RSS http://www.cac.es/va/info/rss.html ca La travesía científica del Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències alcanza el Círculo Polar Ártico /va/info/prensa/noticias/traves-a-cientifica-Oceanogr-fic.html dc., 07 de des. 2022 14:23:00 +0100 - La expedición a bordo del buque de vela ‘Antigua’ comenzó el pasado viernes en Tromso e incluye un programa interpretativo y formativo sobre la exploración y el ecosistema de la región polar

- Los pasajeros y pasajeras han tenido la oportunidad de avistar orcas y ballenas, observar auroras boreales y fondear en pequeñas poblaciones pesqueras y ganaderas de los fiordos noruego

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/traves-a-cientifica-Oceanogr-fic.html Los pasajeros y pasajeras a bordo del buque de vela ‘Antigua’ ya se encuentran inmersos en la travesía por el Círculo Polar Ártico. Se trata de una experiencia científica organizada por Oceanosophia y el Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències, que incluye un completo programa interpretativo y formativo sobre experimentación, conocimiento y observación del mundo marino y el ecosistema del Ártico.

‘El Mar y las exploraciones polares II’, nombre que recibe la travesía, comenzó el pasado viernes en Tromso (Noruega), con un recorrido por la ciudad y una visita al Museo Polar y al Museo Polaria, donde la dirección del Oceanogràfic se reunió con la directora del acuario noruego, Anne Grete Johansen, para intercambiar opiniones y experiencias.

El ‘Antigua’ zarpó el domingo hacia los fiordos noruegos adentrándose en el Círculo Polar Ártico, donde el pasaje pudo avistar una población de cetáceos que frecuenta las aguas frías del norte, como orcas, rorcuales y ballenas jorobadas.

Durante la singladura científica, los pasajeros y pasajeras del ‘Antigua’ también han tenido la oportunidad de observar maravillosas auroras boreales y fondear en poblaciones pesqueras y ganaderas.

Conociendo el Ártico de la mano de expertos

El programa temático de la travesía está dirigido por el prestigioso científico y divulgador Javier Cacho, que formó parte de Primera Expedición Científica Española a la Antártida, y por el doctor Francisco Torner, director de Control de Gestión del Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències.

Ambos expertos han llevado a cabo unas jornadas interactivas sobre la historia de la exploración en una de las zonas más inhóspitas del planeta y sobre el funcionamiento de los océanos, con especial hincapié en los parámetros que condicionan el sistema climático del planeta.

Una vez en el Círculo Polar Ártico, los pasajeros y pasajeras podrán conocer cómo funciona la biodiversidad del Ártico y los efectos que tiene el deshielo en el resto del planeta.

La travesía finaliza el próximo domingo, 11 de diciembre, en el puerto de Tromso con la entrega de los diplomas acreditativos de la formación científica impartida a bordo del ‘Antigua’.

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències amplia horaris en el pont de desembre /va/info/prensa/noticias/oferta-puente-diciembre-valencia-.html dv., 02 de des. 2022 13:47:00 +0100 - Tots els dies hi ha sessions d'experiments en directe en el Museu de les Ciències que obri de 10 a 19 hores 

-  També hi ha projeccions en l'Hemisfèric d'11 a 20 hores

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/oferta-puente-diciembre-valencia-.html La Ciutat de les Arts i les Ciències amplia horaris i activitats durant la setmana vinent amb motiu dels festius i el pont de desembre. El Museu de les Ciències obri de 10 a 19 hores del dissabte 3 al diumenge 11 de desembre mentre que l'Oceanogràfic estarà obert des de les 10 a les 20 hores del dissabte 3 al dissabte 10 de desembre. A més, a partir del divendres 9 de desembre, la reeixida producció de la Bohème ideada per Davide Livermore i estrenada en Les Arts en 2012 puja una vegada més a l'escenari de la Sala Principal, dirigida des del fossat per James Gaffigan. 

Entre les propostes del  Museu de les Ciències, destaca el Teatre de la Ciència amb dos espectacles diferents com són l'obra teatral ‘Ramona i Cajal. El secret del Museu’ en el Teatre de la Ciència, l'únic musical científic de l'escena nacional, i ‘Alt Voltatge’. A més, el públic visitant pot realitzar visites guiades a les exposicions ‘Mart. La conquesta d'un somni’ i ‘Play. Ciència i Música’. 

També s'hi ha sessions diàries de ‘Ciència a Escena’ com són els tallers ‘Química en acció’ i ‘La ciència invisible’ amb experiments en directe. El taller "Científic per un dia’ es dirigeix a un públic de 4 a 8 anys, amb experiments sobre la matèria i les seues propietats. Una altra de les sessions és ‘SOS Planeta’ dedicada al medi ambient. 
El *Hemisfèric ha programat sessions des de les 11 hores a les 20 hores entre les quals destaquen la pel·lícula '*Flying *Monsters 3D' que narra la història dels *pterosaurios, les misterioses criatures que solcaven els aires quan els dinosaures caminaven sobre la terra i '*Oceans: *our *blue *planet' que trasllada al públic al món submarí i descobreix la seua extraordinària biodiversitat. 

