Experts internacionals presenten els últims avanços sobre reproducció en pacients oncològics

23/03/2007

El Museu de les Ciències Príncipe Felipe acull del 25 al 27 de març el Simposi Internacional sobre Càncer i Reproducció, organitzat per la Càtedra Santiago Grisolía i la Fundació Ciutat de les Arts i les Ciències en col•laboració amb la Conselleria de Sanitat. Este simposi, que reunirà els principals experts mundials en preservació de la fertilitat, oferirà una visió actualitzada dels problemes reproductius que afecten els pacients oncològics i mètodes de tractament. 
Experts internacionals presenten els últims avanços sobre reproducció en pacients oncològics Així, hi acudiran especialistes del Regne Unit, del Canadà, dels Estats Units, d’Israel, de Rússia, França, de l’Iran, Suècia, d’Holanda, del Japó, Itàlia, Bèlgica i, per descomptat, d’Espanya, amb un paper destacat d’experts de la Comunitat Valenciana. A més, hi haurà l’experiència dels doctors Jacques Donnez (Bèlgica), Sherman J. Silber (Estats Units) i Dror Meirow (Israel), els únics del món que han aconseguit fins ara el naixement de nadons després d’aplicar tècniques d’implant de teixit ovàric en dones que havien perdut la fertilitat per haver rebut tractaments agressius com la quimioteràpia. I s’anunciaran nous embarassos gràcies a l’aplicació d’estes noves tècniques de preservació de la fertilitat.

S’ha previst que hi assistisquen més de 300 clínics, investigadors i estudiants de les diverses àrees relacionades amb l’objecte del Simposi: oncologia mèdica, hematologia, radioteràpia, pediatria, reproducció, obstetrícia i ginecologia, urologia, andrologia, biologia, psicologia i medicina de família.
Els avanços en oncologia comporten una gran millora en les taxes de supervivència del càncer. Així, estes taxes han arribat a assolir un 90%-95% en joves. A hores d’ara, un de cada 810 joves de menys de 20 anys i una de cada 640 persones entre 20 i 39 anys són supervivents d’un càncer. Estos joves necessiten una vida normal, i esta normalitat inclou la possibilitat de tindre fills.

Desafortunadament, l’augment de supervivència dels pacients oncològics va associada a diversos efectes adversos produïts per la quimioteràpia o la radioteràpia. De fet, la majoria dels tractaments oncològics comporten un dany gonadal irreversible, tant en dones com en homes, dany que depén bàsicament de l’edat, del tipus d’agent emprat i de les dosis aplicades. Actualment es fan molts esforços per a avançar en la protecció de les gònades, sobretot per preservar la fertilitat del pacient, però també en prepúbers a fi que tinguen un desenvolupament sexual complet.

Es van desenvolupant i utilitzant diverses estratègies a fi de resoldre este desafortunat efecte secundari; si el dany és inevitable, la congelació de gàmetes, d’embrions o de teixit gonadal poden ser opcions en la preservació de la fertilitat.