Gerardo Camps: "CAC va mantindre durant 2005 una alta rendibilitat social i econòmica com a resultat de la inversió dedicada per la Generalitat"

02/08/2007

- L’any passat 12.268 persones van visitar cada dia la Ciutat de les Arts i les Ciències - La despesa mitjana per visitant i dia va ser de 76,79 euros - CAC va ingressar el 2005 més de 29 milions d’euros en ingressos - Es generaren i es mantingueren 42.194 llocs de treball
El conseller d’Economia, Hisenda i Ocupació i president del Consell d’Administració de CAC, Gerardo Camps, ha manifestat que “l’estudi anual elaborat per l’IVIE sobre la Ciutat de les Arts i les Ciències mostra de manera inequívoca l’alta rendibilitat social i econòmica que té com a resultat de la inversió dedicada per la Generalitat a este projecte”.

Gerardo Camps ha fet estes declaracions durant la presentació de l’informe elaborat per l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE), sobre l’impacte econòmic del 2005 de la Ciutat de les Arts i les Ciències.

El conseller ha informat dels beneficis anuals del complex i ha destacat que “CAC va ingressar l’any passat més de 29 milions d’euros en ingressos naturals”.

Esta quantitat engloba els ingressos obtinguts per la venda d’entrades, per l’ús de l’aparcament, per la cessió d’instal•lacions i d’imatge, pels beneficis obtinguts en les zones comercials, pel cànon de restauració i marxandatge i altres ingressos.

Els ingressos per venda d’entrades de l’Hemisfèric, del Museu i de l’Oceanogràfic representen quasi el 79% dels beneficis totals, i arriben a 22,92 milions d’euros.

D’altra banda, el cànon de restauració i marxandatge va aportar durant l’any passat 1,73 milions d’euros. Pel que es fa al lloguer d’instal•lacions i a la cessió d’imatges del complex, els ingressos van ascendir a 1,72 milions d’euros, mentre que els ingressos de l’aparcament i les zones comercials van ser de 858.000 i 706.000 euros, respectivament.

Finalment, l’apartat “Altres ingressos”, que inclou els ingressos corresponents a patrocinis, subvencions i altres despeses repercutides a tercers, va assolir 1,17 milions d’euros d’ingressos.

Inversions i ocupació
El conseller d’Economia també ha informat de l’impacte total de les inversions en construcció efectuades a la Ciutat de les Arts i les Ciències l’any passat: “l’impacte total de les inversions en construcció portades a terme en la Ciutat de les Arts i les Ciències van ascendir a 1.086 milions d’euros de renda generada i van contribuir a la creació i el manteniment de 38.178 llocs de treball”.

En este sentit, Gerardo Camps, ha destacat que “en relació amb la renda de la Comunitat Valenciana, les inversions fetes en la construcció generen un creixement acumulat de la renda que representa un 1,39% del valor afegit brut de la Comunitat Valenciana, i genera una ocupació que representa l’1,75% del total de la Comunitat Valenciana l’any 2005”.

El Conseller també s’ha referit a l’impacte total derivat del funcionament: “en un any normal d’activitat de CAC este impacte va aportar una contribució anual de 102,14 milions d’euros de renda, i generà i mantingué 4.016 llocs de treball. El 63% d’estos impactes es deu a l’impacte associat a la despesa turística”.


Despesa turística

CAC va generar el 2005 quasi 100 milions d’euros (98,72) de despesa turística. D’esta quantitat, 14,13 milions d’euros corresponen a la despesa que van fer els assistents a actes i activitats fetes en les instal•lacions de CAC i, 84,58 milions corresponen a la despesa turística dels visitants al complex. Respecte a esta última xifra, 26 milions corresponen a allotjament, 26,9 a menjar, 16,4 milions a oci, 14,13 milions a la despesa que fan els assistents a actes i activitats fetes en les instal•lacions de CAC, 9,2 a despeses en botigues, 3 a l’ús del transport i 2,8 milions al grup d’altres despeses. La despesa mitjana per visitant i dia va ser de 76,79 euros.

Segons Gerardo Camps “estes xifres indiquen que la rendibilitat social i econòmica del projecte és altament positiva perquè dinamitza sectors com el de l’hostaleria, la restauració, el transport i l’oci, entre d’altres”.

