La Ciutat de les Arts i les Ciències recrea la història del Titanic a través d´objectes originals, imatges i documents

28/02/2007

La Ciutat de les Arts i les Ciències recrea a partir de hui la història del Titanic a través de l’exposició “Titanic. The Exhibition”, que presenta objectes originals, imatges i documents en la mostra més gran que s’ha muntat fins ara, creada per Titanic Centenary 2012, i que es podrà veure en la planta baixa de l’Umbracle fins al 30 de març del 2008. 
La Ciutat de les Arts i les Ciències recrea la història del Titanic a través d´objectes originals, imatges i documents El secretari autonòmic d’Esdeveniments i Projectes, Luis Lobón, acompanyat del comissari de la mostra, Jesús Ferreiro, han inaugurat hui la mostra que es completa amb la projecció de la pel•lícula IMAX Secrets del Titanic, el documental del director James Cameron que s’incorpora a la programació de L’Hemisfèric a partir de demà dijous, 1 de març.

Luis Lobón ha agraït l’elecció de la Ciutat de les Arts i les Ciències com a seu a València “d’una de les exposicions itinerants més visitades del món, una mostra en què el passat esdevé present gràcies a l’esplendor dels objectes que conté”. Així mateix, Lobón ha destacat que els milions de visitants del complex “trobaran en Titanic. The Exhibition un nou atractiu” i ha afegit que “podran gaudir d’una exposició en què es faran pròximes i reals les històries dels passatgers que van embarcar-se en el Titanic”.

Per la seua banda, Jesús Ferreiro ha afirmat que “el Titanic no es va afonar l’any 1912, sinó que continua navegant perquè els visitants de la mostra s’enduen al cor la història de qualsevol dels passatgers del vaixell”. Ferreiro ha explicat que la visita a la mostra s’efectua a través d’audioguies que van relatant al públic el significat de cada un dels objectes, de les fotografies o dels documents de l’exposició.

L’exposició instal•lada a la Ciutat de les Arts i les Ciències té moltes novetats perquè exhibix objectes que fins ara no s’havien exposat en cap altre lloc, com l’automòbil que el Titanic havia de transportar en el viatge de tornada; la medalla que Molly Brown va regalar al capità del vaixell que els va rescatar, el Carpathia; l’esmòquing del multimilionari espanyol Víctor Peñasco; una finestra original del saló de primera classe; un banc de la coberta de bots o eines originals de la construcció del Titanic, entre d’altres.

“Titanic. The Exhibition”
Des del moment en què, el 15 d’abril de 1912, va desaparéixer engolit per l’aigua, la història del Titanic ha captivat el món i el descobriment de les seues restes no va fer més que augmentar esta fascinació i curiositat per tot el que va rodejar l’afonament de la nau que en el seu temps rebé el sobrenom de vaixell dels somnis i que fou construïda amb les tècniques més modernes de principi de segle. “Titanic. The Exhibition” transporta el visitant a l’any 1912, a la verdadera història d’este espectacular vaixell a través de declaracions oficials dels supervivents i de les dades tècniques i científiques obtingudes després de la localització de les restes l’any 1985.

“Titanic. The Exhibition” està instal•lada en la part inferior de l’Umbracle i formarà part de l’oferta expositiva del Museu de les Ciències durant poc més d’un any. L’exposició s’estructura en tres grans blocs: els objectes originals, recuperats després de l’afonament del vaixell i cedits per alguns supervivents; la història del vaixell, investigada per l’historiador C. G. Wetterholm i relatada a través dels diversos espais que formen la mostra, i les recreacions de parts del Titanic, de manera que el visitant podrà veure com era la gran escalinata de proa, les portes estanques, una cabina de primera i una altra de tercera, un corredor de primera classe, una de les hèlices i, fins i tot, podrà tocar un iceberg immens.

L’exposició està integrada per unitats interactives, videoprojeccions, plafons, fotografies, cartografies, pantalles TFT, pantalles hologràfiques, caixes de llum, elements de navegació (sextants)... Entre la col•lecció d’objectes originals hi ha: la llista de passatgers del Titanic aprovada i certificada per la White Star Line el 31 de maig de 1912; un fragment original de carbó del Titanic; dos cartes escrites per William Murdoch, primer oficial del Titanic; vaixella de primera classe; una carta escrita per Eric Lind, un dels passatgers; una postal escrita pel passatger de tercera classe Carl Robert Carlsson; un llibre de pregàries propietat de la passatgera de tercera classe Velin Ohman; la llista dels cossos recuperats de la tragèdia; l’anell de la passatgera Gerda Lindell que fou trobat en un bot salvavides; les sabates que duia la passatgera Louise Kink; la targeta d’inspecció i el rebut d’equipatge original de la passatgera Velin Ohman; un medalló del passatger Edwin Keeping; plànols de les White Star Line del Titanic i de l’Olimpyc; l’única foto acolorida del Titanic que existix; un tinter i un posa-menús de la White Star Line. Tiquets d’embarcament, mantes, telegrames, publicitat i diaris són altres objectes i documents que rememoren la història viscuda pels passatgers i tripulants que viatjaven en el vaixell el dia que es va afonar.