L'expedició Malaspina en 'Els Dimarts de l'Oceanogràfic'

29/11/2010

L'expedició Malaspina en 'Els Dimarts de l'Oceanogràfic'

La sèptima edició del cicle de conferències "Els Dimarts de l'Oceanogràfic" s'endinsa enguany en les claus de l'exploració oceànica i en l'estudi del canvi climàtic a través de l'Expedició de Circumnavegació Malaspina. Este projecte, dirigit pel Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), arranca el pròxim 15 de desembre amb l'eixida de Cadis del vaixell d'investigació oceanogràfica Hespèrides.

El director general de la Ciutat de les Arts i les Ciències, Pedro García Ribot, i l'investigador del CSIC i coordinador de Malaspina, Carlos Duarte, han presentat hui el contingut del cicle format per deu ponències que tindran lloc una vegada al mes en l'Auditori Mar Rojo de l'Oceanogràfic i seran impartides per professors, investigadors i tècnics que formen part de l'expedició.

Pedro García Ribot ha explicat que des de la posada en marxa de l'Oceanogràfic "s'ha destinat un considerable esforç a fer arribar a la societat un millor coneixement sobre l'ecosistema marí a través d'activitats i continguts molt diversos, de diferents accions dirigides a un públic universal amb les que intentem aportar coneixement i conscienciació per a preservar la riquesa de la naturalesa".

A bord dels vaixells Hespérides i Sarmiento de Gamboa, més de 400 científics estudiaran durant 7 mesos l'impacte del canvi climàtic en l'oceà i exploraran la seua biodiversitat. Els investigadors prendran postres de 250 estacions amb profunditats de fins a 5.000 metres, així com de de gasos i compostos en l'aire i l'aigua de mar de la superfície.

"Es tracta d'un projecte ambiciós, de dimensió global que atén a dos necessitats importants: avaluar l'impacte del canvi global sobre l'oceà i explorar eixe ecosistema eixe encara tan desconegut que és l'oceà profund. Amb esta expedició donarem la volta al món, però també volem generar una nova cultura de cooperació i donar un nou impuls a les ciències marines", ha destacat Carlos Duarte, coordinador de l'expedició.

El científic del CSIC impartirà demà dimarts, 30 de novembre la primera conferència del cicle "Els Dimarts de l'Oceanogràfic": Expedició Malaspina 2010 i l'exploració de l'oceà en el segle XXI. El projecte pren el seu nom del marí Alejandro Malaspina (Mulazzo, 1754-Pontremoli 1810), capità de fragata de la Real Armada Espanyola que va morir fa 200 anys. Al juliol de 1789, Malaspina va dirigir la primera expedició espanyola de circumnavegació en què un grup de científics va obtindre nombroses dades, cartografià territoris, va registrar la fauna i va explorar el mar.


Oceans i biodiversitat

En esta ocasió, "Els Dimarts de l'Oceanogràfic" abordaran l'exploració de l'oceà global, tant des del punt de vista històric, com des de l'actual, l'anàlisi de l'evolució de l'exploració oceànica i els impactes de l'acció de l'home sobre la biodiversitat marina.

En les seues sis edicions anteriors, les conferències han tractat aspectes relatius a la biodiversitat, des d'un punt de vista global i el cas concret dels taurons, a les dinàmiques oceàniques, pesqueries i als impactes ambientals, als mars polars i el seu entorn, a la relació entre els oceans i el canvi climàtic, i a l'oceà profund.