RSS http://www.cac.es/va/info/rss.html ca El Museu de les Ciències acull l’exposició 'Viatge a la Ciutat de l’Infinit' de la Fundació Vicente Ferrer /va/info/prensa/noticias/exposicion-Viaje-a-la-Ciudad-del-Infinito-de-la-Fundacion-Vicente-Ferrer.html dv., 15 de nov. 2019 13:20:00 +0100 Es pot visitar en El Carrer Menor del Museu de lliure accés .al públic

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/exposicion-Viaje-a-la-Ciudad-del-Infinito-de-la-Fundacion-Vicente-Ferrer.html El Museu de les Ciències acull des de hui fins al 15 de desembre l’exposició 'Viatge a la Ciutat de l’Infinit' que invita el públic a submergir-se en la història de la Fundació Vicente Ferrer que enguany commemora el seu 50 aniversari a l’Índia. La mostra, ubicada en el carrer Menor del Museu, de lliure accés al públic, recorre mig segle d’acció contra la pobresa de l’Índia.

'Viaje a la Ciutat de l’Infinit' realitza un recorregut fotogràfic que comença amb l’arribada de Vicente Ferrer a l’Índia, en 1952. El filantrop inicia en Manmhad, l’estat de Maharastra, el seu primer contacte amb la pobresa d’eixe país, un preludi del projecte que desenrotllarà junt amb Anna Ferrer a partir de 1969 en Anantapur, en l’estat meridional d’Andhra Pradesh. ‘Viatge a la Ciutat de l’Infinit’ fa referència al nom de la regió rural on emprenen este projecte, Anantapur, que en telugu (llengua local) significa ciutat de l’infinit.

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències organitza una observació del trànsit de Mercuri pel disc solar /va/info/prensa/noticias/observacion-transito-Mercurio.html dl., 11 de nov. 2019 16:27:00 +0100 Amb la col·laboració de l’Associació Valenciana d’Astronomia (AVA)

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/observacion-transito-Mercurio.html La Ciutat de les Arts i les Ciències organitza hui una observació especial  amb motiu del trànsit de Mercuri pel disc solar. L’activitat, en col·laboració amb  l’Associació Valenciana d’Astronomia (AVA), es realitza  en el  Passeig de Ciprers,  junt amb l’Hemisfèric,   fins a les 17:00 hores.  

Els trànsits es produïxen quan un planeta passa davant del disc del Sol. En eixe moment, el planeta es veu com un xicotet disc negre que es mou lentament en front del brillant cercle solar. Les òrbites de Mercuri i Venus es troben dins de l’òrbita terrestre; són els únics planetes que poden passar entre la Terra i el Sol per a produir el trànsit. 

El pròxim en 2032

Es tracta d’un fenomen poc comú i en el cas de Mercuri només es produïx unes tretze vegades cada segle. Hui en dia, els trànsits son un mitjan  per a descobrir planetes que orbiten al voltant de les estreles. Encara que Mercuri passa entre la Terra i el Sol almenys tres vegades a l’any, és estrany que es produïsca l’alineació exacta perquè siga observable, degut la inclinació de l’òrbita del planeta, per la qual cosa els trànsits només poden ocórrer al maig o novembre. El pròxim tindrà lloc en 2032.

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències convoca los concursos científicos 'Reacciona!' y 'Cristalización en la Escuela' /va/info/prensa/noticias/concursos-ciencia-.html dv., 08 de nov. 2019 13:04:00 +0100 En enero de 2020 se celebrará un curso de formación de cristalografía para docentes

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/concursos-ciencia-.html Promover el interés por la Química, la Cristalografía y el método científico son los objetivos principales de los concursos científicos que la Ciutat de les Arts i les Ciències ha convocado con la denominación de 'Reacciona!' y 'Cristalización en la escuela'.

'Reacciona! está organizado con la sección territorial de València de la Real Sociedad Española de Química (RSEQ-VAL), y 'Cristalización en la escuela' con la Universitat Jaume I, que se celebra por séptimo año consecutivo dirigido a estudiantes de segundo ciclo de Secundaria y Bachillerato.

El certamen 'Cristalización en la escuela' está diseñado para que los estudiantes participen a modo de congreso científico, desde la investigación en el laboratorio hasta la presentación de resultados. Además, en enero de 2020, se ofrece el curso de formación de cristalización y Cristalografía para profesorado realizado en colaboración con el Cefire CTEM y el Cefire de Castelló. La exposición de proyectos y entrega de premios se celebrará el 8 de mayo de 2020 en el Museu de les Ciències.

Proyectos de química

El concurso 'Reacciona!' tiene como finalidad incentivar a los estudiantes de 3º y 4º de Secundaria, Bachillerato y ciclos formativos de Formación Profesional de toda España, a presentar un material multimedia, de una duración máxima de 5 minutos, que exponga, de forma didáctica, creativa y original, algún proceso químico, en especial aquellos cuya contribución al bienestar de la sociedad sea más patente o resulten más formativos o ilustrativos.

La final y entrega de premios de esta nueva edición será el 22 de mayo de 2020 en el Museu de les Ciències.

]]>
El Museu de les Ciències celebra el seu 19 aniversari amb dos sessions gratuïtes de 'Ciència a escena'  /va/info/prensa/noticias/aniversario-Museu.html dj., 07 de nov. 2019 15:17:00 +0100 Serà el 16 de novembre a les 13:00 hores i a les 16:00 hores en l’Auditori Santiago Grisolía

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/aniversario-Museu.html El pròxim 13 de novembre es compliran 19 anys de l’obertura al públic del Museu de les Ciències. Per este motiu, el dissabte següent a l’efemèride, 16 de novembre, s’han organitzat dos sessions de 'Ciència a escena' gratuïtes per a totes les persones que volen celebrar l’aniversari del Museu de les Ciències.

