’adequació dels espais a les mesures necessàries per a garantix la seguretat de visitants i de la plantilla. En este sentit, el personal de la Ciutat de les Arts i les Ciències està realitzant un pla de formació específic sobre les normes, protocols i mesures adoptades.

Els accessos als edificis disposaran de moquetes desinfectants per a calçat i dispensadors de gel. A més, en una primera fase de la reobertura, se’ls entregarà als visitants màscares. En total, s’han instal·lat 24 dispensadors de gel en les zones d’ús públic del complex, que estaran disponibles en les entrades i en distints punts de les instal·lacions. Els punts d’atenció al públic compten amb mampares de barrera anticontagi.

En el Museu de les Ciències, així com en els diferents espais tancats dins de la zona expositiva, l’aforament està controlat amb cameres compta persones. S’ha dissenyat un recorregut per a permetre la visita sense aglomeracions i s’ha senyalitzat de forma clara els accessos i eixides del Museu, així com la distància de seguretat i les vies de circulació única, per a evitar l’encreuament de fluxos de visitants.

En l’Hemisfèric s’ha reduït l’aforament de sala a 42 butaques per a mantindre la distància social i s’ha senyalitzat convenientment perquè els espectadors sàpien quins seients poden ocupar. En les sessions amb projeccions 3D, els espectadors disposaran d’ulleres 3D, desinfectades adequadament a l’acabar cada sessió per a garantir la higiene de les mateixes, i precintades en bosses individuals. A més, s’ha incrementat la freqüència de neteja de la sala entre sessió i sessió, que inclourà la desinfecció de les butaques i passamans.

L’Oceanográfic, que s’ha mantingut tot este temps amb la seua total funcionalitat i preservant el benestar dels seus animals, procedirà a la seua reobertura en el moment en què ho permeta l’autoritat competent i ho farà amb totes les condicions de seguretat establides, tant per als visitants, com per als propis treballadors. 

Tota la informació s’actualitzarà en el canal de notícies de la web de la Ciutat de les Arts i les Ciències i també a través de les seues xarxes socials. 

 

 

 

]]>
Estudiants del ol·legi Claret de Xàtiva guanyen el primer premi del concurs Reacciona! de química organitzat per la Ciutat de lrs Arts i less Ciències i la Real Societat Espanyola de Química /va/info/prensa/noticias/Reacciona-2020-ganadores.html dv., 22 de maig 2020 10:53:00 +0200 - Es tracta de l’únic concurs escolar de la Ciutat de les Arts i  les Ciéncies que no s’ha cancel·lat a causa del confinament

- Els equips participants han preparat els experiments des de casa

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/Reacciona-2020-ganadores.html Un grup d’estudiants del col·legi Claret de Xàtiva de València ha guanyat el primer premi de la novena edició del concurs escolar Reacciona! sobre química. El seu treball 'Determinació experimental de fórmules' ha rebut el suport del jurat i mostra a través d’enginyosos experiments com conéixer la fórmula empírica del sulfat de coure (II) hidratat i la fórmula molecular del clorur de zinc. 

El concurs Reacciona!, organitzat per la Ciutat de les Arts i les Ciències i la secció territorial de València de la Real Societat Espanyola de Química  (RSEQ-VAL) ,  promou la importància de la química i invita a realitzar un projecte en forma de vídeo explicatiu sobre algun procés químic. 

El segon premi ha sigut per a l’equip de l’IES Maestrat- Sant Mateu de Castelló amb el seu projecte 'Mites i realitats de la sembra de núvols' amb experiències senzilles que expliquen esta tècnica. Per la seua banda, estudiants del col·legi Maristes Sagrado Corazón han obtingut el tercer premi gràcies al seu treball 'Joc d’alcohols qui guanyarà? en el que han construït un destil·lador casolà per a obtindre biocombustibles a partir de cítrics. 

En total 50 projectes, en el que han participat 167 estudiants, s’han inscrit enguany a la novena edició del concurs dirigit a alumnes de 3r i 4t de Secundària, Batxillerat i cicles formatius de Formació Professional Grau Mitjà de tota Espanya. Cal destacar que part dels experiments i el treball ho han realitzat des de casa a causa del confinament. 