El circuit Backstage Tour

L'Oceanogràfic també ha ampliat el seu horari perquè els visitants gaudisquen més temps del major aquari d'Europa. En concret, l'aquari de la Ciutat de les Arts i les Ciències romandrà obert des de les deu del matí fins a les huit de la vesprada des del 3 al 10 de desembre.

El circuit Backstage Tour, la visita a l'ARCA de la Mar -l'hospital de recuperació de tortugues marines- i l'experiència La mar a les teues mans es durà a terme en rondes constants de matí i vesprada i en hores que s'indicaran amb precisió en el punt d'informació de l'Edifici d'Accessos i en la pàgina web de l'Oceanogràfic; igual que els horaris de les presentacions de la família de dofins, des de les 11.45 a les 18.30 hores. També hi haurà projeccions continuades de les pel·lícules en 4D de “20.000 llegües de viatge submarí”, “Sharks”, “L'odissea de la tortuga” i “Tentacles”, des de les 12.30 fins a les 18.30 hores.

Oferta cultural en Caixaforum 

L'oferta de la Ciutat de les Arts i les Ciències es completa amb Caixaforum que presenta tres mostres: ‘Faraó. rei d'Egipte’, una col·lecció de peces procedents del British Museum; ‘Horitzons i límit. Visions del paisatge’, que reunix obres de la Col·lecció d'Art Contemporani de la Fundació ‘la Caixa’ i ‘El Núvol’, una proposta per a conéixer el potencial per a l'educació de les tecnologies associades a la Intel·ligència Artificial. A més hi ha visites, cicles i activitats per a acostar la cultura a tots els públics.

La Bohème, en Les Arts 

El clàssic de Puccini ’La Bohème’ torna per tercera ocasió Les Arts amb Davide Livermore com a director d'escena i James Gaffigan en la direcció musical. El públic valencià podrà gaudir de fins a set representacions, que tindran lloc els dies 9, 11, 15, 19, 21 i 23 de desembre a la Sala Principal de Les Arts.

]]>
La Marató València dona el tret d'eixida a la ‘Marató de Maratons’ per la seua 42a edició /va/info/prensa/noticias/MaratonValencia22.html dj., 01 de des. 2022 19:00:00 +0100 - L´Hemisfèric ha acollit la presentació de la carrera

- Expo Esport se celebra al Carrer Major del  Museu de les Ciències divendres 2 i el dissabte 3 de desembre 

- Recorreguda Marató. Consultar ací. 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/MaratonValencia22.html La Marató València Trinidad Alfonso ha presentat hui la seua 42a edició, la que completa una marató de maratons, que tindrà lloc diumenge que ve 4 de desembre. Una edició que comptarà amb 30.000 corredors inscrits, la meitat d'ells arribats des de fora d'Espanya, i que recupera un cap de setmana complet ple d'activitats i esdeveniments paral·lels després de dos anys en què participaran no sols els corredors sinó també les seues famílies, acompanyants i tots els valencians que vulguen acostar-se. 

Este diumenge 4 de desembre la Ciutat de les Arts i les Ciències acollirà un any més la meta de la Marató València Trinidad Alfonso. La passarel·la de més de 300 metres de llarga i 10 d'ampla instal·lada en el llac d l'Hemisfèric rebrà als més de 30.000 corredors inscrits en la nova edició. L'esdeveniment començarà a partir de les 8.15 hores en el pont de Mont-olivet i es prolongarà fins a les 15 hores, amb l'arribada a meta dels participants. 

Amb motiu de la celebració de la carrera, el pàrquing de l'Umbracle estarà tancat des del divendres 2 de desembre a les 22.00 hores. Romandrà tancat el dissabte, 3 i el diumenge, 4 de desembre.

El Museu de les Ciències i l´Hemisfèric estaràn oberts en el seu horari habitual. 

Promoció  Runners 

Les persones que participen en la prova, mostrant el seu dorsal o polsera en les taquilles, tenen un 15% de descompte en la compra de les entrades, combinades o no, del Museu, l'Hemisfèric i *Oceanogràfic. Este  descompte és extensible a més a 3 acompanyants i s'aplicarà fins al 31 de desembre de 2022. 

El divendres 2 i el dissabte 3 de desembre se celebra Expodeporte en el Museu de les Ciències, on els corredors poden recollir el seu dorsal i borsa del corredor, amb estands de les principals marques relacionades amb el running. 

Divendres 2 i Dissabte 3 de desembre AGENDA EXPO ESPORT - Consultar ací 

Recorreguda Marató. Consultar ací.

]]>
El Museu de les Ciències participa en la reunió anual del Ecsite Space Group /va/info/prensa/noticias/reunion-anual-Ecsite-Space-Group-.html dj., 01 de des. 2022 13:37:00 +0100 La trobada reunix professionals de la investigació espacial i representants dels centres científics de divulgació 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/reunion-anual-Ecsite-Space-Group-.html El Museu de les Ciències participa en la reunió anual del Ecsite Space Group que congrega a professionals de l'espai i representants de centres científics encarregats de la divulgació espacial a Europa de l'Agència Espacial Europea i la Xarxa Europea de Museus i Centres de Ciència (ECSITE). 

La trobada, que se celebra fins hui en la Vaig citar de l'espace de Tolosa (França) té com a objectiu millorar i aprofundir en la comunicació sobre l'espai, afavorint el treball conjunt de centres científics especialitzats i professionals de l'espai, així com compartir experiències, coneixements i eines per a la divulgació de les ciències espacials. 

