G. Camps: "CAC va augmentar l'any 2006 un 11,8% la seua rendibilitat econòmica i mantingué i creà 46.114 llocs de treball"

07/08/2007

El vicepresident econòmic i president del Consell d’Administració de CAC, Gerardo Camps, ha afirmat que “la Ciutat de les Arts i les Ciències va augmentar un 11,8% la rendibilitat econòmica i mantingué i creà 46.114 llocs de treball l’any 2006.”  En este sentit, Gerardo Camps, ha remarcat que “l’estudi anual elaborat per l’IVIE reflectix un any més l’alta rendibilitat econòmica i social de CAC”.
G. Camps: Gerardo Camps ha fet estes declaracions durant la presentació de l’informe elaborat per l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE), sobre l’impacte econòmic de la Ciutat de les Arts i les Ciències al llarg de l’any 2006.

Els beneficis anuals del complex han ascendit a 32,5 milions d’euros, 3.465 més que l’any 2005, xifra que representa un increment de l’11,8%.

Esta quantitat inclou els ingressos obtinguts per la venda d’entrades, per l’ús de l’aparcament, per la cessió d’instal•lacions i d’imatge, pels beneficis obtinguts en les zones comercials, pel cànon de restauració i marxandatge i per altres ingressos.

Els ingressos per vendes d’entrades de l’Hemisfèric, del Museu i de l’Oceanogràfic representen el 78,07% dels beneficis totals i han arribat a 25,43 milions d’euros.

D’altra banda, el cànon de restauració i marxandatge va aportar durant l’any passat més de 2,3 milions d’euros, un 7,11% del total dels ingressos. Pel que fa a la cessió d’instal•lacions i d’imatge del complex, els ingressos van ascendir a més d’1,8 milions d’euros (5,66%); els ingressos per aparcament i per zones comercials van ascendir a 891.000 euros (2,73%) i 845.000 euros (2,59%) respectivament.

Finalment, l’apartat que inclou altres ingressos va assolir més d’1,2 milions d’euros, un 3,84% dels ingressos.


Inversió i treball
El vicepresident econòmic també ha destacat que l’impacte total acumulat de les inversions derivades de la construcció de la CAC el 2006 van ascendir a 1.194 milions d’euros de renda generada i 40.406 llocs de treball creats o mantinguts.

En relació amb la renda de la Comunitat Valenciana, les inversions fetes en la construcció van crear un creixement acumulat de la renda que representa l’1,41% del valor afegit brut de la Comunitat Valenciana i creà una ocupació que representa l’1,88% del total d’ocupats de la Comunitat Valenciana l’any 2006.

Gerardo Camps també ha subratllat el valor total derivat del funcionament: “en un any normal l’activitat de CAC representa una contribució anual de 144,7 milions d’euros de renda i 5.708 llocs de treball creats o mantinguts. Cal destacar que el 72% d’estes xifres és degut a l’impacte associat a la despesa turística”.


Despesa turística
La Ciutat de les Arts i les Ciències va generar al llarg de l’any passat 160,83 milions d’euros de despesa turística. Si desglossem esta quantitat, més de 17 milions corresponen a la despesa que fan els assistents a activitats i actes muntats en les instal•lacions de CAC, mentre que 143,8 milions d’euros correspon a la despesa turística dels visitants del complex. El conseller d’Economia ha destacat que “la despesa turística s’ha incrementat un 60,83% respecte al 2005”.


Anàlisi del cost i del benefici
L’estudi de l’IVIE també inclou l’anàlisi del cost i del benefici que permet analitzar la conveniència de mamprendre un projecte d’inversió determinat, en este cas el de la CAC, a través de la valoració de la taxa interna de rendibilitat social comparant els beneficis i els costos rellevants des del punt de vista social.

En concret, l’anàlisi feta per l’IVIE preveu cinc classes de beneficis socials:

1. Beneficis associats al turisme (efecte renda): 104,8 milions anuals.
2. Efecte induït sobre la renda associat al projecte d’inversió: 777,6 milions d’euros en la fase de construcció de la CAC.
3. Efecte induït sobre la renda derivat de l’activitat de la CAC: 27,3 milions d’euros per any.
4. Revaloració de l’àrea urbana pròxima a la CAC (444,1 milions d’euros).
5. Efectes sobre el capital humà (6,9 milions d’euros per any).


Gerardo Camps ha remarcat que “en vista d’estes dades i juntament amb tots els impactes econòmics que reflectix l’estudi de l’IVIE sobre la renda i els llocs de treball, no hi ha dubte pel que fa a l’alta conveniència i interés social d’este projecte”.


