Els ‘imprescindibles’ de la Ciutat de les Arts i les Ciències

13/07/2021

Propostes i ‘superplans’ per a este estiu en la Ciutat de les Arts i les Ciències
Turista posant davant del Hemisfèric de la Ciutat de les Arts i les Ciències

Què tal un planetari en directe? ‘Les Nocturnes d'estiu’ en el Hemisfèric 

‘Les Nocturnes d'estiu’ del Hemisfèric t'ofereix l'oportunitat de descobrir el cel nocturn estival. Apunta't al cosmos de la mà d'un dels nostres planetaristes, coneix les constel·lacions més representatives d'aquesta època de l'any i identifica les estreles més brillants. 

Nebuloses, cúmuls estel·lars i restes d'estreles moribundes es revelen de manera espectacular gràcies al sistema de projecció del Hemisfèric. Explora Saturn i sobrevola els anells més famosos de l'univers, contempla algunes de les llunes més estranyes del sistema solar o viatja als confins de l'univers per a descobrir una colpidora visió del inconmesurable.

Horari. De l'1 de juliol al 4 de setembre. Dijous a les 20.00 hores i dissabtes a les 21.00 hores Preu per sessió dijous i dissabte: 8 € adult / 6,20 € xiquet. Sessió recomanada per a majors de 8 anys. Activitat realitzada en castellà.

Aventures IMAX: de l'Amazones a l'Amèrica més salvatge
El Hemisfèric ha renovat cartellera amb la pel·lícula IMAX 'Amazon Adventure' una projecció IMAX que relata la mítica expedició protagonitzada pel naturalista anglés Henry Bates a mitjan segle XIX. La pel·lícula narra l'extraordinari viatge d'onze anys a través de la selva amazònica del jove investigador Bats, que va arriscar la seua vida per la Ciència i va realitzar contribucions crucials per a la Biologia. 

Una altra projecció IMAX és ‘America Wild. Parcs naturals’ que recorre alguns dels parcs nacionals més famosos dels Estats Units. Canons de vertigen, paisatges de muntanya, neu i gel, llacs d'aigües cristal·lines i boscos d'arbres gegants rodats en Yosemite, Yellowstone, el Parc Nacional Glacier i Everglades són alguns dels espectaculars llocs que mostra aquesta pel·lícula del Hemisfèric.

Experimenta el costat més divertit de la ciència amb 'La Ciència a Escena' 
Experimenta en directe amb la ciència més divertida amb les sessions especials de la ‘Ciència a Escena’: 'Química en acció' i la 'Ciència invisible'. Se celebren en sales situades en la planta baixa del Museu, al Carrer Menor. L'entrada és 3,5 euros per taller i persona. "Química en acció" (a les 11.30 i 16.00 hores) per a un públic a partir de 8 anys i "La ciència invisible"(a les 13.00 i 17.15 hores).

A més, els més xicotets, de 4 a 8 anys, es convertixen en científics i experimenten amb la matèria i les seues propietats en "Científic per un dia". També pots participar en l'Estudi de TV per a conéixer els secrets i trucs que intervenen en l'enregistrament d'un programa.

Fins al 5 de setembre tots els dies:
- Sala 1. Química en acció: 11.00 i 16.00 hores. 
- Sala 2. La Ciència invisible: 12.00 i 18.00 hores. 
- Sala 4. Científic per un dia: 12.30 hores (dilluns, dimarts, dijous i dissabte) 17.00 i 19.00 hores. 
- Estudi TV. 13.00 hores

Del 6 al 30 de setembre tots els dies: 
- Sala 1. Química en acció: 11.00 i 16.00 hores. 
- Sala 2. La Ciència invisible: 12.00 i 17.30 hores. 
- Sala 4. Científic per un dia: 12.30 hores (de dilluns a divendres) 17.00 hores. 
- Estudi de TV. 13.00 hores. 

