Sabies que ... ? Hui fa 10 anys la revista Nature fa pública la investigació que l'home i el ratolí compartixen el 99% dels seus gens

05/12/2012

El Bosc de Cromosomes explica qüestions relacionades amb la Genètica
Sabies que ... ? Hui fa 10 anys la revista Nature fa pública la investigació que l'home i el ratolí compartixen el 99% dels seus gens

El 5 de desembre del 2002 la revista 'Nature' feia pública una sorprenent investigació: l'home i el ratolí compartixen el 99% dels seus gens, gens que contenen les instruccions necessàries per a dirigir el nostre desenvolupament, manteniment i reproducció. Per esta raó s'empren ratolins com a models que substituïxen els humans en moltes investigacions mèdiques i farmacèutiques. Tot el genoma humà s'expressa en una miqueta més de 30.000 gens. El cromosoma 1 és el que conté la major quantitat d'informació, amb més de 2.900 gens.

El Museu de les Ciències acull el Bosc de Cromosomes, 23 parells de cromosomes gegants que representen a gran escala, el genoma de l'espècie humana. Entorn de cada parell de cromosomes es desenvolupen els mòduls interactius relacionats amb gens concrets de cada un d'ells i amb el seu funcionament, a més de nombrosos panells informatius que expliquen qüestions relacionades amb la Genètica, i en general, amb la vida vegetal, animal i humana.

Passejant pel Bosc de Cromosomes podem descobrir quanta aigua forma part del cos, quins són els nostres components químics, què ens permet escoltar o on va la sang quan ix del cor. I ens sorprenem amb la velocitat d'un simple esternut o el nombre de gens que ens diferència d'un ratolí. I aprendrem que el dolor li permet al paladar detectar el sabor coent o per què els hòmens són més proclius a ser daltonians que les dones. I així fins a 150 mòduls interactius referits als gens i les seues funcions en els sers vius.

Veure vídeo Bosc de Cromosomes

Sabies què... a l'abril de 1953 es va anunciar el descobriment de l'estructura del ADN? Descobrix més curiositats del ‘Bosc de Cromosomes’.