Les sessions, que inclouen experiments científics en directe, es realitzaran en l’Auditori Santiago Grisolía a les 13:00 i a les 16:00 hores. L’accés a l’Auditori serà lliure fins a completar l’aforament. Les sesions "CienciaMix" que s’han preparat inclouran les millors experiències de "Màgia Química", "Fred, fred" "aLUZina!", "Horror al buit" i termografia.

Dia del Soci

També el dissabte 16 de novembre la Ciutat de les Arts i les Ciències celebrarà el 'Dia del Soci 2019' amb un programa especial per als que tinguen el passe actiu del Club Oceanogràfic, Club CienciAmics o Club Ciutat.

En esta jornada podran disfrutar de tallers educatius, visites guiades, experiències de La Ciència a Escena, projeccions en 4D, contacontes, castell unflable i gimcana, entre altres activitats. Més informació

 

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències convoca el concurs per a triar la felicitació nadalenca /va/info/prensa/noticias/concurso-navidad-dibujo-.html dt., 05 de nov. 2019 15:37:00 +0100 Estudiants de primària de la Comunitat poden enviar els seus dibuixos fins al  5 de desembre

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/concurso-navidad-dibujo-.html La Ciutat de les Arts i les  Ciències ha convocat una nova edició del concurs de dibuix nadalenc en què poden participar estudiants de primària de la Comunitat Valenciana. Entre els nou guanyadors se seleccionarà la postal de felicitació nadalenca de la Ciutat de les Arts i les Ciències.

Fins al pròxim 5 de desembre podran presentar-se els treballs al concurs 'Nadal en la Ciutat de les Arts i les Ciències'. Els dibuixos hauran de realitzar-se en un foli o cartolina grandària A4 i es podrà utilitzar qualsevol material que no present relleu. Es remetran al departament de publicitat en la següent adreça postal: Ciutat de les Arts i les Ciències. Museu de les Ciències. Av. del Professor López Piñero (Historiador de la Medicina), núm. 7. 46013-València

Seran seleccionats tres dibuixos per cada dos cursos: 1.º i 2.º; 3.º i 4.º; 5.º i 6.º de primària. Cada un dels premiats guanyarà tres entrades del Museu de les Ciències, tres entrades de l’Hemisfèric i tres entrades de l’Oceanogràfic. 

]]>
'CienciaMix' en el Museu, la pel·lícula 'Volcans' de l’Hemisfèric i 'Huracà' en l’Oceanogràfic són les propostes per al pont de novembre /va/info/prensa/noticias/Valencia-puente-.html dj., 31 d’oct. 2019 13:20:00 +0100 Últims dies per a visitar l’exposició de Jaume Plensa en el llac del Museu de les Ciències

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/Valencia-puente-.html La Ciutat de les Arts i les Ciències tindrà horaris especials durant el pont de novembre. També són els últims dies de l’exposició de Jaume Plensa en els exteriors de la Ciutat dels Arts i els Ciències. Fins al diumenge 3 de novembre es podran contemplar les set escultures, totes peces úniques, de set metres d’altura i de ferro colat, que estan situades en el llac sud. 

Una altra de les propostes per a estos dies és 'Volcans', l’última estrena IMAX de l’Hemisfèric que destaca en la seua cartellera.  La nova projecció recorre la història de la la Terra a través d’un dels espectacles més impressionants de la naturalesa. 

En el Museu de les Ciències del divendres 1 al diumenge 3 de novembre se celebren diverses sessions per a públic general a partir dels 8 anys (CienciaMix en la sala 1 a les 11:30 i 16 h. ) i una altra recomanada a partir dels 10 anys que es realitzarà en la sala 2 de 'La Ciència a Escena' a les 17:15 h. També s’ha organitzat una sessió de 'Científic per un dia' a les 13h (edats entre 4 i 8 anys) el diumenge 3 de novembre. L’entrada a estos tallers és de 3,5 euros per persona i es pot realitzar de forma independent, sense adquirir l’entrada general del Museu de les Ciències.

Contacontes i missions a Mart 

En l’exposició 'Érase una vez....' se celebraran contacontes a les 11:00 h , 12:00 h, 17 h i 18 h. En l’Espais dels Xiquets se celebraran sessions al llarg a les 11 h, 12 h 13 h, 15 h 16 h, 17  h i 18 h. En l’exposició 'Mart.La consquista d’un somni'  el mòdul de realitat virtual invita el públic a superar tres proves en el planeta roig (no recomanat per a xiquets menors de 13 anys) i hi ha sessions a les 11, 11:30, 12, 12.30, 13, 13:30, 16 h, 16:30h, 17 h, 17:30 h, i 18  h. Estes activitats estan incloses en l’entrada general del Museu de les Ciències.

També s’han programat sessions del Simulador espacial a les 11:00/11:30/12:00 anglés /12:30/13:00/13:30/14:00/ 15:30/16:00/16:30 anglés /17:00/17:30/18:00 h. Una altra de les propostes és participar en un visita guiada a l’exposició 'Mart. La conquista d’un somni' a les 12h i a les 17:30 h.. Tant el Simulador Espacial com la visita guiada a Mart costen 2,5 euros per persona i és necessari adquirir a més l’entrada al Museu de les Ciències.