L'espectacular ‘Teatre de la ciència’: pèls de punta amb ‘Alt Voltatge’ 
En el Teatre de la ciència es programen diverses sessions de l'espectacle ‘Alt Voltatge’. L'accés al 'Teatre de la Ciència' està inclòs en l'entrada general al Museu de  les Ciències. El públic ha de reservar sessió en el punt info de la primera planta. El xou 'Alt voltatge' inclou demostracions científiques i experiments divertits, com a campanes que sonen sense tocar-les, ciris que s'apaguen amb una vareta metàl·lica sense necessitat de bufar, anells saltarins, arcs elèctrics que solquen l'espai o tubs de neó que s'encenen en tocar els seus extrems. També inclou la famosa 'Bobina de Tesla' que el públic podrà veure en acció. És un transformador amb efectes espectaculars, com els raigs que produeix de més d'un metre. L'accés està inclòs en l'entrada del Museu de les Ciències. Pots reservar la teua sessió en el punt info de la primera planta.

La ciència de la música ‘PLAY. Ciència i música’ en el Museu de les Ciències 
Participa en experiències multimèdia, toca una arpa virtual o marca el tempo d'una orquestra. En l'exposició 'Play. Ciència i música' et convidem a "tocar" la música a través de la ciència.
‘Play’ mostra una àmplia col·lecció històrica d'instruments musicals, espais amb experiències interactives entorn de processos creatius i cognitius de la música així com experiències multimèdia. Una exposició plena de sorpreses: Quant talent i quanta tecnologia es necessita per a reproduir música amb una màquina mecànica?, música gravada en un corró de fusta...!, podem veure les ones? hi ha música en el buit?

Hi ha visites guiades opcionals a l'exposició del 19 de juny al 5 de setembre tots els dies a les 11.00; 13.15; 16.30 i 19.30 hores. El preu és de 2,50 euros. La visita es completa amb tallers en els quals es proven "efectes sonors" i es convida al públic a tocar instruments. És necessari adquirir a més l'entrada al Museu de les Ciències.

Un passeig pel Carrer Major del Museu: El Pèndol de Foucault i l'escultura artística de l'ADN
Passejar pel Carrer Major del Museu de les Ciències és un altre dels imprescindibles si es visita la Ciutat de les Arts i les Ciències. Amb una superfície de 4.000 m² i 200 m de longitud, la seua cascada de vidrieres aconsegueix una altura de 30 metres, aquest espai està presidit per les cinc gegants columnes que suporten l'edifici. A més, alberga dos dels grans elements emblemàtics del Museu: el Pèndol de Foucault i la representació artística de la Molècula d'ADN.

El nostre pèndol hipnotitza amb els seus 30 metres de longitud: és un dels més llargs del món i el seu cicle de gir complet és de 34 hores. En realitat, no és el pèndol el que gira, sinó la Terra i, amb ella, tot el Museu es mou "voltant" del pèndol. 
El vaivé del pèndol no s'esmorteeix a causa d'un sistema electromagnètic situat en el sostre que manté la seua oscil·lació i permet, al cap del temps, observar el seu gir, lent, però continue, en el sentit de les agulles del rellotge. Encara que, gràcies a Foucault, sabem que es tracta d'una il·lusió: és l'edifici –i, amb ell, el planeta sencer- el que realment gira “sota” el pèndol.
Tot el que ens envolta gira, amb el planeta, cada 24 hores. A més, la Terra gira entorn del Sol, i el Sol i els seus planetes entorn de la Via Làctia... Però el pèndol de Foucault ignora tots aqueixos moviments: està alineat amb l'Univers. Esperes a veure com cau la següent boleta? 

La tercera planta del Museu: Coneix-te a tu mateix (i coneixeràs l'Univers)

Explorant-nos en el ‘Bosc de Cromosomes’
En la tercera planta del Museu, vine a descobrir com som en el Bosc de Cromosomes. Experimenta i aprén amb més de cent mòduls interactius.
En el Bosc de Cromosomes, 23 parells de cromosomes gegants representen, a gran escala, el genoma de l'espècie humana. Passejant per l'exposició descobriràs quanta aigua forma part del cos, què ens permet escoltar, com aprenem, on va la sang quan ix del cor o què és l'enginy. En més de cent jocs interactius pots comprovar la distància que pots saltar, quant temps mantens l'equilibri o la teua potència muscular. T'esperem per a experimentar i aprendre!

