La cria de beluga complix dos setmanes d'edat amb pronòstic reservat

16/11/2006

La cria de beluga que va nàixer el 2 de novembre, un mascle, acaba de fer dos setmanes, encara que les probabilitats de supervivència continuen sent poques, segons han explicat el director de biologia de l’Oceanogràfic, Pablo Areitio, i el cap de Veterinària, Daniel García.
La cria de beluga complix dos setmanes d'edat amb pronòstic reservat

 

En tot cas, tots dos han destacat l’èxit que significa el naixement de la cria amb vista a la comprensió de la biologia i, en definitiva, a la conservació d’estos animals, com també la valuosa experiència adquirida per Yulka, la mare, amb vista a futures gestacions.

La cria, que fa actualment uns 160 centímetres de llarg i pesa 65 quilograms, és la primera d’esta espècie que naix en un aquari europeu. Es tracta d’un esdeveniment únic pel qual l’Oceanogràfic ha rebut felicitacions d’arreu del món.

Les probabilitats que la cria no supere estes primeres setmanes i mesos continuen sent molt altes si tenim en compte que en el seu àmbit natural i entre cries de femelles primípares d’esta espècie, la mortalitat s’eleva fins a un 58%. En el cas de la beluga nascuda a l’Oceanogràfic, el principal problema és que encara no s’ha alimentat directament de la mare a causa de la inexperiència de Yulka i de possibles problemes motrius del belugó.

Pablo Areitio ha explicat que l’Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències està en contacte permanent amb especialistes de centres internacionals per a aconseguir la supervivència de la cria de beluga. Experts de l’aquari de Vancouver, del Marineland Canadà a Ontario, del Mystic Aquarium a Connecticut, de l’aquari de Nova York i del Sea World San Diego, amb experiència en este àmbit, assessoren el personal de l’Oceanogràfic encara que avisen de l’enorme dificultat que significa tirar avant animals en esta situació.

“Encara que els resultats provisionals podrien ser considerats positius, continuem sent molt cauts. Tots els tècnics de l’Oceanogràfic fan un enorme esforç perquè l’animal es trobe en bon estat”, ha indicat Pablo Areitio, qui ha explicat que s’ha incorporat personal suplementari exclusivament per a l’alimentació, l’atenció i l’observació del menut. A més, ha destacat que també hi ha l’ajuda i la col•laboració d’universitats i centres de recerca valencians.

Seguiment exhaustiu
Per la seua banda, Daniel García ha assenyalat que la cria “va guanyant pes i millorant en motricitat encara que no té un estat completament normal”. El cap de veterinària ha explicat el seguiment i control exhaustiu que es fa tant de la mare com de la cria. Des del tercer fins al cinqué dia es va obtindre llet de la mare mitjançant munyiment i administració directa al belugó “i la quantitat estimada com a necessària es va completar amb llet artificial. Una vegada anul•lada la producció de llet de la mare, i durant dos dies, es va començar a alimentar amb llet artificial complementada al principi amb sèrum sanguini de la mare, molt ric en immunoglobulines”. Actualment, i cada tres hores, s’administren a l’animal uns 400 cm3 de llet artificial a que s’afegixen complements vitamínics i immunoestimulants, entre d’altres.

També se li administren antibiòtics i antifúngics per evitar l’aparició de malalties. Cada dia el belugó és pesat per confirmar si el creixement és normal i cada dos dies es procedix a prendre-li una mostra de sang que s’analitza immediatament. A més, es va estimulant la natació de la cria mitjançant exercicis en l’aigua i també s’estimula la producció de llet de la mare mitjançant entrenament controlat amb la cria. Si es considera necessari, es fan proves addicionals com ara auscultacions, ecografies, citologies i diversos cultius.

Així mateix, es van arreplegant dades per a entendre millor la relació maternofilial en esta espècie i es fan enregistraments dins del projecte de recerca sobre el comportament acústic de les belugues que es du a terme des de l’any 2003.

Com que és imprescindible mantindre un ambient confortable i tranquil per a la família de belugues, l’edifici Àrtics, on es troben estos exemplars, continua tancat al públic. Quan es considere oportú, i una vegada confirmada l’estabilitat del desenvolupament de la cria, s’hi permetran visites restringides i controlades. Mentrestant, en diversos punts de l’Oceanogràfic es projecta una pel•lícula de mare i cria en la seua instal•lació, de manera que el públic puga endur-se una imatge d’este fet tan singular.