La Comunitat Valenciana celebra una nova edició de la Setmana de la Ciència

06/11/2008

• Jornades de portes obertes, conferències, tallers, exposicions i cicles de cinema científic que es faran principalment del 10 al 23 de novembre • La Fundació Ciutat de les Arts i les Ciències coordina esta iniciativa a la CV

 

La Comunitat Valenciana celebra del 10 al 23 de novembre, principalment, la Setmana de la Ciència, una iniciativa d’àmbit europeu que té com a objectiu principal acostar el coneixement científic i tecnològic a la societat a fi que siga més comprensible i mostrar l’impacte que té sobre l’activitat quotidiana i la qualitat de vida dels ciutadans.

Jornades de portes obertes i visites guiades, conferències i taules redones, cursos i tallers, exposicions, itineraris didàctics, rutes matemàtiques, concursos de fotografia i cicles de cinema científic són algunes de les activitats gratuïtes i dirigides a públics de diverses edats que la Fundació Ciutat de les Arts i les Ciències ha coordinat, a la Comunitat Valenciana, en col•laboració amb les universitats, la Xarxa d’Universitats Valencianes per al Foment de la I+D+I (RUVID), instituts tecnològics, centres de recerca i la delegació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).

La Ciutat de les Arts i les Ciències oferirà un cicle de cinema científic, diverses exposicions relacionades amb la biodiversitat marina, una xarrada a càrrec de l’empresa Progenie Molecular sobre el càncer de coll d’úter i la vacuna contra els papil•lomavirus, o la taula redona “El mar com a font d’inspiració”, en què quatre ponents relacionats amb la gastronomia, la ciència, la poesia i la divulgació compartiran experiències com a creadors i investigadors inspirats en el mar, a més d’actuacions musicals i dansa.

La Universitat d’Alacant ha organitzat tres activitats relacionades amb la biogeografia i el paisatge, la topografia i la cartografia, i els recursos hídrics i l’enginyeria hidràulica. Per la seua banda, l’Institut Tecnològic del Calcer i Connexes (INESCOP), situat a Elda (Alacant), presenta una exposició i un conjunt de tallers dedicats als últims avanços en la tecnologia de producció de calçat, jornades de portes obertes, un cicle de tertúlies i desdejunis tecnològics en què experts del sector presentaran les qüestions de més actualitat en este sector. També l’Institut de Tecnologia Ceràmica (ITC) de Castelló de la Plana oferix una visita guiada que inclou una conferència i un documental científic. A més, l’Institut de Tecnologia Elèctrica, a banda d’una jornada de portes obertes, permetrà visitar un laboratori d’alta tensió.

El Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València oferirà diverses conferències com les dedicades a l’astronomia, l’exploració del cervell, la gestió del risc mediambiental, els nanomaterials i les possibilitats tecnològiques que oferixen, l’ordenació del territori, el vi en la gastronomia, el naixement i la mort d’una estrela, les cèl•lules mare o la crisi energètica, entre altres temes. Altres activitats proposades són el cinefòrum sobre la Terra, els tallers astronòmics, el dedicat als principis científics que regixen les noves creacions dels cuiners o el dirigit a infants i en què es faran uns quants experiments de física.

Per la seua banda, la Universitat Miguel Hernández d’Elx farà una jornada de portes obertes en què els assistents podran visitar els laboratoris docents i de recerca de la titulació d’Enginyeria, a més de fer uns quants experiments en l’àmbit de les telecomunicacions. El RUVID també ha convocat el concurs de fotografia Com veus la ciència? i els guanyadors se sabran al novembre. La Universitat Catòlica de València presenta una visita al Laboratori de Ciències del Mar i una activitat relacionada amb les adaptacions per a persones d’edat o amb discapacitat.

La delegació valenciana de Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) ha programat diverses visites guiades a instituts com el de Neurociències, el d’Aqüicultura, el Centre d’Investigació sobre Desertificació, l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments, el de Biologia Molecular de Plantes, el de Biomedicina, el de Física Corpuscular i el de Tecnologia Química. Així mateix, presenta el cicle de conferències “Ciència i Societat”, sobre els enigmes i els avanços en la física moderna, i un cicle de conferències que es fa en instituts d’educació secundària en col•laboració amb la Universitat de València, a més de teatre científic i un cicle de cinema dirigit a alumnes de Secundària i Batxillerat.

La Universitat Politècnica de València, a més de diverses conferències i tallers, presentarà la fira dels invents i la Setmana Jove de la Ciència, un grapat de petites píndoles científiques com ara demostracions, documentals i exposicions dirigides a alumnes de 4t d’ESO i 1r de Batxillerat. Les rutes matemàtiques, organitzades per la Universitat de València (UV), permetran a joves d’ensenyament secundari i batxiller fer itineraris didàctics en què poden conéixer i apreciar les matemàtiques en el seu entorn d’una manera agradable. També dirigit a este grup, la UV ha coordinat juntament amb el CSIC una sèrie de conferències relacionades amb l’actualitat científica i divulgadora.

El Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València oferirà dos conferències sobre la gestió ambiental del port de Rio Grande, al Brasil i el món dels neutrins i altres partícules, a més de visites als laboratoris d’Enginyeria Ambiental i d’Organismes, visites guiades i tallers d’experiments interactius. Així mateix, la Universitat CEU Cardenal Herrera oferix una xarrada sobre els recipients farmacèutics al llarg de la història, i el Centre d’Investigació Príncep Felipe oferix una visita guiada a les seues instal•lacions.

Totes les activitats es poden consultar en la pàgina web: www.semanadelacienciacv.es