La Ciutat de les Arts i les Ciències va generar en 2018 un gasto turístic de 134,4 milions d’euros

30/05/2019

- L’impacte de CACSA sobre l’economia de la Comunitat Valenciana és de 113,4 milions d’euros de renda i manté 3.509 ocupacions, segons l’Ivie - En 2018 la Ciutat de les Arts i les Ciències va rebre 2,7 milions de visitants, un 7,2% més que l’any anterior
La Ciutat de les Arts i les Ciències va generar en 2018 un gasto turístic de 134,4 milions d’euros

El secretari autónomico de Turisme, Francesc Colomer, ha destacat que "la importància de conéixer les xifres reals per a encertar en les estratègies de futur i a més mostren als ciutadans el retorn real dels seus impostos i de la gestió que es fa amb este patrimoni" durant la presentació de l’informe elaborat per l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE), sobre l’impacte econòmic i social de la Ciutat de les Arts i les Ciències en la Comunitat Valenciana durant 2018.

Francesc Colomer ha recordat que "sabem de la importància i el gran potencial que té la Ciutat de les Arts i les Ciències en la Comunitat Valenciana a nivell cultural, científic i turístic, però hem de conéixer les dades reals per a prendre decisions qualificades del futur d’esta instal·lació".

A més, Colomer ha fet insistència en el fet que "hem sanejat en estos quatre anys els comptes i ara hem de projectar el futur de CACSA amb la màxima ambició col·lectiva de continuar servint al conjunt de la Comunitat".

Per això, el responsable de Turisme ha assenyalat que "hem encarregat un projecte per a definir l’estratègia de CACSA per als pròxims 20 anys, perquè tenim el deure institucional i polític d’afrontar els canvis necessaris i no quedar-nos en la rutina".

En esta línia, ha explicat que "d’eixe estudi es deriva una proposta molt important per al Museu vinculada al canvi climàtic, per a posicionar-nos com una referència internacional dels estudis i un museu".

Conclusions informe impacte econòmic i social de CACSA

Tal com ha assenyalat les conclusions de l’informe, el gasto turístic atribuïble a la Ciutat de les Arts i les Ciències en 2018 es xifra en 134,5 milions d’euros. D’eixe import, 129,5 milions tenen el seu origen en el gasto que realitzen els turistes que visiten les seues instal·lacions, mentres que els 5 milions d’euros restants és el gasto dels visitants que acudixen als actes i esdeveniments que organitza la Ciutat de les Arts i les Ciències. 

Eixe gasto turístic total atribuïble a la Ciutat de les Arts i les Ciències té un impacte en l’economia valenciana de 57,4 milions d’euros en termes de renda (PIB) i genera 2.365 ocupacions equivalents a temps complet a l’any.

A més de l’impacte econòmic generat pel gasto turístic, l’informe també analitza l’impacte derivat de la pròpia activitat ordinària d’explotació del conjunt de les actuacions de la Ciutat de les Arts i les Ciències (incloent servicis centrals, aparcament, l’Umbracle i l’Àgora), que ascendix a 56,1 milions d’euros en termes de renda i a 1.143 ocupacions.

La suma d’ambdós fonts d’impacte econòmic (gasto turístic + activitat ordinària) s’eleva a un total de 113,4 milions d’euros de renda i 3.509 ocupacions.

Per edificis, en el cas de l’Hemisfèric l’impacte econòmic (sumant el derivat de l’explotació i el de gasto turístic) ascendix a 8,5 milions d’euros de renda i 300 ocupacions. Per la seua banda, el funcionament del Museu de les Ciències implica una contribució anual de 22,3 milions d’euros en la renda de l’economia valenciana i el manteniment de 778 ocupacions a l’any.

Els impactes anuals totals derivats de l’Oceanogràfic sumen 53,1 milions d’euros de renda i 1.824 ocupacions, mentres que l’impacte total agregat de l’explotació del Palau i del gasto turístic dels seus visitants ascendix a 26,8 milions d’euros sobre la renda i 485 ocupacions.

Impacte en termes de capital humà superior a 60 milions

L’informe també valora l’impacte sobre el capital humà dels i les visitants a la Ciutat de les Arts i  les Ciències, que s’estima superior als 60 milions d’euros. S’obté a partir de dos alternatives de mesura. El primer criteri és la "disposició a pagar" de visitants com a aproximació al capital humà que rep cada visitant a la Ciutat de les Arts i les Ciències. En este cas, el valor del capital humà generat en 2018 ascendix 60 milions d’euros.

El segon criteri utilitza com a aproximació al capital humà el "cost de formació equivalent", que valora en termes monetaris el temps invertit pels visitants a la Ciutat de les Arts i les Ciències com el seu equivalent en hores de formació rebuda. Davall este criteri, l’impacte en el capital humà generat en 2018 es valora en 70,6 milions d’euros.

Visitants 2018

Durant 2018 la Ciutat de les Arts i  les Ciències ha rebut 2,7 milions de visitants, un 7,2% més que en 2017. Destaca l’increment de visitants del 14% en el cas del Museu dels Cièncias. El 40% dels visitants registrats en tot el complex era estranger, amb Itàlia, França, Regne Unit i Alemanya com principals països d’origen. El gasto mitjà per visitant i dia va aconseguir els 98,5 euros (93,2 euros en el cas de visitants espanyols i 106,6 euros en turistes procedents d’altres països).
D’acorda mb el treball de camp realitzat en forma d’enquestes, més del 60 % dels visitants assenyala com prou important o molt important la influència de la Ciutat de les Arts i les Ciències en la decisió de triar València com a destinació turística, la qual cosa demostra la importància del complex cultural i d’oci per a atraure turisme a la ciutat de València.

 

Consultar Informe elaborat per l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE), sobre l’impacte econòmic i social de la Ciutat de les Arts i les Ciències en la Comunitat Valenciana durant 2018.