La Ciutat de les Arts i les Ciències oferix el planetari 'El cel en les teues mans' dirigit a persones cegues i amb deficiència visual greu

25/10/2009

La Ciutat de les Arts i les Ciències oferix el planetari 'El cel en les teues mans' dirigit a persones cegues i amb deficiència visual greu “El cel en les teues mans” és una experiència única de divulgació de l'Astronomia per a un públic universal. Per primera vegada, i en el marc de la celebració de l'Any Internacional de l'Astronomia, les persones cegues i amb greu deficiència visual tenen la possibilitat de donar un gran pas cap al món de les estreles, les constel.lacions i les nebuloses a través de l'oïda i el tacte gràcies a un sistema de projecció audiovisual amb adaptacions específiques.

Dijous pròxim, 29 d'octubre en la sala de projeccions de l'Hemisfèric, els invidents que participen en esta activitat podran localitzar, només amb les seues mans, alguns dels principals objectes del cel gràcies a unes semiesferes de fibra de vidre que els representen en relleu i que han sigut desenvolupades per l'Observatori Astronòmic de la Universitat de València. Al llarg d'aproximadament trenta minuts, cent persones cegues i amb deficiència visual greu juntamente amb els seus acompanyants seran els primers a disfrutar d'esta nova iniciativa.

La banda sonora original d'este espectacle és multidireccional i està repleta d'efectes especials per a reforçar el sentit de l'orientació del públic. D'esta manera, la posició de cada objecte en les semiesferes amb relleu coincidix amb la direcció des d'on arriba la banda sonora

L'Hemisfèric de la Ciutat de les Arts i les Ciències, gràcies al seu projector de planetari digital i el seu sistema de so multicanal, encaixa perfectament amb les necessitats de “El Cel en les teues mans”, fins al punt que ha realitzat una adaptació de l'espectacle a format de vídeo immersiu per a la posterior projecció d'esta activitat en altres planetaris.


La iniciativa de "El Cel en les teues mans", a més de comptar amb la col•laboració de la Ciutat de les Arts i les Ciències i la participació de l'ONCE, ha sigut impulsada pel node espanyol de l'Any Internacional de l'Astronomia, l'Observatori Astronòmic de la Universitat de València i finançada per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia.