L’Umbracle complix vint anys i prepara una nova exposició d’art públic per a desembre

03/11/2020

S’ha convertit en un dels espais d’art urbà i  lliure accés destacats de la ciutat de València 
L’Umbracle complix vint anys i prepara una nova exposició d’art públic per a desembre

L’Umbracle, el mirador panoràmic i espai expositiu de lliure accés de la Ciutat de les Arts i les Ciències,  complix hoy 20 anys des de la seua inauguració, una setmana abans que el Museu de les Ciències. 

En estos anys l’Umbracle s’ha convertit en el 'Passeig de l’Art' de la Ciutat de les Arts i les Ciències i un dels espais destacats en art públic de València. La pròxima exposició que albergarà serà 'Galàxia Hung', prevista per a mitjan de desembre. El 'Passeig de l’Art' acollirà un total de deu  escultures, quatre s’instal·laran en el llac nord de l’Hemisfèric,  de l’artista Hung Yi. Són obres  inspirades en la cultura taiwanesa i la vida quotidiana de Taiwán, amb els colors brillants que s’observen en els patrons tradicionals taiwanesos.  

Des de la primera mostra de l’artista Juan Ripollés, en 2010, fins a les escultures 'My Secret Garden València' d’Arne Quinze que va finalitzar el passat març, l’Umbracle ha exposat també l’obra de reconeguts artistes contemporanis com Jean Claude Farhi,  Laurence Jenkell,  Cristóbal Gabarrón, Jiménez Deredia, Francisco Simões, Javier d’Ambrosio, Rogério Timoteu i Ruud Kuijer. 

Cal destacar que  l’Umbracle ha acollit dos de les exposicions amb major èxit de públic de la Ciutat de les Arts i les Ciències: 'Entre dinosaures' i 'Titanic: the exhibition'. Entre 2010 i 2011, l’exposició 'Entre Dinosaures' , en la zona enjardinada, va reunir en l’Umbracle  fins a 26 rèpliques d’estos gegantins animals en una escenografia que traslladava  al visitant al Juràssic i Cretaci. Per la seua banda,  'Titanic: the exhibition' (2007-2008) estava ubicada en la part inferior de l’Umbracle i recreava la història del mític barco a través d’objectes originals imatges i documents. 

Jardí d’Astronomia

També en l’Umbracle es troba el 'Jardí d’Astronomia', des d’on es realitzen observacions amb telescopis i diverses activitats relacionades amb l’astronomia. Este espai, ubicat en l’extrem este de l’Umbracle, està format per interactius que inviten el passejant a descobrir conceptes com el moviment aparent dels astres, 'tocar' la superfície de la lluna, quan es produïxen els solsticis i els equinoccis o què és la declinació solar. 

L’Umbracle és també  un passeig amb vegetació pròpia de la regió mediterrània, de la Comunitat Valenciana i de països tropicals, que varia al llarg de les estacions de l’any. Més de 17.500 metres quadrats  des del que es pot contemplar la globalitat d’edificis, estanys, passejos i zones enjardinades de la Ciutat de les Arts i les Ciències.