En esta ocasió, a més d’estudiants de la Comunitat Valenciana, han participat també de Castella i Lleó, Andalusia. Múrcia, Catalunya i castella-la Manxa. L’objectiu d’esta iniciativa és destacar la importància de la química en el desenrotllament de la societat i promoure l’interés per esta disciplina entre els jóvens. 

El primer premi està dotat de 1.200 euros, el segon premi de 600 euros i el tercer de 300 euros. La concessió del premi correspondrà en un 50% al centre escolar i el 50% restant als components de l’equip Els premis estan finançats per la Secció Territorial de València de la RSEQ.

]]>
El Museu de les Ciències recupera en línia la xarrada “Nanotecnologia: la revolució dels nous materials” en el canal #SigoAprendiendoenCasa /va/info/prensa/noticias/conferencia-nanotecnologia-.html dc., 20 de maig 2020 11:36:00 +0200 -   Este contingut ha sigut el més votat pel públic en xarxes socials i està disponible  a partir de hui dimecres a través d’un enllaç 
-És una de les iniciatives del canal #SigoAprendiendoEnCasa que reunix l’oferta virtual de la Ciutat de lrs Arts i les Ciències

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/conferencia-nanotecnologia-.html La conferència “Nanotecnologia: La revolució dels nous materials" a càrrec d’Hermenegildo García, professor de l’àrea de Química de la Universitat Politècnica de València, està a partir de  hui disponible a través d’un enllaç les xarxes socials de la Ciutat de les Arts i les Ciències i el canal web #SigoAprendiendoenCasa.

Esta xarrada, que es va celebrar el 18 d’octubre de 2018 en l’Auditori del Museu de les Ciències dins del cicle d’Una Comunitat amb Ciència', forma part de l’arxiu audiovisual de la Ciutat de les Arts i les Ciències i ha resultat la més votada entre el públic. La Ciutat de les Arts i les Ciències posa en marxa cada setmana una enquesta a través dels xarxes socials per a votar entre dos conferències i que els usuaris decidisquen quin els agradaria veure. La més votada es posa a disposició del públic els dimecres través d’un enllaç en els comptes oficials de la Ciutat de les Arts i les Ciències en Twitter i Facebook.

El professor Hermenegildo García presenta en la seua conferència com el desenvolupament de tècniques d’estudi de nanomateriales ha fet possible des dels anys 80 del segle XX l’avanç d’esta disciplina fins a arribar a les aplicacions actuals i quin podria ser l’evolució en el futur. En la seua presentació destaca els materials estudiats en l’Institut de Tecnologia Química de la Universitat Politècnica de València.

Les conferències són una de les iniciatives del canal web #SigoAprendiendoEnCasa que reunix l’oferta virtual de la Ciutat de les Arts i les Ciències. Es tracta d’una nova secció en la seua pàgina web amb informació i accés a les visites virtuals al complex, els continguts de divulgació projeccions de documentals 'online', experiments senzills per a fer a casa, així com els catàlegs del Passeig de l’Art que estan disponibles en la web, entre altres continguts en línia.

]]>
L’aigua és hui protagonista del nou cartell de 'Davant del canvi, canviem' de la Ciutat de les Arts i les Ciències /va/info/prensa/noticias/agua-cambio-climatico.html dt., 19 de maig 2020 13:00:00 +0200 La mostra era una de les novetats de 2020 per als espais exteriors del complex

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/agua-cambio-climatico.html El panell “L’aigua: dret humà” és el nou contingut que hui compartim de l’exposició 'Davant del canvi, canviem' de la Ciutat dels Arts i els Ciències. Este cartell destaca la importància de l’aigua com a vincle crucial entre la societat i el medioambiente. La fotografia, obra de Alfredo Benavent, correspon  a la cascada Hengifoss que, amb més de 128 metres, és la segona més alta d’Islàndia.

En 2010, l’Assemblea General de les Nacions Unides reconeix que l’accés a l’aigua és un dret humà. L’aigua és imprescindible per al desenrotllament de la vida, per al creixement i manteniment dels ecosistemes, per al cultiu dels aliments, i per a la lluita contra les malalties i la pobresa.