En el Ecsite Group dedicat a l'espai hi ha més de 130 membres de tots els països d'Europa, entre ells els més importants museus de ciència i espai d'Europa. L'Agència Espacial Europea (ESA) participa activament en el grup i de la seua col·laboració sorgeixen continguts que s'exhibeixen en desenes de centres com es pot apreciar en el Museu de les Ciències. 

]]>
El concurs escolar ‘Acció pel clima’ del Museu de les Ciències premiarà les millors idees sostenibles /va/info/prensa/noticias/Accion-clima-Museu.html dj., 01 de des. 2022 11:16:00 +0100 - Estudiants i docents poden presentar els projectes mediambientals que desenvolupen a les aules 
- La final se celebrarà el 24 de març de 2023 en el Museu de les Ciències amb l'exposició en la fira científica dels treballs seleccionats

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/Accion-clima-Museu.html La Ciutat de les Arts i les Ciències premiarà un any més les millors idees sostenibles en el concurs nacional 'Acció pel clima' dirigit a estudiants de Primària, Secundària, Batxillerat o cicles de Formació Professional Bàsica i Grau Mitjà als qui es plantegen diferents reptes mediambientals. El certamen té el patrocini de Reciclamás, Global Omnium i el centre d'innovació social i urbana Les Naus, entre altres.

‘Acció pel Clima’ és una oportunitat perquè el personal docent presente els projectes en matèria mediambiental que desenvolupen a les aules amb els seus estudiants i poden inscriure's fins a l'11 de gener.

L'alumnat de primer cicle de Primària ha de dissenyar un projecte mediambiental, que podria ser un hort escolar, mentre que al de segon cicle de Primària se li planteja el disseny i construcció d'un element d'acord amb la premissa de les tres R (reduir, reutilitzar i reciclar) com un efecte papallona. Els grups de cursos de tercer cicle de Primària centren el seu projecte en l'aprofitament de l'aigua i l'eficiència energètica.

En Secundària, per a 1r i 2n curs, i Formació professional bàsica, el desafiament mediambiental consisteix a dissenyar una acció que implique la participació social, com a iniciatives de neteja forestal o una jornada de divulgació ambiental, per exemple.

Els cursos de 3r i 4t de Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Mitjà participaran amb el muntatge d'un projecte STEM, utilitzant disciplines com a programació, electrònica, mecànica o robòtica, que mostre algun aspecte relacionat amb el medi ambient i la sostenibilitat. 

La primera fase del concurs és digital, en la qual cada equip realitza un projecte, segons cada categoria, que ha de gravar i enviar, i la segona fase és presencial en el Museu de les Ciències, en una jornada en la qual es presenten els treballs seleccionats.

El termini per a inscriure's és fins a l'11 de gener, la data de lliurament del projecte finalitzarà l'1 de febrer de 2023 i la comunicació dels grups finalistes serà el 24 de febrer de 2023. La final se celebrarà el 24 de març de 2023 en el Museu de les Ciències.

El certamen va comptar la passada edició amb la participació de més de 250 estudiants de 13 centres escolars a través de 25 projectes finalistes sobre desenvolupament sostenible que es van presentar al carrer Major del  Museu de les Ciències.

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències ja està preparada per acollir la meta de la marató Valencia Trinidad Alfonso /va/info/prensa/noticias/maraton-valencia-descuento.html dl., 28 de nov. 2022 12:54:00 +0100 Les persones inscrites en la carrera podran obtindre 15% de descompte en les entrades del Museu, l' Hemisfèric i l' Oceanogràfic

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/maraton-valencia-descuento.html Este diumenge 4 de desembre la Ciutat de les Arts i les Ciències de València acull un any més la meta de la Marató València Trinidad Alfonso. La passarel·la de més de 300 metres de llarga i 10 d'ampla ja està instal·lada en el llac de l'Hemisfèric per a rebre als més de 30.000 corredors inscrits en esta nova edició. L'esdeveniment començarà a partir de les 8 hores en el pont de Montolivet i es prolongarà fins a les 15 hores, amb l'arribada a meta dels participants. 

Les persones que participen en la prova, mostrant el seu dorsal o polsera en les taquilles, tenen un 15% de descompte en la compra de les entrades, combinades o no, del Museu, Hemisfèric i Oceanogràfic. El descompte és extensible a més a 3 acompanyants i s'aplicarà fins al 31 de desembre de 2022. 

El divendres 2 i el dissabte 3 de desembre se celebra Expodeporte en el Museu de les Ciències, on els corredors poden recollir el seu dorsal i borsa del corredor, amb estands de les principals marques relacionades amb el running. 

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències s'il·lumina de color morat per el Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona /va/info/prensa/noticias/Dia-Internacional-Eliminacion-Violencia-contra-las-Mujeres-.html dv., 25 de nov. 2022 12:08:00 +0100 L'encesa especial comença a les 19 hores 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/Dia-Internacional-Eliminacion-Violencia-contra-las-Mujeres-.html La Ciutat de les Arts i les Ciències s'il·lumina esta nit de color morat per a sumar-se al Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona que es commemora hui divendres, 25 de novembre. 

