La Ciutat de les Arts i les Ciències organitza activitats d'astronomia amb motiu de l'eclipsi anular de Sol del 3 d'octubre

18/09/2005

La Ciutat de les Arts i les Ciències ha preparat per a les pròximes setmanes una sèrie d’activitats amb motiu de l’eclipsi anular de Sol que hi haurà el dilluns 3 d’octubre i que és considerat el fenomen astronòmic més important de l’any. Els interessats a participar en estes activitats s’hi poden inscriure través de la pàgina web de la Ciutat de les Arts i les Ciències, www.cac.es.
La Ciutat de les Arts i les Ciències organitza activitats d'astronomia amb motiu de l'eclipsi anular de Sol del 3 d'octubre

 

El programa començarà dissabte que ve, 24 de setembre, amb el Taller Observa el Sol amb el teu telescopi, d’accés lliure al públic i gratuït, que es farà al Museu de les Ciències i que es planteja com a activitat prèvia al fenomen en què personal especialitzat ensenyarà als participants a observar el Sol de manera segura. El taller començarà a les 11.00 hores amb una petita xarrada en la sala polivalent del Museu de les Ciències i continuarà amb el muntatge dels telescopis i l’observació del Sol des de les terrasses de l’edifici.

Per als escolars, L’Hemisfèric ha preparat unes quantes sessions de planetari en directe eclipsi anular de Sol del 28 al 30 de setembre. En estes sessions es farà una simulació de l’eclipsi sobre la pantalla semiesfèrica de 900 metres quadrats de superfície que permetrà saber més coses sobre esta classe de fenòmens. Un astrònom explicarà directament als xiquets com, quan i per què es produïxen els eclipsis.

I per a tots els públics, el dijous, 29 de setembre, a les 20.00 hores, el professor Jay Pasachoff impartirà a la sala de projeccions de L’Hemisfèric la conferència “Eclipsis, trànsits i com s’observen” d’accés lliure fins a completar la capacitat de la sala (abans cal inscriure-s’hi en la web www.cac.es). Pasachoff, doctorat per la Universitat de Harvard i director del Hopkins Observatory de Massachussets, és un dels principals experts en estos fenòmens i els va estudiant des de l’any 1959 arreu del món.

El dilluns 3 d’octubre es produirà l’eclipsi anular de Sol a partir de les 9.42 hores amb el primer contacte dels discos de la Lluna i el Sol, fenomen que es prolongarà durant dos hores i tres quarts minuts aproximadament. València es troba dins d’una franja molt concreta d’Espanya on es podrà observar l’eclipsi anular en què la Lluna anirà tapant lentament el disc solar fins a formar un estret anell de sol, la màxima anularitat del qual es produirà entre les 10.59 i les 11.03 hores.

La Ciutat de les Arts i les Ciències oferix de forma gratuïta els seus espais perquè totes les persones interessades per este fenomen tinguen l’oportunitat d’observar-lo i, sempre que les condicions meteorològiques ho permeten, l’observació es farà amb telescopis des de la terrassa del Museu de les Ciències. Durant l’observació, personal qualificat del Museu de les Ciències i l’Associació Valenciana d’Astronomia estarà a la disposició del públic perquè l’observació astronòmica siga satisfactòria, a més d’entregar ulleres protectores perquè puguen observar el fenomen de manera correcta i segura.