El Museu Olímpic de Lausana exhibix al Museu de les Ciències Príncipe Felipe una mostra sobre les noves tecnologies en l´esport

15/02/2007

El Museu de les Ciències Príncipe Felipe acull l’exposició “Els materials de l’èxit” muntada pel Museu Olímpic de Lausana, en què s’analitza l’aplicació de les noves tecnologies als materials que formen l’equipament esportiu, els beneficis d’estes aplicacions sobre el rendiment dels esportistes i les característiques dels nous materials emprats. 
El Museu Olímpic de Lausana exhibix al Museu de les Ciències Príncipe Felipe una mostra sobre les noves tecnologies en l´esport La directora general de Coordinació de Projectes, Pilar García-Argüelles, el director general de la Ciutat de les Arts i les Ciències, Jorge Vela, el director del Museu Olímpic de Lausana, Francis Gabet, i el vicepresident de l’Escola Politècnica Federal de Lausana (EPFL), Jan-Anders Manson, han inaugurat hui la mostra que es mantindrà durant un any al Museu de les Ciències i que ha sigut feta conjuntament pel Museu Olímpic de Lausana, l’EPFL i la Ciutat de les Arts i les Ciències.

Pilar García-Argüelles ha destacat que amb esta nova exposició “el Museu de les Ciències complix de nou els objectius que es va marcar quan va nàixer, divulgar ciència de manera interactiva” i ha afegit que “Els materials de l’èxit” complementa “la mostra que ha sigut un dels emblemes del Museu, “La ciència de l’esport”, però esta vegada quant a les noves tecnologies relacionades amb la pràctica esportiva”.

Per la seua banda, Jorge Vela, ha afirmat que “la col•laboració amb el Museu Olímpic de Lausana i l’EPFL, entitats de prestigi reconegut, garantix el rigor científic i tècnic d’una mostra que dóna a conéixer els materials més revolucionaris que ajuden els esportistes i l’esport”.

El director del Museu Olímpic de Lausana, Francis Gabet, ha explicat que l’exposició “mostra l’evolució de la tecnologia i dels materials esportius i se centra també en aspectes més concrets i útils com la seguretat, aplicada primer a l’àmbit esportiu i després a altres terrenys de la vida quotidiana”. Així mateix, ha assegurat que “l’esport és font de progrés i rendiment, a més d’una filosofia de vida”.

Finalment, el vicepresident de l’Escola Politècnica Federal de Lausana (EPFL), Jan-Anders Manson, ha ressaltat que el principal objectiu d’“Els materials de l’èxit” és demostrar “la fonda relació que hi ha entre la ciència i l’esport” i a més “aconseguir que els joves vinguen a visitar-la i que es comprometen amb l’esport perquè la pràctica esportiva aconseguix motivar-los”.

L’esport i les noves tecnologies

“Els materials de l’èxit” està basada en disciplines esportives com l’escalada, l’esquí, el ciclisme, el tenis, el tir amb arc i la navegació. Cada disciplina té un mòdul interactiu en què els visitants poden fer moltes coses: des d’observar el procés de fabricació d’una raqueta de tenis i diferenciar-hi els materials i la tecnologia emprats, fins a muntar en bicicleta de carrera i de muntanya i mesurar la potència desplegada en cada una.

La navegació ocupa un espai destacat en esta nova exposició, ja que el seu mòdul se centra en l’Alinghi, equip suís amb el qual l’EPFL ha dut a terme importants projectes científics de col•laboració i on es poden observar diversos elements com la vela de competició o conéixer els materials d’última tecnologia amb què es fabriquen les seues embarcacions.

La mostra inclou, a més, un apartat dedicat als materials i la tecnologia aplicada als esports paralímpics i una àrea que mostra l’evolució tecnològica de la roba i de l’equipament esportiu durant les últimes dècades.

“Els materials de l’èxit” vol fer destacar el paper significatiu que l’esport exercix en la promoció dels avanços científics i en l’aplicació de noves tecnologies. L’exposició és promoguda per les experiències de prestigiosos esportistes, científics i industrials que desitgen il•lustrar la importància actual de l’esport en la societat i en la ciència.

Així mateix, esta exposició analitza de quina manera el desenvolupament de la indústria i els últims avanços són aplicats al món de l’esport. Per exemple, les raquetes de tenis, els pals de golf o els esquís que es fabriquen hui en dia empren molts dels mateixos materials que la indústria aeroespacial i de l’automòbil.