A partir de les 19 hores començarà l'encesa especial dels edificis del complex. D'esta manera, la Ciutat de les Arts i les Ciències s'unix a una iniciativa que es realitza en edificis de tot el món per a donar major visibilitat a esta commemoració i mostra la seua solidaritat amb les víctimes de la violència de gènere. 

]]>
El grup de cambra de la Unió Artístic Musical "Sant Francesc de Borja" de Gandia interpretarà música de cine en el Museu de les Ciències /va/info/prensa/noticias/BANDES-GANDIA.html dv., 25 de nov. 2022 11:33:00 +0100 El concert gratuït se celebra este dissabte 26 de novembre en l’escenari exterior en el passeig nord junt amb els jardins del Túria a partir de les 12 hores

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/BANDES-GANDIA.html La Ciutat de les Arts i les Ciències oferix una nova cita amb la música en directe amb el grup de cambra de la Unió Artístic Musical ‘Sant Francesc de Borja’ de Gandia que dedicarà la seua actuació al cine amb la música de pel·lícules com ‘La Missió’, ‘La llista de Shindler’ i ‘El Rei Lleó’. El concert, d’accés lliure i gratuït,  comença a les 12 hores en l’escenari instal·lat en el passeig nord del Museu de les Ciències junt amb els Jardins del Túria. 

El grup de cambra de Unió Artístic Musical ‘Sant Francesc de Borja’ de Gandia intepretará alguns dels temes principals de famoses bandes sonores, entre ells, peces compostes per Ennio Morricone  (‘River’ i ‘Gabriel´s’Oboé’ de ‘La Missió’) i John Williams ( ‘Marxa imperial’ i ‘La Llista de Shindler’). El repertori inclou el popular tema de ‘Pirates del Carib’ compost per K. Badelt, la cançó ‘Can you feel the love tonight’ d’Elton John per al ‘Rei Lleó’, així com la música més coneguda de ‘Gladiator’, ‘Braveheart’ i ‘El Senyor dels Anells’. 

El cicle de concerts ‘Les bandes a La Ciutat’ està organitzat per la Ciutat de les Arts i les Ciències i la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) i consistix en actuacions de lliure accés a càrrec de grups musicals de xicotet format de les societats musicals federades de la Comunitat Valenciana.

 

]]>
El Museu de les Ciències acull la 4a edició de les Jornades TIIM sobre turisme i indústria musical /va/info/prensa/noticias/Jornadas-TIIM-.html dj., 24 de nov. 2022 16:47:00 +0100 La programació inclou debats i xarrades sobre les ciutats musicals, els concerts i els festivals

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/Jornadas-TIIM-.html El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, juntament amb el president de MusicaProCV, Sergi Almiñana, han inaugurat esta vesprada les IV Jornades TIIM (Turisme & Indústria Musical), que se celebren el 24 i 25 de novembre a l'Auditori Santiago Grisolía de la Ciutat de les Arts i les Ciències.

El Museu de les Ciències acull així les últimes jornades de la 4a edició de les Jornades TIIM (Turisme & Indústria Musical) , un esdeveniment que s'ha desenvolupat durant les últimes setmanes a Benidorm, el 4 d'octubre, i Castelló de la Plana, el 4 de novembre en el marc de la Fira Valenciana de la Música Trovam. D'esta manera, les Jornades TIIM finalitzen a València amb una programació que inclou debats i xarrades sobre les ciutats musicals, els concerts i els festivals.

La jornades TIIM són un espai de trobada i debat de la indústria musical valenciana, les organitzacions turístiques de caràcter públic i privat, així com altres sectors productius implicats en el desenvolupament cultural i econòmic.

Les Jornades han començat esta vesprada amb les intervencions del secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, i president de Música ProCV, Sergi Almiñana, a l'Auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències. Durant la trobada, que continuarà demà divendres 25 de novembre, s'abordaran diferents projectes de ciutats musicals i es presentaran aplicacions tecnològiques per als festivals. 

Més informació consultar ací 

]]>
El Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències explica a profesorado de la Marina Alta el 'Projecte Posidònia' a través de su Fundación /va/info/prensa/noticias/projecte-posidonia-docentes.html dj., 24 de nov. 2022 14:35:00 +0100 El curso se ha impartido a docentes de Dénia, Teulada Moraira, el Poble Nou de Benitatxell y Calp con el objetivo de capacitarlo en materia de biodiversidad marina

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/projecte-posidonia-docentes.html Cerca de 80 docentes y representantes escolares de 16 centros escolares de Dénia, Teulada Moraira, el Poble Nou de Benitatxell y Calp han finalizado esta semana las jornadas formativas sobre biodiversidad marina organizadas por el Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències a través de su Fundación en el marco ‘Projecte Posidònia’.

Este curso cuenta con el apoyo de los ayuntamientos de la Marina Alta, está homologado por el Cefire y va destinado al profesorado de Infantil, Primaria, Secundaria, Bachiller y Ciclos Formativos.

Las sesiones se han celebrado en los municipios de Dénia y Teulada, donde profesionales del ‘Projecte Posidònia’ han intervenido como docentes con la explicación de varios contenidos en materia de biodiversidad marina y con un taller práctico de haikus marineros, impartidos por la escritora Ana Añón.

