Més de 20.000 metres quadrats de trencadís recobrixen el Palau de les Arts Reina Sofia

08/09/2007

Més de 20.000 metres quadrats de trencadís revestixen les cobertes i diversos espais del Palau de les Arts Reina Sofia que doten l’edifici d’una estètica singular que respon a la tradició mediterrània i a la innovació modernista que caracteritza l’arquitectura de Santiago Calatrava.
Més de 20.000 metres quadrats de trencadís recobrixen el Palau de les Arts Reina Sofia

 

El trencadís, format per tessel•les o fragments de rajola ceràmica irregulars que produïxen iridescència i múltiples efectes visuals quan la llum incidix sobre l’espectacular edifici, és el segon material més emprat al Palau de les Arts, per darrere del formigó blanc que forma els grans suports estructurals.

Este sistema decoratiu, que consistix en el recobriment de superfícies mitjançant fragments de ceràmica esmaltada i que ha sigut subministrat per una empresa valenciana, revestix les dos closques del Palau de les Arts Reina Sofia, construïdes en acer laminat amb un pes aproximat de 3.000 tones i que abracen l’edifici per fora.

El trencadís, compost a base de peces irregulars de rajola ceràmica blanca i blava, fragmentades irregularment i que formen un tot continu, també és present en altres espais com l’interior de la Sala Principal i els murs exteriors de la caixa escènica, l’exterior de l’auditori i del restaurant, a més de la urbanització exterior i zones d’accessos. Tant el tancament exterior del restaurant com l’interior de la Sala Principal s’ha revestit de trencadís blau cobalt, el mateix color que el de les teules vitrificades de moltes cúpules de les esglésies valencianes.

El revestiment amb este material, tan característic de l’arquitectura de Santiago Calatrava i de la seua obra a la Ciutat de les Arts i les Ciències, no sols permet la coherència i l’homogeneïtat visual del Palau de les Arts amb la resta del complex –Hemisfèric, Umbracle, Museu de les Ciències i l’entorn de làmines d’aigua– , sinó també la protecció de la closca contra les inclemències del temps i els canvis de temperatura, cosa que evita oxidacions o canvis dimensionals.