La revista Diseases of Aquatic Organism publica l'estudi de l'Oceanogràfic que demostra per primera vegada la síndrome descompressiva en tortugues marines

16/11/2014

Es tracta d'una revista líder en el seu camp que publica l'Inter-Research Science Center amb seu a Alemanya
La revista Diseases of Aquatic Organism publica l'estudi de l'Oceanogràfic que demostra per primera vegada la síndrome descompressiva en tortugues marines

L'estudi liderat per l'Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències, per iniciativa dels veterinaris Daniel García i José Luis Crespo, dos dels veterinaris del centre, que demostrava per primera vegada la síndrome descompressiva o malaltia del bussejador en tortugues marines, ha sigut recentment publicat en Diseases of Aquatic Organism (DAO), una revista líder en el seu camp que publica l'Inter-Research Science Center amb seu a Alemanya.

La publicació d'este descobriment en esta prestigiosa revista se suma al reconeixement que va obtindre durant la seua presentació en el 34 Congrés Internacional de Biologia i Conservació de Tortugues Marines celebrat a l'abril en Nova Orleans on va rebre el Primer Premi de Conservació.

La comunitat científica a pesar d'haver realitzat múltiples estudis des de finals dels anys 60, considerava que esta síndrome no podria ocórrer en vertebrats bussejadors, per això este descobriment suposa un canvi de paradigma important a l'hora d'entendre millor la fisiologia del busseig d'estos animals.

Altres científics que han participat en este treball, han sigut el Catedràtic Antonio Fernández i el seu equip de l'Institut Universitari de Sanitat Animal (IUSA) de la Universitat de les Palmes de Gran Canària (ULPGC), el Dr. Michael Moore de l'Institut Oceanogràfic de Woods Hole (WHOI) als Estats Units, i el Dr. Paul Jepson de l'Institut Zoològic de la Societat Zoològica de Londres.

Des de fa un parell d'anys els tècnics de l'Oceanogràfic van començar a observar que algunes tortugues marines que ingressaven en l'ARCA del Mar (Centre de Recuperació de fauna marina) per a ser tractades, després de ser entregades gràcies a la col·laboració dels pescadors després de la seua captura accidental, presentaven signes compatibles amb embòlia gasosa o síndrome descompressiva. A més de demostrar per primera vegada que un animal marí pot patir esta síndrome, la col·laboració entre l'Oceanogràfic, la Conselleria Infraestructures, Territori i Medi Ambient i els pescadors de les diferents confraries de la Comunitat Valenciana, ha permés diagnosticar i salvar múltiples tortugues marines afectades per mitjà de teràpia hiperbàrica.

Este descobriment té implicacions directes per a la conservació de les tortugues a nivell mundial i posa de manifest que l'impacte de les pesqueries sobre les poblacions de tortugues podria ser major a l'estimat fins ara, la qual cosa fa essencial la col·laboració dels pescadors per a minimitzar l'impacte sobre estes espècies amenaçades. Així, moltes de les tortugues recuperades vives dels aparells de pesca podrien morir posteriorment com a conseqüència de la formació de bambolles en sang a l'eixir a la superfície si no se'ls aplica un tractament adequat.

En este sentit, a diferència de l'actual recomanació que preval a nivell internacional d'alliberar al mar les tortugues vives capturades accidentalment tan prompte siga possible, l'estudi de l'Oceanogràfic establix les pautes que permeten la realització d'un diagnòstic correcte així com l'aplicació del tractament adequat per al seu posterior alliberament amb les màximes garanties de supervivència.

A més de poder recuperar els animals ferits o malalts i tornar-los de nou al mar, este descobriment podrà aplicar-se a gran escala per tot el món el que contribuirà a la conservació d'estos animals en clara regressió poblacional dins del Mediterrani i amb 6 de les 7 espècies conegudes de tortugues marines en perill d'extinció a nivell mundial.