L’Oceanográfic oferix un horari especial de deu del matí a huit de la vesprada el divendres 1 i el dissabte 2 de novembre, i fins a les sis de la vesprada el diumenge 3 de novembre. A més de la possibilitat de contemplar en el seu hàbitat als milers d’animals que allí viuen, s’han reforçat les activitats extraordinàries a fi d’atendre l’alta demanda. El circuit l’un altre costat de l’aquari (EOLA) es durà a terme en rondes constants de matí   vesprada i en hores que s’indicaran amb precisió en el punt d’informació de l’edifici d’Accessos, igual que els horaris dels passes del Delfinari, des de les 11:45 a les 18:30. També hi haurà projeccions continuades de les pel·lícules en 4D  “d’Huracà” i “20.000 llegües de viatge submarí” des de les 12:15 fins a les 18:00.

]]>
Les conferències del Museu aborden en novembre la intel.ligència artificial i la ESA /va/info/prensa/noticias/conferencias-Museu-noviembre-.html dl., 28 d’oct. 2019 16:43:00 +0100 Les  conferències de divulgació són de lliure accés prèvia inscripció

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/conferencias-Museu-noviembre-.html El Museu de les Ciències organitza al llarg de l’any cicles de divulgació científica per a promoure el contacte entre els científics i la societat. El cicle 'Una Comunitat amb ciència'  sobre els projectes d’investigació que es desenvolupen en la Comunitat Valenciana i el cicle 'Astronomia' presenten este mes de novembre dos interessants temes al voltant de la intel·ligència artificial i l’Agència Espacial Europea. 

- Dijous, 14 de novembre Conferència "El fi dels problemes impossibles" impartida per Rubén Ruiz García. Doctor en Enginyeria Informàtica. Universitat Politècnica de València (UPV). Cicle  "Una Comunitat amb ciència". Dijous, 14 de novembre de 2019. 19:30 h. Auditori Santiago Grisolía. Museu de les Ciències. De lliure accés, prèvia inscripció. 

Hui por hui es parla molt de la intel·ligència artificial –que disfruta d’una renovada joventut– l’aprenentatge automàtic o machine learning, la Ciència de Dades (o Data Science), Big Data i altres. El que no és tan conegut és que la majoria d’estes àrees utilitzen en menor o major mesura tècniques d’optimització que tenen els seus orígens en una disciplina científica que sempre ha estat en un segon pla: la investigació operativa.

La investigació operativa estudia l’aplicació de mètodes avançats per a la presa de decisions. Està a cavall entre les matemàtiques, l’estadística, la informàtica, l’economia i l’enginyeria i és molt possible que esta dispersió siga el motiu pel qual no és una ciència coneguda pel públic en general. Amb la investigació operativa podem resoldre problemes d’una complexitat increïble, en temps curts, obtenint solucions d’una qualitat molt superior a la que són capaços els majors experts humans. El desenvolupament en les últimes dècades ha permés increments en la productivitat, reduccions de costos i un millor aprofitament dels recursos disponibles. Les millores observades en el camp de la investigació operativa permeten, hui i amb la tecnologia actual, resoldre problemes que fa poques dècades semblaven impossibles.

En esta xarrada, d’estil divulgatiu, s’exposen les aplicacions més pròximes i impactants de la investigació operativa i de com empreses i institucions del nostre entorn estan aconseguint optimitzar els seus processos productius, logístics i de servei emprant menys recursos i usant d’una forma molt més intel·ligent els recursos disponibles. Més, millor, més ràpid i amb menys.

- Dijous, 21 de novembre. Conferència "Els nostres ulls a Mart i a l'Univers: la ciència de l'ESA disponible per al públic' per Dr. Michel Breitfellner. Coordinador projecte d’Educació CESAR de l’ESA. Enginyer d’operacions científiques Mars Express. Centre Europeu d’Astronomia Espacial. 19:30 hores. Auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències.  De lliure accés, prèvia inscripció.

L’Agència Espacial Europea (ESA) té a Madrid el seu Centre Europeu d’Astronomia Espacial (ESAC) des d’on es realitzen les operacions científiques de les missions del sistema solar i observatoris espacials de l’agència i on es guarden les dades científics per a la comunitat internacional, també disponibles a tot el públic en general. A més de les moltes activitats científiques i tècniques de l’ESA hi ha diversos projectes de comunicació i educació en col·laboració amb universitats i institucions educatives de tot el país per a promoure l’estudi de l’astronomia i l’exploració espacial usant dades científics posats a disposició del públic. Entre estos projectes destaca el projecte educatiu CESAR, acrònim en anglés de Cooperació a través de l’Educació en Ciència i Astronomia Espacial, dedicat a l’educació en astronomia i ciència i íntegrament coordinat des del centre d’ESAC. Part d’este projecte és la utilització de la càmera VMC que, a més d’observar Mart diàriament i estudiar els núvols de gas i pols en l’atmosfera del planeta roig, permet a estudiants de tota Europa entendre els planetes i treballar amb dades espacials. En la nostra exposició mostrarem un cas científic de l’ús de la càmera VMC que ha sigut especialment concebut per al seu ús en la comunitat educativa.

 

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències se suma al Dia Internacional de la Síndrome Phelan Mcdermid /va/info/prensa/noticias/Sindrome-Phelan-Mcdermid.html dt., 22 d’oct. 2019 15:28:00 +0200 Il·luminació especial del Museu de les Ciències i l’Hemisfèric hui a partir de les 19:30 hores

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/Sindrome-Phelan-Mcdermid.html La Ciutat de les Arts i les Ciències se suma hui al Dia Internacional de la Síndrome Phelan Mcdermid. A partir de les 19:30 hores el Museu de les Ciències i l’Hemisfèric s’il·luminarà de forma especial en color verd per a visibilitzar esta malaltia rara.

