El Museu de les Ciències proposa una ruta 'animal' per a aprendre ciència

27/09/2012

Descobrix els mòduls científics més vius amb sorprenents axolots o inclús un gran formiguer
El Museu de les Ciències proposa una ruta 'animal' per a aprendre ciència

El Museu de les Ciències proposa als seus visitants una ruta ‘animal' per a conèixer els sers vius que alberga en les diferents exposicions per a aprendre ciència. Rèptils, insectes i fins a sers microscòpics que ajuden al públic a comprendre millor la biologia, l'evolució i l'adaptació al medi natural.

En el Museu és possible veure des d'una estranya cèl•lula gegant de forma ovoide fins a organismes microscòpics. En 'Benvinguts a la vida' es troba la incubadora de pollets on cada dia multitud d'ells “ixen de la closca”. Per la seua banda els animals de sang freda ensenyen què és la temperatura. Un simpàtic dragó barbut, expert en tècniques de camuflatge, demostra al públic en el taller “Al roig viu” de la Ciència a Escena, com passa desapercebut inclús als ulls d'una càmera termogràfica. I en el taller “Micrarium”, també de la Ciència a Escena, es contemplen organismes vius microscòpics de formes increïbles l’hàbitat dels quals és una simple gota d'aigua.

Galeries subterrànies

Per a admirar grans obres d'enginyeria cal visitar el formiguer per a veure en directe les increïbles galeries subterrànies construïdes per les formigues Atta, anomenades així per ser expertes talladores de fulles. En esta instal•lació es recrea el seu hàbitat, amb acuaterraris on és possible observar les formigues sobre uns quants illots mig inundats comunicats amb fines branquetes. En l'aigua s'observen xicotets peixos i plantes tropicals.

En els recorreguts subterranis s'aprecia com les formigues cultiven un fong i l'activitat baix terra d'esta espècie de formigues grans, amb reines que poden arribar a fer uns 2,5 cm de longitud. La relació amb el fong es manté des de fa 60 milions d'anys pel que es podria dir que són les primeres agricultores de la història.

Ací s’aprèn què caracteritza un insecte, o què és el que diferència a estos animals d'altres que se li pareixen com per exemple els tèrmits. En l'exposició "Moblant l'hàbitat. De la mà amb la naturalesa" el visitant troba un termiter real i coneix la importància que tenen estos sers vius a l'hora de mantindre el cicle de la vida al ser portadores de bactèries descomponedores de la cel•lulosa que posseïxen els arbres que moren.

Els animals són la millor forma d'entendre què és l'evolució i com s'adapten estos a les condicions concretes que els oferix el seu entorn. En l'exposició "Bosc de Cromosomes" de la tercera planta hi ha alguns exemples curiosos de tot això.

Cranis de girafa –molt més grans del que creiem ja que sempre els veiem a diversos metres d'alçada sobre la seua esvelta propietària-, d'hipopòtam, d'elefant, de tigre i inclús de cocodril expliquen de quina forma els diferents sistemes de dentició s'adapten al tipus de dieta que es posseïx, o el sorprenent cas de l'axolot, el nom del qual prové de la llengua Nahuatl utilitzada pels antics Asteques i que significa “Gos d'Aigua”. És un amfibi excepcional que ha quedat en estat de larva de manera permanent.

I per als més curiosos hi ha una galeria de rareses d'animals que presenten malformacions -una gallina amb tres potes, un gos ciclop, un corder amb dos cossos- en què poden comprovar què ocorre quan un determinat gen no fa bé el seu treball.