Experts internacionals debaten en l'Oceanogràfic sobre les causes de l'extinció de les espècies marines

10/10/2012

Fins al 13 d'octubre dins del Seminari de la Comissió Científica del Mediterrani.
Experts internacionals debaten en l'Oceanogràfic sobre les causes de l'extinció de les espècies marines Durant els últims 450 milions d'anys, han ocorregut almenys cinc extincions en massa que han suposat pèrdues de fins al 95% de les espècies invertebrades marines. Determinar quins han sigut els factors que les han causat continua sent un repte científic de gran importància, així com la qüestió de si està en marxa una “sisena extinció” esta vegada desencadenada per pressions humanes.

Per a abordar estos temes, l'Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències reunix des de hui i fins al 13 d'octubre a investigadors internacionals procedents d'Itàlia, Estats Units, França, Espanya, Alemanya, Suïssa, Croàcia, Regne Unit i Grècia, en el Seminari de la CIESM (Comissió Internacional per a l'exploració científica del mar Mediterrani), “Extinció d'espècies marines: patrons i processos”.

Entre altres, s'intentarà respondre a preguntes com si hi ha l'evidència documentada d'extincions marines en èpoques recents; les causes ecològiques i genètiques; la relació entre la raresa de les espècies i el perill d'extinció; si hi ha indicis que l'extinció marina està pujant o si pot determinar-se el paper de l'home en extincions actuals.

La CIESM representa una de les organitzacions oceanogràfiques més antigues, 1908, i amb més prestigi de tot el món. Amb seu a Mònaco, actua com a centre d'intercanvi d'idees, experiències i coneixement científic a més de com impulsor i regulador dels estàndards que contribuïxen al coneixement dels oceans i els mars, en este cas del Mediterrani i el Mar Negre.

Gràcies als seus diversos programes de seguiment, esta Comissió realitza una monitorització a nivell regional a través d'indicadors sensibles del canvi, registrant tendències de calfament, canvis estacionals en el nivell del mar, traces de contaminants, introducció d'espècies exòtiques o canvis en la biodiversitat, entre altres.