L’exposició 'Davant del canvi, canviem' mostra xicotetes pinzellades del que implica el canvi climàtic per al planeta Terra i flama a reflexionar al visitant sobre la forma d’actuar per a intentar pal·liar les greus conseqüències que comporta el canvi climàtic.

Davant de la impossibilitat d’instal·lar la mostra s’ha optat per la publicació setmanal de la imatge i text que acompanyen a cada un dels 28 panells gràfics que conformen l’exposició i que destaquen la importància de l’actuació humana per a frenar el canvi climàtic.

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències destaca el papel de los humedales en un nuevo cartel de la muestra 'Ante el cambio, cambiemos' /va/info/prensa/noticias/humedales-expo-cambio-climatico.html dv., 15 de maig 2020 11:11:00 +0200 La muestra era una de las novedades de 2020 de la Ciutat de les Arts i les Ciències para sus espacios exteriores

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/humedales-expo-cambio-climatico.html El panel “Cañas y barro”  es el nuevo contenido que hoy compartimos de la exposición 'Ante el cambio, cambiemos' de la Ciutat de les Arts i les Ciències y que está dedicado a los humedales, uno de los ecosistemas más ricos y productivos del planeta, que  albergan una gran diversidad biológica.

Los humedales son indispensables también para el ser humano al ser una fuente de agua dulce, alimentos y materiales, un control ante las crecidas de agua, recargan los acuíferos, y también por su papel para mitigar el cambio climático, actuando como sumideros de carbono. Destacan también por su alta biodiversidad ya que multitud de especies habita en en ellos y son zonas de paso en las rutas migratorias. 

La exposición 'Ante el cambio, cambiemos' muestra pequeñas pinceladas de lo que implica el cambio climático para el planeta Tierra y llama a reflexionar al visitante sobre la forma de actuar para intentar paliar las graves consecuencias que conlleva el cambio climático.

Ante la imposibilidad de instalar la muestra se ha optado por la publicación semanal de la imagen y texto que acompañan a cada uno de los 28 paneles gráficos que conforman la exposición y que destacan la importancia de la actuación humana para frenar el cambio climático.
 

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències invita al público a compartir en redes sociales las mejores fotos de #MiVisitaEnCAC /va/info/prensa/noticias/-MiVisitaEnCAC--MuseumWeek.html dj., 14 de maig 2020 13:33:00 +0200 Esta propuesta forma parte del festival digital #MuseumWeek, en el que participan instituciones culturales de todo el mundo

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/-MiVisitaEnCAC--MuseumWeek.html La Ciutat de les Arts i les Ciències hace este jueves un llamamiento a sus visitantes para que comparten en redes sociales las fotos de sus mejores recuerdos con las etiquetas #MiVisitaEnCAC y #MomentosMuseoMW.

La Ciutat de les Arts i les Ciéncies está participando por séptimo año consecutivo en una nueva edición de #MuseumWeek, evento digital en el que participan museos e instituciones culturales de todo el mundo y que ofrecen contenido original basado en el formato "7 días, 7 temas, 7 hashtags".

Tras las etiquetas #HéroesMW, #CulturaEnCuarentenaMW y #JuntosMW, este jueves, 14 de mayo, se invita a compartir los mejores recuerdos con #MomentosMuseoMW; el viernes 15 será #ClimaMW; el sábado 16 #TecnologíaMW y el domingo, 17 de mayo, #SueñosMW. La Ciutat de les Arts i les Ciències ha participado en este evento global desde la primera edición en 2014.

]]>
El ciclo 'Física para el confinamiento' ofrece esta semana la conferencia “Neutrinos, ¿qué son y por qué interesan tanto?” /va/info/prensa/noticias/charla-neutrinos.html dt., 12 de maig 2020 14:01:00 +0200 La investigadora del IFIC Mariam Tórtola imparte la charla 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/charla-neutrinos.html El Museu de les Ciències en colaboración con el Departament de Física Teòrica de la Universitat de València  y el Instituto de Física Corpuscular (IFIC)  ofrece esta semana la conferencia “Neutrinos, ¿qué son y por qué nos interesan tanto?” de Mariam Tórtola, investigadora del IFIC.