]]>
El Museu de les Ciències acull l'exposició 'La infància marca. Cent anys defenent els drets dels xiquets i les xiquetes' /va/info/prensa/noticias/Exposici-n-Save-the-children.html dl., 21 d’oct. 2019 13:55:00 +0200 Es pot visitar en El Carrer Menor del Museu de lliure accés  al públic

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/Exposici-n-Save-the-children.html El Museu de les Ciències acull des de hui la exposició “La infància marca. Cent anys defenent els drets dels xiquets i les xiquetes” que commemora el centenari de 'Save the children'.

La mostra, ubicada en el carrer Menor del Museu, de lliure accés al públic, recopila una sèrie d’imatges i fotografies històriques i actuals del treball de la Fundació en defensa de la infància en països com Espanya, Etiòpia, Grècia, Líban, Mèxic, Myanmar, Sierra Leone, Somàlia o Iemen.

]]>
L’exposició 'Mi secret garden' de l’artista Arne Quinze es prorroga fins a febrer de 2020 /va/info/prensa/noticias/My-secret-garden-prorroga.html dl., 14 d’oct. 2019 13:21:00 +0200 El públic pot contemplar les escultures en el Passeig de l’Art de l’Umbracle i en el llac nord de l’Hemisfèric

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/My-secret-garden-prorroga.html Les flors de 'My secret garden' d’Arne Quinze  seguiran exposades en els exteriors de la Ciutat de les Arts i les Ciéncies fins a febrer de 2020. "Mi secret garden" reunix sis escultures de gran format de l’artista Arne Quinze realitzades de forma expressa per a ser exposades en la Ciutat de les Arts i les Ciències. 

Són escultures inspirades en la naturalesa. Quatre estan  instal·lades en el Passeig de l’Art de l’Umbracle i dos en el llac nord de l’Hemisfèric a manera de nenúfars. 

El conjunt d’escultures públiques de “My Secret Garden” dialoga amb l’arquitectura de Santiago Calatrava. Cada escultura de la sèrie artística  aborda la diversitat de formes, estructures i colors que es troben en el regne de les plantes. 

]]>
El Museu de les Ciències celebra el 9 d'Octubre amb horari especial de tallers i activitats /va/info/prensa/noticias/agenda-museu-.html dt., 08 d’oct. 2019 14:26:00 +0200 El taller 'CienciaMix' o el contacontes en l’exposició 'Erase una vez...' són algunes de les propostes

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/agenda-museu-.html El Museu de les Ciències celebra el 9 d'Octubre amb horaris especials de festiu en tallers i activitats, entre els que destaca la proposta  'CienciaMix' amb els millors experiments de 'La Ciència a Escena'.


Este dimecres 9 d’octubre se celebraran diverses sessions per a públic general a partir dels 8 anys (CienciaMix en la sala 1 a les 11:30 i 16 h. ) i una altra recomanada a partir dels 10 anys que es realitzarà en la sala 2 de 'La Ciència a Escena' a les 17:15 h.  També s’ha organitzat una sessió de 'Científic per un dia' a les 13h (edats entre 4 i 8 anys). L’entrada a estos tallers és de 3,5 euros per persona i es pot realitzar de forma independent, sense adquirir l’entrada general del Museu dels Ciències.


En l’exposició 'Erase una vez...'  se celebraran contacontes a les 11:00 h , 12:00 h, 17 h i 18 h.  En el Teatre de l’Electricitat hi ha sessions a les 11:00,  12:00, 13:00, 15:00, 16:00, 17:00 i 18:00 h Estes activitats estan incloses en l’entrada general del Museu de les Ciències.


També s’han programat sessions del Simulador espacial durant tot el dia, a les 11:00/11:30/12:00 anglés /12:30/13:00/13:30/14:00/ 15:30/16:00/16:30 anglés /17:00/17:30/18:00 h. Una altra de les propostes és participar en un visita guiada a l’exposició  'Mart. La conquista d’un somni' a  les 12h i a les 17:30 h.. Tant el Simulador Espacial com la visita guiada a 'Mart. La conquista d'un somni' costen 2,5 euros per persona i és necessari adquirir a més l’entrada al Museu de les Ciències.

Horari dimecres 9 d´octubre Museu de les Ciències 

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències i l’Agència Espacial Europea (ESA) posen en marxa una nova edició de 'Passaport a l’Espai' /va/info/prensa/noticias/Astronomia-Pasaporte--.html dt., 08 d’oct. 2019 10:51:00 +0200 El 'Passaport a l’Espai' s'ompli amb continguts relacionats amb l’astronomia del Museu, Hemisfèric i Umbracle

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/Astronomia-Pasaporte--.html La Ciutat de les Arts i  les Ciències en col·laboració amb l’Agència Espacial Europea (ESA) presenten per sext any consecutiu la iniciativa 'Passaport a l’Espai' coincidint amb la celebració de la Setmana Mundial de l’Espai. Els i les visitants ja poden sol·licitar en les taquilles del Museu de les Ciències o de l’Hemisfèric el seu 'Passaport a l’Espai' per a omplir-lo amb les activitats d’astronomia que organitza la Ciutat de les Arts i les Ciències.  

Les projeccions 'Apol·lo11. Primers Passos' i 'Viatge a l’espai. Pròxima parada: Mart' en l’Hemisfèric,  les visites guiades a l’exposició 'Mart. La conquista d’un somni' i les conferències d’astronomia són algunes de les propostes que permeten completar el 'Passaport a l’Espai'. El termini per a entregar el passaport finalitza el 21 de maig de 2020; els menors d’11 anys han d’omplir almenys 4 activitats i els majors d’11 anys  un total de 5 activitats. 

