La Ciutat de les Arts i les Ciències de València compta des de hui amb huit màquines RECICLOS

16/06/2021

Nova aposta d'aquest complex per la sostenibilitat amb la col.laboració amb Ecoembes 
La Ciutat de les Arts i les Ciències de València compta des de hui amb huit màquines RECICLOS

La Ciutat de les Arts i les Ciències de València compta des de hui amb huit màquines RECICLOS, el Sistema de Devolució i Recompensa (SDR) d'Ecoembes que premia el compromís amb el reciclatge de llandes i botelles de plàstic de begudes. Així, gràcies a l'aposta d'aquest complex per la sostenibilitat, i en col·laboració amb Ecoembes, l'organització sense ànim de lucre que coordina el reciclatge d'envasos a Espanya, el Museu de les Ciències disposa de quatre d'aquestes màquines, dos més s'han instal·lat en el Umbracle i altres dos en el Oceanogràfic.

D'aquesta manera, els visitants que diàriament passen per aquest complex d'oci científic i cultural poden continuar reciclant fora de les seues llars les llandes i botelles de plàstic de begudes que consumisquen, facilitant la circularitat d'aquests residus, és a dir, que tornen a convertir-se en nous envasos o productes després del seu reciclatge. En fer ús d'aquestes màquines, els usuaris reben punts amb els quals poden ajudar a millorar el seu entorn a través d'incentius sostenibles o socials, com ara contribucions al Banc d'Aliments o participacions en sortejos de productes sostenibles.

A més, RECICLOS vol contribuir a fomentar un consum responsable i racional d'aquesta mena d'envasos. Per aquest motiu, estableix un límit setmanal a les llandes i botelles de plàstic de begudes pels quals els ciutadans obtenen punts en reciclar.

Aquest sistema de reciclatge (SDR) ha sigut presentat en un acte que ha tingut lloc en el Passeig d'Arcbotants de la Ciutat de les Arts i les Ciències i al qual han assistit Enrique Vidal, director general de la Ciutat de les Arts i les Ciències; Mireia Mollà, Consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana; Joan Piquer, director general de Qualitat i Educació Ambiental de la Generalitat Valenciana i Xavier *Balagué, Gerent d'Ecoembes a la Comunitat Valenciana.

El director de la Ciutat de les Arts i les Ciències, Enrique Vidal, ha destacat que “la conscienciació i sensibilització dels ciutadans en aquest compromís de la cura del medi ambient i el desenvolupament sostenible és un repte per a la Ciutat de les Arts i les Ciències. Amb aquesta iniciativa retornem a la societat l'esforç que fem cada dia reciclant, ja que cada envàs recollit, generarà la possibilitat d'accedir a un premi com a incentiu individual o realitzar una donació per a la realització d'un projecte com a incentiu col·lectiu”

La Ciutat de les Arts i les Ciències i AVANQUA han inclòs entre els incentius alguns dels seus productes, com a entrades al Museu i al Hemisfèric, entrades per a l'activitat "L'altre costat de l'aquari” del Oceanogràfic i passes CIENCIAMICS com a incentius individuals.

Per part seua, Xavier Balagué, gerent d'Ecoembes a la Comunitat Valenciana, ha destacat: “Volem que el reciclatge siga present en tots els àmbits del nostre dia a dia, més enllà de les nostres llars, per això és tan important que llocs com la Ciutat de les Arts i les Ciències aposten per aquesta iniciativa. RECICLES suposa, a més, una evolució en la manera en la qual reciclem, integrant la tecnologia i les recompenses per a impulsar encara més aquest hàbit. D'aquesta manera, continuem avançant entre tots per a complir amb els ambiciosos objectius de reciclatge marcats per la Unió Europea”.

La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha anunciat “l'evolució del model en la Comunitat Valenciana, que permetrà a la ciutadania obtindre descomptes econòmics directes de les taxes de tractament de residus domèstics per la devolució d'envasos lleugers”. Mollà ha destacat els bons resultats de recollida separada que llancen les xarxes informatitzades d'ecoparcs. Un sistema d'incentiu que en 2020 va beneficiar a 120.000 famílies en la Comunitat Valenciana. La consellera ha explicat que l'evolució del model en la Comunitat Valenciana respon “a la important política d'inversions i millora contínua dels governs del Botànic en matèria de residus”. Entre aquestes iniciatives s'ha referit a la renovació i millores de les instal·lacions de classificació d'envasos lleugers, així com en les plantes de tractament de residus domèstics mesclats “dotant-les de la flexibilitat necessària, dins d'un model modern i circular de gestió”.

La Ciutat de les Arts i les Ciències se suma a altres punts de la Comunitat Valenciana que compten ja amb RECICLOS, com les sis màquines de reciclatge instal·lades en col·laboració amb l'Ajuntament de València en els mercats Central, Russafa, Jesusalem i Cabanyal, així com en dependències municipals (l'edifici consistorial i la Tabacalera). Així mateix, els ports de València i de Dénia, gràcies a la col·laboració amb *Balearia, també tenen aquestes màquines de reciclatge, igual que el centre comercial de Zenia Boulevard (Alacant). A més, des d'el mes de desembre passat els ciutadans i ciutadanes de la ciutat de València compromesos amb el reciclatge poden reciclar les seues llandes i botelles de plàstic de begudes en qualsevol dels més 3.600 contenidors grocs situats en la via pública, als quals aquest SDR ha incorporat tecnologia, i rebre punts en fer-ho.

Així funciona el reciclatge amb recompensa de RECICLOS

Per a fer ús de les màquines de RECICLOS, els valencians només han de registrar-se en la webapp (app.reciclos.com), depositar totes les seues llandes i botelles de plàstic de begudes en una màquina de RECICLOS i escanejar el QR que mostrarà la màquina.

En fer-ho, obtindran punts, denominats RECICLOS, que podran canviar per les diferents recompenses disponibles, com és, en el cas de la Ciutat de les Arts i les Ciències, contribuir amb el Banc d'Aliments o participar en sortejos de productes sostenibles. Aquests punts tindran un límit setmanal amb la finalitat que els ciutadans no sols reciclen més i millor els seus envasos, sinó que consumisquen de manera responsable.