Posteriormente, se ha realizado una excursión interpretativa por la zona para conocer lo aprendido durante el curso e intercambiar impresiones del profesorado con el equipo de la Fundación Oceanogràfic.

El objetivo de la formación ha sido el de presentar el proyecto de protección de los fondos marinos, capacitar a los docentes en materia de biodiversidad marina, ofrecer herramientas didácticas para trabajar con el alumnado de los centros escolares de la Marina Alta, abordar la biología marina desde una perspectiva creativa y transversal y crear un foro de encuentro de experiencias.

Unas sesiones esenciales que servirán de antena hacia el alumnado con el fin de enseñar a proteger las praderas de posidonia, uno de los ecosistemas más productivos y amenazados del planeta.

Fases del ‘Projecte Posidònia’

El curso de formación al profesorado forma parte de la fase interpretativa del 'Projecte Posidònia', que cuenta con la financiación del fondo 'Mediterranean Fund' de Banca March y que comenzó este pasado verano con la primera fase técnico-científica y que consiste en el estudio cartográfico de los espacios marinos de la Marina Alta, todas ellas consideradas Lugares de Interés Comunitario (LIC), dentro de la Red Natura 2000 y zonas con mayor actividad náutica y recreativa de la Comunitat Valenciana.

La fase interpretativa del proyecto arrancó el pasado mes de agosto con la aplicación móvil gratuita, “Projecte Posidònia”, que incluye los datos del cartografiado para informar a los usuarios náuticos de la presencia de praderas de posidonia en el litoral, para ayudarles a fondear de manera responsable y prevenir daños sobre esta planta marina.

Proyectos educativos de investigación

La acción con escolares de los municipios alicantinos también se incluye en la fase interpretativa del proyecto y tiene como objetivo difundir las buenas prácticas ambientales en el mar para conseguir cambiar conductas que ayuden a su protección.

Para ello, los alumnos y alumnas trabajarán diversos proyectos de investigación adaptados a su nivel educativo durante este curso escolar 2022-23 y los presentarán en el II Congreso Escolar de Biodiversidad Marina que se celebrará el próximo mes de mayo en diferentes sedes de la Marina Alta, así como el propio Auditorio Mar Rojo del Oceanogràfic.

Además, entre las actividades educativas, se pondrá en marcha el proyecto ‘Mensaje en una botella, que consiste en la entrega de un cofre que irá pasando de centro a centro para que el alumnado comparta sus experiencias en un cuaderno de bitácora y rellene una gran botella con sus buenas prácticas y compromisos ambientales.

En marzo se iniciará el concurso de dibujo ‘Posidoniarte’ con los escolares, cuyos trabajos seleccionados se colocarán en el mobiliario urbano de cada municipio participante para ayudar a concienciar a la población local y turistas sobre esta planta marina endémica del Mediterráneo.

Con este desarrollo se pretende contribuir a la difusión del conocimiento sobre la biodiversidad marina, a su puesta en valor y a la selección de herramientas que fomenten la sensibilización ambiental y la aproximación a las vocaciones y conocimiento científico.

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències participa esta setmana en la XXII Trobada de Museus de Ciència i Tècnica i Planetaris d'Espanya /va/info/prensa/noticias/XXII-Encuentro-de-Museos-de-Ciencia-.html dj., 24 de nov. 2022 13:12:00 +0100 És la principal reunió de la museologia científica nacional i se celebra fins al divendres 25 de novembre en el Museo de Paleontologia (MUPA) i el Museo de Ciencias (MCCM) de Castilla-La Mancha

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/XXII-Encuentro-de-Museos-de-Ciencia-.html La Ciutat de les Arts i les Ciències participa esta setmana en la XXII Trobada de Museus de Ciència i Tècnica i Planetaris d'Espanya que enguany se celebra a Conca sota el lema ‘La ciència de les noves tecnologies en els museus. Museografia tradicional i museografia de la digitalització’ i congrega a representants dels principals museus de ciència del país. 

La reunió està dedicada enguany a la digitalització i al repte que suposa per als museus, que juguen un paper fonamental en la transmissió de la cultura en la societat, i que s'estan adaptant a un nou públic cada vegada més connectat i digital. 

L'Associació de Museus i Centres de Ciència i Tècnica d'Espanya juntament amb el Museu Paleontològic de CLM i el Museu de les Ciències de CLM han organitzat esta trobada nacional per a ser un fòrum de reflexió i debat sobre la ciència de les noves tecnologies en els museus.

]]>
El grupo de cámara de Unió Artístico Musical 'Sant Francesc de Borja' de Gandia intepretará bandas sonoras famosas en el Museu de les Ciències /va/info/prensa/noticias/gandia-banda-musica-concierto.html dj., 24 de nov. 2022 12:25:00 +0100 El concert gratuït se celebra este dissabte 26 de novembre en l'escenari exterior en el passeig nord al costat dels jardins del Túria a partir de les 12 hores 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/gandia-banda-musica-concierto.html La Ciutat de les Arts i les Ciències oferix una nova cita amb la música en directe amb el grup de cambra de Unió Artístic Musical 'Sant Francesc de Borja' de Gandia que dedicarà la seua actuació al cinema amb la música de pel·lícules com ‘La Missió’, ‘La llista de Shindler’ i ‘El Rei León’. El concert, d'accés lliure i gratuït, comença a les 12 hores en l'escenari instal·lat en el passeig nord del Museu de les Ciències al costat dels Jardins del Túria. 