Després d’entregar el seu passaport amb les proves validades, entre els participants se celebra una sorteig i poden guanyar visites a les instal·lacions de l’Agència Espacial Europea i de la NASA a Madrid, visites guiades al Consorci Valencià de l’Espai i a l’Observatori Astronòmic d’Aras de los Olmos. El 3 de juny de 2020 es realitzarà el sorteig entre els participants que hagen completat el Passaport.

]]>
La neurociència i la matèria fosca protagonitzen este mes les conferències de la Ciutat de les Arts i les Ciències /va/info/prensa/noticias/conferencias-ciencia.html dl., 07 d’oct. 2019 17:18:00 +0200 -El 24 d’octubre  la investigadora Guillermina López Bendito impartirà la conferència "Connectant i reconnectant el cervell amb els sentits" en el Museu de les Ciències 
- El dimarts 29 d’octubre se celebra una conferència i projecció especial en l’Hemisfèric pel 'Dia de la matèria fosca' 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/conferencias-ciencia.html Com arriba al cervell de manera tan precisa la informació des dels sentits i què sabem de la matèria fosca són dos temes apassionants de la neurociència i l’astronomia  que seran protagonistes este mes de les conferències gratuïtes de la Ciutat de rls Arts i les Ciències , de lliure accés, prèvia inscripció. 

La investigadora Guilermina López-Bendito de l’Institut de Neurociències. Universitat Miguel Hernández, UMH-CSIC, participa el dijous 24 d’octubre en el cicle 'Una Comunitat amb ciència amb la conferència "Connectant i reconnectant el cervell amb els sentits'. 

L’objectiu general de l’Institut de Neurociències de la Universitat Miguel Hernández és el de comprendre els mecanismes cel·lulars i moleculars implicats en la guia axonal dels principals tractes axonales del cervell de mamífers. En particular, el seu interés se centra a estudiar com es forma un dels sistemes de connexions més complexos del cervell que és el sistema talamocortical. 

En esta conferència, s’explicarà el motiu pel qual, a través d’este sistema, la informació sensorial del que ens rodeja (visual, tàctil, auditiva) és transmesa a la corfa cerebral de manera precisa, produint-se l’adquisició de la percepció dels estímuls que ens rodegen. També es tractarà dels processos plàstics que ocorren en el cervell quan perdem un sentit. Finalment, el desenvolupament anormal del sistema talamocortical podria estar implicat en algunes malalties neurològiques, com l’autisme o l’epilèpsia.

La conferència serà el dijous 24 d’octubre en l’Auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències, a partir de les 19 hores. L’accés és gratuït, prèvia inscripció.

Dia de la matèria fosca

La Ciutat de les Arts i les Ciències en col·laboració amb l’Institut de Física Corpuscular, CSIC Universitat de València celebra per tercer any consecutiu el 'Dark matter day'. L’acció es realitzarà el dia 29 d’octubre en l’Hemisfèric i començarà a les 19.00 h amb la xarrada d’Olga Mena, membre de l’IFIC (Institut de Física Corpuscular, CSIC-Universitat de València) que repassarà què sabem de la matèria fosca i com molts experiments en tot el món tracten d’identificar esta esquiva substància i fer llum sobre la seua naturalesa. Després de la xarrada es procedirà a la projecció del documental "Els fantasmes de l’univers: la busca de matèria fosca". 

El dia 31 d’octubre s’organitza internacionalment el "Dia de la Matèria Fosca". És una iniciativa impulsada pel CERN, Fermilab i altres laboratoris de física de partícules perquè es divulgue la física de la matèria fosca. 

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències oferix un descompte del 50 per cent en el Passe Club Ciutat i el Passe Club Oceanogràfic amb preus des de 32,50 euros /va/info/prensa/noticias/La-Ciutat-de-les-Arts-i-les-Ci-ncies-ofrece-un-descuento-del-50-por-ciento-en-el-Pase-Club-Ciutat-y-el-Pase-Club-Oceanogr-fic-con-precios-desde-32-50-euros-.html dl., 30 de set. 2019 17:13:00 +0200 Els passes seran vàlids fins al 31 de desembre de 2019 i permet l’accés il·limitat a tot el complex (Club Ciutat) o a l’Oceanogràfic

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/La-Ciutat-de-les-Arts-i-les-Ci-ncies-ofrece-un-descuento-del-50-por-ciento-en-el-Pase-Club-Ciutat-y-el-Pase-Club-Oceanogr-fic-con-precios-desde-32-50-euros-.html La Ciutat de les Arts i les Ciències oferix a partir de l’1 d’octubre un 50% de descompte en els passes Club Ciutat i Club Oceanogràfic. D’esta manera, les famílies amb xiquets entre 4 i 12 anys podran comprar el seu passe Club Oceanogràfic des de 32,50 euros per persona i els adults des de 42,50 euros per a visitar l’aquari de la Ciutat de les Arts i les Ciències de forma il·limitada fins al 31 de desembre de 2019.

Amb esta promoció, en el cas del passe Club Ciutat, la tarifa es reduïx a 40 euros en la modalitat reduïda/familiar (xiquets entre 4 i 12 anys) i 52,5 euros a adults. Per eixe preu, podran visitar el Museu de les Ciències, l’Hemisfèric i l’Oceanogràfic tantes vegades com ho desitgen fins al 31 de desembre de 2019.

