L'Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències serà seu permanent del Projecte Polar

22/05/2009

 En el Dia Mundial de la Biodiversitat, 450 escolars han participat en una performance sobre l'Antàrtida
L'Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències serà seu permanent del Projecte Polar L'Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències serà una de les seus permanents del Projecte Polar, segons un conveni de col·laboració subscrit entre el complex valencià i l'Associació Projecte Polar, a través del qual es realitzaran accions conjuntes per a divulgar la situació actual de les zones polars. Esta iniciativa, que s'ha presentat hui amb motiu del Dia Mundial de la Biodiversitat, pretén augmentar i difondre el coneixement dels pols i la importància de les masses de gel terrestres en l'equilibri de la Terra.

A l'acte de presentació del projecte en les instal·lacions d'Antàrtic de l'Oceanogràfic, han assistit el director de l'Oceanogràfic, Pablo Areitio, el científic Carlos M. Duarte, director de la Comissió Científica del Projecte Polar, així com el president i el fotògraf de l'Associació Projecte Polar, Miguel Angel Irigoyen i Carlos Garaglia, respectivament.

Pablo Areitio ha destacat que el Projector Polar “encaixa amb el treball desenvolupat per l'Oceanogràfic des de la seua posada en marxa com a lloc de sensibilització cap a la naturalesa i d'educació i investigació, ja que col·laborem en diversos projectes, alguns d'ells en zones polars”.

Per la seua banda, Carlos Duarte, com destacat investigador en Oceanografia i pel seu coneixement de la situació actual dels ambients polars, ha ressaltat la importància de donar a conéixer a la societat la delicada situació dels pols i l'oportunitat d'iniciatives com esta. Respecte d'això, Miguel Angel Irigoyen, president de l'Associació, ha explicat que l'objectiu és informar la societat “i donar resposta als dubtes que es plantegen” respecte al desgel i al calfament global. Irigoyen ha destacat que l'Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències “és el lloc idoni” per a esta presentació “pel seu compromís cap a la societat” en la divulgació de la vida marina.

Jornada divulgativa amb xiquets

A més, el Dia Mundial de la Biodiversitat ha reunit en l'Auditori Mar Rojo de l'Oceanogràfic a prop de 450 xiquets, d'entre 10 i 12 anys, en una performance sobre l'Antàrtida que els ha permés conéixer les masses de gel terrestre, la seua biodiversitat i com les seues accions diàries contribuïxen a l'equilibri de la Terra.

Durant la representació, personal del Departament d'Educació de l'Oceanogràfic ha escenificat davant dels escolars l'expedició de Sir Ernest Shackleton a principis del segle passat a l'Ántartida.

El Projecte Polar té una duració de tres anys. Al llarg d'eixe període, es posaran en marxa els treballs de captació d'imatges en diverses expedicions al Pol Nord i a l'Antàrtida, així com la divulgació dels continguts educatius i pedagògics que generen els dits treballs, en una acció denominada “Road Xou Actua”. En 2011 està prevista l'edició d'un documental que s'elaborarà a partir d'este material i que portarà el títol de “Projecte Polar”