La beluga nascuda a l'Oceanogràfic mor vint-i-cinc dies després de nàixer

27/11/2006

Tot i els esforços de veterinaris i cuidadors per evitar-ho i malgrat la vigilància constant de mare i fill, la beluga nascuda el 2 de novembre, i per primera vegada en un centre zoològic europeu, ha mort hui dilluns, 27 de novembre, a les 12.15 hores.

 

Les raons exactes de la mort encara es desconeixen, tot i que un equip de veterinaris estudia el cas juntament amb experts d’altres països. De fet, en les últimes hores es va detectar un brusc desequilibri de diversos paràmetres sanguinis. Este episodi és molt probablement conseqüència de la molt difícil adaptació del belugó a una alimentació artificial a què calgué recórrer a causa de la inexperiència de la mare, Yulka, i a causa també de les dificultats motores que tenia la cria, que mai no va arribar a alimentar-se directament de sa mare. L’absència de lactació directa ha impedit un desenvolupament adequat i ha afavorit l’aparició de malalties infeccioses i metabòliques.

En tot cas, des del moment en què es va certificar la gestació, ja se sabia que les probabilitats de supervivència de la cria eren molt baixes. En el seu medi natural i entre cries de femelles primípares, com Yulka, la mortalitat de les cries arriba a un 58% els primers mesos de vida.

A pesar d’este pronòstic, els treballadors de l’Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències se senten abatuts per les esperances que tots havien posat en este esdeveniment únic. L’esforç dut a terme pels tècnics d’este centre ha sigut ingent a causa de la necessitat de vigilar i alimentar el belugó de manera contínua. Hem tingut l’assessorament de diversos centres del Canadà i dels Estats Units que s’han enfrontat a problemes semblants i que ens havien posat en guàrdia sobre les enormes dificultats que hi havia perquè el belugó se’n sortira.

A hores d’ara, i a fi d’intentar compensar la pèrdua de la cria, els cuidadors de la mare han començat a fer més activitats amb Yulka. Durant uns pocs dies se’n controlarà el comportament i es procedirà a unir-la de nou amb Kairo, el mascle que l’acompanya en la instal•lació. L’edifici de l’Àrtic, que ha estat tancat des del naixement, s’obrirà de forma immediata al públic.

Finalment, i a pesar del desafortunat però en certa manera esperat desenllaç, cal destacar que la gestació i el naixement d’este cetaci ha sigut una fita molt important per a la conservació de les belugues i ha permés obtindre infinitat de dades per a la comprensió de la biologia d’estos animals i l’èxit reproductiu d’esta espècie en este centre i en d’altres. D’altra banda, significa que els exemplars presents a l’Oceanogràfic reben una atenció òptima. Els tècnics del centre esperen que l’experiència adquirida per la mare en este període siga útil perquè en la pròxima ocasió, el desenvolupament de la futura cria no tinga els contratemps que hi ha hagut en este cas.