Los neutrinos son unas partículas elementales extremadamente abundantes del Universo y con propiedades muy interesantes. El neutrino es habitualmente tildado de elusivo, esquivo, incluso fantasma, por la dificultad que supone su observación experimental. Además, son las únicas partículas que desafían al Modelo Estándar, la biblia de la física de partículas, haciendo patente la necesidad de nuevas teorías capaces de explicar su comportamiento. Los neutrinos son producidos en diferentes escenarios a lo largo y ancho de nuestro universo, y llegan hasta nosotros actuando como mensajeros del cosmos. 

Mariam Tórtola es doctora en Física por la Universitat de València. Ha trabajado como investigadora postdoctoral en el Instituto Superior Técnico de Lisboa y en el Instituto de Física Teórica de Hamburgo. Desde 2015 es investigadora Ramón y Cajal de la Universitat de València en el Instituto de Física Corpuscular (IFIC) y el Departamento de Física Teórica. Su especialidad es la física de neutrinos y el estudio de sus propiedades más allá del Modelo Estándar. En 2008, Mariam recibió el Premio Investigador Novel en Física Teòrica de la Real Sociedad Española de Física y la fundación BBVA y en 2017 el Premio L'Oréal-UNESCO For Women in Science. 

La Ciutat de les Arts i las Ciències, el Departamento de Física Teórica de la Universitat de València y el Instituto de Física Corpuscular (IFIC, CSIC-UV) han organizado el ciclo de conferencias online 'Física para el confinamiento' para acercar de forma amena y divulgativa  la física al público general. 

Conferencia  “Neutrinos, ¿qué son y por qué nos interesan tanto?” jueves 14 a partir de las 16:45 h. 

 

]]>
'HEMOS DEMOSTRADO CON CRECES QUE SOMOS UN GRAN COLECTIVO' /va/info/prensa/noticias/Entrevista-Maria-Jose-Rodriguez-dia-enfermeria.html dt., 12 de maig 2020 10:44:00 +0200 Entrevista a Mª José Rodríguez Navarro,  supervisora enfermera de quirófano en el  Hospital Universitario La Fe de Valencia, en el Día Internacional de la Enfermería 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/Entrevista-Maria-Jose-Rodriguez-dia-enfermeria.html Hoy es el Día Internacional de la Enfermería, una fecha que celebra el nacimiento de Florence Nightingale, 'La dama de la lámpara', considerada precursora de la enfermería profesional moderna. En el hospital para soldados heridos en la guerra de Crimea se aseguraba de que todo el personal se lavara las manos con frecuencia y mantuvieran limpias las instalaciones. Por las noches, visitaba a los pacientes alumbrándoles con una lámpara. Con motivo del bicentenario de su nacimiento, la  Organización Mundial de la Salud (OMS) declaró el año 2020 como el año de la enfermería.  La actual crisis sanitaria provocada por la pandemia ha destacado el papel fundamental de un colectivo dedicado al cuidado y salud de los demás. 

Mª José Rodríguez Navarro es supervisora enfermera de quirófano en el  Hospital Universitario La Fe de Valencia y hoy tenía previsto participar en nuestro ciclo de 'Actualidad' del Museu de les Ciències con la conferencia "Enfermería y catástrofes naturales ¿cómo ayudar?".  'Hemos estado en primera línea siendo la barrera defensiva de la población aún arriesgando nuestras vidas y siendo el colectivo enfermero el más contagiado'. Así relata su experiencia estos meses en la lucha contra el Covid-19  una situación 'que nos ha hecho más fuerte" y que ha demostrado lo rápido que "somos capaces de adaptarnos a nuevas situaciones en muy poco tiempo, trabajando en conjunto con otros profesionales". Voluntaria en diversas actuaciones sanitarias, todavía se acuerda del Sr. Koroma, al que atendió en Sierra Leona durante el brote de Ébola en Lunsar, y señala que para ella cada misión sanitaria en África o catástrofes naturales en la que ha participado 'es un regalo de vivencias únicas e irrepetibles'.  

¿Por qué quiso ser enfermera? 

Yo siempre contesto lo mismo y es que no hay una única razón la que me motivó a estudiar enfermería, hay infinidad de razones. Amo mi profesión en todas sus vertientes. La enfermería es un pedacito de casi todas las profesiones, cuando ejercemos no solo lo hacemos proporcionando cuidados enfermeros enseñados en la carrera sino que aplicamos conocimientos  psicológicos a las personas que lo necesitan. En muchas ocasiones no somos conscientes de ello, y en otras, por supuesto, preparamos nuestra tarea para llegar a un fin mediante la actuación psicológica; también recurrimos a la enseñanza para que nuestros pacientes aprendan a cuidarse, recogemos datos para investigar y publicar en revistas científicas y así podría escribir y detallar infinidad de actuaciones que hacemos las enfermeras utilizando otras disciplinas para proporcionar a nuestros pacientes-clientes lo que mejor sabemos hacer: cuidados enfermeros. Estudie enfermería porque me acerca a la gente, porque nace de dentro de mí, me hace sentirme bien y egoístamente cuando ayudo siento que recibo más de lo que doy.

¿Cómo ha vivido y afronta la actual situación sanitaria?  

Ha sido muy estresante, todos los profesionales sanitarios estábamos en estado de shock hasta que poco a poco fuimos organizándonos. A mí me recordó lo mismo que ocurre cuando vamos a trabajar a un país que acaba de sufrir un terremoto como, por ejemplo, el de Haití, que fue muy impactante desde el minuto cero.  Hasta que entramos en el país, vimos la situación, el peligro y cómo podíamos ayudar, pasó un tiempo, pues esto para mí fue lo mismo. Hasta que fuimos conscientes de lo que se nos venía encima estuvimos en un estado de estrés continuo, cada día se cambiaban los protocolos, cada día teníamos que adaptar nuestra forma de trabajar a los medios materiales proporcionados, adaptar los circuitos para pacientes infectados y etc... En general yo no tenía miedo, tengo experiencia porque ya había estado en Sierra Leona trabajando en el contexto del Ébola y aprendí muchísimo aunque evidentemente son dos tipos de virus distintos. Jamás hubiera imaginado que esto que ha pasado ocurriera en el mundo desarrollado, en esta parte del mundo donde vivimos y ni mucho menos que el mundo se hubiera parado.

La OMS declaró el 2020 como el año de la enfermería, una gran oportunidad para resaltar su papel y concienciar a la sociedad y a los políticos de la necesidad de fortalecer a la enfermería como profesión ¿Cree que la irrupción del covid 19 va a suponer un mayor reconocimiento? 

Desde luego quien lo hubiera dicho, ha sido como que nos han puesto a prueba antes de que terminara nuestro año y además hemos tenido que demostrar lo que somos para que se nos diera un reconocimiento mundial de nuestra labor como enfermeras, todo me parece surrealista, pero hemos demostrado nuestra capacidad humana y nuestra labor profesional.  Además hemos estado en primera línea siendo la barrera defensiva de la población aún arriesgando nuestras vidas y siendo colectivo enfermero el más contagiado. No sé si esto supondrá un mayor reconocimiento, sinceramente a mí personalmente no me importa, porque hemos demostrado con creces que somos un gran colectivo y unos grandes profesionales.

¿Qué está suponiendo para la enfermería esta epidemia? 

Que nos ha hecho más fuerte y que somos capaces de organizarnos conjuntamente con otros profesionales.  Que hemos dado los primeros pasos, que no tenemos miedo porque es nuestra profesión que somos capaces de adaptarnos a nuevas situaciones en muy poco tiempo y que nos ponemos trabajar de cero a cien en muy poco tiempo. Hemos aprendido mucho y que trabajando en conjunto somos capaces de destruir barreras y construir salud.

Ha participado en varias campañas sanitarias en África y en situaciones de catástrofes  ¿qué le llevó a participar en estas misiones solidarias?

