Sabies que...? Tal dia com hui en 1894 naixia el matemàtic Norbert Wiener fundador de la cibernètica

26/11/2012

Coneix el taller 'Robots' del Museu de les Ciències
Sabies que...? Tal dia com hui en 1894 naixia el matemàtic Norbert Wiener fundador de la cibernètica

Hui recordem el matemàtic Norbert Wiener considerat el fundador de la cibernètica i que va nàixer en EE.UU tal dia com hui en 1894. Wiener va encunyar el terme cibernètica en el seu llibre 'Cibernètica o el Control i Comunicació en Animals i Màquines' publicat en 1948. El vocable prové del grec 'kybernetes' i significa pilot o timoner. Sobre esta ciència tracta el taller 'Robots' del Museu de les Ciències.

És un dels tallers de 'La ciència a escena'. Dedicat a la intel·ligència artificial pretén que els espectadors descobrisquen, a través de la manipulació directa amb robots, la importància de la robòtica i les seues aplicacions en l'actualitat. La idea és mostrar com en el món actual convivim amb molts robots que s'apliquen en la indústria, la ciència i la tecnologia, en la investigació espacial, i acostar al públic la robòtica ja que inclús ells mateixos poden programar un robot en el taller.

A més, s'ha incorporat un nova experiència en el taller , 'Estàs equilibrat?', per a aprendre tots els secrets que hi ha darrere del fascinant concepte de 'equilibri'. Gràcies a ell podem mantindre'ns en peu, caminar, muntar amb bicicleta o esquiar. També resulta fonamental en disciplines com l'enginyeria. La pregunta que es planteja als participants en el taller és què ha de veure tot açò amb la robòtica? Gran part dels sistemes responsables d'estabilitzar i donar precisió a una multitud de dispositius són autòmats. En el nostre taller el públic coneix a un molt especial: un robot capaç de mantindre's en equilibri ¡ni més ni menys que sobre una pilota! El més curiós és que utilitza el mateix mecanisme que tu; aconseguix l'estabilitat a través de constants correccions.

A més, si t'interessa la robòtica, no et pots perdre l'entrevista al científic Kevin Warwick, considerat un dels majors visionaris de la cibernètica, que va visitar el Museu de les Ciències amb motiu de 'Robotik 2012'

Robot Lego i Robot GENIBO

En el taller ‘Robots', i amb l'ajuda de voluntaris, els monitors realitzen diferents experiències: ensenyen el funcionament d'un braç articulat industrial que interactua amb diversos objectes, expliquen què és la visió artificial incloent un sensor de visió al braç robot i, per mitjà de la utilització de diversos robots no programables mòbils (un seguix una línia negra i l'altre evita obstacles), es mostren els tipus de sensors que s'utilitzen en la robòtica, com els de posició i els de llum.

Una altra de les experiències és 'Desafiament a Mart'. El públic pot programar el seu propi robot per a una missió en el planeta roig: en l'ordinador es programen les instruccions que es transmetran al robot a través d'infrarojos, de manera que puga actuar i moure's 'per compte propi'. L'animador científic mostra a més diversos robots construïts amb peces lego als que s'han afegit sensors i adquirixen funcionaments més complexos, alhora que es donen exemples de robots mòbils que s'utilitzen per a missions especials. El públic coneix també al gosset GENIBO, exemple de robot d'última generació que els mostra la seua capacitat d'aprenentatge, primer escaló de la intel·ligència artificial.

L'objectiu és desenvolupar habilitats de programació, familiaritzar-se amb les noves tecnologies i reflexionar sobre la intel·ligència artificial, per a mostrar els avanços de la robòtica, les seues aplicacions i l'enorme impacte que suposa per a la vida quotidiana.

"La Ciència a Escena", que inclou a més les demostracions interactives 'Màgia Química', 'Fred, fred', 'Horror al buit', ‘Al roig viu' es realitzen en les aules del carrer Menor, en diferents sessions al llarg del dia, de dilluns a diumenge, amb un preu de 2,05 euros, sense necessitat de comprar l'entrada general.