Amb el passe Club Ciutat es podrà disfrutar de les novetats de tardor, entre les que destaca el Dia del Soci, la pròxima estrena de l’1 d’octubre de la pel·lícula IMAX 'Volcans' en l’Hemisfèric, el taller 'CienciaMix' del Museu de les Ciències amb els millors experiments de la 'Ciència a Escena' amb un 50% de descompte o les últimes incorporacions al contingut expositiu del Museu, com l’exposició 'Talking Brains' o el nou interactiu de l’Espai dels Xiquets' que convertix en animats els dibuixos en paper, entre altres propostes.

Durant estos mesos de validesa, els socis tindran tots els avantatges que oferix el Club Ciutat i Club Oceanogràfic amb descomptes del 25 per cent en Terra Mítica, Mundomar Benidorm, Terra Natura Múrcia i Terra Natura Benidorm. També gràcies als acords amb Teatro Talia i Teatre Olympia podrán beneficiar-se del 15 per cent de descompte en la compra de l’entrada, extensible a un acompanyant.

]]>
L’Hemisfèric estrena la pel·lícula IMAX 'Volcans' /va/info/prensa/noticias/El-Hemisferic-estrena-Volcanes.html dg., 29 de set. 2019 17:05:00 +0200 La projecció recorre la història de la la Terra a través d’un dels espectacles més impressionants de la naturalesa

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/El-Hemisferic-estrena-Volcanes.html
L’Hemisfèric de la Ciutat de les Arts i les Ciències incorpora a partir d’este dimarts, 1 d’octubre, en la seua programació la pel·lícula IMAX 'Volcans'. El documental conta com es va formar la Terra i inclou imatges espectaculars des d’un volcà actiu a Indonèsia fins a la ciutat de Pompeia, del llac de lava a Vanuatu fins als estanys àcids i guèisers a Etiòpia.

Fa 4.500 milions d’anys van sorgir els primers volcans en la Terra. La vida va prosperar dins d’estos paisatges volcànics on sorgixen els primers ecosistemes del planeta. 'Volcans' explora la contribució dels volcans més espectaculars del món en la formació dels hàbitats terrestres i explica com continuen influint en l’actualitat.

La pel·lícula, que compta amb la participació del fotògraf de National Geographic, Carsten Peter, mostra els efectes que tenen els volcans sobre les poblacions, passades i presents, a través d’un dels espectacles més impressionants de la naturalesa.

 

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències incrementa un 45% els ingressos d'explotació de setembre de 2015 a agost de 2019 /va/info/prensa/noticias/balance-CACSA-.html dc., 25 de set. 2019 16:57:00 +0200 - El Consell d’Administració de CACSA s’ha reunit hui en el Museu de les Ciències

- El director general de la Ciutat de les Arts i les Ciències, Enrique Vidal, ha presentat el balanç de gestió social i econòmica del complex

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/balance-CACSA-.html El director general de la Ciutat de les Arts i les Ciències (CACSA), Enrique Vidal, ha presentat davant del consell d’administració de CACSA els resultats globals corresponents al període comprés entre setembre de 2015 a agost de 2019. En la seua intervenció, Vidal ha destacat que el complex siga referent en 'divulgació científica i turisme de qualitat' així com la rendibilitat aconseguida en estos quatre anys.

El director general ha mostrat davant dels consellers l' informe d’impacte econòmic i social (IVIE) de CACSA durant els exercicis 2017 i 2018 que es pot quantificar en termes de renda en 111 i 113,5 milions d’euros respectivament i en impacte sobre l’ocupació de 3.461 i 3.509 ocupacions en 2017 i 2018.

Els ingressos d’explotació s’han incrementat un 45% durant el període setembre de 2015 a agost de 2019 (7,3 milions d’euros més). Els ingressos totals van aconseguir durant estos 4 anys la suma de 78.332 milers d’euros. Com a conseqüència de l’evolució dels ingressos i dels gastos d’explotació, l’EBITDA ajustat del període és positiu per a cada any, aconseguint-se en l’últim exercici 7.251 milers d’euros, la qual cosa suposa un increment d’un 79% durant l’esmentat període.

Entre els resultats a destacar, la productivitat dels treballadors s’ha incrementat en un 50 per cent en esta etapa. A més, l’increment dels ingressos, junt amb la contenció de les gastos, ha fet que les ampliacions de capital que anualment subscriu la Generalitat, com a soci únic, per a ajudar a la sostenibilitat de la Ciutat de les Arts i les Ciències, com a empresa pública, s’haja anat reduint de 40 a 19 milions d’euros.

Des de setembre de 2015 a agost de 2019, el nombre total de vendes d’entrades generals (Hemisfèric, Museu i Oceanogràfic) ha sigut de 9.854.925, creixent any rere any els visitants en cada un dels recintes, confirmant l’interés pel complex entre el públic en general i mantenint a la Ciutat de les Arts i les Ciències com una icona de la ciutat de València. Durant este període, l’Oceanogràfic és l’edifici que més entrades ha venut (5.560.924), seguit del Museu de les Ciències (2.875.184) i de l’Hemisfèric (1.418.817).

El Museu de les Ciències és el que ha tingut una major evolució positiva incrementant-se en un 53% en el nombre de vendes de 2015 a 2019, seguit de l’Oceanogràfic en un 34% i de l’Hemisfèric en un 19%, tenint este últim un aforament limitat en la Sala.

Renovació de continguts

El consell d’administració de CACSA, que presidix el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha sigut informat sobre els continguts que s’han desenrotllat en els últims quatre anys. Un total de 54 exposicions en el Museu dels Ciències amb més d’un 2,8 milions d’entrades venudes i 14 projeccions de l’Hemisfèric amb més de 1,4 espectadors.