Visites
Respecte a les visites rebudes, Gerardo Camps ha afirmat que “des del gener fins al desembre del 2005, segons l’estudi elaborat per l’IVIE, 4,47 milions de persones van visitar les instal•lacions de CAC. Esta xifra ens indica que la mitjana de visites al dia va ser de 12.268”.

Segons estes dades, l’Hemisfèric va tindre un total de 517.150 espectadors, el Museu de les Ciències Príncipe Felipe va rebre 2.732.995 visites i l’Oceanogràfic rebé 1.227.686 visitants.

Les dates en què es va registrar més afluència de públic van ser durant l’estiu, amb 1,5 milions de persones que visitaren el complex. Per Falles i Setmana Santa CAC va rebre la visita de 500.000 persones, mentre que durant el pont de la Constitució i la Immaculada i el pont de Tots Sants el nombre de visitants va ser de 200.000 i 80.000 respectivament. Finalment 200.000 persones van visitar el complex durant les festes de Nadal del 2005.

Respecte a la procedència dels visitants, més del 70% procedia de fora de la Comunitat Valenciana; els altres, un 29,82% procedia de la Comunitat Valenciana.

En concret, un 70,18 per cent dels visitants que va rebre el complex en 2005 eren de fora de la Comunitat Valenciana. D’este percentatge, el 57,70% procedia d’altres comunitats autònomes, mentre que el 12,48% restant eren estrangers.

Al marge d’estes xifres, cal destacar que més de 100.000 persones van participar en els diversos actes celebrats a l’exterior de la Ciutat de les Arts i les Ciències el 2005; entre d’altres, el Festival Eclèctic, Astronomia al Museu, el Dia de l’Esport o la celebració de la Diada de la Comunitat Valenciana.


Programació
La gran afluència de públic ha sigut possible gràcies a l’atractiva programació que CAC ha oferit al llarg d’estos mesos.

A L’Hemisfèric destaquen projeccions IMAX com El misteri del Nil, l’estrena mundial de la qual es va fer a L’Hemisfèric, Dofins, SOS planeta, Adrenalina i Rolling Stones at the Max, entre d’altres.

El Museu de les Ciències va celebrar l’any 2005 el cinqué aniversari amb la inauguració de l’exposició “100 anys de ciència”. A més, va ser el lloc escollit per Bancaixa per a exposar la mostra “Els guerrers de Xi’an”. L’oferta divulgativa del Museu va incorporar per segon any consecutiu el cicle d’astronomia amb un gran èxit de públic, tallers com El taller de TV o El taller d’insectes, conferències i activitats d’animació científica.

Per la seua banda en l’Oceanogràfic durant 2005 es va intensificar la línia mampresa per a completar l’oferta del centre marí més gran d’Europa amb exposicions i activitats relacionades amb les ciències del mar, entre les quals van destacar l’exposició “Taurons”, el cicle de conferències Els Dimarts de l’Oceanogràfic, el programa de visites guiades i tallers per a discapacitats i documentals científics en l’Auditori Mar Roig.


Esdeveniments
Gerardo Camps ha ressaltat la quantitat d’esdeveniments que es van fer en CAC durant l’any passat: “La Ciutat de les Arts i les Ciències va acollir diversos actes nacionals i internacionals de diferents característiques i dirigits a una gran varietat de públic, uns actes que van tindre més de 45.000 assistents”.

L’any 2005 els espais de la Ciutat de les Arts i les Ciències van ser triats com a seu de congressos científics, reunions empresarials, actes oficials de repercussió institucional, a més d’escenari de grans actes culturals.

Cal destacar actes com el Simposi Internacional sobre Canvi Climàtic, el Simposi sobre Nous Avanços en Medicina Reproductiva, el II Simposi Internacional sobre Càncer, la Conferència Òpera Europa, el V Saló Valencià del Llibre, el Fòrum Mediterrani de l’Energia.

Altres activitats destacables de l’any passat van ser Eclèctic 2005, Observatori 2005, l’estrena mundial de la pel•lícula IMAX El misteri del Nil o la presentació del vaixell del desafiament espanyol per a la Copa de l’Amèrica.

Al llarg de l’any 2005, diverses firmes internacionals de prestigi van compartir la imatge d’avantguarda i futur de CAC en escollir el complex com a escenari per a la presentació dels seus productes. Cal destacar en este àmbit, entre d’altres, BMW, Mazda, Ford, Loewe, Opel, Toyota, Lexus, Turespaña i Opel.