¿Sabies que...hui es complixen 107 anys del naixement del Premi Nobel Severo Ochoa?

24/09/2012

El Museu de les Ciències Príncipe Felipe és depositari del seu llegat
¿Sabies que...hui es complixen 107 anys del naixement del Premi Nobel Severo Ochoa? El 24 de setembre de 1905 naixia en la localitat asturiana de Luarca el bioquímic espanyol Severo Ochoa de Barnús, Premi Nobel de Fisiologia i Medicina. Este guardó el va obtindre en 1959 junt amb el seu deixeble Arthur Kornberg pels seus descobriments del mecanisme en la síntesi biològica de l'àcid ribonucleic (ARN) i l'àcid desoxirribonucleic(ADN), base de les modernes investigacions sobre biologia molecular i els estudis sobre el càncer.

Ochoa va estudiar Medicina a Madrid i es va doctorar en 1929. Dos anys després es va casar amb Carmen García Cobián. En 1933 va viatjar per primera vegada a l'estranger, concretament a les universitats d'Heidelberg, a Alemanya, i Glasgow, en Gran Bretanya, per a ampliar els seus estudis. Posteriorment, tornaria a Madrid, encara que per poc de temps, ja que a l'esclatar la guerra civil espanyola, en 1936, va abandonar de nou Espanya per a prosseguir amb les seues investigacions a Alemanya, Gran Bretanya i Estats Units, on va adquirir junt amb la seua dona la nacionalitat nord-americana en 1956. Durant aquells anys, va realitzar investigacions sobre farmacologia i bioquímica que li van valdre la prestigiosa medalla Bewberg en 1951.

En 1955 va publicar, junt amb la bioquímica franc-russa Marianne Grunberg-Manago, l'aïllament d'un enzim del colibacil que catalitza la síntesi d'ARN, l'intermediari entre el ADN i les proteïnes, conegut com l'enzim ARN-polimerasa. En 1956, el nord-americà Arthur Kornberg va demostrar que el ADN se sintetitza igualment per mitjà de la seua polimerasa. Ambdós troballes van suposar un avanç enorme, ja que gràcies a ells podia dur-se a terme el desxiframent del codi genètic per mitjà d'anàlisi estadística de freqüències, tal com es desxifren altres codis i llenguatges desconeguts. La defunció de Severo Ochoa es va produir al novembre de 1993, a Madrid.

'El Llegat de la Ciència'

La segona planta del Museu alberga una exposició permanent, ‘El Llegat de la Ciència', que rendix homenatge al professor Severo Ochoa, junt amb altres dos Premis Nobel, el també espanyol Santiago Ramón y Cajal, i el francés Jean Dausset.

De tots ells, es realitza un recorregut cronològic, mostrant la seua vida i l'evolució de les seues investigacions.

El llegat del científic asturià està compost per diplomes, nomenaments, plaques, medalles, objectes representatius i distincions honorífiques, entre les que destaca la medalla del Premi Nobel, a més de cartes particulars, informes científics, quaderns de laboratori i notes de treball, llibres, fotografies, audiovisuals, nombrosos documents autògrafs sobre distints temes científics i inclús la vestimenta utilitzades en les seues investidures com a Doctor Honoris Causa en més de 40 universitats espanyoles i estrangeres, com Salamanca, Granada, Oviedo, Oxford, Brasil o Michigan.