Com a suport a la creació d’una oferta turística de major qualitat, en els exteriors han organitzat exposicions temporals amb artistes nacionals i internacionals de renom com Heinz Mack, Rogerio Timoteu, Laurence Jenkell, Ruud Kuijer, Arne Quinze, entre altres; o o en col·laboració amb la Fundació Hortensia Herrero amb artistes com Manolo Valdés, Toni Cragg i Jaume Plensa.

Durant la reunió, el consell d’administració ha conegut les col·laboracions per al desenrotllament de continguts divulgatius amb l’Agència Valenciana d'Innovació (AVI), entitats nacionals i internacionals de prestigi, entre elles, el Planetari de Castelló, Parc de les Ciencies de Granada, Fundació La Caixa i Fundació Telefónica, National Geographic, l’Agència Espacial Europea i el CSIC.

Responsabilitat social

Altres dels punts tractats destacats han sigut els objectius aconseguits en la gestió inclusiva i transparent a través del portal 'Ciutat Oberta' i de les polítiques de responsabilitat social, així com els bons resultats obtinguts en l’autoavaluació de la seua gestió, realitzada internament per la societat utilitzant la Metodologia d’Avaluació per a l’Acreditació de la Qualitat dels Servicis Públics de la Generalitat, basada en el Model EFQM d’Excel·lència. Com resultat s’ha obtingut una bona puntuació provisional superior als 600 punts. El següent pas realitzat ha sigut requerir a la Inspecció de Servicis de la Generalitat la contrastació externa del resultat obtingut.

La valoració global mitja del nivel de satisfacció des de 2015 fins a 2018 va ser de 90% per al Museu, un 85% per a l’Hemisfèric, un 83% per a l’Umbracle i un 90,25% per a l’Oceanogràfic.

Els bons resultats destaquen també en xarxes socials. Amb 203.735 seguidors, la cuenta de Twitter de la Ciutat dels Arts i els Ciències es la més seguida entre els centres de cultura i oci de la Comunitat Valenciana i el quint museu amb més seguidors a Espanya, sent els quatre primers d’art.

La Ciutat dels Arts i les Ciències es va adherir el passat 29 de maig al Codi Ètic Turisme Valencià, com a mostra del seu compromís actiu amb el turisme responsable. La sostenibilitat i participar en accions per a conscienciar davant del canvi climàtic formen part de l’agenda de la Ciutat de les Arts i les Ciències.

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències comença el curs amb més de 33.000 reserves escolars /va/info/prensa/noticias/educacion-.html dc., 18 de set. 2019 14:09:00 +0200 El passat curs el complex va rebre a més 200.000 escolars, un augment del 15 per cent respecte al curs anterior

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/educacion-.html La Ciutat de les Arts i les Ciències ha començat el curs amb més de 33.000 reserves escolars por el que s’espera continuar amb els bons resultats del passat any que va superar les 200.000 visites escolars, un augment del 15 per cent respecte a l’anterior.

Entre les novetats destaca la pròxima estrena de l’Hemisfèric 'Volcans' i la nova exposició 'Talking Brains' en el Museu de les Ciències. Els planetaris adaptats a cada nivell educatiu de l’Hemisfèric, les aules-taller de l’Oceanogràfic i els experiments en directe de 'Ciència a Escena' en el Museu són continguts amb gran acceptació entre el públic escolar. 

Per al nou curs ja hi han més de 17.000 entrades reservades per als tallers de 'Ciència a Escena' i 'Estudi de TV'. En l’Hemisfèric s’han superat les 2.000 reserves per als planetaris escolars.

L’atenció al docent és una altra de les prioritats. El Programa Especial d’Educació i Ciència (CIENCIAPEC) fa accessible l’oferta educativa al professorat i als seus alumnes. Els centres poden inscriure’s en la renovada web dedicada a l’oferta didàctica, consultar els cursos i jornades especials que s’organitzen per a docents (dia del professorat). També tenen accés a un complet material educatiu online (propostes d’itineraris, guies, fitxes, jocs etc...) tant per a preparar la visita com per a assentar el que aprén després de l’excursió

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències supera el milió d’entrades venudes este estiu /va/info/prensa/noticias/verano-2019.html dj., 05 de set. 2019 11:58:00 +0200 Destaca la pujada del 15 per cent dels visitants nacionals

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/verano-2019.html La Ciutat de les Arts i les Ciències ha superat el milió d’entrades durant els mesos d’estiu amb un total de 1.055.174 vendes. Per edificis, al juny, juliol i agost, el Museu de les Ciències ha sumat 309.380 entrades venudes, un increment del 12 per cent respecte a 2018. En l’Oceanogràfic s’han venut 610.533 entrades, un augment del 8 per cent, i l’Hemisfèric destaca també amb 135.261 entrades, un 18 per cent més que en l’estiu de 2018, sent l’edifici amb major creixement en vendes.

En el balanç ressalta l’augment en un 15 per cent dels visitants nacionals i del 12 per cent del públic estranger respecte a 2018. També les visites procedents de les províncies de Castelló, València i Alacant han augmentat un 11 per cent de juny a agost de 2019 respecte al mateix període de l’any anterior.

Pel que fa a la procedència dels visitants de la Ciutat de les Arts i les Ciéncies, durant este estiu, el 83 per cent és de fora de la Comunitat Valenciana. D’este percentatge, un 42 per cent correspon a turistes estrangers, principalment italians, i un 41 per cent d’altres comunitats autònomes, sobretot de Madrid. La resta, un 17 per cent, procedix de la Comunitat Valenciana. Estes xifres confirmen al complex de divulgació científica i cultural com un dels principals pols d’atracció de la Comunitat Valenciana, tant a escala nacional com a nivell internacional.