Amo mi profesión, como he dicho antes, pero sentía que me faltaba algo, sentía que aquí en Europa teníamos todos los medios y además el acceso a la sanidad es gratuita.  En África no solo no tienen acceso a la sanidad es que no tienen sanidad, solo unos pocos se la pueden permitir, un día pensé que tenía que aportar más de profesión de mis conocimientos a los más necesitados y empecé mi andadura por África con proyectos de salud a la población como por ejemplo, cirugía urológica en Monrovia (Liberia).  Allí no tenían urólogo y todavía hacen prácticas rituales de circuncisión a los niños  y he visto verdaderas atrocidades, o próstatas enormes porque no tienen medicación o apartaje para el diagnóstico.

También he participado durante 6 o 7 años en el proyecto de la fístula obstetricia con la fundación ‘Mujeres por África’, un proyecto precioso en el que las verdaderas supervivientes eran las niñas, ya que la fístula obstetricia suele afectar a mujeres jóvenes y en muchas ocasiones, por no decir en todas, suele morir la madre y el recién nacido en el parto. Se trata de un orificio entre el canal del parto y la vejiga o el recto causado por la prolongación u obstrucción de un parto sin recibir tratamiento médico oportuno. A consecuencia de esta lesión, la mujer no tiene control de la orina, las heces o ambas, y con el paso del tiempo deriva en afecciones médicas crónicas, depresión, aislamiento social y pobreza. Por cada mujer o niña a la que se le reparaba la fístula y la podíamos devolver a su entorno social es como si la vida me regalara algo. África crea adicción al que va y lo prueba, te aseguro que repite. Creo que ya son 19 intervenciones en el mundo de la cooperación y ojalá pueda hacer otras muchas más, se avecinan tiempos muy difíciles para todos.

¿Qué destacaría de estas experiencias?  

Ufff, muchas cosas, la cantidad de gente que dejas allí, gente que te quiere y que te trata con mucho cariño, que te valora como persona porque ellos saben todo el esfuerzo que hacemos por ir a ayudarles.

Cada misión es un regalo de vivencias únicas e irrepetibles, en el fondo estamos dejando un legado que ellos recogerán para continuar nuestra primeras actuaciones. Sabemos que hemos sembrando una semilla que ellos regarán y cuidarán con mucho cariño porque  al final recogerán el fruto, y eso es una experiencia inigualable.

¿Qué papel tuvo la enfermería durante el brote de Ébola en Lunsar  (Sierra Leona)? 

Ha sido uno de los mejores trabajos como enfermera que he podido realizar. He visto morir a mucha gente y además me encariñé de uno de mis pacientes que al final murió y eso me ha dejado huella (todavía me acuerdo del Sr. Koroma), lo vi solo y sin apenas medios y creo que si hubiera actuado antes a lo mejor se hubiera salvado, nunca lo sabré, todos los días íbamos a su casa a tomarle la temperatura y llevarle comida de este modo aislábamos a las personas que habían tenido algún contacto y evitar más contagios. Mi papel como enfermera en el contexto de Ebola en Lunsar (Sierra Leona) era hacer el seguimiento a las familias que habían tenido contacto con pacientes que enfermaron por el virus Ébola. Nosotros le dábamos atención sociosanitaria, de esto modo los posibles casos no se relacionaban con otras personas y no contagiaban a más personas. Les llevábamos la comida, la medicación, el carbón y tomábamos la temperatura todos los días y veíamos como evolucionaban y si enfermaban los llevábamos a los centros especiales para el tratamiento del ébola.

 

 

 

 

]]>
La Ciutat de les Arts i les iències participa en la iniciativa internacional #MuseumWeek /va/info/prensa/noticias/musemweek-2020.html dl., 11 de maig 2020 10:02:00 +0200 Este festival digital, que enguany se celebra de l’11 al 17 de maig, consistix a compartir contingut en  xarxes socials amb una etiqueta diferent cada dia

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/musemweek-2020.html La Ciutat de les Arts i les Ciéncies se suma a una nova edició de #MuseumWeek, un esdeveniment digital en què participen museus i institucions culturals de tot el món i que oferixen contingut original basat en el format "7 dies, 7 temes, 7 hashtags".