Visitants
Segons l’estudi elaborat per l’IVIE, 4,03 milions de persones van visitar les instal•lacions de CAC. Esta xifra indica que la mitjana de visitants per dia va ser d’11.043.

L’Hemisfèric tingué durant l’any passat 522.755 espectadors, el Museu de les Ciències Príncipe Felipe va rebre 2.184.348 visitants, mentre que l’Oceanogràfic tingué 1.323.745 visitants.

A banda d’estes xifres, val a dir que més de 100.000 persones han participat en els diverses activitats que s’han muntat en els exteriors de la Ciutat de les Arts i les Ciències el 2006, com ara el Festival Eclèctic, Astronomia al Museu, el Dia de l’Esport, el Dia d’Internet o el Festival de Nadal.

Les dates en què hi hagué més afluència de públic va ser durant l’estiu, en què 1,4 milions de persones visitaren el complex. Per Setmana Santa va rebre la visita de més de 300.000 persones, mentre que durant les festes de Nadal esta xifra fou de més de 200.000 persones. Durant el pont de la Constitució el nombre de visitants va ser de 190.000, mentre que durant el pont del 9 d’Octubre i del Pilar hi hagué 150.000 visites.

Pel que fa a la procedència dels visitants, més del 75% vingué de fora de la Comunitat Valenciana; els altres, un 24,30%, eren valencians.

En concret, un 75,7 per cent dels visitants que va rebre el complex l’any 2006 eren de fora de la nostra regió. D’este percentatge, el 51,64% procedien d’altres comunitats autònomes, mentre que el 24,06% eren estrangers.

El vicepresident econòmic també ha indicat que la Ciutat de les Arts i les Ciències ha acollit tota classe d’actes nacionals i internacionals, actes que han tingut vora 68.000 visitants.

Programació i activitats
En la intervenció del conseller d’Economia s’ha subratllat el fet que “la Ciutat de les Arts i les Ciències ja és un símbol inequívoc de dinamització i modernitat de la Comunitat Valenciana i un dels principals motors turístics, culturals i econòmics. Un projecte de tipus cultural que ha creat milers de llocs de treball, ha revitalitzat el turisme i ha regenerat urbanísticament la zona, a més de convertir-se en escenari per a la realització d’esdeveniments nacionals i internacionals”.

Pel que fa a la programació del 2006 a l’Hemisfèric, els espectadors pogueren assistir a projeccions de cinema en gran format IMAX com ara “Esculls de coral”, “Adrenalina”, “Dofins”, “El misteri del Nil”, “Forces de la natura” i “L’aventura de Shackleton”, entre d’altres. Així mateix, també a l’Hemisfèric, es va posar en marxa el planetari-teatre “La nit dels marcians”.

El Museu de les Ciències va muntar l’exposició “A tota vela” i altres exposicions temporals com ara “Ossos vivents”, la dedicada a Félix Rodríguez de la Fuente, “Transformacions”, “L’estirp d’Isis”, dedicada a les dones científiques, o “Atrapats en el gel”. L’activitat divulgadora del Museu va oferir el cicle d’astronomia per tercer any consecutiu, amb gran èxit de públic, a més de nous tallers com “Robots” o “Empremtes del passat”, a banda de conferències i activitats d’animació científica.

Per la seua part, l’Oceanogràfic no és solament el centre marí més gran d’Europa on es representen els principals ecosistemes marins del planeta, sinó que, a més, tracta de divulgar les ciències del mar entre els visitants i educar-los en el respecte pel medi ambient. L’any 2006 l’Oceanogràfic va continuar la línia mampresa a fi de completar esta oferta amb exposicions i activitats relacionades amb les ciències del mar amb exposicions, cicles de conferències, tallers bioeducatius i projectes d’investigació. Val a destacar que l’any passat nasqué en les seues instal•lacions la primera cria de beluga nascuda en captivitat a Europa.

Així mateix, al llarg del 2006 els espais de la Ciutat de les Arts i les Ciències han sigut seu de congressos científics, reunions empresarials, actes oficials de repercussió institucional, a més d’escenari de grans esdeveniments culturals, sense oblidar la V Trobada Mundial de Famílies que, amb la presència del papa Benet XVI, reuní 1,5 milions de persones en els voltants del complex.

Finalment, Gerardo Camps ha recordat que durant l’any passat moltes empreses internacionals de prestigi van compartir la imatge d’avantguarda i de futur de CAC i triaren el complex arquitectònic com a escenari per a la presentació dels seus productes. Entre d’altres, cal destacar Porsche, Sony, Mazda, Subaru, Lexus, BMW, Vodafone, Café Carte Noire i Volkswagen.