El Museu de les Ciències exhibix un fragment de meteorit d'origen marcià

31/10/2021

La peça es mostra en l'exposició 'Mart. La conquesta d'un somni'
El Museu de les Ciències exhibix un fragment de meteorit d'origen marcià

El Museu de les Ciències exhibix des d'esta setmana un fragment de meteorit d'origen marcià, el número 100 dels que s'han trobat procedents de Mart i el primer a ser recuperat per una expedició europea al Sàhara. Els meteorits marcians representen a penes el 0,2 % del total dels meteorits recuperats.

Este nou contingut amplia l'exposició 'Mart. La conquesta d'un somni', que el públic pot visitar a la tercera planta del Museu de les Ciències i que oferix una visió de totes les perspectives d'aquest planeta, tant des del punt de vista científic com cultural i històric, amb interactius i peces de col·lecció.

El fragment, que s'exhibix en l'exposició 'Mart. La conquesta d'un somni', forma part d'un meteorit procedent de Mart descobert el 13 de gener de 2010. Se'l va anomenar Ksar Ghilane 002 perquè es va trobar en la zona de Ksar Ghilane, a Tunísia.

La 'roca' original tenia una grandària de 10x4,5x3,5x cm i més de mig quilo de pes. Després d'una exhaustiva anàlisi es va concloure que esta 'roca' en realitat era una shergottita basàltica, un tipus de meteorit procedent de Mart.

Visites guiades

L'exposició 'Mart. La conquesta d'un somni' inclou algunes peces de gran valor per l'interés històric o documental que tenen. Rèpliques de llibres astronòmics com 'De revolutionibus orbium coelestium', de Nicolás Copèrnic o 'Astronomia Nova' de Johannes Kepler; facsímils d'il·lustracions originals de 'La guerra dels mons'; una rèplica del primer telescopi de Galileu Galilei, o dues maquetes impreses en 3D que recreen possibles habitacles en el planeta roig. També conté interactius que permeten al visitant escoltar com sonaria la seua veu o quin seria el seu pes en Mart o un joc tipus trivial sobre què es coneix de la Terra i Mart, entre altres jocs.

Hi ha visites guiades opcionals a l'exposició els dissabtes i els diumenges a les 12.00 i les 17.30 hores. Amb motiu del festiu, el dilluns 1 de novembre, hi ha visites guiades a les 12.00 i les 16.30 h. El preu és de 2,50 euros. És necessari adquirir, a més, l'entrada al Museu de les Ciències. L'exposició està coproduïda junt amb la Fundació Telefónica i hi han col·laborat diverses institucions com l'Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial (INTA), l'Agència Espacial Europea (ESA) i l'Institut Nacional d'Astrofísica d'Itàlia (INAF), tant en l'assessorament com en el préstec de peces.