El grup de cambra de Unió Artístico Musical 'Sant Francesc de Borja' de Gandia intepretará alguns dels temes principals de famoses bandes sonores, entre ells, peces compostes per Ennio Morricone (‘River’ i ‘Gabriel´s Oboé’ de ‘La Missió’) i John Williams ( ‘Marxa imperial’ i ‘La Llista de Shindler’). El repertori inclou el popular tema de ‘Pirates del Carib’ compost per K. Badelt, la cançó ‘Can you feel the love tonight’ de Elton John per a ‘El Rei Lleó’, així com la música més coneguda de ‘Gladiator’, ‘Braveheart’ i ‘El Senyor dels Anells’. 

El cicle de concerts 'Les bandes a la Ciutat' està organitzat per la Ciutat de les Arts i les Ciències i la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) i consistix en actuacions de lliure accés a càrrec de grups musicals de xicotet format de les societats musicals federades de la Comunitat Valenciana. 

]]>
Els Premis Rei Jaume I 2022 visiten la Ciutat de les Arts i les Ciències /va/info/prensa/noticias/visita-Premios-Rei-Jaime-I-2022-CAC.html dc., 23 de nov. 2022 17:44:00 +0100 Els sis guardonats han recorregut el Palau de les Arts, el Museu de les Ciències i l’Oceanogràfic

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/visita-Premios-Rei-Jaime-I-2022-CAC.html Els sis guardonats en la 34 edició dels Premis Rei Jaume, Jesús Mª Sanz Serna (categoria Investigació Bàsica), Marta Reynal-Querol ( en Economia), Antonio M. de Lacy Fortuny (en Investigació Mèdica), Emilio Chuvieco Salinero (en Protecció del Medi ambient; Montserrat Calleja Gómez (en Noves Tecnologies) i Ángela Pérez Pérez (premi a l’Emprenedor) han visitat hui la Ciutat de les Arts i les Ciències. 

Durant el seu recorregut, acompanyats pel director del complex Antonio Torres i el presidente dels Premis Rei Jaume I, Javier Quesada, els guardonats han volgut acostar-se a l’exposició dedicada a Santiago Grisolía que mostra els èxits i guardons rebuts al llarg de la seua dilatada trajectòria científica, donats a l’Ajuntament de València el 16 de gener de 2013 i que custòdia el Museu de les Ciències. 

Gràcies a l’expressa voluntat del professor, s’exhibix una gran quantitat de reconeixements i objectes en el Museu de les Ciències junt amb els del seu mestre Severo Ochoa, del que un dels seus deixebles més distingits. Al llarg de la seua vida, Santiago Grisolía va meréixer innumerables condecoracions i reconeixements que el públic visitant pot conéixer en el Museu.

També han visitat la mostra dedicada al certamen Premis Rei Jaume I en la que es destaquen les trajectòries i èxits científics dels premiats. La Ciutat de les Arts i les Ciències prepara cada any esta mostra per a divulgar els premis atorgats per la Fundació Premis Rei Jaume I, que contribuïxen a la promoció de la investigació i el desenrotllament científic a Espanya, i que van ser impulsats pel professor Santiago Grisolía.

 

]]>
L'ambaixador de Xile visita la Ciutat de les Arts i les Ciències /va/info/prensa/noticias/visita-embajador-Chile.html dl., 21 de nov. 2022 17:09:00 +0100 Javier Velasco s'ha interessat pel complex cultural durant la seua estada a València 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/visita-embajador-Chile.html L’ambaixador de Xile a Espanya, Javier Velasco, ha visitat hui la Ciutat de les Arts i les Ciències junt amb el governador de les Regió de Los Lagos, Patricio Iván Vallespin, el Governador de la Regió de O´Higgins, Pablo Manuel Silva, i el Governador de Ñuble, Oscar Crisóstomo, així com personal del seu equip. 

El recorregut de la delegació xilena pel complex cultural i d’oci forma part del programa que els diplomàtics estan desenrotllant en la seua visita oficial a la Comunitat Valenciana i en el que que busquen models d’oci i negoci turístic d’èxit.  La comitiva ha recorregut el Museu de les Ciències i els espais exteriors de la Ciutat de les Arts i les Ciències, acompanyats per Julio Monreal, director adjunt del complex. 

 

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències estarà present en la segona edició ‘d’Aeroport Castelló Business Forum’  /va/info/prensa/noticias/AEROCAS.html dl., 21 de nov. 2022 13:31:00 +0100  La jornada, que se celebra el pròxim dijous 24 de novembre en l’aeroport de Castelló, reunirà representants del sector aeronàutic i aeroespacial 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/AEROCAS.html La Ciutat de les Arts i les Ciències estarà present el pròxim dijous 24 de novembre en la segona edició ‘de l’Aeroport Castelló Business Forum’ de l’Aeroport de Castelló i que inclou, a més de ponències i networking, una zona expositiva en què es mostraran  continguts  destacats del Museu de les Ciencies dedicats a l’espai com una maqueta del vehicle rover 'Curiosity' de l’exposició ‘Mart. La conquista d’un somni’. 

