SAPS QUI SÓN MORLA I DARWIN? DESCOBRIX A LES TORTUGUES GEGANTS D'ALDABRA EN L'OCEANOGRÀFIC

14/09/2012

És la tortuga més gran del món, després de la tortuga gegant de les Galápagos
SAPS QUI SÓN MORLA I DARWIN? DESCOBRIX A LES TORTUGUES GEGANTS D'ALDABRA EN L'OCEANOGRÀFIC

Morla i Darwin són els dos exemplars de tortuga gegant d'Aldabra (Dipsochelys dussumieri), una espècie endèmica de l'atoló coral·lí d'Aldabra en les Seychelles, que pots conéixer en l'Oceanogràfic. Podràs comprovar com són animals molt curiosos, a qui tot els crida l'atenció. Van arribar a les instal·lacions cedits pel Centre Municipal d'Acollida d'Animals Exòtics de la Regidoria de Sanitat de l'Ajuntament de València, després d'haver sigut decomissades.

Amb la calor, com passa amb altres rèptils, es tornen més actives i se'ls obri la gana. La dieta que seguixen Morla i Darwin es basa fonamentalment en fenc, herbes de farratge, verdures de fulla i carlota, i puntualment s'afig, per la quantitat de proteïna que contenen, pimentó, carabasseta, tomaca i algunes fruites.

Acosta't al jardí pròxim a la instal·lació de Temperats i coneix de prop estos animals i descobrix les seues característiques!

La més gran del món, després de la tortuga gegant de les Galápagos

Solen ocupar les àrees dels boscos de mangle i les zones pròximes al llac central, allí troben l'ombra i recer necessaris per a la seua subsistència.

La tortuga gegant d'Aldabra pot arribar a longituds superiors a 120 cm, arribant a pesar 250 kg o més, la qual cosa la convertix en la segona més gran del món, per darrere de la tortuga gegant de les Galápagos. En este sentit, els mascles són més grans i pesats que les femelles, podent arribar a duplicar-les en pes. Posseïxen unes robustes potes per a poder desplaçar-se confortablement pel terreny i suportar el seu propi pes.

Físicament es caracteritzen per tindre un cap més bé arredonit, i un llarg coll que els permet menjar els fulls d'arbustos i matolls. Una de les seues característiques més curioses és que poden beure a través del nas gràcies a un tabic cartilaginós nasal que els permet absorbir aigua per esta via.

Esta espècie se sol aparellar entre els mesos de febrer a maig, i pot posar entre 10 i 30 ous. Les tortugues d'Aldabra naixen després d'entre 120 i 130 dies d'incubació, i al nàixer només pesen uns 30 grams encara que durant els primers anys de vida creixen a una gran velocitat.

A més, encara que de ciència certa no se sap quant de temps pot viure este animal, es tracta d'animals molt longeus.

Veure vídeo de les tortugues d'Aldraba de l'Oceanogràfic.

Recuperació i conservació

També les tortugues marines babaues són protagonistes en l'Oceanogràfic, que posseïx el major centre per a l'atenció i rehabilitació d'estos rèptils d'Espanya i un dels majors d'Europa. D'esta manera, l'ARCA del Mar permet el tractament d'entre 15 i 20 tortugues al mateix temps.

Es tracta d'exemplars que arriben al centre per a ser tractades per diverses raons, com la pesca accidental, la ingestió de plàstics i la col·lisió amb embarcacions. Després del seu procés de recuperació, amb un mitjana de 136 dies en les instal·lacions, es tornen al seu medi natural.

L'Oceanogràfic participa així en el Protocol d'Encallaments de la Generalitat per a ajudar en els processos de rehabilitació d'espècies marines amenaçades com són els mamífers i les tortugues marines que apareixen periòdicament ferides o malaltes en el litoral valencià.