]]>
L’Hemisfèric estrena a l’octubre la pel·lícula IMAX 'Volcans' /va/info/prensa/noticias/-Volcanes-Hemisferic.html dc., 04 de set. 2019 12:20:00 +0200 La projecció recorre la història de la Terra a través d’un dels espectacles més impressionants de la naturalesa

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/-Volcanes-Hemisferic.html L’Hemisfèric de la Ciutat de les Arts i les Ciències incorpora a partir de l’1 d’octubre la pel·lícula IMAX 'Volcans' en la seua programació. El documental conta com es va formar la Terra i reunix imatges espectaculars, des d’un volcà actiu a Indonèsia fins a la ciutat de Pompeia, del llac de lava a Vanuatu fins als estanys àcids i guèisers a Etiòpia.

Fa 4.500 milions d’anys van sorgir els primers volcans en la Terra. La vida va prosperar dins d’estos paisatges volcànics on sorgixen els primers ecosistemes del planeta. 'Volcans' explora la contribució dels volcans més espectaculars del món en la formació dels hàbitats terrestres i explica com continuen influint en l’actualitat. La pel·lícula, amb la participació del fotògraf de National Geographic, Carsten Peter, mostra els efectes que tenen els volcans sobre les poblacions, passades i presents, a través d’un dels espectacles més impressionants de la naturalesa.

Els espectadors poden esquivar les roques a la vora d’un volcà actiu a Indonèsia, descendir a un llac de lava a Vanuatu i visitar increïbles estanys àcids, guèisers i camps de depòsits minerals a Etiòpia. A més de viatjar per tot el món per a veure la ciutat fantasma arqueològica de Pompeia, els respiradors hidrotermals en el fons de l’oceà i observar en primera persona els devastadors efectes de l’erupció de Kilauea a Hawaii en 2018.

]]>
El principal investigador del  Telescopi Solar Europeu  participa en el cicle 'Una Comunitat amb ciència' del Museu de les Ciències /va/info/prensa/noticias/Conferencia-Manuel-Collados.html dv., 30 d’ag. 2019 12:40:00 +0200  

La conferència de l’astrofísic Manuel Collados serà el 5 de setembre

Esta tardor continuen també els cicles 'Astronomia' i 'Actualitat' en què destaca l’observació del trànsit de Mercuri pel disc solar l’11 de novembre

 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/Conferencia-Manuel-Collados.html El Museu de les Cièncias reprén al setembre les conferències de divulgació científica amb el cicle 'Una Comunitat amb ciència'. L’astrofísic Manuel Collados, nascut a Elda (Alacant), és l’investigador principal de l’European Solar Telescope (EST) i impartirà la xarrada 'El Sol. Una estrela sorprenent' el dijous 5 de setembre a partir de les 19:30 hores, en l’Auditori Santiago Grisolía, del Museu de les Ciències. L’accés és lliure prèvia inscripció.

En esta conferència, Manuel Collados revelarà com és el Sol per dins i per fora, les tècniques que utilitzen els astrònoms per a estudiar-ho i els diferents fenòmens que es donen en ell. També presentarà el Telescopi Solar Europeu, una ambiciosa aventura per a construir un telescopi solar de 4 metres d’obertura, en la que estan embarcats els investigadors europeus de física solar per a disposar del millor telescopi amb què observar i entendre el Sol.

La següent cita amb el cicle 'Una Comunitat amb ciència' serà el dijous 24 d’octubre amb la conferència "Connectant i reconnectant el cervell amb els sentits" a càrrec de Guillermina López Bendito, investigadora de l’Institut de Neurociències de la Universitat Miguel Hernández, UMH-CSIC. El cicle continua amb la xarrada "El fi dels problemes impossibles" que està prevista el dijous, 14 de novembre, impartida per Rubén Ruiz García, doctor en Enginyeria Informàtica, de la Universitat Politècnica de València (UPV).

 

Astronomia i observació Mercuri

La Ciutat dels Arts i els Ciències, en col·laboració amb l’Associació Valenciana d’Astronomia (AVA), organitza una observació especial l’11 de novembre de 2019 amb motiu del trànsit de Mercuri. Es tracta d’un esdeveniment astronòmic molt poc comú, que en el cas de Mercuri només es produïx unes tretze vegades cada segle. El pròxim tindrà lloc en 2032. Els participants podran observar en directe el trànsit des del Jardí d’Astronomia de l’Umbracle, de 13.30 a 17.00 hores.

Dins del cicle 'Astronomia', el Dr. Alejandro Cardesín Moinelo, expert en missions a Mart del Centre Europeu d’Astronomia Espacial i Cap d’Operacions Científiques Mars Express, impartirà a l’octubre la conferència "Missions a Mart: Per què tant interés a investigar als nostres veïns". Per la seua banda, el Dr. Michel Breitfellner, coordinador projecte d’educació CESSAR de l’EIXA i enginyer d’operacions científiques Marts Express del Centre Europeu d’Astronomia Espacial, impartirà el 21 de novembre la conferència "Els nostres ulls a Mart i en l’Univers: la ciència de l’ESA disponible al públic".

Finalment, el 12 de desembre tindrà lloc la conferència "Els elements químics en el cine, en la literatura i en l’art" a càrrec de Bernando Herradón, doctor en Ciències Químiques, Universitat Complutense de Madrid (UCM) i investigador de l’Institut de Química Orgànica General del CSIC. Totes les conferències són de lliure accés, prèvia inscripció en www.cac.es

]]>