La jornada, que pretén exercir un paper aglutinador de la indústria aeronàutica i aeroespacial de la Comunitat Valenciana a fi d’estimular el seu desenrotllament, a més de posicionar l’aeroport de Castelló com una infraestructura estratègica,  reunirà a prop de 40 ponents, entre ells l’astronauta Pedro Duque, representants d’empreses, universitats, instituts tecnològics, centres d’investigació, start-ups i entitats públiques, amb l’assistència de més de 200 persones. 

L’esdeveniment comptarà amb un espai expositor en què estarà present la Ciutat de les Arts i les Ciències, que exhibirà el públic assistent material de les exposicions del Museu dedicades a l’exploració espacial, entre les que destaca ‘Gravetat Zero’, a través de recursos audiovisuals i la cessió de peces de ‘Mart. La conquista d’un somni’ com és una maqueta del rover 'Curiosity' de l’escenografia de la superfície de Mart i un dels suports gràfics de la zona dedicada a l’exploració robòtica de Mart en el que s’explica el llançament de la Mars 2020 Mission Perseverance Rover. 

La Ciutat de les Arts i les Ciències de la Generalitat Valenciana també ha expressat recentment el seu suport formal a la candidatura de la Comunitat Valenciana, i més concretament a la ciutat d’Elx, perquè es convertisca en seu de l’Agència Aeroespacial Espanyola

 

]]>
Més de 150 personas assistixen a la conferència sobre el telescopi James Webb impatida per Anthony Marston de la Agència Espacial Europea /va/info/prensa/noticias/Conferencia-Telescopio-Webb.html dv., 18 de nov. 2022 11:22:00 +0100 La conferència ‘El Telescopi Webb i la seua primera ciència espectacular’ està ja disponible en el nostre canal de Youtube

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/Conferencia-Telescopio-Webb.html L'expert Anthony Marston, científic de l'Agència Espacial Europea (ESA) i que forma part de l'equip que ha col·laborat en la posada en marxa de les operacions del Telescopi Espacial James Webb, ha participat en el cicle de conferències sobre astronomia que organitza el Museu de les Ciències.

Més de 150 persones van acudir este dijous 17 de novembre a l'Auditori Santiago Grisolía per a escoltar la conferència ‘El Telescopi Webb i la seua primera ciència espectacular’ en la qual Marston va explicar els primers resultats científics obtinguts gràcies a les imatges de l'espai profund que ha aconseguit captar este instrument, el observatori espacial més potent mai construït. 

 

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències participa en la celebració del Dia dels Drets de la Infància i l'Adolescència /va/info/prensa/noticias/Taller-Museu-Dia-Infancia-.html dv., 18 de nov. 2022 10:23:00 +0100 - El dissabte 19 de novembre es realitza una jornada festiva als Jardins de Vivers organitzada per la conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives i l'Ajuntament de València
- Durant el matí se celebraran diferents sessions del taller 'SOS Planeta' del Museu de les Ciències 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/Taller-Museu-Dia-Infancia-.html La Ciutat de les Arts i les Ciències participa este dissabte 19 de novembre en la jornada organitzada per la conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives  i l'Ajuntament de València per a celebrar el Dia dels Drets de la Infància i l'Adolescència. De 10.30 a 14.30 hores, als Jardins de Vivers, es realitzaran diferents activitats, tallers i actuacions musicals per a commemorar la signatura de la Convenció dels Drets del Xiquet.

El dret triat per la Ciutat de les Arts i les Ciències ha sigut el "Dret de xiquets, xiquetes, adolescents i joves del món a un medi ambient saludable, sense risc, net i sostenible" pel que monitors d'animació científica del Museu de les Ciències oferiran diverses sessions del taller de la Ciència a Escena 'SOS Planeta' amb una selecció d'experiències que contribuiran a sensibilitzar als visitants en el respecte al medi ambient i la seua conservació.

]]>
L’expert de l’Agència Espacial Europea (ESA) Anthony Marston explicarà en el Museu de les Ciències com és el Telescopi Espacial James Webb /va/info/prensa/noticias/Conferencia-experto-ESA-Anthony-Marston-.html dc., 16 de nov. 2022 10:36:00 +0100 L’activitat és de lliure accés, prèvia inscripció en la web de la Ciutat de les  Arts i les Ciències

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/Conferencia-experto-ESA-Anthony-Marston-.html L’expert Anthony Marston, científic de l’Agència Espacial Europea (ESA) que forma part de l’equip que ha participat en la posada en marxa de les operacions del Telescopi Espacial James Webb impartirà este dijous 17 de novembre la conferència El ‘Telescopi Webb i la seua primera ciència espectacular’. L’activitat és de lliure accés, prèvia inscripció en la web de la Ciutat de les Arts i les Ciències https :areaprivada.cac.es

En esta conferència es repassaran alguns dels desafiaments en els anys pròxims al llançament, i durant els primers mesos de la missió, quan el telescopi i els instruments científics es van usar per primera vegada en l’espai. Es revisaran els primers resultats científics que ja mostren les poderoses capacitats de la missió que inclouen indicis dels primers objectes de l’univers i les atmosferes dels planetes fora del nostre sistema solar.

