El Museu de les Ciències acull l'exposició 'Cultura Politècnica. Habitar el present, construir el futur' de la UPV

10/07/2019

L’exposició mostra un recorregut per l’evolució de la ciència i la tecnologia dónes de la Il·lustració fins als nostres dies
El Museu de les Ciències acull l'exposició 'Cultura Politècnica. Habitar el present, construir el futur' de la UPV

Sabies que el mòbil que uses cada dia és mes potent que l’ordinador que va portar a l’Apol·lo 11 a la Lluna? Podries calcular quants motors hi ha en la teua casa? Arribaren a pensar els robots com els humans?" . La vida quotidiana és troba rodejada d’objectes que son fruit de molts anys d’investigació científica i desenvolupament tecnològic i, per a descobrir com s’ha arribat fins a ells, la Universitat Politècnica de València presenta en el Museu de les Ciències l’exposició 'Cultura Politècnica. Habitar el present, construir el futur'.

La mostra s’emmarca dins del 50 aniversari de la UPV que destaca el seu patrimoni universitari material i immaterial.

'Cultura Politècnica' partix del moviment il·lustrat que va promoure la reorganització dels coneixements i sabers a través de l’aplicació de la Raó, de la publicació de l’Encyclopèdie o de la creació de l’Escola Politècnica de París, i avança fins a algunes dels grans fites que estan marcant el nostre dia a dia, apuntant als que continuaren determinant el nostre futur pròxim, com l’eclosió de la Intel·ligència Artificial, la tecnologia 5G o el Big Data.

L’exposició es dividix en vint-i-dos àrees que configuren un complet recorregut històric, científic i tècnic. En elles és plasma com la ciència i la tecnologia son part inherent de la nostra evolució, al mateix temps que prefiguren el nostre futur.

Així, qui s’acoste fins a la planta baixa del Museu de les Ciències podrà descobrir, revisar i inclús debatre sobre els principals avanços en camp, dels telecomunicacions fins a l’arquitectura,  de la biotecnologia fins a l’enginyeria civil, dels belles arts fins a l’enginyeria d’aliments, la informàtica o l’aeronàutica, entre altres.

Per posar només uns exemples, l’exposició descobrix el desenvolupament de la genètica que va de Mendel fins a la tecnologia d’edició CRISPR, o com del daguerreotip del segle XIX s’ha arribat als videojocs en Realitat Augmentada, o del telègraf als súper ordinadors que, actualment, és porten en les butxaques.

La mostra també recorre àrees tan diverses com l’evolució dels traçats del subsòl urbà, els claus del màs interconnectat en el que vaig fugir vivim. Dalt a desgranar els claus de la cultura gamer i inclús a imaginar al ser humà del futur.

Tot això amb una detallada posada en escena en què el component gràfic és clau, amb elaborats audiovisuals i infografies a partir de les dades, que és completen amb un bàs nom de peixos històriques procedents dels col·leccions i museus de la UPV i algunes prestades, com la maqueta amb els propals de Javier Goerlich per al centre de la ciutat de València cedida pel CTAV.

Amb tot, 'Cultura Politècnica' va mes enllà i també constata com la ciència i la tecnologia han sigut claus en el desenrotllament de l’urbs actual, en la forma de pensar i concebre els espais vitals, així com en el mode d’habitar-los i desplaçar-se per ells. També fa reflexionar sobre la incidència de l’I+D en la pròpia evolució de la societat.

Mirant cap al futur, Generació Espontània UPV

Mirant al futur, la mostra reserva un espai precisament al futur de la I+D, que és materialitza en este cas en projectes del programa Generació Espontània de la UPV, com la barraca sostenible del segle XXI (Azalea) fins a la càpsula del tren subsònic (Hyperloop), que podrà viatjar a mes de 1.000 quilòmetres per hora, entre altres. 

'Generación Espontània' és un exemple de transversalitat i aprenentatge per projectes. I en esta exposició representa la visió del futur de la ciència, de la tècnica i dels noves formes de fer, compartir i aprendre pels que apostem en la Universitat Politècnica de València", ha destacat José Luis Cueto Lominchar, vicerector d’Alumnat, Cultura i Esport de la UPV i impulsor de l’exposició.

L'exposició “Cultura 'Politècnica. Habitar el present, construir el futur' promoguda pel vicerectorat d’Alumnat, Cultura i Esport i comissariada per l’equip d’UNIT_edició experimental i interactiva de la UPV, estarà oberta al públic en el Museu de les Ciències fins al pròxim 22 de setembre.