El Museu de les Ciències inaugura l´exposició "Canvi climàtic. Preguntes i respostes"

19/12/2007

El director general per al Canvi Climàtic, Jorge Lamparero i el director de l’Obra Social de Caixa Catalunya, Miquel Perdiguer, han inaugurat hui l’exposició “Canvi climàtic. Preguntes i respostes”, feta per la Fundació Territori i Paisatge de l’Obra Social de Caixa Catalunya, que es podrà visitar al Museu de les Ciències fins a l’1 d’abril del 2008. 
El Museu de les Ciències inaugura l´exposició L’objectiu de la mostra és donar resposta a la incertesa generada per un fenomen d’escala planetària que tindrà conseqüències en la vida diària dels ciutadans. “Canvi climàtic. Preguntes i respostes” planteja la qüestió de manera senzilla, tant en la forma -a través de preguntes i respostes- com en els continguts. La finalitat és oferir als ciutadans informació concreta sobre les causes i especialment sobre les conseqüències que este procés pot tindre en les seues vides.

L’exposició rastreja les manifestacions del calfament global a escala planetària; identifica els actors principals que l’han afavorida a fi d’evidenciar en mans de qui hi ha la responsabilitat de la mitigació -i de l’adaptació- al canvi. La mostra proposa un recorregut basat en la fórmula de preguntes i respostes, un concepte que necessita la interacció del visitant, que, així, es convertix en actor i no sols espectador, de la narració proposada.

“Canvi climàtic. Preguntes i respostes” està formada per un sistema modular compost de 9 unitats expositives en què cada una correspon a un capítol temàtic: El canvi climàtic és notícia; El clima canvia?; El canvi climàtic ja és ací; Quin futur ens espera?; Un problema global, una solució global?; I jo, què hi puc fer...?; Enfronta’t al canvi climàtic; Alguna pregunta més? i Compromís contra el canvi climàtic!

El pilar sobre el qual es dissenya l’exposició és un ampli recorregut audiovisual que demana la participació del visitant. Amb la necessitat d’anar activant cada audiovisual es crea un diàleg en què el ciutadà és qui decidix en cada moment què vol saber. Heus ací unes quantes preguntes que planteja la mostra: Quant es calfen els nostres mars?; Desapareixerà definitivament la fauna ja hui en perill d’extinció?; Espanya es convertirà en un desert?; El canvi climàtic és l’únic responsable de la desertització a Espanya?; Què són els gasos d’efecte hivernacle? o Què són les energies renovables?

“Canvi climàtic. Preguntes i respostes” presenta un conjunt d’instal•lacions centrades en el poder del ciutadà per a canviar les coses. El visitant pot reconéixer-se com un actor de canvi a través d’una peça audiovisual que mostra de quina manera les actituds quotidianes influïxen en l’acceleració o el fre del canvi climàtic. A través de 16 seqüències sobre diversos aspectes de la vida diària es vol demostrar de quina manera el consum energètic i les emissions de CO2 són diferents segons siga la nostra acció diària.