Així, els organitzadors del festival proposen que es compartisquen continguts diaris relacionats amb una etiqueta diferent  en la "Museum Week", que en esta edició se celebra del dilluns 11 al diumenge 17 de maig. Cada any seguix un lema i enguany és '”Tots units” dedicat a més a la lluita contra el COVID-19. 

El dilluns 11 de maig l’etiqueta  #HéroesMW, el dimarts 12 #CulturaEnCuarentenaMW, el dimecres 13 #JuntosMW, el dijous 14 #MomentosMuseoMW, el Divendres 15 #ClimaMW, el dissabte 16 #TecnologíaMW i el diumenge 17 de maig #SueñosMW. La participació dels seguidors i visitants, el Consell de la Infància, la difusió dels continguts virtuals i el canal #SigoAprendiendoenCasa són alguns dels temes previstos.  La Ciutat de les Arts i  les Ciències ha participat en este esdeveniment global des de la primera edició en 2014. 

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències compartix en línia la pel·lícula 'Ritmes d’Amèrica' /va/info/prensa/noticias/musica-america-documental.html dj., 07 de maig 2020 14:18:00 +0200 - El documental musical està disponible  en la web
- També s’ha publicat en el canal Youtube de la Ciutat de les Arts i els Ciències l’espectacle de llums de l’Hemisfèric

 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/musica-america-documental.html La Ciutat de les Arts i les Ciències continua compartint continguts a través de la seua pàgina web i xarxes socials durant el confinament. Este divendres 8 de maig es podrà tornar a veure la pel·lícula 'Ritmes d’Amèrica', estrenada en l’Hemisfèric en 2018 i que ha sigut una de les pel·lícules millor valorades pel públic.

'Ritmos d’Amèrica' narra el viatge del cantant Àloe Blacc a través de les arrels de la música recorrent les grans ciutats com a Nova Orleans, Chicago, Nashville, Miami i Nova York on gràcies a la mescla de cultures van nàixer ritmes com el jazz, el blues, el country, el soul o el rock and roll.

La pel·lícula, després de 'Egipte:secrets de les mòmies', 'Dinosaures Alive' i 'Wild Ocean', forma part de la sèrie de projeccions que la Ciutat de les Arts i les Ciències ha posat a disposició del públic gràcies a la col·laboració amb Giant Screen Films i MacGillivray Freeman Films. És una de les propostes del canal #SigoAprendiendoenCasa de la web de la Ciutat de les Arts i les Ciències.

Espectacle de llums

També la Ciutat de les Arts i les Ciències compartix en línia el 'show' de llums de l’Hemisfèric" que dóna la benvinguda als espectadors i es projecta abans de cada sessió. Es tracta de l’espectacle de llum que descobrix l’interior de l’Hemisfèric jugant amb les llums i guiats pel so.

Este espectacle, produït pel personal de projecció de l’Hemisfèric, és guiat per una melodia que comença suaument, mostrant per mitjà de la il·luminació de leds, xicotetes parts de l’esquelet interior de l’edifici. El show sorprén a l’espectador amb un final impactant que li permet descobrir la pantalla cúpula com un element de projecció, un complex de múltiples sistemes d’altaveus, projectors i estructures, que fan realitat les projeccions en l’edifici.

]]>
Els boscos i la seua importància per a pal·liar les conseqüències del canvi climàtic protagonitzen el nou panell 'Danvant el canvi, canviem' /va/info/prensa/noticias/bosques-cambio-climatico.html dc., 06 de maig 2020 13:19:00 +0200 La mostra era una de les novetats de 2020

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/bosques-cambio-climatico.html El panell “Respira a ple pulmó',  il·lustrat amb una imatge firmada per Alfredo Benavent, és el nou contingut que hui compartim de l’exposició 'Davant del canvi, canviem'. 

El cartell destaca el paper fonamental dels boscos per a pal·liar els problemes generats pel canvi climàtic ja que actuen com a embornals de carboni, produïxen i conserven la humitat atmosfèrica, regulen els recursos hídrics i protegixen el sòl de l’erosió.