Ací ja viatgem fins al planeta roig: exposició “Mart. La conquesta d'un somni”
Experimenta i descobrix els fets més rellevants o curiosos del planeta roig. Escolta com sonaria la teua veu o quin seria el teu pes en Mart
A través de cinc grans blocs respondràs a preguntes com per què desperta tant d'interés? o quines dades ho definixen i distingixen de la resta de planetes del sistema solar? Coneixeràs l'observació de Mart des del punt de vista científic i de la ciència-ficció; la seua influència en l'imaginari col·lectiu o com ha sigut la seua representació en la cultura. Finalment, realitzaràs un repàs per les diferents fites en la carrera espacial cap a Mart i el futur en la conquesta humana del planeta.
“Mart. La conquesta d'un somni” inclou algunes peces de gran valor pel seu interés històric o documental. Rèpliques de llibres astronòmics com De revolutionibus orbium coelestium, de Nicolás Copèrnic o Astronomia Nova de Johannes Kepler; facsímils d'il·lustracions originals de “La Guerra dels Mons”, una rèplica del primer telescopi de Galileu Galilei o dues maquetes impreses en 3D que recreen possibles habitacles en el planeta roig.

En l'exposició podem gaudir de diversa informació sobre el planeta roig a través d'un assistent virtual que ens rep des del centre de recepció de visitants en Mart. Una pantalla gegant simula l'holograma d'un personatge que dona un comunicat meteorològic similar al terrestre, però amb la informació rellevant per als nous colons marcians, així com indicacions sobre mesures de seguretat durant la visita als turistes terrícoles. 
Hi ha visites guiades opcionals a l'exposició del 19 de juny al 5 de setembre tots els dies a les 11.00; 13.00; 17.00 i 19.00 hores. El preu és de 2,50 euros. És necessari adquirir a més l'entrada al Museu de les Ciències.

Astronauta per un dia en ‘Gravetat Zero’
Si tens curiositat per conéixer la investigació espacial europea, contemplar peces originals del famós telescopi Hubble o deixar-te portar per espectaculars imatges de l'espai en moviment, no pots perdre't l'exposició ‘Gravetat Zero’, on també tens l'oportunitat de fer una passejada fins a l'Estació Espacial Internacional seguint les indicacions de l'astronauta Pedro Duque. 
Aprén sobre el cosmos amb mòduls interactius que expliquen fenòmens curiosos sobre astronomia i coneix els principals treballs i investigacions realitzats per l'Agència Espacial Europea (ESA) que ha col·laborat en aquesta exposició. I no oblides experimentar la sensació d'immensitat de l'espai amb el sorprenent "cub", cobert d'espills en el seu interior, on es projecten imatges reals del cosmos i de la Terra vista des de l'espai. 


Un estiu amb quatre novetats en el Oceanogràfic
El Oceanogràfic desplega aquest estiu un notable ventall de novetats que incideixen directament en l'exhibició i gaudi de les seues instal·lacions com una nova presentació en el Delfinari, que incideix a continuar divulgant les característiques d'aquests increïbles animals i la necessitat d'entendre i cuidar la mar i els seus habitants i en la qual s'inclouran les noves tecnologies per a aconseguir una interacció amb el públic.

És novetat absoluta l'oferta dels ‘Sopars en el Llac’, amb dos menús especials per a degustar a la terrassa del Restaurant Oceans, convertida per a l'ocasió en un privilegiat mirador sobre el llac, i un bon argument per a gaudir de les visites privades nocturnes, una altra proposta diferent per a poder conéixer més de prop i relaxadament i amb informació directa de l'aquari i els seus habitants.

Finalment, aquest estiu es presentarà una nova experiència als visitants, el ‘Backstage Tour’ per la vida més oculta, salvatge i interior del Oceanogràfic.