La Ciutat de les Arts i les Ciències organitza una observació del trànsit de Mercuri pel disc solar

11/11/2019

Amb la col·laboració de l’Associació Valenciana d’Astronomia (AVA)
La Ciutat de les Arts i les Ciències organitza una observació del trànsit de Mercuri pel disc solar

La Ciutat de les Arts i les Ciències organitza hui una observació especial  amb motiu del trànsit de Mercuri pel disc solar. L’activitat, en col·laboració amb  l’Associació Valenciana d’Astronomia (AVA), es realitza  en el  Passeig de Ciprers,  junt amb l’Hemisfèric,   fins a les 17:00 hores.  

Els trànsits es produïxen quan un planeta passa davant del disc del Sol. En eixe moment, el planeta es veu com un xicotet disc negre que es mou lentament en front del brillant cercle solar. Les òrbites de Mercuri i Venus es troben dins de l’òrbita terrestre; són els únics planetes que poden passar entre la Terra i el Sol per a produir el trànsit. 

El pròxim en 2032

Es tracta d’un fenomen poc comú i en el cas de Mercuri només es produïx unes tretze vegades cada segle. Hui en dia, els trànsits son un mitjan  per a descobrir planetes que orbiten al voltant de les estreles. Encara que Mercuri passa entre la Terra i el Sol almenys tres vegades a l’any, és estrany que es produïsca l’alineació exacta perquè siga observable, degut la inclinació de l’òrbita del planeta, per la qual cosa els trànsits només poden ocórrer al maig o novembre. El pròxim tindrà lloc en 2032.