L’exposició 'Davant del canvi, canviem' mostra xicotetes pinzellades del que implica el canvi climàtic per al planeta Terra i flama a reflexionar al visitant sobre la forma d’actuar per a intentar pal·liar les greus conseqüències que comporta el canvi climàtic.

Davant de la impossibilitat d’instal·lar la mostra s’ha optat per la publicació setmanal de la imatge i text que acompanyen a cada un dels 28 panells gràfics que conformen l’exposició i que destaquen la importància de l’actuació humana per a frenar el canvi climàtic.

]]>
Las plantas del Umbracle inspiran pequeñas actividades para aprender curiosidades científicas /va/info/prensa/noticias/experimentos-en-casa.html dv., 01 de maig 2020 12:45:00 +0200 Las fichas didácticas sobre biomimética están disponibles en el canal #SigoAprendiendoEnCasa de la web de la Ciutat de les Arts i les Ciències

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/experimentos-en-casa.html El Umbracle y sus plantas, como la lantana y la adelfa, sirven de inspiración para proponer sencillas actividades con las que aprender curiosidades de la naturaleza y de la biomimética.

Los experimentos están accesibles en el canal #SigoAprendiendoEnCasa de la web de la Ciutat de les Arts i les Ciències.

Las fichas, además de explicar un aspecto, hecho o razonamiento de la naturaleza y su aplicación biomimética, proponen un actividad que demuestra lo anterior.

Las hojas, como, por ejemplo, las de la lantana, muestran en su parte posterior un circuito de venas de diferentes tamaños a través de los que transportan nutrientes. La ficha explica qué es la Ley de Murray, la aplicación biomimética en la ingeniería e incluso cómo se puede crear un circuito casero de fluidos con pajitas y vasos.

La capacidad de ciertas flores de desplegarse, como la de las adelfas, ha inspirado a la ingeniería espacial para copiar estos mecanismos y aplicarlo en los paneles solares de los satélites.

La actividad relacionada con esta ficha se puede realizar en casa con un compás y permite comprobar cómo se despliega una flor en forma de espiral, como lo hace la adelfa.

]]>
El Museu de les Ciències pone a disposición del público la conferencia 'Las primeras misiones tripuladas a Marte' /va/info/prensa/noticias/conferencia-Marte.html dc., 29 d’abr. 2020 09:19:00 +0200 - Este contenido ha sido el más votado por el público en redes sociales y podrá verse este miércoles a través de un enlace
- Es una de las iniciativas del canal #SigoAprendiendoEnCasa, que reúne la oferta virtual de la Ciutat de les Arts i les Ciències

 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/conferencia-Marte.html La conferencia 'Las primeras misiones tripuladas a Marte', impartida por Héctor Guerrero, del Instituto Nacional de técnica Aeroespacial (INTA), se podrá ver a través de un enlace que compartirán este miércoles las redes sociales de la Ciutat de les Arts i les Ciències.

Esta charla, que se celebró el 14 de febrero de 2019 dentro del ciclo de Astronomía, forma parte del archivo audiovisual de la Ciutat de les Arts i les Ciències y ha resultado este martes la más votada entre el público.

La Ciutat de les Arts i les Ciències pone en marcha los martes una encuesta a través de les redes sociales para votar entre dos conferencias y que los usuariosy usuarias decidan cuál les gustaría ver. La más votada se pone a disposición del público los miércoles través de un enlace en las cuentas oficiales de la Ciutat de les Arts i les Ciències en Twitter y Facebook.

Héctor Guerrero, en su charla, revisa las luces y las sombras de las principales iniciativas públicas y privadas para llevar astronautas a Marte, algunas pasando por la Luna. También avanza, de la mano del cine de ciencia ficción, una visión de lo que podrían ser los inicios de la colonización del planeta rojo.

Las conferencias son una de las iniciativas del canal web #SigoAprendiendoEnCasa, que reúne la oferta virtual de la Ciutat de les Arts i les Ciències.

Se trata de una nueva sección en su página web con información y acceso a las visitas virtuales al complejo, los contenidos de divulgación proyecciones de documentales 'online', experimentos sencillos para hacer en casa, así como los catálogos del Paseo del Arte que están disponibles en la web, entre otros contenidos en línea.

]]>