¿Sabies que...quan comença la tardor la duració del dia i la nit és la mateixa?

21/09/2012

L'Hemisfèric oferix, a partir del 18 d'octubre, sessions de planetari en directe per a escolars en ‘L'Univers en la teua aula'
¿Sabies que...quan comença la tardor la duració del dia i la nit és la mateixa? El dissabte, 22 de setembre, a les 16.49 hores, es produirà el canvi d'estació i, per tant, donarà començament la tardor, que tindrà una duració de 89 dies i 20 hores. No obstant això, no serà fins al 28 d'octubre quan, com és habitual dos vegades a l'any, hàgem de canviar l'hora. En este cas, i per a recuperar l'horari d'hivern, retardarem una hora el rellotge a les 03.00h, que passaran a ser les 02.00h.

En l'equinocci de tardor, igual que en el de primavera, la duració del dia i de la nit és la mateixa pel fet que l'eix de la Terra es col·loca de manera que els seus dos pols estan a la mateixa distància del Sol. En eixe moment el centre solar es troba en el mateix pla de l'equador terrestre i els dies i les nits tenen semblant duració.

Quant als fenòmens astronòmics, el 13 de novembre tindrà lloc un eclipsi de sol, mentres que el 28 de novembre es donarà un eclipsi penombral de Lluna que serà visible a Espanya. En concret, s'apreciarà un lleuger enfosquiment en la regió superior del disc llunar.

Al contrari, l'eclipsi solar només serà vist a Austràlia, Nova Zelanda, Pacífic Sud, Antàrtida i sud de Sud-amèrica, segons dades de l'Observatori Astronòmic Nacional.

‘L'Univers en la teua aula'

A partir del pròxim 18 d'octubre i fins al 30 de maig del 2013 l'Hemisfèric de la Ciutat de les Arts i les Ciències oferix als estudiants l'oportunitat de poder observar este fenomen en les sessions de planetari digital en directe ‘L'Univers en la teua aula'.

En la sala de projeccions de l'Hemisfèric, els alumnes de Primària assistiran en viu a un eclipsi de Sol, a més d'aprendre què és una galàxia o un planeta, entre altres curiositats. Per la seua banda, els estudiants de Secundària i Batxillerat coneixeran què és una supernova, com es formen les estreles o on es troben els exoplanetes.