Sabies que ... ? el 22 de novembre de 1904 naixia el Premi Nobel de Física Louis Néel autor d'importants descobriments relacionats amb el magnetisme

22/11/2012

Descobrix amb 'Magneto' en l'exposició 'Marvel Superherois' es principis bàsics dels imants
Sabies que ... ? el 22 de novembre de 1904 naixia el Premi Nobel de Física Louis Néel autor d'importants descobriments relacionats amb el magnetisme El 22 de novembre de 1904 naixia Louis Néel, autor d'importants descobriments relacionats amb el magnetisme i que va ser guardonat en 1970 amb el Premi Nobel de Física. L'exposició “Marvel Superherois” en el Museu de les Ciències invita al visitant a submergir-se en el món del còmic i descobrir com els superherois incorporen la ciència en les seues aventures.

Un d'ells és Magneto, un mutant amb el poder sobrehumà de donar forma i manipular camps magnètics. Els seus poders amb una immensa exageració del control sobre el magnetisme que tots tenim. Perquè, encara que a un nivell humà insignificant, nosaltres també podem controlar camps magnètics.

Un imant és un tros de ferro o d'un altre material que atrau a altres trossos de ferro o d'acer. En els materials magnètics, els àtoms s'agrupen formant xicotetes zones anomenades dominis. Cada domini és l'imant més xicotet possible. En general, els dominis apunten en distintes direccions i s'anul•len els uns als altres. No obstant això, quan estan exposats a un fort camp magnètic, per exemple el creat pel pas d'un corrent elèctric a través del material, s'alineen tots en la mateixa direcció. I llavors en compte d'anul•lar-se els uns als altres els camps magnètics de tots els dominis se sumen…fins a formar un imant.

En els imants naturals de ferro, els dominis magnètics estan orientats de forma natural de manera permanent. En la zona dedicada a Magneto de l'exposició “Marvel Superherois”, el públic pot observar alguns principis bàsics dels imants: sempre hi ha un pol Nord i un pol Sud en un imant, si trenques un imant per la mitat continua tenint dos pols, els pols iguals es repel•lixen i els oposats s'atrauen, l'atracció o repulsió és més forta com més junts estan els imants, la força de l'imant varia en els diferents punts del mateix i que la major força es dóna en els pols.