El Museu dels Ciències instal·larà panells fotovoltaics a les seues terrasses per a millorar l'eficiència energètica

06/06/2022

- Es tracta de la primera intervenció per a assolir l'objectiu d'esdevindre 'edifici verd', amb una arquitectura bioclimàtica i referent en sostenibilitat - Esta actuació és possible gràcies a l'aposta de la Generalitat Valenciana per l'ús d'energies renovables i al conveni signat entre el Consell i el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MTMAU) per a l'execució del Programa d'impuls a la rehabilitació d'edificis públics (PIREP), dotat amb fons europeus  
El Museu dels Ciències instal·larà panells fotovoltaics a les seues terrasses per a millorar l'eficiència energètica

El Museu de les Ciències es proveirà d'energia solar gràcies a la instal·lació de plaques de paviment fotovoltaic de vidre a les volades exteriors que donen a les façanes nord i sud de l'edifici. També es renovaran equipaments per a la millora en climatització i il·luminació, de manera que siguen més eficients.

El director general de la Ciutat de les Arts i les Ciències, Antonio Torres, ha destacat que el Museu de les Ciències "esdevindrà un dels primers edificis públics a emprendre estes mesures per a un funcionament més sostenible".

Un dels objectius principals del pla estratègic de la Ciutat de les Arts i les Ciències és transformar el complex en referent a escala nacional i internacional en sostenibilitat. "Amb la licitació de les obres de climatització -ha continuat Antonio Torres- s'inicia esta primera etapa perquè esdevinguem referent en la lluita contra el canvi climàtic".

Totes estes actuacions s'escometran gràcies a l'aposta de la Generalitat per la utilització de les energies renovables i al conveni signat entre el Consell i el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MTMAU) per a l'execució del Programa d'impuls a la rehabilitació d'edificis públics (PIREP) dotat amb fons europeus Next Generation EU, assignats al Mecanisme de recuperació i resiliència.

La Ciutat de les Arts i les Ciències ha aprovat la contractació de les obres de millora energètica del Museu de les Ciències vinculades al programa PIREP, que s'ha publicat en el 'Diario Oficial de la Unión Europea' (2022/S 103-287741) i en la Plataforma de contractació del sector públic, el 30 de maig de 2022.

Sobre este tema, Antonio Torres ha explicat que aquesta contractació "obeix al fet que les condicions actuals de climatització del Museu presenten mancances difícils de corregir amb la maquinària actual, que s'ha quedat obsoleta, cosa que dificulta el confort climàtic en diverses zones del Museu, especialment a l'estiu".

En este sentit, el director de la Ciutat de les Arts i les Ciències ha indicat que alguns dels equipaments són "encara els originals, amb un ús ja amortitzat i que no oferixen en l'actualitat el rendiment adequat". El Museu de les Ciències és un dels més grans d'Espanya "i amb la maquinària actual, tan obsoleta, és incapaç de fer front a les necessitats".

Amb aquesta contractació "es busca millorar l'eficàcia energètica amb nous equipaments i maquinàries de baix consum", ha assenyalat. Així, s'aprofitarà la ventilació natural i l'extracció contínua de l'aire sobrecalfat de l'interior i s'implantaran solucions d'arquitectura bioclimàtica, la qual cosa permetrà estalviar energia. En les volades exteriors "s'instal·laran 4.000 plaques solars que ocuparan una superfície superior a 2.500 metres quadrats", ha explicat el director general.

La contractació compta amb dos lots. D'una banda, la millora de la climatització i l'enllumenat del Museu, amb un import de 10.359.754 euros (IVA inclòs); d'altra banda, les obres de generació fotovoltaica a les volades exteriors del Museu, per un import de 3.141.267 euros (IVA inclòs). El termini de presentació de les ofertes és fins a l'1 de setembre de 2022 a les 14.00 hores.

Quant als terminis d'execució, s'estipulen 18 mesos en el primer lot, mentre que en la instal·lació de panells solars el termini és de 12 mesos. Sobre aquesta última actuació, les obres previstes inclouen la retirada del paviment a les dues volades (que superen els 2.500 metres quadrats de superfície exterior) i la substitució d'este per panells solars de vidre que esdevindran així una font d'energia renovable per al Museu de les Ciències.

Amb l'execució de les intervencions incloses en esta contractació s'assolirà la reducció d'un 30 % del consum d'energia primària no renovable del Museu de les Ciències, que és també un dels requisits exigits pel Programa d'impuls a la rehabilitació d'edificis públics (PIREP), la qual cosa suposarà un estalvi en la despesa energètica de l'edifici.