 

]]>
La cria de beluga de l’Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències complix sis anys /va/info/prensa/noticias/Kylu-cumple-seis-a-os-.html dt., 15 de nov. 2022 12:23:00 +0100 Kylu medix més de tres metres, supera els 500 quilos i continua col·laborant amb les línies d’estudi de la Fundació Oceanogràfic

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/Kylu-cumple-seis-a-os-.html Com cada 15 de novembre, l’Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències està de festa, ja que Kylu, la cria de beluga, complix 6 anys. Per a celebrar-ho, els seus cuidadors li han preparat una gran festa en la què no falta la tortada de gelatina i gel, ingredients favorits del xicotet.

Durant estos sis anys, Kylu ha estat aprenent del seu entorn. Els constants jocs amb sa mare, Yulka, junt amb el treball diari dels cuidadors, que li estimulen per mitjà de les carícies i el contacte directe, han permés a l’equip de veterinària de l’aquari revisar-ho cada dia per a assegurar el seu benestar.

El treball en equip ha sigut essencial per a assegurar l’èxit d’esta cria, que supera els 500 quilos, medix ja més de 3 metres, i menja prop de 25 quilos de peix al dia.

El dia a dia amb ell es basa en el joc, l’estimulació i l’aprenentatge perquè col·labore voluntàriament en les revisions, les anàlisis i els controls veterinaris.

La imaginació dels seus cuidadors no té límits i són capaços de procurar-li joguets adaptats al seu enriquiment de l’animal…com a boies amb mànegues de bomber, “meduses” i “barrets”, que són com una boia partida que es posa en el cap.

I gràcies a esta tasca, Kylu forma una part molt important de diverses línies d’investigació de la Fundació Oceanogràfic, que només poden dur-se a terme en centres molt controlats com l’Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències.

Un regal únic per a la ciència

Un grup d’investigadors, estudiants de doctorat i veterinaris de tots els racons del món, nodrit per membres de la Fundació Oceanogràfic i també de la Universitat de València i l’Autònoma de Barcelona, estudien el sistema respiratori i cardiovascular, el benestar, el desenrotllament vocal i auditiu i, finalment, aspectes del sistema immune de Kylu.

A més dels avanços en el coneixement científic, l’existència de Kylu i el seu estudi permeten evidenciar les diferències en l’espècie associades a la seua edat, en comparació amb la de sa mare, Yulka. De la mateixa manera, la constant observació i anàlisi rutinària de sang, paràsits, desenrotllament biològic i altres paràmetres sobre la seua fisiologia, oferixen dades molt valuosos sobre els primers anys de vida de les belugues.

Un caràcter noble i intel·ligent

Així mateix s’ha avançat molt estos anys en la capacitat de col·laboració voluntària del xicotet amb els investigadors de la Fundació Oceanogràfic, per a la qual cosa es progressa en la desensibilizació davant de determinats elements no invasius com l’espiròmetre o les ventoses.

Kylu ha anat desenrotllant un caràcter molt noble. És un animal amb una gran capacitat d’aprenentatge i els seus cuidadors li ensenyen elementos nous i noves metes que assimila de seguida.  ‘Les sessions d’entrenament sempre les fem des del costat positiu a través del joc, amb la qual cosa resulta una convivència positiva i enriquidora’, comenten els seus cuidadors. ‘És un animal que està molt acostumat a este tipus d’activitats des de xicotet i se li veu molt més interés per tot el que estem fent’.

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències convoca una nova edició del concurs de dibuix nadalenc /va/info/prensa/noticias/CONCURSO-DIBUJO-NAVIDAD.html dt., 15 de nov. 2022 11:19:00 +0100 Entre els nou guanyadors se seleccionarà la postal de felicitació nadalenca de la Ciutat de les Arts i les Ciències

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/CONCURSO-DIBUJO-NAVIDAD.html La Ciutat de les Arts i les Ciències ha convocat una nova edició del concurs de dibuix nadalenc en què poden participar estudiants de primària de la Comunitat Valenciana. Entre els nou guanyadors se seleccionarà la postal de felicitació nadalenca de la Ciutat de les Arts i les Ciències.

Fins al pròxim 5 de desembre podran presentar-se els treballs al concurs 'Nadal en la Ciutat de les Arts i les Ciències'. Els dibuixos hauran de realitzar-se en un foli o cartolina grandària A4 i es podrà utilitzar qualsevol material que no present relleu i evitar productes sintètics o que tinga plàstics com, per exemple, aerosols i dissolvents que no siguen de base d’aigua, purpurina, etc. Es remetran al departament de publicitat de la Ciutat de les Arts i les Ciències en la següent adreça postal: Ciutat de les Arts i les Ciències. Àrea de Màrqueting i Publicitat. Museu dels Ciències. Av. del Professor López Piñero (Historiador de la Medicina), núm. 7. 46013-València

Seran seleccionats tres dibuixos per cada dos cursos: 1.º i 2.º; 3.º i 4.º; 5.º i 6.º de primària. Cada un dels premiats guanyarà entrades de la Ciutat de les Arts i les Ciències. La decisió del jurat es farà públic el 16 de desembre de 2022 en www.cac.es y en les xarxes socials de la Ciutat de les Arts i les Ciències.

 

 

 

]]>