El Museu de les Ciències oferix un viatge des de l'origen del cosmos fins a les aplicacions diàries de la física de partícules

26/06/2014

L'exposició 'Accelerant la Ciència' del CERN s'exhibix per primera vegada a Espanya
El Museu de les Ciències oferix un viatge des de l'origen del cosmos fins a les aplicacions diàries de la física de partícules El Museu de les Ciències Príncipe Felipe exhibix per primera vegada a Espanya l'exposició 'Accelerant la ciència' del CERN, una mostra interactiva que pretén despertar la curiositat del visitant a través d'un viatge des de l'origen del cosmos en el Big Bang fins a les aplicacions que la investigació en física de partícules ha proporcionat en la nostra vida quotidiana.

L'exposició està organitzada per l'Institut de Física Corpuscular (IFIC, CSIC-UV) en el marc de la 37 Conferència Internacional en Física d'Altes Energies (ICHEP 2014), i compta amb el patrocini de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT).

La primera de les zones de la mostra presenta el Teatre del Big Bang, on un audiovisual conta la història del nostre Univers des d'esta gran explosió fins al món en què vivim. En la següent part de l'exposició es parla del Món de les Partícules, que invita a l'espectador a conéixer les rajoles que constituïxen el nostre món i nosaltres mateixos.

Diversos jocs interactius ajuden al visitant a comprendre la relació entre energia i massa de les partícules revelada per la famosa equació d'Einstein, en la que es basa tota la investigació amb acceleradors de partícules. Un dispositiu tàctil que emula a Facebook permet conéixer les partícules elementals, les seues propietats i relacions.

L'àrea dedicada als Misteris de l'Univers fa referència a les grans qüestions que continuen sent un repte per als científics. Les partícules que coneixem componen només un 4% de l'Univers, la resta és desconegut per a la ciència, i rep el nom de matèria i energies fosques.

El següent mòdul descriu la investigació que es realitza en el CERN, el major laboratori del món en física de partícules que tracta de desentranyar alguns d'estos misteris i que compta amb una important participació de científics i tècnics espanyols. El CERN compta amb l'experiment científic més gran construït mai, el Gran Colisionador d'Hadrons o LHC, el major i més potent accelerador de partícules del món.

L'exposició es completa amb un apartat on es descriuen les principals aplicacions en la vida quotidiana de tecnologies desenvolupades en la investigació en física de partícules, des del famós World Wide Web (WWW), el llenguatge amb el que compartim informació en Internet que es va desenvolupar en el CERN en els noranta, i que va ser cedit gratuïtament a la societat, fins al sistema GPS o les aplicacions en Medicina per al diagnòstic i tractament del càncer.

'Accelerant la Ciència' està organitzada per l'Institut de Física Corpuscular (IFIC), centre mixt del CSIC i la Universitat de València, i compta amb el patrocini de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), del Ministeri d'Economia i Competitivitat. Podrà visitar-se en el Museu de les Ciències fins al 17 d'agost.

La mostra arriba a València en el marc de la 37 Conferència Internacional en Física d'Altes Energies (ICHEP 2014), la conferència més important del món en física de partícules que per primera vegada se celebra a Espanya, en la ciutat de València, del 2 al 9 de juliol. Està organitzada per l'Institut de Física Corpuscular (IFIC).

Així mateix, la conferència inaugural de l'exposició se celebra el dijous 26 de juny a les 19 hores en l'Auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències, amb la presència del director de Relacions Internacionals del CERN, Rüdiger Voss. El físic Alberto Casas, de l'Institut de Física Teòrica (IFT/CSIC-UAM), oferirà la xarrada titulada ‘El bosó de Brout-Englert-Higgs i més enllà', sobre el descobriment del famós bosó de Higgs en el CERN anunciat el 4 de juliol del 2012.